Bıçak Sanatı - Forum

Oyma seti

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Ynt: Oyma seti
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2015, 12:51:43 »
Herşeyin dijitale döndüğü günümüzde çocukların be şekilde yetişmesi büyük şans. Anneler eskiden camdan bağırırdı eve gir diye, şimdi oğlum kalk bilgisayardan da çık dışarı diye bağırıyorlar  :D
Ben de kuksa yapımı için kaşık bıçağı yapıyorum eski bir çelik parçadan. Eni 1cm bile yok ama iş görecek gibi bakalım..
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #21 : 26 Şubat 2015, 11:19:27 »
Rıza hocam ellerine sağlık. dövmenin tadını almana sevindim, inşallah ilerde senden dövme işler de görürüz.  ^-^ bu oyma bıçaklarının ağzını zımpara ile bileyleyeceksin diye düşünüyorum ve bu aşamaları da fotoğraflamanı bekliyorum. ben de 3 tane oyma bıçağı yaptım ve şu anda bileylenmesi kaldı... önden sen git ki, ben tecrübelerinden faydalanayım  >:D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #22 : 26 Şubat 2015, 22:07:33 »
oyma bıçağının kesici ağzı tek yönlü mü? öyle ise bileme içte mi, dışta mı?
bu konuda bi bilgi okudum sanki ama şimdi bulamıyorum..
Ben tek yönlü yaptım.Bir tanesinin ağzı dıştan içe doğru, diğeri ise içten dışa doğru.İçten dışa doğru olanın dalıp daha fazla yonga çıkarmasını,dıştan içe olanında ince detaylarda kontrolü sağlayacağını tahmin ediyorum.Bilemeyi dıştan içe olanda ağırlıklı olarak iç yüzeyde zımpara ile sırasıyla 400-800 kum ve sonra deri masatla yapmayı planlıyorum.
Rıza hocam ellerine sağlık. dövmenin tadını almana sevindim, inşallah ilerde senden dövme işler de görürüz.  ^-^ bu oyma bıçaklarının ağzını zımpara ile bileyleyeceksin diye düşünüyorum ve bu aşamaları da fotoğraflamanı bekliyorum. ben de 3 tane oyma bıçağı yaptım ve şu anda bileylenmesi kaldı... önden sen git ki, ben tecrübelerinden faydalanayım  >:D
Emin Ustam teşekkür ederim.Benimki dövme işi denemez sadece şekillendirme onu bile yaparken zorlandık.Bileme işini dediğim gibi yuvarlak bir tahtaya saracağım zımpara ve kromoksit sürülmüş deri ile yapmayı planlıyorum.Şu anda oyma işi yapacak ahşap malzemem olmadığı için üzerine düşmedim. İnşaallah yaparken fotoğraflar ve sonuçları paylaşırım.Gerçi tereciye tere satmış olacağım.Sizlerin bilgisi ve tecrübesi benden kat kat fazla.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #23 : 26 Şubat 2015, 22:51:47 »
bilgi için teşekkür ederim..
şu an bilenmiş bıçaklarla girişmemi bekleyen bir kayın, bir de zeytin var elimde..
bakalım ne yapabileceğim..

cakir06

• *
  • 2
  • Meslek: jeo müh
  • Yer: ankara
« Yanıtla #24 : 03 Temmuz 2015, 15:34:01 »
satışta varmıdır acaba ustam?

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #25 : 03 Temmuz 2015, 18:45:25 »
Harika olmuşlar. Ellerinize sağlık...
Mahir Selim KESKİN

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #26 : 03 Temmuz 2015, 19:47:36 »
Ustam ellerinize saglik.cok guzel olmus
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #27 : 21 Ağustos 2015, 23:25:59 »
Tatilin rehavetinden kurtulup foruma dönmeyi başardım.
satışta varmıdır acaba ustam?
Maalesef yaptığım çalışmaları hobi amaçlı yapıyor ve satmıyorum.Bu işi çok daha güzel yapacak ustalarımız forumda bulunmakta.Onlarla iletişime geçmenizi tavsiye ederim

Harika olmuşlar. Ellerinize sağlık...
Ustam ellerinize saglik.cok guzel olmus
Arkadaşlar biraz geç oldu ama mazur görün.Hobilerime de daha şevkle dönebilmek amacıyla tatil verdim. :) Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Forumda bilginin kalıcı olması bizden sonra geleceklere yol göstermesi amacıyla bu konu hakkında acizane tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kaşık yapımında şerit testere vb aracınız yoksa işin büyük bir kısmını keser yapıyor. Keserle ahşabın su yollarını da gözeterek vuruş açınızı ve vuruş kuvvetini ayarlamak çok önemli. Benim gibi alet kullanma özürlü iseniz işiniz biraz uzun sürecek. Bir kaşık ustasının bir kaşığı 20-30 dakikada yaptığını düşününce benim gibi moraliniz bozulacak. Toplu kaşık fotoğrafındaki en alttaki zeytinden kaşığı tamamen kayınpederim yaptı. Eli kesere yatkın olduğu için o kısa sürde kaşığı bitirebiliyor. Diğerlerinde ise çocuklarla benim emeğim var. Akçaağaç köyde kaşıklık olarak biliniyor ve bende akçaağaç kullandım. Deneme amacıyla geçen sene kabza için  kesip kurumaya bıeraktığım çilek ağacı uzun çatlaklar oluşturunca ondan da denemeye karar verdim. İyi ki denemişim. Keserle ve törpüyle işlemesi zor olsa da yapım aşaması en zevkli kaşık oldu.(Üstten toplu resimde en alttan ikinci)Özellikle bıçaklarla yonganın daha kontrollü alınması, bitimden sonra zımparaya iyi cevap verip parlaması vs. Oyma ıskarpelasını ve oyma keserini çok kullanamadım. Bence oyma keseri bu iş için çok gerekli değil. Iskarpela ise eğer ahşabı sıkıştırabileceğiniz mengene tarzı bir aracınız varsa kaba oymada işinizi görebilir. Oyma bıçaklarının ağız taşlaması edindiğim tecrübeye göre dıştan içe doğru olmalı. Daha  çok dalar daha iyi yonga kaldırırım diyerek yaptığım diğer bıçak(içten dışa taşlamalı) oyma işinde tahmin ettiğim gibi başarılı olmadı. Diğer bir husus rahat oyma yapabilmek için bıçak sapı kesinlikle uzun olmalı.(En az 20-25 cm).Birde oyma bıçağının kesici kısmı  ile sap arasındaki bölüm diğer elinizle oradan destek alabilmeniz için 3-4 cm uzatılmalı hemen sapın dibinden başlamamalı.ck 67 çelik bu iş için bence yeterli ama bir sonraki oyma bıçağımı çok daha iyi olacağını tahmin ettiğim eğe çeliğinden yapmayı düşünüyorum. Törpü aşamasından sonra kırık cam ile yapılan perdah ise  zımpara kıtlığında çok önemli iş yapıyor. Bu nedenle kaşık yaparken yanınızda cam ve keskin bir çakı da bulundurmayı ihmal etmeyin. Kaşıkların üzerindeki isimler lehim aleti ile yakılarak yazıldı. Üzerlerine zeytin yağı sürüldü. Bu aletleri yaparken planladığım amacıma kısmen ulaştım. Çocukları en azından kullanacakları ve sahiplenecekleri bir aracın üretimine katmayı, hafızalarında bu işin yer etmesini başardım. Bunun verdiği huzur ve mutlulukla biraz uzun yazdım kusura bakmayın.

cihankara

• 281
  • Meslek: turizm
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #28 : 21 Ağustos 2015, 23:42:50 »
Sonuçlar cok basarili olmus elinize saglik,aceleciligim yuzunden internete bakmadan oyma bicagi bende yaptim 2 tane ama sapi ve bicagi kisa oldu birde solaklara göre yapmişim,tam bir fiyasko yani :) 1-2güne bende egeden denemeyi düşunüyorum aslimda civa celigi bulsam daha iyi olur diye dusunuyorum.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #29 : 22 Ağustos 2015, 10:18:26 »
Rıza hocam sizi tebrik ediyorum hem ustalığınız la hem babalığınızla örnek oluyorsunuz biz çıraklara....

Not: cihan hocam ben solağım  :D
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #30 : 22 Ağustos 2015, 10:40:33 »
harika bir iş yaptınız.. ellerinize sağlık..

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #31 : 22 Ağustos 2015, 17:53:34 »
Çok güzel resimler,  çok güzel eserler,  çok güzel bir aile. :2up
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.