Bıçak Sanatı - Forum

Dağ Evleri

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
  • Meslek: Talebe (Hukuk)
  • Yer: İstanbul
Ynt: Dağ Evleri
« Yanıtla #20 : 18 Nisan 2014, 02:08:00 »
Bu sevdiğim çok zaman önce arşivlediğim bir anlatım. Ahşap bir gözlemevi yapımını anlatıyor ama işin teleskop ile ilgili kısımlarını gözardı ederseniz güzel bir anlatım.

http://www.rocketroberts.com/astro/observatory.htm

Eylem hocam teşekkür ederim paylaşım için. Tevafuka bakın ki her ne kadar hukuk öğrencisi olsam da astronomiyi uzun zamandır ek uğraş olarak kendime hobi edinmiş bir insanım. Yapacağım evde üst tarafa açılır kapanır teleskop kapağı yapmayı düşünüyordum hatta. Tekrar teşekkürler  :2up
Ahlak iledir kemâli âdem, ahlak iledir nizamı âlem

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #21 : 18 Nisan 2014, 09:49:19 »
elimde fotosu yok ama burada bir ev gördüm. adam masa misali direkler üzerine kurmuş evi. yakınında ki kurşunlu çayının taşması ihtimalini düşünerek yaptıgı çok belli. ama sel tehlikesi olmasa bile böyle yapmak bana mantıklı geldi. bu şekil de alttan nem alma, çürüme engellenmiş olur. bakım yapmak kolaylaşır, yabani hayvanlara karşı bir koruma olur, odun deposu olur, garaj olur, çardak olur vb.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #22 : 18 Nisan 2014, 10:08:23 »
elimde fotosu yok ama burada bir ev gördüm. adam masa misali direkler üzerine kurmuş evi. yakınında ki kurşunlu çayının taşması ihtimalini düşünerek yaptıgı çok belli. ama sel tehlikesi olmasa bile böyle yapmak bana mantıklı geldi. bu şekil de alttan nem alma, çürüme engellenmiş olur. bakım yapmak kolaylaşır, yabani hayvanlara karşı bir koruma olur, odun deposu olur, garaj olur, çardak olur vb.

Bahsettiğiniz tarz Karadeniz'de çok kullaılır. Fare girmesin diye de serender yapılır.

http://www.gursoykerestecilik.com/index/wp-content/gallery/serender/serender-1.jpg
Okinawian

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #23 : 18 Nisan 2014, 15:07:37 »
Evet ustam bu da çok mantıklı geldi bana. Ama evin direkler üzerinde durmasının sonucunda fazla ağırlık bindirmeme durumu ortaya çıkıyor. Bu da birbirine geçmeli kütükle değil, kesilmiş keresteyle inşaatı zorunlu kılıyor. Paylaşım için teşekkürler  :2up, değerlendireceğim bu bilgiyi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 18 Nisan 2014, 15:19:18 »
Direkleri dert etmeyin. Beyşehir Eşrefoğlu Camii'nin ahşap direkleri çatıyı 700 yıldır taşıyor. Mermer sütunları da Ayasofya'yı 1500 yıldır taşıyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Emrah

• 1435
« Yanıtla #25 : 18 Nisan 2014, 17:39:32 »
Evet ustam bu da çok mantıklı geldi bana. Ama evin direkler üzerinde durmasının sonucunda fazla ağırlık bindirmeme durumu ortaya çıkıyor. Bu da birbirine geçmeli kütükle değil, kesilmiş keresteyle inşaatı zorunlu kılıyor. Paylaşım için teşekkürler  :2up, değerlendireceğim bu bilgiyi

bir de kendimden bir tiyo vereyim  :)
hurdacılar da çıkma agaç direk (elektrik,telefon) bulabilirsiniz. sanırım 50 tl falandı tanesi. 6 ila 8 m civarında olur.  hem ekonomik hem saglam. bilirsiniz bu direkler yeşil boyalıdır. çürümemesi için kimyasal emdirilmiştir zaten çürümez de. yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. eger bunları kullanmaya karar verirseniz, artan parçalarını kesinlikle ısınmak için kullanmayın zehirlenirsiniz

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #26 : 18 Nisan 2014, 21:57:21 »

hurdacılar da çıkma agaç direk (elektrik,telefon) bulabilirsiniz. sanırım 50 tl falandı tanesi. 6 ila 8 m civarında olur.  hem ekonomik hem saglam. bilirsiniz bu direkler yeşil boyalıdır. çürümemesi için kimyasal emdirilmiştir zaten çürümez de. yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. eger bunları kullanmaya karar verirseniz, artan parçalarını kesinlikle ısınmak için kullanmayın zehirlenirsiniz

Ustam haklısınız çok faydası olabilir bu bîlginin, yalnız o kadar fazla kütüğü bulabilir miyiz acaba? Sonuçta küçük bir kulübe için en azından 70 civarı kütük gerekiyor birbirine geçmeli yöntemde ..

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #27 : 18 Nisan 2014, 22:36:12 »
benim de çok beğendiğim ve her zaman için hayata geçirmek istediğim bir projedir ama bir arsam olmadığı için hayalden öteye gidememektedir. hatta başımı sokacağım bir evim bile olmadığından bu tip dağ evi tamamen hayal  :-* :-*
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Emrah

• 1435
« Yanıtla #28 : 19 Nisan 2014, 00:00:51 »

Ustam haklısınız çok faydası olabilir bu bîlginin, yalnız o kadar fazla kütüğü bulabilir miyiz acaba? Sonuçta küçük bir kulübe için en azından 70 civarı kütük gerekiyor birbirine geçmeli yöntemde ..

hiç sorun olmaz tonlarca bulursunuz. ama ben olsam tamamını kütükten yapmam. sadece direkleri ve direkler arası kolonları kütükten yaparım, üzerine dogramayla devam ederim. o kadar ahşabı boş yere kullanmaya ne gerek varki

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #29 : 19 Nisan 2014, 00:13:35 »
Evet doğrama kullanmak önemli ölçüde tasarruf sağlayabilir. Aynı zamanda dediğiniz gibi eski kütüklerden bulabilirsem eğer, yenilerine harcayacağım fazladan masraftan da kısmış oluruz. Tavsiyeleriniz için teşekkürler Emrah hocam :2up :2up

Emrah

• 1435
« Yanıtla #30 : 19 Nisan 2014, 00:28:17 »
Rica ederim. İstanbul da çok rahat bulursunuz.

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #31 : 19 Nisan 2014, 00:39:52 »
Rica ederim. İstanbul da çok rahat bulursunuz.
Üstad sağolun en son bir kez daha rahatsız edeyim sizi; İstanbul'da Beyazıt, Ümraniye, Üsküdar veya Yenibosna bölgelerinde bunları veya diğer başka tür parçaları bulabileceğim hiç hurdacı biliyor musunuz acaba ?

Emrah

• 1435
« Yanıtla #32 : 19 Nisan 2014, 01:00:16 »
İstanbul u hiç bilmiyorum. hurdacılarda kesin vardır. burada çok göndereyim diycem ama kargo çok tutar  :)

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #33 : 19 Nisan 2014, 01:03:28 »
 :2up :2up eyvallah hocam sağolasın

seyfik

• *
  • 37
  • Meslek: memur
  • Yer: Sakarya
« Yanıtla #34 : 21 Nisan 2014, 13:10:16 »
99 depreminde Sakarya ve Kocaeli civarlarında bahsettiğiniz kulübelerden hemen herkes bahçesine bunlardan birer tane yaptı.Rahmetli babamla bizim bahçeye yaptığımız kulübe yaklaşık 4 e 5yani 20 metrekare civarında.15 sene olmuş :2up hala ayakta.Şimdi orayı ardiye olarak kullanıyoruz.Kulübeyi tamamı çıkma ağaç malzemelerden inşa etmiştik,altta temelde kalın kalaslar,üzerine kalın kalaslardan direkler ve dışını tahtalardan çakarak.Çatısını galveniz sacdan yaptık,yalıtım da o anki şartlarda bulabildiğimiz en iyi malzeme olduğu için dışında muşamba içerden de karton kaplayarak halletmiştik...Dediğim gibi 15 senedir hala ayakda.. :2up.

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #35 : 21 Nisan 2014, 16:44:37 »
99 depreminde Sakarya ve Kocaeli civarlarında bahsettiğiniz kulübelerden hemen herkes bahçesine bunlardan birer tane yaptı.Rahmetli babamla bizim bahçeye yaptığımız kulübe yaklaşık 4 e 5yani 20 metrekare civarında.15 sene olmuş :2up hala ayakta.Şimdi orayı ardiye olarak kullanıyoruz.Kulübeyi tamamı çıkma ağaç malzemelerden inşa etmiştik,altta temelde kalın kalaslar,üzerine kalın kalaslardan direkler ve dışını tahtalardan çakarak.Çatısını galveniz sacdan yaptık,yalıtım da o anki şartlarda bulabildiğimiz en iyi malzeme olduğu için dışında muşamba içerden de karton kaplayarak halletmiştik...Dediğim gibi 15 senedir hala ayakda.. :2up.
Evet bu ahşap yapıların dayanımı insanı şaşırtıyor doğrusu. Yangınlar da olmasa Anadolu'da halen bir çok örneğini görebilirdik. Tüm olumsuz koşullara rağmen Anadolu'da hala hatırı sayılır derecede kütük evler ve yine birbirine geçme yöntemiyle yapılmış camiler var. Samsun'daki Bekdemir Cami bunlardan yalnızca biri

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #36 : 29 Nisan 2014, 00:20:30 »
ramiz beyi çok iyi anlıyorum zira ahşabın doğal cazibesi ve tamamen doğal ortamda yapılarak dağal yaşamın kapılarını aramalası insanı cezbediyor. benim de hep böyle bir arzum oldu, hele ki serdar kılıç dağa evini yaparken her izleyişimde içimin yağları eriyordu. ama bana göre bu işi güzel kılan zaten evi kişinin kendi yapması yavaş dikkatli ve çok ama çok keyifli bir süreç. bu arzumu yakın zamanda gerçekleştiremeyeceğimi anlayınca bende daha ulaşılır olan bıçak yapma arzumu yerine getirmeye adım attım. bıçak yapımı ile ilgili araştırmaya başlamadan önce kütük ev yapımı ile ilgili piyasada ne kadar görsel varsa hepsini uzun uzun inceledim. bence temin edeceğiniz 10*20 cm kütüklerle birbirine geçme kanallarını kendiniz açarak (elbette imar izinleri sıkıntılı zannımca) çok güzel bir kulübe yapabilirsiniz. direk kütük temin etmenin daha ucuza malolacağından pek emin değilim doğrusu. ama gerçkten böyle bir niyetiniz varsa izlemiş olduğum bir videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. youtube kapalı olduğu için link atamıyorum ama yapabildiğin an link i paylaşıcam. o video da sanırım finlandiya da bir kaç adam harika bir iş çıkarıyor taban yalıtımı kütükerim dizilimini muhteşem bir şekilde yapıyorlar. kütük zaten başlı başına harika bir yalıtım sağlıyor eğer isterseniz kütük aralarına da laminat parkelerin altına döşenen şiltelerden koyabilirsiniz hem çok ucuz olur hemde yeterli olacaktır. saygılar.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #37 : 29 Nisan 2014, 09:33:23 »
İçi dolu kütük kullanımı, kağnıların için dolu tekerlekleri kadar çağın gerisinde geliyor bana.

Doğayı hem sevip hem de bu kadar ağaç kullanmayı tercih etmiyorum. Kullandığımız 2. el bile olsa bunu az kullanıp tasarruf edersek arttırdıklarımız başkasının ihtiyacını görür, o da gidip bir ağaç fazla kesmek zorunda kalmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #38 : 29 Nisan 2014, 22:55:28 »
Veeeee elbette eylem abi çook haklı...
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #39 : 30 Nisan 2014, 23:20:53 »
Evet, Hasan abimin bahsettiği üzere hem geleneksel ve insanın iç dinamiklerine hitap eden, hem de Eylem Ustamın dediği gibi çok sevdiğimiz doğaya daha az zararla nasıl bir imar planı izleyebiliriz?

Kafamda şu an bu konuyla alakalı şekillenen projeyi basit bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yekpare kütük değil, doğrama malzeme kullanmaya karar verdim. Ancak bu süreçte yapılacak malzeme çıkarma işlemini tamamen ben halletmeyi planlıyorum. Bu sayede eve geçip oturduğumda her bir parça ahşabındaki emeğim daha bir lezzetle ikamet etmemi sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Evde yalnızca temel olarak daha sağlam olabilmesi için kolon ve kirişlerde yekpare kütük kullanacağım. Daha sonra evin dış kısmını oluşturacak doğramaları yerleştireceğim. Evimin dış kısmını oluşturacak doğramalar büyük et kalınlığına sahip olup birbirine geçme yöntemiyle yerleştirilecek.

Şimdi sorabilirsiniz; birbirine geçme yöntemi kullanılacaksa kolon ve kirişler niye, bu yöntem zaten evin kendi ağırlığını rahat bir şekilde taşır. Elcevap; evin iç kısmına da daha ince et kalınlığına sahip doğramalardan bir katman yerleştireceğim. Dıştaki doğramalar ile içtekiler arasındaki boşluğu sentetik yalıtım malzemesiyle dolduracağım. Bu sayede yalıtım hat safhada olacak ve evde yakılacak malzemeden tasarruf sağlanacak. Umudum odur ki imar sürecinde izleyeceğim bu planla harcayacağım birkaç parça fazla malzeme, ilerde enerji için yakılacak malzemeden daha büyük tasarruf elde etmemi sağlar.

Evin tasarımında minimal uzak doğu (özellikle Japon adalarında hakim olan) üslubunu kullanmayı düşünüyorum. Her ne kadar Japon kulübeleri sade bir mizaca sahip de olsalar kullanılan malzemeleri mükemmelleştirme çok önemli. Bu nedenle kullanacağım doğramaları kaba bir görünümden uzaklaştırma için eğe ve zımpara kullanımı son işlemlerde çok vaktimi alacak gibi görünüyor.

Ancak umuyorum ortaya çok güzel bir "yurt" çıkacak. Bacasında sürekli dumanı tüten, içinde huzur ve bolluğun hüküm sürdüğü, görenin ve içinde yaşayanın özünü hatırladığı mütevazı bir kulübe. İşte hayalimdeki ev böyle bir ev. Tavsiye ve eleştirilerinizi bekliyorum tüm ustalarım. Selametle...