Bıçak Sanatı - Forum

ÇİFTE KARAMBİT (ikiz kardeşler)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
Ynt: ÇİFTE KARAMBİT (ikiz kardeşler)
« Yanıtla #20 : 23 Ocak 2015, 00:56:13 »
Çok güzel olmuş, neredeyse bitmiş ve taşlama gerçekten güzel olmuş  :2up Benmi yanlış anladım bilbıçağaa malzeme hava çeliği değil.

Teşekkürler Hocam.. Sizlerin öğretileri sayesinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte.. C:-)
 Hocam elbette siz daha iyi bilirsiniz de, elimdeki elmas tepsi diye tabir edilen marangozların kullandığı dişlerinde karbür uç kaynatılmış testere..
Daha önceki çalışmamda da fark ettim.. Bu çeliği kızdırıp bir kenara bırakınca yumuşamak yerine sertleşiyor.. O yüzden hava çeliği diye anladım.. Bu malzeme ile yaptığım ilk bıçağa yanık motor yağında su vermiştim ve su kabarcığı gibi desenler oluşmuştu hatırlarsanız (avatarımdaki resimde görünen bıçak)..  Hatta tane büyümesi olup olmadığı konusu geçmişti..
Şimdi Hocam bu çelik hava çeliği değilse nedir? Suyunu nasıl vermeliyim? Aydınlatırsanız sevinirim..
Konuyu hatırlıyorum ama uzaktan çeliği de tahmin etmek imkansız  ;) Yinede şöyle düşünüyorum, uçlarına sert maden ( karbür) lehimlenen bir testereyi HSS malzemeden yapacaklarını hiç sanmıyorum. Kıvılcımlarına bakmak lazım.

Hocam sayenizde HSS ler hakkında epey bilgi sahibi oldum..  :) bu malzeme hss değil bundan eminim.. Ancak ne olduğu konusunda eğer bir bilgimiz yoksa, elimdeki diğer parçalarla denemeler yapsam diyorum..
Bu denemeler; suda, yağda ve iki soğuk metalin arasında soğuk hava üfleyerek olsa ve hangisinden iyi sonuç alırsam onu uygulasam.. Bu uç su verme metodunun dışında bana önere bileceğiniz başka metot varmıdır?
Veya elimize geçen çeliğin üç aşağı-beş yukarı cinsini anlamanın kolay bir yolu varmıdır?
"Maksatların anası sabırdır"

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #21 : 23 Ocak 2015, 00:59:04 »
şüphesiz bütünüyle iyi bir son göreceğiz; parmakların tam oturduğu güzel ağaç kabza nefis olur. şimdiden tebrikler. :2up

Teşekkürler.. Umarım hep birlikte güzel bir sonuç görebiliriz..
Kabze konusunda bende sizin gibi düşünüyorum.. Acaba lineer de koysam mı?  ::)

« Yanıtla #22 : 23 Ocak 2015, 01:14:44 »
Çok güzel olmuş, neredeyse bitmiş ve taşlama gerçekten güzel olmuş  :2up Benmi yanlış anladım bilbıçağaa malzeme hava çeliği değil.

Teşekkürler Hocam.. Sizlerin öğretileri sayesinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte.. C:-)
 Hocam elbette siz daha iyi bilirsiniz de, elimdeki elmas tepsi diye tabir edilen marangozların kullandığı dişlerinde karbür uç kaynatılmış testere..
Daha önceki çalışmamda da fark ettim.. Bu çeliği kızdırıp bir kenara bırakınca yumuşamak yerine sertleşiyor.. O yüzden hava çeliği diye anladım.. Bu malzeme ile yaptığım ilk bıçağa yanık motor yağında su vermiştim ve su kabarcığı gibi desenler oluşmuştu hatırlarsanız (avatarımdaki resimde görünen bıçak)..  Hatta tane büyümesi olup olmadığı konusu geçmişti..
Şimdi Hocam bu çelik hava çeliği değilse nedir? Suyunu nasıl vermeliyim? Aydınlatırsanız sevinirim..
Konuyu hatırlıyorum ama uzaktan çeliği de tahmin etmek imkansız  ;) Yinede şöyle düşünüyorum, uçlarına sert maden ( karbür) lehimlenen bir testereyi HSS malzemeden yapacaklarını hiç sanmıyorum. Kıvılcımlarına bakmak lazım.

Hocam sayenizde HSS ler hakkında epey bilgi sahibi oldum..  :) bu malzeme hss değil bundan eminim.. Ancak ne olduğu konusunda eğer bir bilgimiz yoksa, elimdeki diğer parçalarla denemeler yapsam diyorum..
Bu denemeler; suda, yağda ve iki soğuk metalin arasında soğuk hava üfleyerek olsa ve hangisinden iyi sonuç alırsam onu uygulasam.. Bu uç su verme metodunun dışında bana önere bileceğiniz başka metot varmıdır?
Veya elimize geçen çeliğin üç aşağı-beş yukarı cinsini anlamanın kolay bir yolu varmıdır?
Bu çeliği kırmaya niyetin yoksa asla suya sokma derim, üç seçenek içinde en iyi seçenek yağdır onu söyleyeyim. Ola ki havayla sertleşmeyebilir ama çoğunlukla çeliklerin bir çoğu yağa iyi cevap verir.
Niteliği hakkında kıvılcım testi bir fikir verir, karşılaştırarak tahmin yürütebilirsin.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #23 : 23 Ocak 2015, 01:24:23 »
Teşekkürler hocam..
Ben en iyisi profil kenarlarından artan parçalarla bir kaç denme yapayım.. Dediğiniz gibi yağa yoğunlaşarak..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #24 : 23 Ocak 2015, 23:56:08 »
İkizlerin sırtlarına yalancı ağızları açtım..  su verme işleminden sonra uca doğru kesici ağız bile olabilirler.. duruma göre bakacağım artık..
Ayrıca 4000 kuma kadar perdah işleminide bitirdim sayılır.. Birinin tek yüzeyi kaldı.. 
Bundan sonra su verme, tekrar perdah ve kabze işleri kaldı.. C:-)

kalamata

• *
  • 11
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #25 : 27 Ocak 2015, 23:30:20 »
Şahane gözüküyorlar elinize sağlık. Bayıldım karambitlere.
Live life, regret nothing.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #26 : 27 Ocak 2015, 23:31:41 »
ısıl işlem öncesi 4000 kum çok fazla. 400 kum olmasın?

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #27 : 28 Ocak 2015, 12:33:57 »
ısıl işlem öncesi 4000 kum çok fazla. 400 kum olmasın?

:D bir sıfır fazladan yazmışım.. 4000 kum zımparayı kim kaybetmiş de biz bulalım..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #28 : 28 Ocak 2015, 13:06:57 »
Safa hocamın dediği gibi ikiz kardeşlere yağda su verdim.. Isıl işlem yağı bulamadığım için ayçiçek yağı işimi gördü diye bilirim.. Profil kenarlarından artan ufak parçalarla da deneme yaptım bir iki.. En iyi neticeyi yağ verdi yani.. Termokulp olmadığı için ocağın ısısını ölçmek mümkün olmadı ancak mıknatıs yardımı ve akşam saatlerinde kızdırma rengine göre su vermeye çalıştım..
Ocağımı ilk bıçağımı yapmadan önce yapmıştım.. Araba cantından kalaycı körüğü ile hava beslemeli.. Çok yüksek ısılara çıkabiliyor.. Hatta taş kömürü ile yakıp eritme bile yapmışlığım var..
Isıl işlem bittikten sonra 100 kumdan başlayıp 400 kuma kadar perdah yaptım.. Sonra 200 derecede 1saat evdeki fırında menevişlendi.. Sonra perdahı 2000 kuma kadar çıkardım.. (Gitti parmaklar gittiii)
Zaman kısıtlılığı nedeniyle akşamları çalışdığımdan kaliteli fotolar çekemedim.. Kaldıki cep telefonu ile anca bu kadar..

Kabzalar da bitti sayılır.. Tik ağacı kullandım.. Sona az kaldııı
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2015, 13:18:30 Gönderen: -HAN- »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #29 : 28 Ocak 2015, 13:14:04 »
Abi su verme işleminden hemen sonra menevişi yap araya zımpara işi alma yoksa kırılıverir emekler çöp olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #30 : 28 Ocak 2015, 13:23:59 »
Abi su verme işleminden hemen sonra menevişi yap araya zımpara işi alma yoksa kırılıverir emekler çöp olur.

Osmanım dediğin gibi yapsaymışım daha iyi olurmuş.. Zira çoksertleşti ve 100 kumdan 400 kuma çıkarana kadar mahvoldu parmaklarım.. hala uyuşuklar.. Menevişi yaptıktan sonra 2000 kuma kadar çıktım..

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #31 : 28 Ocak 2015, 23:08:07 »
eline sağlık üstat ısıl işlemi kendin yapabilmek ne büyük marifet. Tebrikler  :2up
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #32 : 31 Ocak 2015, 23:43:17 »
eline sağlık üstat ısıl işlemi kendin yapabilmek ne büyük marifet. Tebrikler  :2up

Teşekkür ederim..  :)

İkizler nihayet bitti.. ^-^

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #33 : 01 Şubat 2015, 00:02:46 »
Hadi geçmiş olsun. Güzel bitti  :2up

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #34 : 01 Şubat 2015, 00:32:05 »
Elinize saglik. Çok guzel olmuş.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #35 : 01 Şubat 2015, 00:52:08 »
Hadi geçmiş olsun. Güzel bitti  :2up

Teşekkürler Salim ustam.. Yordu biraz ama neticeye ulaşmanın hazzı bir başka..

Elinize saglik. Çok guzel olmuş.

Teşekkürler..