Anlattığınıza göre ikinci kesici ağzı açmadan perdahla ilk ağızları birleştirip scandi haline getirmişsiniz. Yada (muhtemelen) dışbükeye yakın tek açılı birleşmiş bir ağız meydana getirdiniz. Ekde resimle göstermeye çalıştım, bu doğru mu? Doğru mu anlamışım? Eğer öyleyse yaklaşık 6 derecelik scandi ağız açmışsınız, ki bu çok agresif bir açı. Şef bıçakları gibi sebzeden daha sert bir cisme teması olmayan bıçaklarda bile 12 derecen daha aşağı inmiyoruz. Darbeli işler için pala tarzı bıçaklarda 30 derecelere çıkıyoruz. 6 derecede ağzın bozulması normal.
Bir de ağzı dönmeyle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum, başarılı bir ısıl işlemden sonra bıçağınızın ağzı pirinç testinden geçmeli. Bu da kabaca eğer ağız bir dirençle karşılaşır ve esnetilir-zorlanırsa geri eski haline gelebilmeli demek oluyor. Eğer bu direnç karşısında kırılırsa çok sert kalmış ve tok değil demektir. Eğer yamulursa çok yumuşak kalmış ve olması gerektiği gibi su verilmemiş demektir. Sizin durumunuzda ağzın yamulup kırılmamasından yumuşak bir çeliğiniz var diyebiliriz ve yeterince sertleşmemiş diyebiliriz. Dolayısıyla tam olarak görüp test yapmadan söylebileceğim tek şey ısıl işlem başarılı değil. Ama bu durumda şunu unutmamak gerekir, 6 derecelik bir ağızdan söz ediyoruz ve bu standartların çok dışında. Zaten sağlıklı bir şekilde bıçak olarak kullanılamayacak bir ağız. Sadece kibar kibar kullanılan ve sert bir yere asla vurulmayan bir usturada bu açıyı kullanabilirsiniz.