Bıçak Sanatı - Forum

Puukko...

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
Puukko...
« : 30 Haziran 2020, 21:38:22 »
Tüm herkeze selamlar, kırılan bıçağımdan sonra hırs edinip, hızlıca giriştiğim bıçağım paylaşıyorum. Diğer bıçağımı mercek altına koymadığımı farketmiş bulunmakta olup yaptığım ve yapacağım tüm bıçaklarım incelemeye öneriye açıktır.

Çelik : O2
Toplam Boy : 23 cm
Namlu Boy : 12 cm
Kalınlık : 4mm
Kabza : Ceviz ve paduok

Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
Ynt: Puukko...
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2020, 23:11:33 »
Eline sağlık  ustam güzel olmuş . Dikkatimi şu  çekti: O ortadaki en uzun kısım  tek parça olsa imiş çok daha güzel  olurmuş.

AdnanErgün

• 275
  • ae - 1992
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya, Akşehir (İ) / Kayseri (M)
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2020, 23:13:30 »
Ya da araya başka  bir ayıran parça  olabilirdi belki bir deri belki liner vb.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2020, 23:50:42 »
Eline sağlık  ustam güzel olmuş . Dikkatimi şu  çekti: O ortadaki en uzun kısım  tek parça olsa imiş çok daha güzel  olurmuş.
Ya da araya başka  bir ayıran parça  olabilirdi belki bir deri belki liner vb.

Selamlar Adnan ustam, teşekkür ederim yorumun için o an için elde ne imkanlar var ise kullandım. Aslında elimde deri var koymayı dediğiniz gibi düşündüm ama kullandığım epoksi siyah renkli olunca kararsın kaldım.

Bu arada belirtmeyi unuttum, ağzını bilerek açmıyorum, tek açtığım bıçakta herkes bu keskin mi diyerek agzını parmakla kontrol etmeye bayılan bir millet olarak 2 kişi parmaklarını yaralayınca ve evde 5 yaşında bir yaramazım olunca açmamaya karar verdim.

Saygılarımla.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 01 Temmuz 2020, 00:50:54 »
Bıçağın şeklin ve işçiliği hoşuma gitti.
Umarım ağzını ikinci ağız olarak açmasın.
Eline sağlık.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #5 : 01 Temmuz 2020, 01:08:22 »
Bıçağın şeklin ve işçiliği hoşuma gitti.
Umarım ağzını ikinci ağız olarak açmasın.
Eline sağlık.

Selamlar Mehmet ustam, aslında biraz daha yavaş ilerleseydim daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum. Kırılan bıçağımın hırsına yenik düştüm. İkinci ağız olarak değilde tam keskinlik yakalayabilirim bileyle sanırım.

Saygılarımla.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #6 : 01 Temmuz 2020, 08:56:14 »
Ustam eline sağlık. Sapın formu değişik olmuş. Öyle bir model ben de internette görmüştüm daha önce. Beğendiklerim listesine almıştım ama ideal hızda bıçak yapamadığım için hep üzerinden zaman geçti ve algıyla birlikte sürekli beğeniler ve göz aşinalığı değişti. Şimdi o modeli tekrar hatırladım ama ilk sevdiğim kadar beğenmedim. Yani beğendiğin birşeyi üzerinden zaman geçmeden yapmak lazım. Yoksa yapmaktan çok izleyen biri olursan sürekli beğenilerin değişiyor, bir tarz oturtamıyorsun galiba. ::) Bu açıdan seni tebrik ediyorum ustam, aynı hırsla ve hızda üretmeye devam et. :2up Peki tam olarak kaç günde bitirmiş oldun bu bıçağı?

Emrah06

• 337
« Yanıtla #7 : 01 Temmuz 2020, 09:48:37 »
Ustam eline sağlık. Sapın formu değişik olmuş. Öyle bir model ben de internette görmüştüm daha önce. Beğendiklerim listesine almıştım ama ideal hızda bıçak yapamadığım için hep üzerinden zaman geçti ve algıyla birlikte sürekli beğeniler ve göz aşinalığı değişti. Şimdi o modeli tekrar hatırladım ama ilk sevdiğim kadar beğenmedim. Yani beğendiğin birşeyi üzerinden zaman geçmeden yapmak lazım. Yoksa yapmaktan çok izleyen biri olursan sürekli beğenilerin değişiyor, bir tarz oturtamıyorsun galiba. ::) Bu açıdan seni tebrik ediyorum ustam, aynı hırsla ve hızda üretmeye devam et. :2up Peki tam olarak kaç günde bitirmiş oldun bu bıçağı?

Günaydın Orkun ustam, evet nette görmüştüm tam olarak benzemese de nette gördüğümüz bıçakla bunun alakasız bir şekilde durduğunu itiraf etmeliyim. bu bıçağın kırılmasın atma zıplatma testinden geçsin diye en olarak 3 cm tuttum. 19 Haziran Pazar günü profili kesip işlemeye başladım. O gün içerisinde zaten formu az çok ortaya çıkmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam salı akşamı suyunu verdim. Çarşamba günü perdah atmaya başladım. Cuma günü toplantıda namluyu görmüştün zaten ustam. Pazar günü kabzaya başladım. Paduk ağacını güneşte bekletirseniz renk tonları daha iyi oluyor gibi bir şey okumuştum. Dün güneşte sabahtan akşama kadar bekledi (değişen birşey olmadı bu arada) akşam sizlerle paylaştım. 2 tam gün 3 akşam mesaisinde (2-3 saat) bitmiş gibi bir şey oldu ustam toplamda.Bu bıçağı paylaşırken ustam elimde kalan son çeliğim de tek bıçak çıkmasın uğraşayım diye en olarak 2 cm formunda 2 tane daha çizdim namluları bundan 0,5 cm kısa 1 cm sap daha uzun. :)) :)) başlarına bir iş gelmezse onlarla devam. O kadar iyimi durmuş kimse yorum yazmadı, Orkun ustam senden bir merceklik bir şeyler beklerdim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #8 : 01 Temmuz 2020, 15:46:00 »
Ayıp ettin ustam, vur dedin mi öldüren bir milletiz biz. :D Ama benim en sonki puukko denememden sonra bu gayet güzel geldi bana. Gene de mercek altında başlığının hakkını verelim.

1- Taşlama hattı kaybolmuş. Sanırım perdahta tam düz bir takoz kullanmadın ustam. Yada takozu ağız düzlemi ile yanak düzlemine tam yapıştırmadan perdah yaptın. Taşlama hattı keskin olması gerekirken, tam o çizgide tahterevalli etkisi ile zımpara hattı yuvarlamış.

2- Minik bir choil area güzel olurdu. Geleneksel puukko olmadığı için, -ki o durumda ricasso olmaması gerekirdi, şu anda bileme kolaylığı ve estetik olması açısından minik bir choil açsaydın yakışırdı.

3- Balçak deliği biraz geniş kalmış. Galiba eğe ile balçağı delerken fazla kaçmış. Namlu tam olarak balçak deliğini kapatamamış.

4- Sap eşit genişlikteki parçalara kesilmiş ve arka arkaya dizdiğinde açık renk ağaç(paduk sanırım) koyu olan(ceviz sanırım) parçalara göre geniş kalmış. Yani paduklar daha ince olsa daha güzel görünürdü bence. Ayrıca ortaya gelen iki ceviz parçası Adnan hocanın söylediği gibi tek parça ve daha büyük olsaydı keşke. Şu anda ortadaki iki ceviz parçasının ek çizgisi dikkat dağıtıyor. Bu durumda eşit genişlikte bölünmüş parçalar yerine, iki dar paduk, iki geniş ceviz ve ortaya da uzun bir ceviz daha hoş olabilirdi.

Genele baktığımızda bence eleştiri kadar taktir edelmesi gereken noktalar da var. Sondaki balçak çok iyi fikir. Kuyruğun son balçaktan çıkmış olması yakışmış. Alışılmışın dışındaki kabza formu güzel olmuş. Genel olarak namlu-kabza oranı iyi tutulmuş. Paduk ve ceviz güzel kıntrast oluşturuyormuş meğer, güzel seçim olmuş. O kadar kısa zamanda bu derece temiz bir iş tamamlamış olman da ayrıca başarı benim için. Tekrar eline sağlık ustam.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #9 : 01 Temmuz 2020, 15:58:32 »
Ayıp ettin ustam, vur dedin mi öldüren bir milletiz biz. :D Ama benim en sonki puukko denememden sonra bu gayet güzel geldi bana. Gene de mercek altında başlığının hakkını verelim.

1- Taşlama hattı kaybolmuş. Sanırım perdahta tam düz bir takoz kullanmadın ustam. Yada takozu ağız düzlemi ile yanak düzlemine tam yapıştırmadan perdah yaptın. Taşlama hattı keskin olması gerekirken, tam o çizgide tahterevalli etkisi ile zımpara hattı yuvarlamış.

2- Minik bir choil area güzel olurdu. Geleneksel puukko olmadığı için, -ki o durumda ricasso olmaması gerekirdi, şu anda bileme kolaylığı ve estetik olması açısından minik bir choil açsaydın yakışırdı.

3- Balçak deliği biraz geniş kalmış. Galiba eğe ile balçağı delerken fazla kaçmış. Namlu tam olarak balçak deliğini kapatamamış.

4- Sap eşit genişlikteki parçalara kesilmiş ve arka arkaya dizdiğinde açık renk ağaç(paduk sanırım) koyu olan(ceviz sanırım) parçalara göre geniş kalmış. Yani paduklar daha ince olsa daha güzel görünürdü bence. Ayrıca ortaya gelen iki ceviz parçası Adnan hocanın söylediği gibi tek parça ve daha büyük olsaydı keşke. Şu anda ortadaki iki ceviz parçasının ek çizgisi dikkat dağıtıyor. Bu durumda eşit genişlikte bölünmüş parçalar yerine, iki dar paduk, iki geniş ceviz ve ortaya da uzun bir ceviz daha hoş olabilirdi.

Genele baktığımızda bence eleştiri kadar taktir edelmesi gereken noktalar da var. Sondaki balçak çok iyi fikir. Kuyruğun son balçaktan çıkmış olması yakışmış. Alışılmışın dışındaki kabza formu güzel olmuş. Genel olarak namlu-kabza oranı iyi tutulmuş. Paduk ve ceviz güzel kıntrast oluşturuyormuş meğer, güzel seçim olmuş. O kadar kısa zamanda bu derece temiz bir iş tamamlamış olman da ayrıca başarı benim için. Tekrar eline sağlık ustam.

Orkun ustam ellerine sağlık yorumların için, benim için gerçekten değerli en azından ben yaptım oldu değil diğerlerini yaparken bu konulara daha da dikkat edeceğim. Kabza aslında aynı ağaçtan kestim ama kestiğim parçalar iki koyu iki açık renkte idi kırmızı tonları olarak nasıl olsa törpü zımparadan sonra aynı renk olacaklar deyip dikkat etmedim. Ama bir sonraki sefere dikkat edeceğim parçalı aynı ağacın aynı yerinden dahi olsa. Diğer yerler hususunda aslında kırılan bıçak tüm taşlama hattına sahipti buda aynı yerden kırılmasın diye önden agız açmıştım ama 3 cm kalınlıkta sanırım buna gerek kalmadı gibi gördüm yaptıktan sonra ama tsbiki kısmet belkide yapsaydım buda kırılacaktı. Burada yanlış anlaşılmasın kendimi savunma maksadı ile değil tecrübelerim bu yönde olduğu için yazıyorum başka arkadaşlarımda okuyup belki fikir edinebilirler diye. Çok hızlı giriştim aslında bu bıçağa biraz zaman tanısaydım belki dahada düzgün olabilirdi. Balçakts ege izi v.s. yok aslında orada bant kalıntısı kaldı ustam ne yaptıysam çıkartamadım o arada bir boşlukmuş gibi gözükmüş şuanda resimlerde dikkatli baktımda. Ayna parlaklığı vardı üzerinde o banttan kalan yapışkanlar bir türlü çıkmadılar. Bulaşık süngeri sert kısmı ile sıcak su soğuk su derken yüzeyindede resimdeki gibi çizikler meydana geldi.

Saygılarımla.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #10 : 01 Temmuz 2020, 16:51:42 »
Birde buraya bu arkadaşa su verdikten sonra 200 derece 1 saat 2 kez menevişleme yaptıktan sonraki videosunu koyayım.

https://youtu.be/mDKgQ6-zHO0

Saygılarımla.

« Yanıtla #11 : 01 Temmuz 2020, 23:30:21 »
Emrah, öncelikle eline sağlık, epeyce emek vermişsin.
Namlu boyu biraz daha uzun olsa, namlu geometrisi daha çok Leuku ya benzemiş, Puukko biraz daha farklı olmalıydı, en azından burun kısmı bu şekilde olmamalıydı. Balçak birleşim yerlerinde, üst ve altta tam öpüşmemiş ve boşluklar var. Bunları çok kolay halledebilirdin aslında, yapıştırıken mi kaçtı acaba merak ettim. Sap kısmındaki geometri çok güzel olmuş, ama sanki biraz daha hareket istemiş gibi, tekdüze bir şekilde başlayıp bitmeseydi çok daha görkemli bir sap olabilirdi ( ön ve arka arasında kesit farkı olsaydı) veya yüzeydeki oluşan sinire, başka bir yerden farklı bir açıyla bir düzlem daha gelseydi mesela  ;)
Kolay gelsin, tekrar eline sağlık.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #12 : 02 Temmuz 2020, 00:33:09 »
Emrah, öncelikle eline sağlık, epeyce emek vermişsin.
Namlu boyu biraz daha uzun olsa, namlu geometrisi daha çok Leuku ya benzemiş, Puukko biraz daha farklı olmalıydı, en azından burun kısmı bu şekilde olmamalıydı. Balçak birleşim yerlerinde, üst ve altta tam öpüşmemiş ve boşluklar var. Bunları çok kolay halledebilirdin aslında, yapıştırıken mi kaçtı acaba merak ettim. Sap kısmındaki geometri çok güzel olmuş, ama sanki biraz daha hareket istemiş gibi, tekdüze bir şekilde başlayıp bitmeseydi çok daha görkemli bir sap olabilirdi ( ön ve arka arasında kesit farkı olsaydı) veya yüzeydeki oluşan sinire, başka bir yerden farklı bir açıyla bir düzlem daha gelseydi mesela  ;)
Kolay gelsin, tekrar eline sağlık.

Selamlar Sefa Hocam, Leuku ve puukko arasında farklara baktım gerçekten benimki leuku ya daha çok benziyor  :D demek ki daha çok bıçak yapmam gerekiyor formlarını ezberleyebilmem için. Ömrüm boyunca fotograflardan bıçaklar gördüm hocam elime şimdiye kadar bir puukko modeli alıp incelemedim mesela. Hocam o aralar boşluk değil aslında namluyu korumak adına izolasyon bantlarından üstüne sarmıştım başıma bela oldu. O araya iğne bile girmiyor aslında ama boşluk gibi gözüken ince bir çizgi gibi kaldı. Bıçağın üstünde gözüken o çiziklerde bulaşık süngeri ve deterjanı ile yapışkanı çıkartmak adına sile sile o hale geldi. Fazla kurcalamak istemiyorum çizdiğimde tekrar toparlayamam diye. Evdeki kısıtlı alet edavatlarımla gerçekten çok hızlı bir bıçak oldu kendi adıma. Gün geçtikçe kendimi daha çok ilerleteceğimi düşünüyorum aslında. Çok doğru bir yorum aslında hocam nette gördüğüm bir kabza şekliydi kavraması çok rahat şuan için, kendimden de sizin dediğiniz gibi birşeyler katabilirdim sizin düşüncenizle daha güzel durabilirdi.

Değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

ugurluahmet

• *
  • 45
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #13 : 02 Temmuz 2020, 08:28:40 »
Ellerinize sağlık ustam güzel görünüyor..

Emrah06

• 337
« Yanıtla #14 : 02 Temmuz 2020, 10:44:49 »
Ellerinize sağlık ustam güzel görünüyor..

Teşekkür ederim ustam.

BulentYildiz

• 21
  • Meslek: Av Bayii
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #15 : 02 Temmuz 2020, 11:56:34 »
Emrah eline sağlık. Bu hobiye başlamak için illa bir atölyeye gerek olmadığı, eğe ve zımpara ile ne kadar güzel işler çıkacağı belli oluyor. Her yaptın işte kendini geliştireceğine eminim.

Şaban Kurt

• 1206
  • Meslek: Kamu
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #16 : 02 Temmuz 2020, 13:22:01 »
Ellerine sağlık abi güzel olmuş eldeki imkanlarla başarılı bir bıçak olmuş Sefa ustama katılıyorum leuku ya daha çok benzemiş aslında yaptıkça  zamanla daha güzel olacağına hiç şüphem yok Orkun ustamda bahsetmiş göze çarpan kısımları katılıyorum kolay gelsin  :2up
Gendarmerie Special Operation...

Emrah06

• 337
« Yanıtla #17 : 02 Temmuz 2020, 14:07:52 »
Emrah eline sağlık. Bu hobiye başlamak için illa bir atölyeye gerek olmadığı, eğe ve zımpara ile ne kadar güzel işler çıkacağı belli oluyor. Her yaptın işte kendini geliştireceğine eminim.

Abi sen olmasan zaten bu kadar cesaretli olamazdım sanırım, çok teşekkür ederim. Bir hırsla girdim 2 tane daha profil kesiyorum şuanda.  ??? ??? :2up

Ellerine sağlık abi güzel olmuş eldeki imkanlarla başarılı bir bıçak olmuş Sefa ustama katılıyorum leuku ya daha çok benzemiş aslında yaptıkça  zamanla daha güzel olacağına hiç şüphem yok Orkun ustamda bahsetmiş göze çarpan kısımları katılıyorum kolay gelsin  :2up

Teşekkür ederim Şaban ustam, eldeki imkanların doğrultusunda en güzelini yapmaya çalışıyorum ama bu yaptıklarım şuan için tecrübe aşamaları diye görüyorum gerçi ne kadar ustalaşsakta mutlaka gözümüze eksik birşeyler çıkacağından eminim. Hatalarımı minimuma indirmek istiyorum yorumun için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #18 : 09 Temmuz 2020, 09:56:40 »
Gayet iyi bir bıçak. Ellerinize sağlık.  :)

Emrah06

• 337
« Yanıtla #19 : 12 Temmuz 2020, 02:59:24 »
Gayet iyi bir bıçak. Ellerinize sağlık.  :)
Teşekkür ederim ustam sağolun.