Bıçak Sanatı - Forum

OSMANLIDA KILIÇ'A SU VERME

Biker

• 6
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Kocaeli
OSMANLIDA KILIÇ'A SU VERME
« : 21 Mart 2018, 17:49:43 »

Türk kılıcı “kılıç yumurtası” ismi verilen üç ile beş kilogram ağırlığında, beş ile sekiz santim çapında ve sekiz ile on iki santim yüksekliğindeki çelik kütlesi dövülmek suretiyle yapılırdı. Yaş pamuktan yapılmış ve havaya fırlatılan bir yumağı, tereyağı keser gibi kolayca kesen Türk kılıçlarının yapımında değişik formüller vardı. Kılıca su verilmesi işlevi çok önemlidir. Zira az su verilirse eğrilir, çok su verilirse kırılır; onun için tam kıvamında olması şarttır. Kılıçların uçtan itibaren iki karışlık kısmı bilhassa keskin olmalıdır. Kemankeş Mustafa Ağa kılıca su verilmesine dair şunları yazmıştır: “Benim kardeşim, sana temren, kılıç veya bıçağa verilen öyle bir su yazdım ki, bunu vaktiyle yapmışlar ve kimya gibi saklamışlar. Bugün ne bir temrencide, ne de bir kılıççıda vardır. Ben dahi saklayacaktım; lakin hayır duanızdan mahrum eylemeyiniz diye bunu açıklıyorum. Bu usulü ben bizzat tecrübe ettim. Bu suyu yapmak için aşağıda cins ve miktarı yazılan maddeler birbirleriyle karıştırılarak bir kaba konup mayalanmak üzere kırk gün güneşte bırakılır. Sonra bu kap ateşe konulup imbikten geçirilerek damla damla toplanır. Bu şekilde elde edilen suyun bir okkası bir kılıca su vermeye kâfi gelir. Bir okkası bin altına değer. Bu sudan su verilmiş kılıç ile bir zırha vuran paramparça eder.”

Kemankeş Mustafa Ağa’nın reçetesi şu bilgileri içermektedir;

Miktarı Cinsi

1 Okka Sönmemiş kireç (CaO)

1/2 Okka Pelit külü (Valanet gland)

1/2 Okka Bevrek-ül Ermeni (Na-Ca-Soda) /

1/2 Okka Cenkar (Bakır çalığı)

1/2 Okka Sarı zırnık (AsS-Arsenik Sülfüt)

1 Okka Yaban soğanı suyu (Alium Satium)

1 Okka Katran (Govdron)

Levent88

• 413
  • LeventKÜÇÜKIŞIK
  • Meslek: Grafik Tasarım
  • Yer: Mersin
Ynt: OSMANLIDA KILIÇ'A SU VERME
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2018, 20:22:16 »
  Teşekkürler bilgi için. Denensede güzelce açıklansa diye egoistçe bir cümle kurmak geldi içimden. Çünkü denesemde sonucu sağlıklı değerlendirebilecek bilgim yok. Umarım bir usta bize bu konuda yardımcı olur O:-)
  Paylaşım için teşekkürler..

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2018, 09:13:59 »
Hocam paylaşım için teşekkürler. Metalurji hakkında gram bilgim yok ama çok ilgimi çekti. Kaynak nedir?
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2018, 19:43:30 »
Bu reçete aslında eski bir trolleme. Kafanızı yorduğunuza değmez. Bunu yıllardır insanlar gönderiyor. Bari bunu gördüğünüz yerin altına buradaki yorumları yazın da bu reçete başka insanların da zamanını çalmasın.

Zırnık/arsenik nasıl bir zehir diye araştırırsanız dediğimi anlarsınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Biker

• 6
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2018, 20:06:13 »
Bende eski kitaplarda gezinirken görmüştüm ama bilmiyordum bu kadar tehlikeli olduğunu bilgilendirdiğiniz için teşekkürler