Bıçak Sanatı - Forum

Kurban ve Şef Bıçağım

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Kurban ve Şef Bıçağım
« : 13 Ağustos 2017, 08:45:29 »
      Herkese Merhabalar!

Hazır Kurban Bayramı da yaklaşıyorken hem kurbanda hemde sonrasında rahat rahat mutfakta kullanabileceğim bir tasarım ararken bunu buldum, henüz bileyip denemeye vaktim olmadı ama çelik daha önce kullandığım bir çelik olduğundan performansını biliyorum, beğenilerinize ve tavsiyelerinize sunuyorum.

Bir de şimdiye kadar yaptığım en büyük bıçak bu oldu, edindiğim bir iki şeyi benim gibi yeni arkadaşlarla da paylaşmak istiyorum;

1-) Yaptığınız bıçağın boyu ne kadar büyürse ısıl işlem esnasında bozulma sanırım o kadar fazla oluyor bu yüzden bıçağı yağa sokuş şekliniz ve ağız açma esnasında yaptığınız simetri hataları işleri çok etkiliyor bilginiz olsun. Bende çok azda olsa uca doğru hafif bir yamulma oldu, sebebi avuç taşlamayla o bölgede içeriye biraz fazla dalmışım.

2-) Sapı takarken en azından biraz şekillendirip sonra sonra bıçağa epoksilemek işleri daha kolaylaştırır gibi geliyor bana çünkü benim yaptığım şekilde sapı eğelerken namluyu sarsamda sürekli bıçağı çizme durumu söz konusu sinirlerini bozuyor insanın.

Çelik            : Eski Batı Almanya üretimi Tungsten Karbid uçlu daire testere.
  Sap             : Kök Ceviz (elimi acayip boyadı, çıkmayınca baya korktum ama çamaşır suyu çıkarıyor hemen bilginize) , 4mm prinç pim
  Namlu Boyu : 15 cm
  Sap Boyu     : 11 cm
  Isıl işlem      : 820 derecede 2-3  dakika östenitleme ve 200 derecede 1 saat meneviş.
  Sertlik         : Bilinmiyor :)

Ynt: Kurban ve Şef Bıçağım
« Yanıtla #1 : 13 Ağustos 2017, 14:13:55 »
Merhaba emeğinize sağlık güzel olmuş.Sap kısmına ekleme mi yaptınız,ilk resimde baya bi kısa görünüyor.
Ayrıca bildiğimden sormuyorum ama youtubedaki videolarda daire testereden yapılan bıçakların biçoğuna ısıl işlem uygulamamışlar zaten sert olduğu için demişler,bu konuda doğru olan nedir,bende de bir tane çıkma daire testere var da ondan yapacağım bir bıçağa ısıl işlem uygulamadan ağız açıp kullanmayı düşünüyordum.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #2 : 13 Ağustos 2017, 14:55:29 »
Merhaba emeğinize sağlık güzel olmuş.Sap kısmına ekleme mi yaptınız,ilk resimde baya bi kısa görünüyor.
Ayrıca bildiğimden sormuyorum ama youtubedaki videolarda daire testereden yapılan bıçakların biçoğuna ısıl işlem uygulamamışlar zaten sert olduğu için demişler,bu konuda doğru olan nedir,bende de bir tane çıkma daire testere var da ondan yapacağım bir bıçağa ısıl işlem uygulamadan ağız açıp kullanmayı düşünüyordum.

Benim kullandığım karbid uçlu testereler öyle çokta olmasa da yumuşak sayılırlardı mesela bir parçasını mengeneye sıkıştırıp eğebiliyordum bu bence bir bıçak için olmaması gereken bir şey, bıçağın sert olması aynı zamanda yerine göre esnek olması gerek. Yani yamulup kalıyorsa ağzını bileyince çok çabuk köreleceği, ağız tutmayacağını düşünüyorum böyle karbid uçlu testerelerden yapılan bıçaklara su verilmezse. He bir de karbid uçlu olmayan yani dişleri ile gövdesi tamamen aynı malzemeden olan testereler var bu 80crv2 den mamul testereler bu sınıftan oluyor , bazı metal testeleri böyle oluyor. Bunlar zaten amaç olarak demir, çelik kestiği için çok sert oluyorlar ama aynı zamanda bir o kadar kırılganlar yani suyunu kaçırmadan soğutarak işlemeyi başarsanız bile bence büyük bıçaklar için uygun değiller. Açıkcası ben suyunu kacırmadan tam performans alınacak bir bıçak amatör şartlarda yapılacağını pek düşünmüyorum, zamanında birine çarkta bilettiğim bir bıçağımın ağız tutuşu mahvoldu, kendi bilediğim bıçaklarda böyle bir sorun yok, bilerken bile sıkıntı oluyorsa avuç içi taşlamayla yapılan bir bıçak ne kadar performans verir bilemiyorum ustalar cevap verirler.

Bir eve sapa kendim böyle bir yöntem düşündüm, testerenin boyu tam sap yapmama imkan verecek kadar büyük değildi bende fotograflardaki gibi bir parça ekleyip iki yandan paslanmak plakalar koyarak sapı büyüttüm, çokta sağlam olduç

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #3 : 13 Ağustos 2017, 17:43:32 »
Elinize sağlık mutfak bıçağı açısından biraz özgün tasarımlı bir namlu olmuş. Sebze için çok kullanışlı gözüküyor. Kurbanı boğazlamak için de mi kullanacaksınız? Rahat olur mu tam bilemedim.

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #4 : 13 Ağustos 2017, 19:46:32 »
Elinize sağlık mutfak bıçağı açısından biraz özgün tasarımlı bir namlu olmuş. Sebze için çok kullanışlı gözüküyor. Kurbanı boğazlamak için de mi kullanacaksınız? Rahat olur mu tam bilemedim.

Teşekkür ederim Bora bey. Çok fazla fotograf model baktım ki artık hangisini yapacağımı şaşırmıştım. Birinin namlusu hoş görünüyor sapını beğenmiyorum, birinin sap tasarımı güzel namlusu garip görünüyor bu bir kaç farklı modelden beğendiklerimi toplamaya çalıştığım bir model oldu. Boğaz için uygun olur mu bilemiyorum belki riske girmem ama yüzme ve et doğrama işlerinde kesinlikle kullanacağım hevesle hemde :)) Domates soğan doğrama işlerini başarıyla geçti.

İşin bir diğer ilginç tarafı bilerken o kadar zorlandım ki bu nasıl bu kadar sert olur diye düşünürken aklıma d2 bıçağımla kıyaslamak geldi ve bu bıçak d2 mi çizdi. Çok garip ama gerçekten çizdi, sertlik ölçme şansım yok ama umarım menevişim yetersiz olmamıştır da inşallah çelik gerçkten kaliteli bir çeliktir :-/