Öncelikle daha önce bu konuya yönelik benim derlediğim bilgilerin olduğu şu başlığı
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=76.msg918#msg918okuyup buna göre konuşmakta yarar var. Bu başlıktaki Normalize tavlamasını aynen kopyalayıp yapıştırıyorum.
NORMALİZE TAVLAMASI
Normal tavlama, çeliğin faz dönüşüm sıcaklığında ( A3 veya Acm nin üzerinde) ısıtılması ve sonra havada soğutulması olarak tanımlanır. İyi bir normalize tavlama işlemi şunları gerektirir,
1. ferritin östenite dönüşebileceği uygun sıcaklık.
2. faz dönüşümünün tüm yapıda eşit gerçekleştirilmesi için bu sıcaklıkta yeteri kadar bekletme
3. oda sıcaklığında ve durgun bir havada kendi halinde soğutma.
Normal tavlama ile çeliğin havada su vererek sertleştirilmesi karıştırılmamalı. Normal tavlamada elde edilen normal perlitik yapı, havada sertleştirmede elde edilemez. Havada su vererek sertleştirme martensitik yapı içerir.
Normalize tavlaması aşağıdaki amaçlar için yapılır
1. döküm parçaların, kalıp içinde yavaş soğumasından kaynaklanan yapı kusurlarını düzenlemek.
2. mekanik işlenebilirliği iyileştirmek.
3. mekanik özellikler kazandırmak
4. daha sonra uygulanacak sertleştirme işlemleri için taneleri küçültmek ve mikroyapıyı homojen hale getirmek.
Normalize tavlama sıcaklığı, tam tavlama ve küreselleştirme sıcaklığından 20-50 derece daha yüksektir. Döküm parçalar, kum kalıplarda yavaş soğudukları için, kaba dendritik yapıya sahip olur. Sıcaklık artışıyla bu yapı bozulur ve ince taneli yapı oluşur. Döküm parçalarda normalize tavlamayla daha homojen ve ince taneli yapı elde edilmiş olur. Yalın karbonlu çeliklere ve az alşımlı çeliklere her zaman normalize tavlaması uygulanmalıdır.
Normalize tavlamasında soğuma hızı, tam tavlama ve küreselleştirmedeki soğuma hızlarından daha yüksektir. Bu özellik, çeliğin daha ince taneli perlit bölgeciklerine sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda hızlı soğumayla tene sınırları boyunca karbür ağı meydana gelmez. Böylece çelik, diğer tavlamalara göre daha sert ve daha dayanıklı olur. Bunun için orta ve yüksek karbonlu çeliklerde normalize tavlaması son işlem olabilir.
Burada bize anlatılanları tek tek açalım ( ilgili başlıktaki diyagramı daha okunaklı ve net olanla değiştirdim) öncelikle belirtelim, normalizasyon işlemi, yalın karbonlu çelikler ve/veya az alaşımlı karbon çeliklerine uygulanan bir yöntem, yüksek alaşımlı takım çeliklerinde uygulandığında ve bekleme süreleri uzun tutulduğunda bir dizi başka sorunlar olası ( karbür oluşumu veya tane sınırlarında sementit ağları oluşumu, vs)
Ne deniyor, "A3 veya ACM çizgisinin üzerindeki bir sıcaklıkta", diyagramdan baktığınızda bu sıcaklığın yaklaşık 780-800 dereceler olduğunu görürsünüz, bu sıcaklığın biraz üzerindeki bir sıcaklıkta normalizasyon işlemi yapabilirsiniz, örneğin 820.
Normalizasyonda kişisel önerim, işlemin en az bir kez yapılmasıdır. İki kez yapılması bir kez yapılmasından daha iyidir ( üç, ikiden de iyidir)
Soğutma yavaş olmamalı, olursa, özellikle yüksek karbonlu ve alaşımlı çeliklerde tane sınırlarında karbür ( özellikle sementit ağı) ağı meydana gelme olasılığı var. Eğer normalizasyon sonrasında mekanik işlem yapılmayacaksa bunun da çok fazla önemi yok açıkçası.
Kendi halinde soğutmaya bıraksanız olur ama kişisel uygulamam, karanlık ortamda malzemenin rengi artık siyah olmuşsa suya daldırıyorum, bu şekilde yapıldığında çarpılma olasılığını daha az gözlemledim. Ama size kalmış bir şey.
Söyleyeceklerim bunlar, en yalın ve basit hali budur.