Bıçak Sanatı - Forum

Karbon çelik bıçakların bakımı ?

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #20 : 09 Ekim 2012, 14:03:33 »
Paslanan bıçakta istenmeyen özellikle kırmızı pastır yani Fe2O3. Bu durum su ile birlikte demirin hidratlanması ile olur (OH grubu). Bu tür pas derinliğe işleyen ve stabil olmayan gevşek bir tabakadır, yayılmacıdır, çeliğin mekanik özelliklerini düşürür zamanla. Yüksek ısı ile birlikte ise çeliğin üstünde FeO kimyasal yapısında daha stabil, daha az yayılmacı ve koruyucu katman olarak bir oksit tabakası oluşur. Bu pas türü menevişte ve ısıl işlem sonrasında oluşur. Ancak bir koruma tabakası olarak en kalıcı tabaka Fe3O4 tabakası ile olur. Bu normal kırmızı tabakanın daha da oksitlenmesi ile olur, karartma formülleri, asit patinasyon, elektro-aşındırma sonucundaki karartma bu tip oksidasyona örnektir, bu tabaka Fe2O3 ve FeO tabakasından daha kalıcı ve koruyucu bir katman oluşturur. Bunun için en sağlam yöntem soğuk pas patinasyonudur, işlem zahmetli fakat sonucu mevcut olan en sağlam patinasyon yöntemidir, homojen bir kırmızı pas elde etme, ardından bunu sıfır numara celik yün ile ovalayıp işlem tekrarlanır. Bu tabakayı homojen elde etmek için çelik malzeme nitrik asit ve tuzruhu kaplar içeren kapalı bir fanusta bekletilir, u asit ve bazların buharları ile çok homojen bir kırmızı pas ile kaplanır, bu sonra dağıtılır çelik yün ile, ardından işlem defalarca tekrarlanır, 3-5 tekrardan sonra yine çelik yün ile dağıtılan pas artık siyah tabakaya dönüşmüştür. Bunu hafif polisajla parlatarak çok güzel koyu mavi-lacivert bir sonuç elde edilir, ancak bu sonucu elde etmek 5-10 gün alır. Bunun hızlandırılmış sıcak kostik banyoları ile de elde edilebilmekte olduğunu belirtmeliyim, ancak sonuç daha sığ ve daha dayanıksız olur...
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2012, 14:07:44 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

yuceldeniz

  • *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #21 : 09 Ekim 2012, 14:48:06 »
Hocam, benim dediğim pas bazen sayacıların elinde de olur, bir demir-çelik? parçasının tamamen karardığı, ancak pasın stabil hale gelmiş olduğu durum...Ucu jilet gibi keskin olur.Geri kalan pas artık pas değildir...Burada opinelleri tam olarak bu hale getiremiyoruz sanırım. Amaç estetik görüntü yanında pasın olumsuz etkisini yok etmek, bıçaktan da maksimum verimi almak. Çok şey istiyorum sanırım.
YUCELMORE

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #22 : 09 Ekim 2012, 14:56:25 »
O durumda hem pas istemiyorsanız hem de paslanır çeliğin performansını istiyorsanız mecuren modern toz metalurjik paslanmaz çelik düşünmelisiniz. Tabii sadece malzemenin hammadde fiyatı yüzünden oldukça masraflı olabilir...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #23 : 09 Ekim 2012, 14:58:08 »
http://www.kayaavmarket.com/default.asp?git=9&urun=1708
veyada opinelinize şöyle bir boya ile uygulama yaparsanız gayet siyah olur paslanmayada göreceli olarak dayanıklı olabilir
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #24 : 09 Ekim 2012, 22:08:45 »
Bir de tornacıların yaptığını gördüğüm bir operasyon var. Çoğu ustadan görüp sadece iyi birşey diye yaptığındab işlemin ne olduğu ya da nasıl "iyi" olduğuna dair net bir cevap alamadım. Malzemeyi şalomayla kızdırıp yanık yağa atıyorlar. Su vermek gibi de değil. Bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Söylediğiniz eskiden çok kullanılan bir menevişleme ( renklendirme -karartma ) işlemi. İşi biten malzeme menevişleme sıcaklığına getirilip yüzeyine yağ sürülür veya yağa daldırılır. yağ, sıcaklığında etkisiyle yüzeyde bir tabaka oluşturur, oldukça da dayanıklıdır.

   Benim dövme bıçaklarda yaptığım yöntem  O:-)

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #25 : 09 Ekim 2012, 23:03:57 »
Arkadaşım paslanmayı önlemek havayla teması kesmek ve asitli ortamlardan uzak tutmaktır arkadaşlar faydalı bilgiler vermişler.asitsiz yağ (trafo yağı,silah yağı vs.) meneviş ama ısıyı kaçırmak bıçağın sertliğini etkiler birde vazelinle kaplayabilirsin oksijenle teması iyi keser ve asit içermez silah namlularında tercih edilen bir yöntemdir etkili.kıvamı koyu olduğundan akmaz uzun zaman kalıcı olur(kulanmazsan) saygılar sunuyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

ulduz

  • **
  • 107
  • http://kok-turk.blogspot.com.tr/
  • Meslek: Akademisyen
  • Yer: Trabzon
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #26 : 01 Temmuz 2016, 12:24:00 »
Paslanan bıçakta istenmeyen özellikle kırmızı pastır yani Fe2O3. Bu durum su ile birlikte demirin hidratlanması ile olur (OH grubu). Bu tür pas derinliğe işleyen ve stabil olmayan gevşek bir tabakadır, yayılmacıdır, çeliğin mekanik özelliklerini düşürür zamanla. Yüksek ısı ile birlikte ise çeliğin üstünde FeO kimyasal yapısında daha stabil, daha az yayılmacı ve koruyucu katman olarak bir oksit tabakası oluşur. Bu pas türü menevişte ve ısıl işlem sonrasında oluşur. Ancak bir koruma tabakası olarak en kalıcı tabaka Fe3O4 tabakası ile olur. Bu normal kırmızı tabakanın daha da oksitlenmesi ile olur, karartma formülleri, asit patinasyon, elektro-aşındırma sonucundaki karartma bu tip oksidasyona örnektir, bu tabaka Fe2O3 ve FeO tabakasından daha kalıcı ve koruyucu bir katman oluşturur. Bunun için en sağlam yöntem soğuk pas patinasyonudur, işlem zahmetli fakat sonucu mevcut olan en sağlam patinasyon yöntemidir, homojen bir kırmızı pas elde etme, ardından bunu sıfır numara celik yün ile ovalayıp işlem tekrarlanır. Bu tabakayı homojen elde etmek için çelik malzeme nitrik asit ve tuzruhu kaplar içeren kapalı bir fanusta bekletilir, u asit ve bazların buharları ile çok homojen bir kırmızı pas ile kaplanır, bu sonra dağıtılır çelik yün ile, ardından işlem defalarca tekrarlanır, 3-5 tekrardan sonra yine çelik yün ile dağıtılan pas artık siyah tabakaya dönüşmüştür. Bunu hafif polisajla parlatarak çok güzel koyu mavi-lacivert bir sonuç elde edilir, ancak bu sonucu elde etmek 5-10 gün alır. Bunun hızlandırılmış sıcak kostik banyoları ile de elde edilebilmekte olduğunu belirtmeliyim, ancak sonuç daha sığ ve daha dayanıksız olur...
Sonuç olarak biz patinalı çeliği veya şam çeliğini mutfakta yiyeceklerde kullanabilir miyiz?

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Karbon çelik bıçakların bakımı ?
« Yanıtla #27 : 01 Temmuz 2016, 14:27:50 »
Demir balık konusunu arayabilirseniz orada demirin faydası ile ilgili bir şeyler geçmişti.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben