Çok büyük bir parçaysa bütününü ısıtmaya yetecek bir ocağa gerek yok.
Önce uzun parçada arada bir hattı ısıtıp kenara soğumaya bırakırsınız. Sonra bu noktadan testereyle kesersiniz. Bu parçayı yine ateşe koyup üç aşağı beş yukarı her yerini güzelce bir ısıtırsınız. Yani tüm parçayla mücadele etmeden üreteceğiniz nesnenin boyuna göre bir nokta seçip orasını ısıtmaya uğraşırsınız.
Parçayı yumuşatırken aşırı hassas olmaya gerek yok. Çok iyi kızarmamış bir kısım da ciddi oranda yumuşayacaktır. Isıtmanın ardından gelen soğutmayı illa öyle aşırı yavaş yapmayı dert etmeyin. Bir çeliğe su vermeye yarayan en yavaş ortamdan daha yavaşı sizin işinizi görecektir. Bunu açıklayayım; bir çeliğe ancak su ve yağ ile su verebiliyorsanız bunu (yağdan daha yavaş olan) havada, gömmeden soğuttuğunuzda yumuşak kalacaktır.
Yanlış anlaşılmasın, bu dediklerim bir çeliği hakkını vererek yumuşatmanın yöntemi asla olamaz. Ancak parçayı ilk aşamada testere ile kesebilecek kadar soğutun, sonrasında daha iyisini yapmak için şansınız olsun.
Divide et impera - Böl ve yönet.
