Bıçak Sanatı - Forum

Barrel Knife

Barrel Knife
« : 19 Haziran 2025, 00:19:54 »
Daha önce Yasin hoca nın paylaştığı "şifreli çakı" başlığı altında sözünü etmiştim; yıllar önce başladığım ama sonra bıçağın işçiliği bana anlamsız geldiği için bir kenara bıraktığım bir bıçaktı. Epeyce işini bitirmiştim bu nedenle hadi bitireyim diyerek tamamladığım bir bıçak. İsmi Barrel Knife olarak geçiyor, ben namlu bıçak diye çevirmiştim ama eylem "fıçı " bıçak olabilir diye yazınca, tipincen dolayı daha mantıklı geldi. 1900 lerin başında yapılmış, farklı bir çok örneği var bu da onlardan birisi oldu. Daha önce de dediğim gibi akıllıca bir iş değil, bir çeşit fantezi, sanki iş uzun sürsün hemen bitmesin de biraz uğraşalım diyerek yapılmış. Neyse, ben fotoğrafları ekleyeyim, merak, soru olursa buradan konuşuruz. Bu arada forumda uzun zamandır paylaşım yapmamıştım, iyi oldu.
Açık boyu: 180 mm ( kuyruktaki çıkıntılar dahil)
Namlu boyu: 80 mm
Kalınlık:3 mm
Çelik:80CrV2
Meneviş 190 derecede iki kez yarım saat.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Barrel Knife
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2025, 08:15:08 »
Pandemi döneminde online toplantılarımızdan birinde prototip halini göstermiştiniz, ne zamandır merak ediyordum. Tamamlanmış halini gördüğüme çok sevindim hocam. :2up

Açılıp kabzasına sokulduğunda sağlam bir kilitli mekanizma çakı kadar emniyetli mi hocam? Eğer iyi bir kilitli çakı kadar sağlamsa bence işlevsel ve görsel olarak gayet güzel. O kadar gömmenize gerek yok. O:-) Lazım olduğunda cebinizden çıkarıp açması bile havalı gözükecektir. ;D

Bir sorum olacak hocam; Açılıp kapanırken çalışan mekanizma ve kasası ince görünüyor. Bilye eklemek için yeterli alan yok sanki. Mil için normal prinç mi kullandınız hocam, yoksa aşınma için ek bir yöntem var mı? Kısa zamanda mil deforme olur mu?

« Yanıtla #2 : 19 Haziran 2025, 12:49:57 »
Sağolasın Orkun, açık haliyle herhangi bir kilitli çakıdan daha emniyetli, kapanma olasılığı hiç yok. Gömme kısmı aslında şöyle, sempatik ve ilgi çekici olmasına diyecek söz yok, benim vurgulamaya çalıştığım aslında üzerinde çalışılan emek ve sonuçta çıkan iş üzerineydi. Yani bir çakıya kıyasla çok daha fazla işi ve detayı var ama bir çakının işlevselliğinde değil...gibi. Bilye istenirse kasa ona göre biraz daha geniş yapılabilir sorun değil ama bilye ye de gerek var mı? Mil olarak sıradan pirinç kullandım, takmadan öncede iyice grafit sıvadım deliğe ve mile, grafit ciddi anlamda aşınmayı engeller ve yağ gibi çalışır. Boşluk sorun değil, oluşsa bile pimi değiştirmek çok kolay zaten.

MustafaV

• 793
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2025, 15:06:32 »
Ellerinize sağlık Sefa Hocam. Bıçağa, işçiliğe, araştırıp bunu işe dökmeye ne kadar övgü dizsek az kalır. Sayenizde çok farklı kültürlerin farklı işlerine tanık olabiliyoruz, emeklerinize sağlık.

Bıçağı görür görmez forum aklıma geldi, iyi ki paylaşmış Yasın hocam da. Böylelikle bu işi de görmüş olduk burada. Forumda konu görmeyi, hele ki sizden görmeyi de özledik hocam onu da hatırladık bu vesileyle.

İşin hobi tarafına daha çok değinen bir manyaklıkta iş dersem ayıp olmaz herhalde. Bunu kullanmak yahut satmak için yapmak pek akıl kârı iş değil gibi. Açık hâli de böyle orantısız bir puukko gibi hissettiriyor, bi garip bir bıçak. Ama işi de görür görmez bunda daha rustik işlemler, karartılmış dövme namlu, karartılmış pirinç malzemeler falan nasıl olur diye aklımdan geçirmeden edemedim. Daha yakışır gibi geldi sanki.
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #4 : 19 Haziran 2025, 20:42:14 »
Kimsenin pek fazla birşey üretemediği bir dönemde bir nefes gibi geldi. Elinize sağlık.

« Yanıtla #5 : 19 Haziran 2025, 22:39:15 »
Mustafa,öncelikle teşekkürler, öyle satılsın da para kazandırsın mantığıyla yapılacak iş değil doğru. Üzerinde çalışan herkes istediği farklıkta işlem yapabilir, sonuç olarak adam şifrelisini yapmış işte, burada da her bıçakta olduğu gibi sınırsız seçenek var.
Çok teşekkürler Mehmet hocam.

Yasin UZ

• 598
  • Yasin UZ - 1993
  • Meslek: Görsel Sanatlar
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 21 Haziran 2025, 22:24:03 »
Elinize sağlık Sefa ustam çok güzel olmuş. Bence bu tarz işler gerçek ustalığı gösteren işler oluyor  :2up
Şifrelisine, umarım bitmiş haliyle sergilersiniz yazmıştım. Bunun altınada canlı olarak görmek nasip olur inşallah yazayım bari :D

« Yanıtla #7 : 21 Haziran 2025, 22:55:23 »
İnşallah  ;)
Teşekkürler.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #8 : 23 Haziran 2025, 00:07:00 »
Hocam eline sağlık

Şu yoklukta usta işi görmek çok sevindirici.

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #9 : 23 Haziran 2025, 14:05:53 »
Sefa Hocam elinize sağlık.

« Yanıtla #10 : 23 Haziran 2025, 18:02:38 »
Sefa Hocam elinize sağlık.
Hocam eline sağlık

Şu yoklukta usta işi görmek çok sevindirici.
Çok teşekkürler..