Bıçak Sanatı - Forum

Öylesine bir çakı

Yasin cengiz

• **
  • 108
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Afyon
Öylesine bir çakı
« : 09 Temmuz 2026, 13:16:57 »
Merhabalar değerli ustalarım. Uzun zamandır forumda aktif değildim. Bir askerlik durumu ve sonrasında kurban bayramı için bileme yoğunluğu derken bir türlü forumda  bir şeyler paylaşamadım.
Her ne kadar sizlerin yaptıkları karşısında pek güzel olmasa da bu çakıyı sizlerle paylaşmak istedim.  :)
Çelik olarak Bulgaristan malı bir rulman kullandım. Kömür ocağında döverek şekil verdikten sonra bant zımpara da tesviye ve ağız açımını yaptım. Su verme öncesi skoçla iyice temizledim ama bi kaç derin iz vardı onları güzel görüneciğini düşünerek bıraktım.
Ardından kömür ocağında yağda  suyunu  verdim.
Kabze olarak desenlerini ve rengini sevdiğim için badem ağacı kullandım.
Pimlerin etrafına görsellik için kuş gözünden hallice bakır pullar koydum ama parlatırken bazıları bakır rengini kaybetti heralde bakır kat kattı ondan dolayı.
Kabzede yine Bakır telden süsleme benzeri bir şey yaptım ortalarında alimünyum koydum
Kabzenin bitirişini 1000 kum ve sonrasında zeytin yağı ve balmumu karışımından sürerek streç filmle sarıp güneşe koydum 2 3 saat böyle durdu 3 4 defa tekrar ettim kabzenin balmumunu emebilmesi için. Dokusunun güzel olduğunu düşünüyorum umarım beğenirsiniz. :)

Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

MustafaV

• 808
  • Mustafa VAROL
  • Meslek: Muhasebeci
  • Yer: Konya
Ynt: Öylesine bir çakı
« Yanıtla #1 : 09 Temmuz 2026, 15:45:09 »
Yasin ellerine sağlık.

Bakır tellerle yaptığın süsleme işi benim çok hoşuma gitti açıkçası. Ben bir çakıda cesaret edemezdim fazla delip namluya kapandıkça sürtme riskinden dolayı. Bakırın bazı yerlerde renginin kaybolması garip geldi bana, oraları zaten sen de belirtmişsin. Bademin desenleri hoşuma gitti, tam kaşık yapmalık göründü gözüme. :)

Dövme işlerde rustik görünüm hoş oluyor ama o çukurlarla beraber karartılmış kalsa daha mı bir istikrarlı olurdu acaba görüntü? Böyle bir arada kalmışlık sezdim namluda.

Bakma kısacık yorum yapmayayım diyerek uzun uzadıya yazdım bir şeyler de, ellerine sağlık benim bitmiş iş gerçekten hoşuma gitti. :2up
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur

dela

• *
  • 2189
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #2 : 09 Temmuz 2026, 18:39:35 »
Eline sağlık.
Klasik bir çakı olmuş. Kullanışlı da bir boy olmuş.
Pimlerdeki sıvaşmaya bağlı durum ufak dramel dokunuşlarıyla doku çalışmasına dönüşebilir.
Süsleme amaçlı pimlerde simetri konusu gözden geçirilebilir.
Namluda açma kolaylığı için çentik yapılabilir.
Görünmediği için merak ettim. Stop pimi kapandığında da stop görevi görüyor mu? 

Yasin cengiz

• **
  • 108
« Yanıtla #3 : 09 Temmuz 2026, 21:27:29 »
Yasin ellerine sağlık.

Bakır tellerle yaptığın süsleme işi benim çok hoşuma gitti açıkçası. Ben bir çakıda cesaret edemezdim fazla delip namluya kapandıkça sürtme riskinden dolayı. Bakırın bazı yerlerde renginin kaybolması garip geldi bana, oraları zaten sen de belirtmişsin. Bademin desenleri hoşuma gitti, tam kaşık yapmalık göründü gözüme. :)

Dövme işlerde rustik görünüm hoş oluyor ama o çukurlarla beraber karartılmış kalsa daha mı bir istikrarlı olurdu acaba görüntü? Böyle bir arada kalmışlık sezdim namluda.

Bakma kısacık yorum yapmayayım diyerek uzun uzadıya yazdım bir şeyler de, ellerine sağlık benim bitmiş iş gerçekten hoşuma gitti. :2up
Beğenmene sevindim Mustafa abi  :)
bakır teller yaparken biraz dikkat istiyor dediğin gibi içeri çıkma riski var  ben delikleri tellerden biraz daha dar bir matkapla deldim yani teller hem sıkı geçiyor hemde yapışkanla yerlerine çakınca daha sağlam oluyor kolay kolay  çıkıcağını sanmam.
Kararmış bırakma konusunda haklısın abi biraz arada kaldım.  Sonradan Asitle karartma filan yapmayı düşündüm ama daha önce porçözle denemiştim iyi sonuç alamadım şuanda başka aside ulaşma şansım da yoktu mecbur böyle oldu

Badem hakkikaten çok güzel desenler veriyor abi kaşık yapımında güzel olucağını düşünüyorum ama düzgün kurumuş bir badem çok sert olabiliyor 40 kum zımpara bile zar zor yiyor.
Güzel ve faydalı yorumun için teşekkür ederim Mustafa abi :)

Kopan bir ipe sımsıkı bir düğüm atarsanız, ipin en sağlam yeri artık bu düğümdür. Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan tek nokta yine o düğümdür.(Looper)

Yasin cengiz

• **
  • 108
« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2026, 22:00:00 »
Eline sağlık.
Klasik bir çakı olmuş. Kullanışlı da bir boy olmuş.
Pimlerdeki sıvaşmaya bağlı durum ufak dramel dokunuşlarıyla doku çalışmasına dönüşebilir.
Süsleme amaçlı pimlerde simetri konusu gözden geçirilebilir.
Namluda açma kolaylığı için çentik yapılabilir.
Görünmediği için merak ettim. Stop pimi kapandığında da stop görevi görüyor mu? 
Haklısın Mehmet abi dremelle daha güzel bir doku olabilirdi ama dremelim yok maalesef aslında daha yeni yeni önemli bir eksik olduğunun farkına vardım. :)
Pimlerin simetrisine çok dikkat etmedim çünkü biraz el yapımı olduğu belli olsun istedim ama haklısın abi simetri olmasında güzel olurmuş. :)
Açma çentiği konusunda haklısın abi aslında daha önce çentik yapıyordum ama bundan önce kötü bi deneyim yaşadığım için bu çakıda es geçtim bundan sonrakilere yapıcam inşallah :)

Stop pimi kapandığında stop görevi görmüyor abi bundan sonra göz önünde bulunduracam :). Namlu kabzeye kapandığında temas ediyor bu namlu içinde sap içinde pek sorun teşkil etmiyor bence ama pime dayanarak durması daha sağlıklı olurdu  :)
Güzel ve faydalı yorumların için teşekkür ederim abi :)

orkunaydin350

• *
  • 2022
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #5 : 14 Temmuz 2026, 08:26:51 »
Emeklerinize sağlık. Bizlerle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. :2up

Yasin cengiz

• **
  • 108
« Yanıtla #6 : 14 Temmuz 2026, 10:36:42 »
Emeklerinize sağlık. Bizlerle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. :2up
Teşekkür ederim ustam foruma katkısı olması açısından paylaşılabilir nitelikte olanlardan paylaşmaya çalışıcam