Bıçak Sanatı - Forum

haznedar marka pro seri makina hakkında deneyim ve yorumlarım...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: haznedar marka pro seri makina hakkında deneyim ve yorumlarım...
« Yanıtla #80 : 27 Eylül 2015, 12:46:16 »
Alper aşınmayan bir şey yok elmas dahi aşınıyor .ama bunların ekonomik ömürleri var  bunu değerlendirmek lazım..40 cm kontak tekerini nasıl kullandın bir resim çekip atarmısın  merak ettim
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #81 : 27 Eylül 2015, 12:48:47 »
Konu, son yazılan mesajlarla daha doğru bir eksene doğru yönlendik, asıl ihtiyacımız olan bu aslında. Öyle görünüyor ki bu noktadan sonra doğru bir sonuca gideceğiz. Duyarlı davranan herkse kendi adıma teşekkür ederim.

« Yanıtla #82 : 27 Eylül 2015, 13:29:54 »
Konuyu ilk ''Zımpara Makinesi Değerlendirmesi'' olarak gördüm ve okumaya başladım. Çünkü bir şey alırken forumlardaki bu değerlendirmelere dikkat ederim ve faydalı olduğu kanaatindeyim. Fakat nedense burada olay kişisel bir hale büründü ve makine değerlendirmesinden tamamen uzaklaştı.

Ben özellikle Tarık Usta'nın bu tür değerlendirmelere tepki vermek yerine olayı biraz daha yumuşatmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.  Sonuçta bu tür değerlendirmeler bir çok forum sitesinde ve bir çok ürün hakkında var. Ayrıca birçok firma ürünlerini bu tür tartışmalara katı bir şekilde taraf olmak yerine olayı biraz daha geriden seyrederek ARGE çalışmalarına bu yönde katkı sağlamakta ve kendileri için avantaja dönüştürmektedir.

Burada Alper Ustanın ''Bu makine işe yaramaz'' şeklinde anlaşılabilecek tavrı da Tarık Ustanın '' Benim makineme kimse laf söyleyemez'' seklinde anlaşılabilecek tavrı da yanlış.  Sefa Ustamın dediği gibi üslubumuza biraz daha dikkat edebiliriz.

Benim bundan sonra ki temennim forumdaki iki değerli ustamızın da ortak bir noktada buluşmaları.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #83 : 27 Eylül 2015, 13:42:33 »
tekerlerin hizalarında ve/veya doğrultularında büyük bir fark varsa bunu tolere etmek için ayar tekerinin aşırı bir açı alması gerekebilir. Bu halde iken şeridin kenarı ayar tekerinin ortalarına gelebilir. böyleyken bir de tekeri hızlı aşındırabilmek için şeridin ilerleme doğrultusu ile ayar tekerinin dönüşü çapraz olmalı.

Teker hizası yada doğrultusu probleminin de en önemli nedenleri
- büyük tekerin fazla sağda yada solda olması
- tekerin yada onu taşıyan demirin aldığı açı
olabilir
Bunlarda büyük bir sorun aramak gerek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #84 : 27 Eylül 2015, 13:53:50 »
Yeni rulmanların çuvallaması montaj hatası yada üretim hatasına(rulman üreticisi) işarettir.

Tam sayılmaz Kaya Ustam. Makineler ne kadar iyi yapılmış olurlarsa olsunlar, tasarlandıkları çevre koşullarında çalıştırılmamışlar ise çuvallarlar. Bakımı düzgün yapılmamışsa makine yine çuvallar. Tasarımına uygun çalıştırılmamışsa hakeza.

Tabii şu da var, eğer makine aşırı tozlu ortamda yoğun kullanıma uygun yapılmışsa çuvallamaması gerek. Yani zımpara tozuyla dolu ortamda, dur durak bilmeden saatlerce çalıştırılmaya...

O gereksinimleri karşılayan makine bu fiyata olur mu? "Profesyonel" bu manaya geliyorsa, bu fiyata o şartlarda çalışacak makine yapılabilir. Demekki ya isimlendirme hatalı, ya da fiyat etiketi.

Bu arada belirteyim, adı geçen makinenin tabla tasarımını ve bant arkasında kalan dayama konusundaki malzeme seçimini ben de beğenmedim. Ama son yaşanan olumsuzlukların makine tasarımı nedeniyle olduğunu iddia etmek için yeterli delil yok.

Sonuç olarak, makineler hakkında kullanıcı yorumu yapan arkadaşların, makinelerin hangi çevre koşullarında çalıştırıldıklarını ayrıntılı olarak yazmalarında sayısız fayda var. Üreticinin ise ayrıntılı bir bakım ve kullanım klavuzu hazırlaması gerek.
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2015, 14:16:50 Gönderen: egeleme_rampasi »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #85 : 27 Eylül 2015, 15:14:37 »
Mustafa Hocam dediklerini ceteris paribus olarak kabul ettim değişkenleri çoğaltmak olayı çözmek yerine daha karmaşık hale getirecek yoksa...

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #86 : 27 Eylül 2015, 15:43:43 »
Mustafa Hocam dediklerini ceteris paribus olarak kabul ettim değişkenleri çoğaltmak olayı çözmek yerine daha karmaşık hale getirecek yoksa...

Kaya ustam, söylediğinizin aksine sadece etkilenen parça üzerinden yorum yaparsak sadece sonucu buluruz. sorunun kaynağını bulmak için makina elemanlarının ve kullanıcının olası durumlarının kombinasyonlarından biri bizi sonuca ulaştıracaktır. Değişmeyen tek şey değişimdir prensibinden hareketle "biri hariç diğer her şey eşit" önermesinin doğada karşılığı yoktur.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #87 : 27 Eylül 2015, 16:43:56 »

Ben şeritin akış yönünün değiştirilmesiyle, yalpa tekeri üzerindeki etkilerinin değişmesi olayını hiç anlamadım. :-[

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #88 : 27 Eylül 2015, 19:33:50 »
tekerlerin hizalarında ve/veya doğrultularında büyük bir fark varsa bunu tolere etmek için ayar tekerinin aşırı bir açı alması gerekebilir. Bu halde iken şeridin kenarı ayar tekerinin ortalarına gelebilir. böyleyken bir de tekeri hızlı aşındırabilmek için şeridin ilerleme doğrultusu ile ayar tekerinin dönüşü çapraz olmalı.

olabilir
Bunlarda büyük bir sorun aramak gerek...

Tekeri istanbulda bağladığımız aparatı ise tokat da yaptırdım. Tekeri yapan arkadaşlar tekerin dönüş yönünü vermişler uygun larak bağlandı Göbeğindeki mil 25 mm kalınlığında ve 62 mm japon bilyalar kullanıldı. Diskin merkezini falan iyi hesapladık. Düşük devirde yalpasız ip gibi döndü yüksek devirdede öyle. Montajını ise 30 X 30 alüminyuma yaptık eğiklik yok oluşmasıda baya güç çünki yük alüminyum karenin oldukça uç kısmında ...

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #89 : 27 Eylül 2015, 20:23:30 »
Usta şimdi yazacaklarımı çok ama çok dikkatli oku. Tam olarak ne yapmaya çalıştığını farkındayım. Onlarca şikayeti sıralayıp akabinde kendi makinenin pazarını oluşturmaya çalıştığın gayet net zaten. Tamam usta yap makineni, piyasaya ben tek yetişemiyorum zaten, ekmeğini ye hakkıyla yapıp işini. Ama bu yaptığın nedir? Bir pazardan pay kapacağım diye ucuzlaşılırmı bu kadar? Para bu kadar mı kıymetli bir amaç, para uğruna bu kadar hoyratça davranmak yakışırmı? Bir çok şikayette bulunuyorsun, tamam eyvallah. Hatamız için her zaman dostane samimi yaklaştık (özelden yaptığın patavatsız mesajlarına rağmen) sana ve diğer müşterilere. Ama benim samimiyetimize binayen kullandığım kelamları bile burada bana karşı güya koz diye kullandın. Ortaya attığın ilk sıkıntılardan çoğunun kullanıcı hatasından kaynaklandığı ortaya çıktı. Ama sonra yine dayanaksız, asılsız abuk ve vasıflılıktan uzak ithamlarda bulundun. (Aparat kolları ve arka dayama alüminyum dedin mesela) Bunlarda çürütüldü.
Yine "pardon" diyorsun. Belliki senin amacın çamur at izi kalsın. Sen, ben ve konuyu okuyan bir çok kişi biliyorki bu kadar derin tatışmalara sahip çoğu insan konuyu tamamen okumaz. İzlenim okuyan çoğu kullanıcı ilk yorumsuz yorumdan sonra vaz geçer, ilerleyen mesajlarda o hataların kullanıcının hatasından ortaya çıktığını fark etmez. Seni ve ekibini tebrik ediyorum. Çok güzel sistemli bir strateji geliştirmişsiniz. Önce çamuru sen atıyorsun, baktın tutmuyor, ustalar teknik değerlendirme yapıyor, tepkisini adil bir şekilde ortaya koyuyor hooop "pardon" o iş aslında benim hatammış deniyor. Sonra konu yumuşatılıyor, konu değiştiriliyor hoop tekrar abuk, vasıfsız bir şey daha atılıyor ortaya. Tebrikler konuyu sürekli ayakta tutarak, tartışma ortamı yaratarak makine kötü algısını çok çok iyi yaratıyorsun. Ama sende, bende ve o kişide çok iyi biliyorki bu makineyi bilerek bu hale sen sokuyorsun. Bakalım bundan sonraki makinanın halini çok merak ediyorum. Menteşemi kopacak, makina ikiyemi ayrılcak, motormu yanacak??
Tamam makine yapılınca sen satacaksın, sana da verilecek belli ki bir makine. Ondan rahatlıkla parçalayabilirsin makineyi ama usta nedir bu düşmanca, ahlaktan uzak saldırı? Bu kadarmı önemli para? Bu kadar çok mu değer veriyorsun? Önce mesajlarında 3000 verdim, para önemli diyorsun. Sende biliyorsun ki o teker öyle pat diye bu hale gelmez. Malın madem kıymetli, kazandığın para madem kıymetli nasıl izin verdin bu hale gelmesine? Görmedinmi? Çıkardığı sesten anlamadın mı? Hiç hissetmedin mi? Hiç İçin acımadı mı? Yav ben bu adamın günahına giriyorum kul hakkını düşünmedin mi?O tekerin o hale gelmesi zımparayı ters taksan bile kolla kanırtarak 10-15 dakikada o hale anca gelir. O hale gelirken en az 3-4 bant patlatır. Sahi sen kaç bant patlatmıştın ? Toza bahane buluyorsun, ben bu makineyi yaparken, tasarlarken, test ederken, kullanırken tozsuz ortamda mı test ettim. Diğer kullanıcılar çok özel, teknolojik laboratuvarlarda mı kullanıyor bu makineyi? Demişsin ki sen bıçaktan anlamazsın, bilmezsin seri üretimi. Doğru dedin ya, ben bu makineyi hep tek imalat yapanlara Hep keyifçilere sattım. Şakamasın ustam sen? Bu makineyi bu işten ekmek yiyenlere de sattım İnanması belki güç gelecek ama tek bıçak ustası  sen değilsin çevremde. Günde 500-1000 bıçağı bu bayram bir tek sen bileylemedin.
Bazı kıymet verdiğim değerli büyüklerim, dostlarım demişlerki bir kullanıcı talimatı olabilir. Ben her sattığım makinede 2 şeye dikkat ederim.  Eski müşterilerimin referansı, izin verirlerse almak isteyen kişi bazen telefonda görüşür benim hiç bir etkim olmadan. Birde makine müşterimin eline geçince mutlaka ona tek tek anlatırım ne yapması gerektiğini, Ben her zaman makinemin geri hizmetinde bir dostla iletişim kurarmış gibi davrandım. Buraya yazan abilerimin yorumları salt olarak kendi düşünceleridir.
Son olarak, ben bir imalatçıyım. Pazarda az çok payı olan, işini layığıyla yapan. Modelini, tasarımını oturtmuş biriyim. Sarf malzemesinde bile elimden geldiğince yardımcı olmak için çabaladım. Ve ben bant zımpara makinası imalatını kitlelere sunan ilk üreticilerden biri olarak kendime güveniyorum, kalitem ve fiyatımdan adım gibi eminim. Ben kendine güvenen bir üretici olarak forumda amatör olarak makine yapmaya girişen dostlarıma bile destek verdim. Ben kendine ve ürettiği makineye güvenen biri olarak her organizasyona bin bir zahmetlede olsa test edilsin, değerli ustaların fikirleri olsun diye makinemide aldım geldim. Orada gönül rahatlığıyla, gururla test ettirdim makinemi.

Ve ben yine Kütahya'da olacağım çok güvendiğim makinemle. Tüm dostlar, ustalar test edecekler orada. Bakalım buraya neler yazılacak. Hatta Alper Usta sende gel? Makinen bittiyse getir bir test edelim, bizi eleştirecek, fikirleriyle bizi geliştiricek, öneri ve eleştirileriyle bizi yönlendircek bir çok değerli usta orada olacak. Beraber faydalanalım bu bilgi birikiminden.
Ayrıca makinaya taktığın 40 cm lik makara benim imalatım değil, döküm malzeme mi yoksa dolu malzemeden mi işlendi bilmiyorum. Bilyaların sıkılıkları nedir, orta göbek mili sıkılığı nedir bilmiyorum oyüzden ona odaklı yorum bile yapmıyorum.

Diğer forumdaşlar için bir bilgi: Rulmanlar çaplarıyla ilgili olarak bizim kullandığımız bu tiplerde diyelim yüzde 1-2 arası sıkılıkla çalışır. Bu ölçü hem iç çapı hemde dış çapı için geçerlidir.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #90 : 27 Eylül 2015, 21:36:58 »
Bu bileme sonrası oluşan yalpa tekerinin hızlı aşırı aşınması  konusunda üreticiye çamur atmıyorum yanlış anlaşılmasın öngörülemeyen bir sorun. Kendisine 40 cm kontak sığarmı diye sorduğumda sığacağını söylemişti neredeyse bant sıfıra sıfır sığdı. Bant aşağı akarken sorun çıkmayabilirdi ve alüminyum teker belki yıllarca çalışabilirdi çok yoğun olmayan bir kullanımda  belki bu. Ama tekerin büyüklüğü ve bant dönüş yönünün ters yöne yani yukarı olması işi değiştirmiş yalpa tekerini baskı altına almış baskı altında ise baskı ve ısı ile oyulmuş olması muhtemel diye düşünüyorum. Bu parçayı makineyi bileme işindede kullandığım için 1.3343 çelikden yapıp ısıl işlemli olarak kullanmayı düşünüyorum. Bu çelik yüksek hız çeliği ve bir kaç yüz derece ısılarda baskı altında hiçbişey olmamış gibi çalışabiliyor

Bence olayın can alıcı noktası burada, 40 lık teker sığmış sığmasına ama baskıdan ayar tekerini oyma ihtimali yüksek.Sizde olayı fark etmişsiniz ki bu noktayı vurgulamışsınız zaten. Makineyi kendinize göre modifiye etmişsiniz ama makine bu moda uymamış olabilir ki muhtemelen uymadı ve sonuç ayar tekerinde ki durum . Ben 30 luk tekerde hiçbir sıkıntı çekmedim taşta da 30 luk kullandığım için özellikle 30 luk yaptırmıştım.

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #91 : 27 Eylül 2015, 21:53:49 »
Sende beni iyi dinle tekrar o zaman ama iyi dinle. Benim derdim makine pazarı değil herkes rızkını yer benimki bıçak da şimdilik. Gayem senin düzgün çalıştığını tam güzel geliştirdiğini düşündüğüm bu özensiz makinana para verene kadar kendi amatör halimle yapacağım basit bir makinaylada aynı işi görebileceğimi anlatmak bunu iyi anla . Bıçak işinden ekmek yiyoruz ELHAMDÜLİLLAH kendi çapımızda bıçaklar yapıp. Bundan dolayı makineye verdiğimiz para uzun yada kısa vadede geri döner zaten kıymeti yoktur . Fiyat alır pazarlık eder makineyi alır takar çalıştırır işine bakarsın ekmeğine bakarsın fazla para ödedim demezsin" ya ne iyi ettim ALLAH Razı olsun işim kolaylaştı dersin. Ama nasıl bir makinaya ? Doğru tasarlanmış düzgün çalışan bir makinaya. Fiyatını söyledin belki biraz ikram ve minik ekstra yaptın teşekkürler. Hakettiğini düşündüğün meblağı söyledin bunuda aldın sen hakkını tam aldın ! BEN ALAMADIM hakkım olan düzgün makinayı alamadıııım. Ama  Benim işimi düzgün göremeyen bu makinene verdiğim 1 lirayı dahi çok gördüğüm ve hatalarını kabul edip arkasında da durmadığın için HEPSİ HARAM ZIKKIM OLSUN SANA benimle helalleşmen imkansız değil ama çok güç . Özür dileyip hatalarını kabul etmen  kaydıyla helallik alırsın bu tavrınla imkansız.  Belki sırf bendeki makinada hata var niye kusursuz gibi davranıyosun altın insan üstün insan hata yaparsın ? Aynı İLAHIN huzurunda tekrar karşılaşıp hesap vereceğiz sana niye iftira atayım ki ?? Millete de iftira atıyosun sen ve yandaşların diye utanmadan kızarmadan. herkesin okuma yazması var okuyo burda ne olduğunu. Ne bilecez kütahyaya nasıl makine götürdüğünü . Şahsen pek dikkate almayacağım yorumları haberin olsun. Daha da yazmıycam bu konuya için rahat olsun . Üzüldüm haline ama ne yapalım hakkımızı arıyoruz işte....

Kaya

• 2867
« Yanıtla #92 : 27 Eylül 2015, 22:08:27 »
Modifiyeler filan keşke bunlar önceden söylenseymiş  sorun ve hata o anda tespit edilip söylenebilirdi..Görünen o ki ciddi bir eksen kaçıklığı problemi bandı stabil tutabilmek içinde gereksiz fazla bir gergi kurulmuş.Kardeşlerim dürüstlük yapılabilmesi tutlabilmesi zor bir müessese olaylara bu şekilde taraf çekilmesi çok üzücü kendimde olaya müdahil olmaktan çekinir hale geldim   konuyu düzeltmek tarafları iletişim platformuna toplamak adına elimizden gelen buydu yaptık kusurumuz olduysa affola..

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #93 : 27 Eylül 2015, 22:35:20 »
Sende beni iyi dinle tekrar o zaman ama iyi dinle. Benim derdim makine pazarı değil herkes rızkını yer benimki bıçak da şimdilik. Gayem senin düzgün çalıştığını tam güzel geliştirdiğini düşündüğüm bu özensiz makinana para verene kadar kendi amatör halimle yapacağım basit bir makinaylada aynı işi görebileceğimi anlatmak bunu iyi anla . Bıçak işinden ekmek yiyoruz ELHAMDÜLİLLAH kendi çapımızda bıçaklar yapıp. Bundan dolayı makineye verdiğimiz para uzun yada kısa vadede geri döner zaten kıymeti yoktur . Fiyat alır pazarlık eder makineyi alır takar çalıştırır işine bakarsın ekmeğine bakarsın fazla para ödedim demezsin" ya ne iyi ettim ALLAH Razı olsun işim kolaylaştı dersin. Ama nasıl bir makinaya ? Doğru tasarlanmış düzgün çalışan bir makinaya. Fiyatını söyledin belki biraz ikram ve minik ekstra yaptın teşekkürler. Hakettiğini düşündüğün meblağı söyledin bunuda aldın sen hakkını tam aldın ! BEN ALAMADIM hakkım olan düzgün makinayı alamadıııım. Ama  Benim işimi düzgün göremeyen bu makinene verdiğim 1 lirayı dahi çok gördüğüm ve hatalarını kabul edip arkasında da durmadığın için HEPSİ HARAM ZIKKIM OLSUN SANA benimle helalleşmen imkansız değil ama çok güç . Özür dileyip hatalarını kabul etmen  kaydıyla helallik alırsın bu tavrınla imkansız.  Belki sırf bendeki makinada hata var niye kusursuz gibi davranıyosun altın insan üstün insan hata yaparsın ? Aynı İLAHIN huzurunda tekrar karşılaşıp hesap vereceğiz sana niye iftira atayım ki ?? Millete de iftira atıyosun sen ve yandaşların diye utanmadan kızarmadan. herkesin okuma yazması var okuyo burda ne olduğunu. Ne bilecez kütahyaya nasıl makine götürdüğünü . Şahsen pek dikkate almayacağım yorumları haberin olsun. Daha da yazmıycam bu konuya için rahat olsun . Üzüldüm haline ama ne yapalım hakkımızı arıyoruz işte....

Alper ustam bence bu yazın çok sert oldu. Gerek yoktu bu tür şeylere. Bahsettiğin şeyler çözülmeyecek şeyler de değildi kanımca . Benim tanıdığım Tarık usta senin portresini çizdiğin Tarık usta değil. Olayın bu hale gelmesine çok üzüldüm  :(

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #94 : 27 Eylül 2015, 22:44:22 »
Alper usta.tarık  usta kütahya buluşmasına makina getirecek sende 400 lük tekeri al gel berBerce tartışmadan gerilmeden çalıştırıp bakalım çünkü ne söylense yanlış anlaşılıyor biz kontak tekeri çalışırken vs görmedik olabilicekleri buradan fotolara bakıp yorumlamak çok zor birde işin kötü tarafı 400 lük teker tarık ustanın imalatı değil bununda üzerinde durmak lazım

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #95 : 27 Eylül 2015, 22:47:56 »
Tarık ustadan makine alan bu platformda 2 kişi mi var. Soytürk ustamız gayet memnun ama nedense Alper bey tam tersini iddia etmekte. Makineye yapılan modifiyeden dolayı arıza oluşmuş gibi görünüyor ama hala tekerin o hale nasıl geldiğine bir anlam veremedim doğrusu. Yapılan her makinede şahsi kullanıma göre bir çok eksik bulunabilir. Keşke üslup baştan beri yapıcı bir eleştiride yürüseydi. Tek merak ettiğim Alper bey siz makineyi incelemeden mi aldınız? Yoksa size vadedilen den farklı bir makine mi verildi? Daha önceki şikayetlerinizin bir kısmı kendi hatanız olduğunu söylediniz, acaba bu sorunda sizden kaynaklanıyor olmasın? Tarafsız gözle bakmaya çalışan biri olarak sebebini bulur da açıklarsanız iyi olur çünkü aynı hatayı bizlerde yapmayalım. Sonuçta kendi makinesini yapan pek çok arkadaşımız var forumda.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #96 : 27 Eylül 2015, 22:52:34 »

olabilir
Bunlarda büyük bir sorun aramak gerek...+1

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Her şey gayet güzel çalışıyorken ,benim yalpa tekeri de hızlı denebilecek bir biçimde  böyle duman olmuştu . ( bu kadar değil tabii ) . Uzunca bir zaman ne olduğunu anlamadım. Öyle Eylem'in dediği gibi eksen uyumsuzluğu filan da yoktu. Kontak tekeri de düzgün işlenmiş idi. Yalpasız, salgısız çalışıyordu. Tekeri tutan kol düzgün ve gönyeli idi.  Sonunda yalpa tekerinin milinin eğildiği ortaya çıktı. Bantı çok gergin kullanınca kolaylıkla olabiliyor. Bu tip yüksek hızlı makinelerde ne kadar kusursuz imalat yapılmış olursa olsun habire orasına burasına bir şeyler yapmak gerekebiliyor.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
Kütahya buluşmasında Tarık ustanın getirdiği makinayı bir saat inceledim. öyle bi makina daha önce hiç görmediğim için belki baya heycanlandım doğrusu, çalışmak nasip olmadığı için kendi adıma görüntüsü dışında yorum yapamıycam. Parmak taşlama aparatları, içbükey taşlama tekeri, dayama tablası, tekerlekler vsvs işçilik ve kalite bana çok iyi geldi yani kendi amatör yaptığım makinayla kıyaslama yaptım baktım durum fena sonra kıyas yapmayı bile bıraktım yanı o derece  :D 

Alper usta  nerden bilecem kütahyaya getirdiğin makina aynı kalitede diye birşey söyledi. Kendimce şöyle dedim keşke Alper ustada gelseydi  kütahyaya haznedar proyuda yanında getirseydi, tarık ustanın getirdiği makinayla değerli ustalarımız bi kıyaslama yapsaydı az çok herşey ortaya çıkardı. İki makina aynımı, aynıysa alper ustanın makinasında kullanıcı hatasımı var nedir ne değildir anlaşılırdı yani ve hatta kendiside olayı çözümlerdi böylece sorun çözülürdü.