Programcılıkta bir tabir vardır. " En Aptal Son Kullanıcı" nın anlayacağı şekilde olmalı...

Estağfurullah, müşteri velinimetimiz. "Son kullanıcı" modunda demir madeni nasıl bulunur tarafını araştırdım, pek birşey bulamadım (başta WoW olmak üzere çeşitli bilgisayar oyunlarında demir madeni bulmak konusunda o kadar çok sonuç var ki, Google sonuçları pek işe yarar durumda değil).
Eylem hocamın söylediği mıknatısla gezme olayı oksitler için geçerli midir bilemiyorum.
Sanırım en temizi hematit, magnetit örnekleri bulup onlarla aşina olmak. Hematit (demir oksit - Fe
2O
3) nispeten daha kolay bulunabilir: pas rengi doğada kolaylıkla ayırt edilebilen bir renk, görsel olarak toprak üstü hematiti bulmak mümkün olabilir. Bulunan her pas rengi taşın hematit olmayacağı düşünüldüğünde bir de geçerli test yöntemi de bulmak lazım ama.
Magnetit (demir oksit - Fe
3O
4) normalde nadiren toprak üstü bulunan bir materyal, "aptal altını" denilen piritle (demir sülfür - FeS
2) birlikte bulunuyor. "Normalde"nin istisnası şudur: kıtaların kayması nedeniyle toprak üstüne çıktığı yerler var, bunlarda tahmin edeceğiniz üzere kıta sahanlığında bulunuyor (deniz altında ya da kumsalda). Deniz kenarında kara (=siyah/füme) kumsal gördüğünüzde büyük ihtimalle magnetit yatağı üzerindesinizdir.
Hurdacı sitelerinde yatak bulma ihtimali daha yüksek tabii...