Bıçak Sanatı - Forum

Polimer kil

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Polimer kil
« Yanıtla #20 : 21 Aralık 2014, 16:54:15 »
oğlumun yaptığı 20x50x6mm ölçülerine yakın malzemeyi suda kaynatıyoruz,  şimdi çıkmam gerekiyor ilerleyen saatlerde üzerindeki test sonuçlarını yazarım.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #21 : 21 Aralık 2014, 16:59:11 »
Testi merak ile bekliyoruz.  Pim olayı da değişik bir düşünce :) Bunun ile pim yapılacak ise herhalde gizli pim kullanmakta yarar var.
Yüksek sıcaklıklarda fırınlanır ise rengi değişiyormuş, daha doğrusu yanıyormuş.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #22 : 22 Aralık 2014, 00:12:19 »
üzerinde denemeler yaptığım polimer kil (fimo hamuru) ile ilgili notlar:

başlangıç,
suda kaynatma ile yeterli sertleştirme sıcaklığına çıkamadığımı düşündüğümden fırında 130°C de 30dk. pişirdim.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #23 : 22 Aralık 2014, 00:15:17 »
Harika fikir!
Mustafa senin oyun hamurlarını bir fırınla bakalım sertleşiyorlarmı 175 derecede  yarım saat  yapıyordum yanlış hatırlamadıysam ..

En kısa sürede fırına servis edilecektir!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #24 : 22 Aralık 2014, 00:39:13 »
Malzeme mutlaka kırılgan olduğunu söylemek gerekir. benim daha önce döküm modelleri hazırladığım oldu .malzemeyi güçlendirmek mümkün içerisine fiber lifler vs katarak güçlendirmek mümkün avantajları zımparalama,eğeleme imkanı sunabilmesi başlıbaşına iyi bir özelliği üzerinde durmaya gerek görüyorum ,yinede en iyi alternatif olmayacaktır..
Fırın sıcaklığını düşükten başlayıp denemekte fayda var  ben o an spontane hatırladığımı söylemiştim yinede düzeltme yapalım yanlış anlaşılma kalmasın
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2014, 00:46:42 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #25 : 22 Aralık 2014, 01:11:40 »
yaklaşık 3mm çapında bakır teli koparacak güçte baskı ile koparma denemesi (farklı renkteki hamurlar birbirinden hafifçe ayrıldı; hamuru yoğurma ve kaynaştırma ile ilgi olduğunu düşünüyorum)

yaklaşık 20c yükseklikten sivri uçlu bıçağın üzerine düşürülmesi sonucu oluşan izler,

bilemesi yeni yapılmış brusletto ile (58 HRC sanıyorum) kesme denemesi, (izler sonrasında kendiliğinden biraz kapandı)

aynı bıçak ile üzerine çekiç vurularak yapılan kesme görüntüsü, (benzer hareketle 12mm zeytin ağacını ikiye ayırabildim)

mengenede delicesine sıkma-itme denemesi (delicesine çok bilimsel bir terminoloji oldu  ;D )
sonrasında şeklini korumada kararlılık gösterdiğini söyleyebilirim.

eğe ile talaş kaldırılabiliyor fakat eğe girintileri arasına doluyor talaşları (fırça ile sık temizlemek gerekiyor)

zımpara ile bitmiş bir yüzey elde etmek mümkün,

yanmaz yani alev almaz özellikli; işlem sırasında koyu siyah duma çıkarıyor,

yüzeyinde 30sn. kadar aseton beklettim, ince bir katmanı tırnakla aşındırabildiğimi söylemeliyim.

diğer notlar:
*suda batıyor, yoğunluğu 1'den büyük olmalı (g/cm3)
*ısıyı kolay iletiyor (kenarına yaptığım zımpara işleminde orta kısmı bile ısınıyordu, -18°C çıktığında bardakta buz yerine kullanılabilirdi)
*el ısısında bile hafif yumuşama gözlemleniyor; belki pişirme sıcaklığını artırmak daha uygun olabilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #26 : 22 Aralık 2014, 01:41:45 »
İbrahim harikulade arşiv niteliğinde bir test .Benim kullandığımda biraz daha sert olabiliyordu .Gözlemlediğim malzemede herhangi bir şekilde sorun var (paketi açık bekleme,düşük sıcaklıkta pişirme,rutubetlenme gibi).
Benim çalışma yaptığım malzeme sertleştirdikten sonra daha kolay eğelenip zımparalanabiliyordu ,kırmak gibi bir düşünce vaktiyle aklıma gelmemişti ama gözlem ve izlenimlerim daha sert yapıyı işaret ediyor ,benim yaptığım parçalara bakacağım garajda o kadar karton koli vs varki bulabileceğime dair söz veremiyorum .Seninde belirmiş olduğun gibi ısıyı arttırıp bir deneme daha yapılabilir .Olmazsa bende malzemeleri bulabilirsem sertleştirmeye çalışırım ...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #27 : 22 Aralık 2014, 01:51:41 »
yakın zamanda bir de 200°C sıcaklığı deneyelim bakalım, şimdilik sağlıcakla kalın.  :)

« Yanıtla #28 : 22 Aralık 2014, 10:21:21 »
İbrahim çok yararlı testler olmuş, gerçekten de ışık tutacak nitelikte. Ellerine emeklerine sağlık, teşekkürler.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #29 : 22 Aralık 2014, 19:26:54 »
Çok sağolasın, çok iyi oldu bu testler. Büyük oranda merakımı giderdi. Bence değerlendirilebilinir bir malzeme. Aklımda kullanmayı düşündüğüm bir bıçak var :)

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #30 : 22 Aralık 2014, 19:58:41 »
test için ve bunu bizimle paylaştıgınız için tesskurler  güzel çalısma olmuş elinize saglık

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #31 : 24 Aralık 2014, 14:10:21 »
bilgi ve testler için teşekkürler :2up özellikle gizli kuyruk bıçaklarda kullanılabilir gibime geliyor  ::)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)