Bıçak Sanatı - Forum

Ufak koleksiyonum.. Aranızda yeniyim :)

sinannncannn

• *
  • 6
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Bursa - Görükle
Ufak koleksiyonum.. Aranızda yeniyim :)
« : 13 Ekim 2014, 02:54:09 »
Üstadlar, yaşıtlar , abiler hepinize merhaba..
Herkese selamlar en başta.. Forumda yeniyim gün içerisinde kendimi tanıttım..
Küçüklükten bu yana hep çakı merakım oldu.
Kendi bütçemizle ufak tefek birkaç çakı topladık işte sizlerle paylaşayım istedim.
Hepsi ucuz modeller bu arada beklentiler yüksek olmasın :).
Bu arada bugün ufak bir alışverişe çıktım bıçaklarla alakalı.
Forumda sürekli okuduğum fiyat performans oranı iyi denilen opinelde çok hevesim vardı. Bursada öğrenciyim bu arada.
Bende pazar pazar ardım bursadaki bıçakçımı, dedim abi geliyorum, buyur gel dedi.
Bileme için araç gereç ihtiyacım vardı, bıçakları birbirine sürte sürte nereye kadar.
Gitmişten 1 inox opinel bir karbon çelik opinel 1 ucuz colombia marka otomatik açılan çakı, 1 adet solingen masat ve birde biley taşı aldım.
Lakin çok tecrübesiz olduğum için size sorularım olacak. Öncelikle fotolarla başlayalım.

Alttakiler bütün çakılarım ve masatım. Birde crkt marka ince ufak bir model var. Arabamda durduğu için burada yok malesef :).
Bu arada fotoğraflar biraz amatörce oldu,ama göz yormaz ins.

1 kaç sene önce bir çin sitesinden büyüklüğünü beğendiğim için sipariş etmiştim. Columbia marka ucuz bir bıçak. Kullanmayı bilmediğimden sağa sola savurup bahçe otları temizliğinde haşat etmişiz :D . İlk masat kullanma tecrübemden sonra azcık kıvama geldi.Fiyatını tam hatırlamıyorum ama 10 20 dolar arası idi sanırım..

Çok merak ederek aldığım, sırf okuyarak hasta olduğum bıçak opinel. Bu gün temin ettim ve tam emin olmamakla beraber uygun fiyata aldım sanırım. İkisine toplamda 35 TL verdim. Carbon olandan yüzde yüz emin değilim çünkü namluda carbon yazmıyor ama kabzada yazıyor. Heralde carbondur kendisi. Biri no:9 carbon diğeri no:9 inox model. Sadece no:9 vardı abinin elinde, aklımda 7 no vardı aslında ama bu kısmetmiş. Büyüklüğü çok rahatsız etmedi.Yalnız anlayan abilerimden bir ricam var. Bunların sapları ne ağacıdır tam olarak, çakılar resimlerden anlaşılabildiği kadarıyla orjinal opinelmidir , ve carbon olanı kısa süre içinde özenlice, desenli şekilde karartmak istiyorum bu işlemi nasıl yapabilirim. Bir videoda adam hardalla karartıyordu mümkünmüdür ?.Ve son olarak çakılar şuan keskin gibi geldi bana ama kol kıllarını almıyor.(yani keskinlik tabirinin tanımı bana göre kıl alması olduğu için böyle söyledim yanlışsa düzeltebilirsiniz) normalmidir. ? Birde opineller sanırım tek ağızlı çakılar bileyleme gerektiğine nelere dikkat edilmelidir ? .

Bu çakı ise yine columbianın, muhtemelen aldığım fiyatı bile çok haketmeyecek bir çakısı. Alma sebebim kabzasını çok beğenmem ve tam sustalı gibi olmasada yaylı mekanizma ile seri açılıyor oluşudur. Üstümde taşımak gibi bir amaçla kesinlikle alınmadı bu arada.. Fiyatı 35 tl dedi ki asla vermem dedim abi seni üzmüyorsa 15 lira veririm. Biraz üzdü galiba ama verdi 15 e. Kendi kaça alıyordur orasını bilemeyiz tabi ama demekki sıkı pazarlık yapmak gerekiyormuş . :)

Bu çakı ise Bursa malı gene daha önceden aynı abiden aldığım bir çakı. Kilit mekanizması yok ama tam tabiri caizse dede çakısı gibiydi çok beğenerek almıştım. İlk aldığımda hakikatten çok keskindi diyebilirim. Sonra bir ağacı yontmaya çalışırken yanlış kullanımdan dolayı çok hafif ağzı eğildi. Düzeltelim derken, ağızdaki yamukluğu düzelttik ama , keskinlik epey azaldı. Bugün masatımla biraz uğraştıktan sonra yine koldaki bacaktaki kılları alacak kıvama geldi fakat kılları biraz kırttırarak alıyor. Biliyorum garip bir tabir oldu ama o hani ecnebilerin dediği gibi smooth luk yok. Buradan bağlanacağım nokta, bu bıçağı ilk günkü kıvama getirmek için ne yapmak lazım ? Yağ taşı ile de denedim ama gerek acemilikten gerek malzemenin olması gereken malzeme olmamasından kaynaklı olsa gerek , o kıvama gelmedi. Beni biraz biley konusunda aydınlatırsanız çok sevinirim. Bu arada çakıyı 15 TL ye almıştım.

Bu çakı ise lise yıllarımda aldığım ucuz bir çakı yine.Ucuz ve adi olduğunu,sadece görsel amaçlı kullandığımı söyleybilirim.Yukarıdaki yaylı mekanizma columbia ile aynı şekil çalışıyor ama bu yaysız model.Eli sağa hafifçe sallayarak açıyorsunuz. Fiyatı o zamanlar 10 tl falandı galiba(yaklaşık 6 7 sene evvel).

Buda Böker in bir çakısı. Yine yukarıda bahsettiğim koca bıçağı aldığım siteden temin etmiştim. Çok ufak ve iş görebilecek kalitede olduğunu söyleyebilirim. Fiyatı olarak tam hatırlamasamda 10 dolardan aşağıdadır.

Buda bugün aldığım masatım. Aldığım yer orjinal solingen olduğunu söyledi. Anlayanı var ise orjinalmidir değilmidir aydınlatırsanız çok güzel olur.25 TL ödedim. Bu arada bunun nasıl kullandığını forumda biraz araştırsam iyi olacak.Kendim biraz bildiğim kadarı ile kullandım.İyi durumda olmayan çakıları kol kılı alacak seviyeye getirdiğini söyleybilirim. Fakat nedense o kılları keserkendi kıtır kıtırlık gitmedi. Bileni varsa gene bni aydınlatırsa çok makbule geçer.

Buda yine bugün aldığım, bıçakçımın bolu taşı olarak adlandırdığı biley taşı. Yağ ile bileyleniyormuş. Ben bu biley taşı ile biley yaptıktan sonra epey keskin kıvama gelmesini beklerken,yukarıdaki solingen masat daha iyi iş çıkardı. Kullanmayı bilmiyorda olabilirim.Videolardan izlediğim kadarı ile yapmayı denedim ama pek etkili olmadı gibi.

Arkadaşlar abiler, biliyorum koleksiyon paylaşımından çok, bilgi eksiği giderme başlığı gibi oldu ama, hazır fotolarımı yüklemişken aklımda olanlarıda sorayım bu başlık altında tartışılsın istedim. Eğer yapmamam gerekiyor idi ise affola. Lakin sorularım hakkında değerli cevabınızı merakla beklemekteyim. Bu arada bilekliklerde kendi üretimimdir :). Herkese iyi forumlar dilerim..

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: Ufak koleksiyonum.. Aranızda yeniyim :)
« Yanıtla #1 : 13 Ekim 2014, 04:45:52 »
selamlar başlangıç olarak iyi bir kolleksion.bu bolu taşını bilmiyorum benim kullandığım çok bilinen girit taşı. taş yağı emiyorsa bikaçgün yağla. masatın markası solingense muhtemelen sahtedir. masat bıçağın ağzında ince bir çapak bırakır( kılağın) buda ilkbaşta iyi bir kesme sağlar ama çabuk körelir. benim tavsiyem 300-400 kum kağıt zınpara al ortadan ikiye katla kat yerini iyce yastılaştırki bıçak takılmasın. bu zınparanın altını ve üstünü ince bi yağ sürki kaymasın arada bir baleylerken ters çevir. beleyleme sırasında yağ katılaşınca yeniden yağ damlat. bıçağı kesme yönüne doğru sürt. açıda çok dik olmasın yatay daha iyi. yeni bıçakların ağız açısının birazdik olur, yatık bi ağız çok iyi keser. belemeyi iki tarafa yaptıktan sonra azbastırarak kılağanı incelt. buna elin alışırsa zımparayla opinelleri ustura gibi yaparsın. selamlar

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #2 : 13 Ekim 2014, 04:50:09 »
unutumuşum zınparanın altı pürüssüz bi zeminde olmalı.

focus

• *
  • 10
  • Meslek: sucu
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 13 Ekim 2014, 08:50:48 »
Merhaba,ilk dikkatimi çeken OPİNEL lerinden bir tanesinde OPİNER yazması,umarım bunu alırken farketmişsindir..

sinannncannn

• *
  • 6
« Yanıtla #4 : 13 Ekim 2014, 15:12:25 »
Anaa hakkattende öyleymiş yahu. İnanın dikkatimi çekmedi valla. Neyse sorun olmaz değiştiririz olmadı. Heralde çakma oluyor buradan sonuca varacak olusak :D. Zaten bahsedilen opinel ilk keskinliği tadınıda alamadım. Üzüldüm şimdi. Neyse bir şekilde hallederiz masat falan sürmedim zaten daha dediğim gibi geri veririm olmazsa.
Bu arada zımpara ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Taner abi.

Edit: Bu arada carbon olduğunu düşündüğüm modelin kilit mekanizmasında no:9 ibaresinin yanında made in france yazıyor.
Diğer inox modelde made in france yazısı falan yok. Opilenlen iyi anlayan birilerinden rica ediyorum beni bir aydınlatın.Eğer orj değillerde gidip iade edeyim :).
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2014, 15:30:39 Gönderen: sinannncannn »

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2014, 23:43:04 »
ben artık çakılardan olabildiğince uzak duruyorum ;D çünkü verdiğim paraya yazık oluyor sokakt yürürken bile polis çevirip çakıyı alıyor sonra basıp gidiyor :( bu arada bıçağınız da çok saldırgan duruyor ;) hee birde bir ara muhabbeti geçmişti Eylem ustamız yazmıştı : Columbia diye bir bıçak markası yokmuş aslında :D
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

spyderco

• *
  • 23
  • spyderco
  • Meslek: serbest
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #6 : 14 Ekim 2014, 10:02:50 »
Opinel' in orjinal. opinellerin üretim yılına göre cabone yazısı bazen kabzada bazen bıçakta olur.
opiner çakma.
columbia kendi çapında bir marka. doğal olarak kaliteli değil ama orjinaller.
yerli usta imalatı zaten kendince orjinal.
diğerleri çakma Böker tamamen sahte.

columbia nın sustalıya benzer açılıyor dediğin sistemin adı ''open asist'' tir bu isimle google de aratıp inceleyebilirsiniz sistemi.

kal sağlıcakla kardeşim.
BOŞ tenekeden, ÇOK ses çıkar !

sinannncannn

• *
  • 6
« Yanıtla #7 : 14 Ekim 2014, 16:08:10 »
Evet abilerim , opiner olanı dün gidip iade ettim nasıl olmış gözümden kaçmış :) . Opineri verip iki tane el yapımı biri boynuz kabze biri fiber kabze küçük çakı aldım. Keskinlikleri çok iyi.. Akşama fotoğraflarını eklerim :).
Değerli yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.

onok

• 292
  • Meslek: memur
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2014, 20:28:23 »
Güle güle kullan-sakla... :2up :2up :2up
Bu hastalığın çaresi yok ona göre birkere yakalandınmı peşini bırakmıyor... Bence çok almaktan ziyade kaliteli almaya çalış az olsun işlevli olsun çünkü zamanla basit olanları beğenmez oluyor insan... ;D
Türk, Oğuz  Beyleri, Milleti İşitin:
Üstte Mavi Gök Çökmedikçe, Altta Yer Delinmedikçe, TÜRK MİLLETİ, İlini Töreni Kim Bozabilecek, TÜRK MİLLETİ Ürper ve Uyan...

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
« Yanıtla #9 : 14 Ekim 2014, 20:31:43 »
Güle güle kullan-sakla... :2up :2up :2up
Bu hastalığın çaresi yok ona göre birkere yakalandınmı peşini bırakmıyor... Bence çok almaktan ziyade kaliteli almaya çalış az olsun işlevli olsun çünkü zamanla basit olanları beğenmez oluyor insan... ;D
bende de bir kaç tane çin malı çakı var şimdi abi, daha burdan fotoğraflarını gördüklerim yüzünden beğenmiyorum çakılarımı  :-\ ama zaten beğenilecek çakılar değil, bir tanesini babama diğeri de arkadaşıma hediye edip kurtulacağım onlardan >:D şakası bir yana harbiden bu beğenmeme olayı ciddi ciddi doğru dikkatli ve kaliteli bıçakları seçip az alıp öz almak daha hayırlıdır bence de...
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

onok

• 292
  • Meslek: memur
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 15 Ekim 2014, 09:18:10 »
Güle güle kullan-sakla... :2up :2up :2up :2u
bende de bir kaç tane çin malı çakı var şimdi abi, daha burdan fotoğraflarını gördüklerim yüzünden beğenmiyorum çakılarımı  :-\ ama zaten beğenilecek çakılar değil, bir tanesini babama diğeri de arkadaşıma hediye edip kurtulacağım onlardan >:D şakası bir yana harbiden bu beğenmeme olayı ciddi ciddi doğru dikkatli ve kaliteli bıçakları seçip az alıp öz almak daha hayırlıdır bence de...

İlk zamanlar nekadar çok o kadar iyi diye düşünüp her gördüğünü alıyor insan sonra bizim forumla tanışınca ve güzellikleri görünce başka gözle bakmaya başlıyoruz, herşeyi sorar oluyoruz "Çeliği ne? Namlu kalınlığı ne? Sap malzemesi ve tutuş nasıl?" gibi sonra hastalık daha büyük meblalar harcatmaya başlıyor... :)))))))))
Türk, Oğuz  Beyleri, Milleti İşitin:
Üstte Mavi Gök Çökmedikçe, Altta Yer Delinmedikçe, TÜRK MİLLETİ, İlini Töreni Kim Bozabilecek, TÜRK MİLLETİ Ürper ve Uyan...

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #11 : 15 Ekim 2014, 10:13:43 »
Ben colombia çakıya hayran kaldım harika duruyor. Sanırım o modelden yapmam gerek artık nasıl yapıcaksak :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
« Yanıtla #12 : 15 Ekim 2014, 18:31:29 »

İlk zamanlar nekadar çok o kadar iyi diye düşünüp her gördüğünü alıyor insan sonra bizim forumla tanışınca ve güzellikleri görünce başka gözle bakmaya başlıyoruz, herşeyi sorar oluyoruz "Çeliği ne? Namlu kalınlığı ne? Sap malzemesi ve tutuş nasıl?" gibi sonra hastalık daha büyük meblalar harcatmaya başlıyor... :)))))))))

aynen abi katılıyorum  ;)

sinannncannn

• *
  • 6
« Yanıtla #13 : 16 Ekim 2014, 18:28:45 »
Bahsettiğim ama yükleyemediğim fotoğrafları şimdi yüklüyorum..
Bu arada herkese değerli yorumları için teşekkürler..
Dediğim gbi gözümden kaçan ''opiner'' i iade ettim ve yerine iki ufak çakı aldım.
Biri boynuz sap el yapımı kilit mekanizmasız, diğeri ise fiber sap kendince kilit mekanizmalı :). İkiside el yapımı.
İkiside ilk haliyle rahatlıkla kol kılı alacak keskinlikte. Özellikle küçük fiber saplı olanı çok sevdim.Çakmak cebine rahatlıkla sığıyor ve kesimi güzel.Gündelik ufak işleri halledebilecek kalitede. Sanırım bıçak uzunluğu 4 cm falandır. Kapalı hali kabza boyutuda 5 6 cm olsa gerek.

Boynuz saplı model. (Bu arada bıçaktaki yıldız sayısı kaliteyi değil, boyutu belirtiyormuş.. Ki hakikatten kesimi çok iyi. Perçinlerin işçiliği biraz özensiz gibi kalanı hoş..)

Fiber saplı küçük model :

Yalnız arkadaşlar abiler, bu küçük modeli çok sviyorum ama çok sert açılıyor tırnağımı acıtacak kaar hatta. Bu kilit mekanizmasını nasıl yumuşatabiliriz acaba ? İç kısımı temizleyip wd40 ladım ve sildim ama pek işe yaramadı gibi.2 Gündür ise akşamları bıçağın açılırkenki en sert dönüm noktasında bırakıyorum , belki biraz rahatlar diye işe yararmı sizce ? ..

Bu arada buda hayatımda ilk defa yapmaya çalıştığım oyma kaşık. Kullanışsız oldu biraz ama süs oldu işte. Testere ile kalıp çıkartıp detayını opinel ile oydum. İç kısmını ise eski adi bir çakımın ucunu ''u'' şeklinde  bükerek kanırta kanırta oydum :). en son zımpara attım işte..

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #14 : 16 Ekim 2014, 18:43:01 »
bıçağın pimleri çok sıkı. bıçağı açıp sapından tut bıçağı sol ve sağa esnet pimler biraz gevşer. kaşık çokgüzel olmuş ,dışından kenarlara doğru biraz daha incelt. seşamlar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #15 : 16 Ekim 2014, 19:04:10 »
Ufak çakının sıkılığı pimlerden olabileceği gibi namlunun sırttaki parçaya değen yeri uzun bırakılmış veya sırt parçası yeterince esnemediği için olabilir. Pimlerden değilse çakıyı sökmeden yapacak pek birşey yok. Kaşık güzel oluyor ama Taner ustamızın dediği gibi inceltilmesi gerekir.   

sinannncannn

• *
  • 6
« Yanıtla #16 : 17 Ekim 2014, 02:29:42 »
ufak çakının sıkıntısı pimlerden değil aynen dediğiniz gbi parçası uzun kalmış gbi. iyi bir açıklama olmuş :). Kaşık hakkında haklısınız ama alet işler el övünür, alet yok anca bu kadar oyabildim o bile çok yordu. Alet olduğunda tamamlaycağım.
Değerli yorumlarınız için teşekkürler..

spyderco

• *
  • 23
  • spyderco
  • Meslek: serbest
  • Yer: Bilecik
« Yanıtla #17 : 17 Ekim 2014, 15:57:33 »
önce içini tam düzgün bitmiş hale gelecek şekilde zımparalayıp sonra da içinden değil de dışından oyarak inceltirsen daha kolay olur.
BOŞ tenekeden, ÇOK ses çıkar !