Bıçak Sanatı - Forum

Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )

gökhan bakla

  • ***
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #20 : 09 Eylül 2014, 09:46:53 »
Teşekkürler arkadaşlar ;)

Hocam dediğim gibi tam anlamı ile inceleme işine girmedim. Kıvılcım testinde de az çok görülüyor, bazıları düz giderken bazıları patlıyor falan. Yani bir miktar karbon aldığı kesin. Tahminim 0,3-0,5 civarı bir karbona sahip olduğu yönünde.
Sonuçta bu çelik grafit bir potada ve bir miktar kok kömürü tozunda eridiğinde ve bu süreç minimum 3 saat olacağından bir miktar daha karbon alacaktır.


Tatara ile bunun arasında temelde hiçbir fark yok. Aslında demirin ilk işlenmeye başlandığı devirlerden 16 – 17 yy sanayi devrimine kadar bu tip yüksek fırınlarda tamamen bu ana mantıkta cevherden demir üretimi yapılmış. Demirköy dökümhanesinde yapılan kazılarda bile bu tip yüksek fırınlarda üretilmiş sünger demir örneklerine rastlanmıştır. Yani bu bizimde kültürümüzün bir parçası bunu asla unutmayın. Yabancıların bu işi sahiplenmek gibi bir şansları yok çünkü demir çağının başlangıç noktası Anadoludur.


Odun kömürü kullanmamın benim açımdan ilk neden tarihsel, yani eskiden böyle yapılıyor olması. 18yy. a kadar yani doğal kömürün işlenip kok kömürü elde edildiği devrelere kadar genel kullanım hep odun kömürü olmuştur.
Ayrıca bilindiği üzere doğal kömür içeriğinde demire etki edebilecek birçok madde barındırır. Bu fırınlamayı doğal kömür ile yaparsak kükürt gibi olumsuz etkisi olan maddelerde çeliğin içine nüfuz eder ve kaliteyi düşürür. Oysa bizim çeliğin içine girmesini istediğimiz ana element karbon. Bu sebepten karbon bileşenli en temiz kömürü kullanmamış şart.

Bu ana mantığında yeterli ısı üreten, içeriğinde zararlı madde barındırmayan, karbonca zengin  ve kalıntı bırakmayan bir kömüre ihtiyaç vardır, doğal kömür cüruf yapar ve bu yüzden bunu kesinlikle kullanamayız.
 

merter

  • ***
  • 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #21 : 09 Eylül 2014, 10:46:47 »
Bilgi için Teşekkürler ustam.Peki çeliği döverken odun kömürü kullanmak bir fark yaratırmı

Teoman.

  • ***
  • 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #22 : 09 Eylül 2014, 19:22:42 »

  Ustam odun kömürünü de mi sen yaptın yoksa   :o

  Bu videonun 90 dakkalık versiyonunu yap, tamammını izlerim. yeminlen... :)

  Ömrüne bereket ustam, saygılar. :2up :2up :2up

fatihaydın

  • ***
  • 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #23 : 09 Eylül 2014, 20:23:54 »
Gökhan sıcaklık tahmini veya kesin biliyorsan kaç derece oldu acaba
 2 saatlik sürede hangi zamanda ne kadar sıcaklık lara çıkabildin

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #24 : 09 Eylül 2014, 20:54:10 »
güzel paylaşım ellerine sağlık
Toprağam süper olmuş

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #25 : 10 Eylül 2014, 09:13:17 »
Konu sabitlenmeyi hak ediyor.
Okinawian

gökhan bakla

  • ***
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #26 : 10 Eylül 2014, 11:31:04 »
Teşekkürler arkadaşlar,

Peki çeliği döverken odun kömürü kullanmak bir fark yaratırmı
Kömür karbonca ne kadar zenginse ve diğer zararlı maddelerden ne kadar arınmış ise o kadar iyi. Kok ve odun kömürü bu iş için en ideal kömürlerdir.

Ustam odun kömürünü de mi sen yaptın yoksa   :o
Odun kömürü yakma işine de dalarsak bizden duman çıkar. Malkara’nın bir köyünde çok kaliteli meşe kömürü yapıyorlar oradan aldım. ;)

Gökhan sıcaklık tahmini veya kesin biliyorsan kaç derece oldu acaba
 2 saatlik sürede hangi zamanda ne kadar sıcaklık lara çıkabildin
Fırın içi sıcaklığı hakkında kesin bir tahmin yapamam, ölçüm yapmak gibi bir şansım olmadı. Ayrıca bu tip yüksek fırınlarda homojen bir sıcaklık dağılımı yok.
 
Demir 1535 C de sıvı hale gelse de sünger demir üretimi için bu sıcaklıklara gerek olmadığını düşünüyorum. Tahminim 1325 C gibi bir sıcaklığa çıkabiliyorsanız cevherden demir üretebilecek ondan alet yapabilecek malzeme ve ekipmana sahipsiniz demektir.

Fırının iç sıcaklığı ilk başta ani bir artış gösterse de sürekli olarak cevher ve kömür doldurulduğu için bir süre sonra sabit bir sıcaklıkta seyrediyor.

Bu işteki ana mantık çevheri içinde barındıran kayacı eritip demir madenini bundan indirgemek, bu işlem 1000- 1150 C civarında vukuu buluyor. Bu erimiş sıvı haldeki kaya ve atık maddeleri ocağın alt tarafından sürekli temizleyerek içeride sadece birbirine yapışmış olarak öbek oluşturan demiri elde ediyoruz. 1325 C dereden sonra 1535 C doğru işe demirde erimeye başlıyor. Yani çok yüksek sıcaklıklara çıkmamakta gerek.  :-\
« Son Düzenleme: 10 Eylül 2014, 11:32:50 Gönderen: gökhan bakla »

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #27 : 14 Eylül 2014, 21:12:07 »
Gökhan hocam geçen gün Turgut ustayla da aynı şeyi konuştuk: özellikle kılıç döven ustaların özellikle meşeden elde edilen kömürü tercih ettiklerine dair bir bilgiye yeni ulaştım ( sizin malumunuzdur).
Bir de eski bir kırıntı bilgi ama zırh üretilirken ortama karbon katmak için ateşe hayvan kemikleri atıldığını okumuştum (kaynağını şu an bulamadım, ilgilenirseniz ararım tekrar).
Pota çeliğini heyecanla bekliyoruz :)
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #28 : 14 Eylül 2014, 21:46:59 »
Hey topraam hey. Bu çalışma da çok güzeldi. Keşke bundan da bir bıçak görmek kısmet olsaydı ama onu da göreceğiz inşallah. Bir ara da bari meteor falan dövsek tadından yenmez. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #29 : 14 Eylül 2014, 21:58:26 »
Gökhan potanın içerisine bir miktar kömüründe girdiği doğru bir bilgi inşallah yanına geldiğimde bir deneme yapma şansımız olur parça bilgileri tamamlamış oluruz.. Yaptıkların büyük miktarlarda tebrik ve saygıyı hakediyor ,gayret ve başarılı işlerinin devamını bekleriz... :2up
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

gökhan bakla

  • ***
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Cevherden Çeliğe ( Tarihi Çelik Üretim Teknikleri )
« Yanıtla #30 : 15 Eylül 2014, 09:13:55 »
Merhaba Mert,
Bu tip demire – çeliğe karbon emdirme işlemlerinde yanmış kemik, boynuz, kömür hatta parçanın deriye sarılıp yakılması ve bu yanma esnasında karbon emdirilmeyi hedeflenmesi gibi pek çok yöntemden söz edildiğine bende rastladım.
Amaç hep aynı, metalin yanma ile ortamdaki karbonca zengin malzemeden karbon emmesi. Ric FURRER’in Ulfbert kılıcı ile alakalı belgeselde yaptığı pota çeliğine de eskiler böyle yapıyordu diyerek yanmış kemik tozu koyduğunu hatırlıyorum. Yani bunun bir gerçeklik payı var ;)

Yapalım topram da, tek başına olmuyor o işler;)
Valla meteoru bir bulsak ona yapacaklarımın sonu yok, dövermiyim, eritip dövermiyim yoksa direk ağız burun dalarmıyım bilmiyorum. :-\

Teşekkürler Kaya, umarım uygun bir zamanda görüşmek nasip olur ;)