Konunun gelişiminde bir iki tespit yapalım,
Tüketici 52-55 HRC sertlikteki bıçağı "iyi bıçak" olarak biliyor. Yargıya "kolay bilenip, jilet gibi olmasından" varıyor ve mutlu. Çabuk köreldiğinin farkında mı değil mi Allah bilir ancak, üreten de bu işe razı müşteri jilet gibi kesen, kolay bilenen ve kolay üretilebilen bıçağa hayran.
Asıl konu; tüm Türkiye de t5-t7 dışında bıçak çeliği kullanan kaç bıçak ustası var? Turan usta- Mogan ve bir kaçı dışında?Adamın biri gelmiş, 20 ton bıçaklık çelik var ister misin demiş, sanki tüm üretenler bu çeliğe talip olmuş...Bizim grubumuzu kastetmiyorum ancak biz kaç kişiyiz ve bu işi para için yapmıyoruz. Olaya bakış açımız daha farklı.
Çözüm,
Çelik çeşitlerinin artması(Tüm Türkiye deki üretici bu anlamda bir kooperatif mi oluşturur ne yapar bilemem), keseye göre bıçak üretimlerinin artması, aynı model bıçağı papağan gibi tekrarlamak değil, Türkiye ye has, kullanılabilir-işe ve amaca göre bıçakların üretilmesi gerekir... Suyun katır sidiğinde mi? buzlu suda mı, havada mı yoksa kireçte mi verileceğine ustası karar vermeli, ulusal yarışmalarda bıçağın dayanımı test edilmeli, hakkı olana devlet desteği sağlanmalı. Bursa, Yatağan ya da Sivas ismi önemli değil, hepsi biziz...Allah rızası için bu ülkeyi t5 ten kurtaran büyük dua alır...