Bıçak Sanatı - Forum

Yumusak deri kılıfların sertlestirilmesi

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
Yumusak deri kılıfların sertlestirilmesi
« : 29 Mayıs 2014, 23:07:24 »
Selam arkadaslar ilkkez kılıf yapmaya niyetlendim birkac gün önce .Yaptımda acemi isi iki kılıf ,ebay den aldığım 3.5 mm kalınlığındaki dana derisi bicilmis kaftan diyordum ,ama derinin yumusak olmasını hic hesaba katmamistim .iletime cevap veren İbrahim ve Salim Türk arkadaslardan ögrendigim benim kullandigım derinin ayakkabi yada mobilya imalinde kullanilan mamül oldugu ortaya çıktı.Ne yapabilirim diye arastirirken bir alman sitesinde cevabı buldum .Bana verilen tarifte 200 gr balmumu kılıfın sıgabilecegi bir tencereye konup eritilecek ,eriyen balmumunun içine bildigimiz küçük mumlar var dekorasyonluk ,bu mumlardan 5 tane atıp kaynatıyoruz .kaynamaya baslayınca mumlarimiz kılıfı atıyoruz bir kac dakika bekletiyoruz .Benim elimde ham balmumu yoktu ama ,antik mobilyaların cilalanmasinda kullanilan sıvı balmumu vardı ,olurmu olmazmı denemeye karar verdim .300 ml sıvı balmumuna 5 tane mum ekleyip kaynattım ve önce büyük olan kılıfı 4 dakika ucu kancalı bir telle cevirerek iyice yedirdim .çıkarttıgımda haliyle kılıf yumusakti olmadı galiba derken sogumaya biraktim bir saat sonra sonuc harikaydi .kösele kadar sertlesmis kiliflar ,pahlamaya cok iyi cevap verdi ve kaliptan cikmis gibiler .Herkese tavsiye ederim kesin çözüm .
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

mustafa

• 306
Ynt: Yumusak deri kılıfların sertlestirilmesi
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2014, 23:21:29 »
 :)

mustafa

• 306
« Yanıtla #2 : 29 Mayıs 2014, 23:32:21 »
Foto 2

mustafa

• 306
« Yanıtla #3 : 29 Mayıs 2014, 23:36:23 »
Foto yüklemekte sorun yasadıgim icin tek tek atiyorum kusura bakmayin

mustafa

• 306
« Yanıtla #4 : 29 Mayıs 2014, 23:44:37 »
Foto 4

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 29 Mayıs 2014, 23:52:27 »
Bu şekilde su dayınımı da olur herhalde. Birşey daha öğrenmiş olduk, sağolasın.

mustafa

• 306
« Yanıtla #6 : 30 Mayıs 2014, 00:00:38 »
Kesinlikle ! Yanliz dikkat edilmesi gereken kılıfı dikerken balçagın oturduğu kısmı  bir kaç mm genis tutmakta fayda var .Haliyle deri kendini çekiyor sertleşirken .Bir güzel yanıda kılıf mis gibi bal kokuyor :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 30 Mayıs 2014, 02:42:18 »
Elinize sağlık. Başınıza gelen kötü süprizi iyi bir çözümle defetmişsiniz.  :2up

Mumlar sanki parafin(li) mum gibi görünüyor. Erimiş mum için olan tarifler balmumu içindi diye biliyorum. ikisi ile de küçük parçalar ile deneme yapmak faydalı olabilir.

Bu arada.. Derinin sertleşmesinde ısınmasının rolüne de bakmak lazım. Zira ısıtılan deri sertleşirken bir de çeker ve sizin kılıflar da çekmiş. Belki mumu denkleme sokmadan da kılıf sertleştirilebilir. Pantolonla beraber yıkanan gözlük silme güderilerim hem çeker hem de sertleşirdi. Belki kaynar su ya da buhar da işe yarar sonuç verebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafa

• 306
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2014, 00:24:06 »
Mumlar dedigin gibi parafinli kesinlikle haklisin .Anladığım bu islem aslında derinin balmumu ve parafinli mumla stabilize edilmesi ,çünki deriden çikan hava kabarçıkları bunu ispat ediyor herhalde ,anlamadığım parafinli mum hangi rolü oynuyor bu denklemde ? Dedigin gibi en iyisi deneme yanılma yöntemi ,ama sadece ısıtmanın işe yarayacağını pek düşünmüyorum onuda denetip tecrübe etmek lazım .Bu arada bugün işte bir arkadas balmumuna dikkat et ,ben motosikletin deri aksamina sürdüm yazın ;kırmızı ışıklarda durduğumda arılar başıma üşüşüyorladı ,dedi :) Doğada ne olur kim bilir :)