Evet, Hasan abimin bahsettiği üzere hem geleneksel ve insanın iç dinamiklerine hitap eden, hem de Eylem Ustamın dediği gibi çok sevdiğimiz doğaya daha az zararla nasıl bir imar planı izleyebiliriz?
Kafamda şu an bu konuyla alakalı şekillenen projeyi basit bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikle yekpare kütük değil, doğrama malzeme kullanmaya karar verdim. Ancak bu süreçte yapılacak malzeme çıkarma işlemini tamamen ben halletmeyi planlıyorum. Bu sayede eve geçip oturduğumda her bir parça ahşabındaki emeğim daha bir lezzetle ikamet etmemi sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Evde yalnızca temel olarak daha sağlam olabilmesi için kolon ve kirişlerde yekpare kütük kullanacağım. Daha sonra evin dış kısmını oluşturacak doğramaları yerleştireceğim. Evimin dış kısmını oluşturacak doğramalar büyük et kalınlığına sahip olup birbirine geçme yöntemiyle yerleştirilecek.
Şimdi sorabilirsiniz; birbirine geçme yöntemi kullanılacaksa kolon ve kirişler niye, bu yöntem zaten evin kendi ağırlığını rahat bir şekilde taşır. Elcevap; evin iç kısmına da daha ince et kalınlığına sahip doğramalardan bir katman yerleştireceğim. Dıştaki doğramalar ile içtekiler arasındaki boşluğu sentetik yalıtım malzemesiyle dolduracağım. Bu sayede yalıtım hat safhada olacak ve evde yakılacak malzemeden tasarruf sağlanacak. Umudum odur ki imar sürecinde izleyeceğim bu planla harcayacağım birkaç parça fazla malzeme, ilerde enerji için yakılacak malzemeden daha büyük tasarruf elde etmemi sağlar.
Evin tasarımında minimal uzak doğu (özellikle Japon adalarında hakim olan) üslubunu kullanmayı düşünüyorum. Her ne kadar Japon kulübeleri sade bir mizaca sahip de olsalar kullanılan malzemeleri mükemmelleştirme çok önemli. Bu nedenle kullanacağım doğramaları kaba bir görünümden uzaklaştırma için eğe ve zımpara kullanımı son işlemlerde çok vaktimi alacak gibi görünüyor.
Ancak umuyorum ortaya çok güzel bir "yurt" çıkacak. Bacasında sürekli dumanı tüten, içinde huzur ve bolluğun hüküm sürdüğü, görenin ve içinde yaşayanın özünü hatırladığı mütevazı bir kulübe. İşte hayalimdeki ev böyle bir ev. Tavsiye ve eleştirilerinizi bekliyorum tüm ustalarım. Selametle...