selamlar değerli dostlar. uzun zamandır ara ara fırsat bularak yapmaya çalıştığım bıçağımı iyisiyle kötüsüyle bitirdim. öncelikle çelik tedariği konusunda hiç bir ücret beklemeden yardımcı olan mürsel ustama(Raskolnikov) teşekür ederim.
işin acemisi olmam ve burdur gibi küçük bir şehirde yaşamamdan dolayı gerek malzeme sıkıntısı, gerek ısıl işlem problemi, gerekse ağır aksak ilerleyen işlemlerle bayağı bir cebelleştim.
bıçağı yaparken, aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz gibi oldukça basit araçlardan yararlandım. benim gibi bu işe yeni yeni gönül veren dostlar için malzemeleri kısca saymak gerekirse;
1 adet kalın, 1 adet ince diş, 1 adet yuvarlak eğe.
1 adet demir testeresi
1 adet babamdan kalma marangoz işkencesi
1 adet dedemin babasından kalma, köyden zar zor bulma mengene

80,150,240,400 kum su zımparası(burdurdaki tüm hırdavatçıları dolandım fakat 400 kumdan ince zımpara bulamadım)
ısıl işlema demirci bir arkadaşa yaptırıldı, göz kararı oldu ne çok sert, ne de çok yumuşak.
kabzede kullanılan ahşap çam(taban tahtası). mürsel ustamın verdiği gül ağacını heba ettiğim için çatıda atıl duran taban tahtalarından yararlandım

Stabilizasyonu ise balistol türevi tüfek yağımla yaptım. bıçağı kullanmayı düşünmediğim için hafif parlaklık katması bana yetti.
son olarak biraz vakit, biraz da emek

bıçağın;
tam boy:24,5cm
ağız:12,5cm
kabze:12cm
çelik: ck67
kabze:çam
iyisiyle kötüsüyle ilk bıçağım. eleştirmekten çekinmeyin lütfen
yegane eğe setim
Eski işkencem yeteri kadar sıkıştırmayınca kendimce çözüm bulduğum bıçak tutma sistemi
Kabaca şekillenmeye başlayan profil
Taşlama eşiği açma işlemine başlangıç
Taşlama eşiği yavaş yavaş beliriyor
Veee profilimizin kabası bitti
Kabze takma işlemini fotoğraflamayı unutmuşum.
tamam çeliği eğelemek zımparalamak zor ama beni en çok uğraştıran bu kabze işi oldu.
mürsel ustamın gül ağacını heder etmemden sonra ağaç problemi yaşadım. çareyi taban tahtasında buldum fakat bu seferde ince geldi. ben de çareyi ağacı çeliğe uyduracağıma, çeliği ağaca uydurmakta buldum. dikkat edilirse ilk çıkarttığım profilin arka kısmıyla, bıçağın son hali farklı. allahtan su verilirken sadece ağıza verildi, yoksa işim 2 kat zor olacaktı

ayrıca uzun epoksi arayışlarımdan sonra bulduğum yapıştırıcı, koyu gri renkli olduğu için temizlik konusunda oldukça sıkıntı çıkarttı. saydam epoksi kullanılması lazımmış, bizzat deneyerek gördüm. dededen kalma mengene de ayarsız sıkınca benim kabze hafif yamuk. resimlerde de görüleceği üzere sağ parça çelikten bir miktar aşağıya kaymış.
Bunlarda bıçağımın son hali. Kendimce mutlu son