Bu projede paslanmaz çelik parçalı balçak kullandım.
Parçalı balçak, profilin sağına ve soluna iki adet plaka monte etmek tarzında özetlenebilir.
Balçak montajına başlamadan önce profilin tüm işleri bitmiş olmalıdır. Perçin deliklerini ısıl işlem öncesinde deliyorum. Parçalı balçakta en az iki perçin deliği şarttır. Balçağın geometrisi izin verirse 3 delik çok daha iyidir.
Öncelikle balçakların bir şablonunu çıkarıyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
Bu şablonu balçak malzemesini üzerine aktarıp kesimi yapıyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
İlk deliğin yerini bıçak profilinin yardımıyla markaladıktan sonra, dışarıda deliyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
Sonraki delikleri ise profilin üzerinde deliyorum böylece profil ile balçak delikleri arasında ki uyuşmazlık engellenmiş oluyor.

By
ertarda at 2012-02-13
Her iki balçak parçasının delikleri tamamlanınca, pimlerle iki parçayı birbirine bağlayıp balçağın ön ve arka yüzlerini birbirine eşitliyorum.

By
ertarda at 2012-02-13

By
ertarda at 2012-02-13
Pim deliklerini 1/50 açılı rayba ile konikleştiriyorum.

By
ertarda at 2012-02-13

By
ertarda at 2012-02-13
Bu sayede pimler daha sağlam oturuyor. Aynı zamanda deliklerin konik olması pim şişirme esnasında balçak plakalarını profile daha fazla yaklaştırıyor.

By
ertarda at 2012-02-13
Balçağın ön ve arka yüzünü bant zımparada açılandırıyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
Bu aşamada balçağın ön yüzünün polisajını yapıyorum. Burdan sonra, yani balçak profile monte edilince balçağın ön yüzüne zımpara ile ulaşmak çok zor.

By
ertarda at 2012-02-13
Ve pimleri dövüyorum. Pim dövmek için en uygun çekiçler küresel başlı olanlar.

By
ertarda at 2012-02-13

By
ertarda at 2012-02-13

By
ertarda at 2012-02-13
Sap montajı için önce sapın bir tarafını japon yapıştırıcı kullanarak yapıştırıyorum. Ama bu yapışma geçici olacağından sonradan sökülmesi kolay olsun diye sadece iki damla yapıştırıcı kullanıyorum. Profilin kendini şablon olarak kullanarak delikleri deliyorum. Yine 1/50 konik raybayla delikleri konikleştiriyorum. Sonra sapı bir tarafını söküp aynı işlemi diğer taraf uyguluyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
Sökülen sap malzemeleinin altını ve profili yapıştırıcı kalıntılarından temizledikten sonra epoxy kullanarak sapı kalıcı yapıştırıyorum. Yapıştırma esnasında kayma olmaması için de pimleri bu aşamada deliklerden geçiriyorum.

By
ertarda at 2012-02-13
Epoxy kuruduktan sonra pimler şişirilecek ve sap zımparalanıp parlatılacak.