Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden ustura

Erdem Yılmaz

• *
  • 13
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: İstanbul
Eğeden ustura
« : 29 Ekim 2012, 14:13:34 »
Eğenin üst kısmından bıçak profili çıkardıktan sonra sonra kalan kısmından ustura yapmaya başladım. Projem henüz yarıda ama daha önce hiç ustura kullanmadığım hatta fotoğraflar dışında görmediğim için nasıl ağız açılması gerektiğini bilmiyorum. Konu ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Ynt: Eğeden ustura
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2012, 17:20:09 »
Sırt kısmı sanki çok incelmiş gibi, eğer öyleyse tren kaçmış olabilir. Sırt kaç mm? ağzın ön ve arka uç kısımları kavislendirilmeli ki surata dalma yapmasın. Ağzı iç bükey mi düşünüyorsunuz düz mü? iç bükey ağız açarken kolaylık sağlar ve doğrusudur ama düz ağzı ( scandi ) da usturada iş görüyor, bir ara ince bir eğeyi sadece ağzını açarak ustura denemiştim ve de olmuştu.

Erdem Yılmaz

• *
  • 13
« Yanıtla #2 : 29 Ekim 2012, 19:03:55 »
Sırt kısmı sanki çok incelmiş gibi, eğer öyleyse tren kaçmış olabilir. Sırt kaç mm? ağzın ön ve arka uç kısımları kavislendirilmeli ki surata dalma yapmasın. Ağzı iç bükey mi düşünüyorsunuz düz mü? iç bükey ağız açarken kolaylık sağlar ve doğrusudur ama düz ağzı ( scandi ) da usturada iş görüyor, bir ara ince bir eğeyi sadece ağzını açarak ustura denemiştim ve de olmuştu.
Sefa ustam sırt şu anda 2,5 mm, bildiğim kadarıyla iç bükey olması gerekli ama nasıl açacağımı bilmiyorum   ::) Ayrıca nasıl su vermem gerekir. kolay bilenmesi için malzemenin yumuşak bırakılması mı gerekiyor? Hiç su vermesek ne olur ? Ben usturayı günlük kullanmayı düşünüyorum (en azından bazı günler)

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2012, 19:18:57 »
Bencede biraz fazla incelmiş gibi duruyor....

« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2012, 19:42:29 »
Kalınlık çok az olmuş aslında. Son yaptığım usturadaki kalınlık 3.6 mm imiş ve neredeyse ancak kurtarıyor. 2.5 mm olur mu olur ancak kesme açısı çok fazla düşecektir, ve sanırım bu ağız dayanımına kötü etki edecektir. Kullanmayı düşünüyorsan ki zaten düşünüyormuşsun, o zaman su verme işlemi yapmak zorunlu. Ağız inceldikten sonra su verme işlemi ciddi anlamda zorlar ve hatta çarpılma kaçınılmaz olur. Bunun yerine sertleştirme işlemini böylece ham haldeyken yapmakta yarar var, bu seferde ağız açılırken suyu kaçırmadan, sürekli soğutarak çalışmak gerekir. İç bükey ağız için çok fazla alternatifin yok, ya bant zımpara ve teker veya belli bir eğimdeki ahşaba sarılmış zımpara ama bu iş biraz uğraştırır. Çok dikkat etmelisin, ağız inceldikçe yaralanma riski çok artıyor.
Uçların yuvarlatılmasıyla ilgili ne demek istediğim, fotoğraf olarak burada https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2599.0 var, ayrıca Eylem'in yaptığı bir çalışmada burada https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2514.0 işine yarayacağını sanıyorum. kolay gelsin

Düzenleme: Açılmayan, eski tip linkleri düzelttim. Metnin orjinal halini de aşağıda verdim. (Eylem Cengiz)
Kalınlık çok az olmuş aslında. Son yaptığım usturadaki kalınlık 3.6 mm imiş ve neredeyse ancak kurtarıyor. 2.5 mm olur mu olur ancak kesme açısı çok fazla düşecektir, ve sanırım bu ağız dayanımına kötü etki edecektir. Kullanmayı düşünüyorsan ki zaten düşünüyormuşsun, o zaman su verme işlemi yapmak zorunlu. Ağız inceldikten sonra su verme işlemi ciddi anlamda zorlar ve hatta çarpılma kaçınılmaz olur. Bunun yerine sertleştirme işlemini böylece ham haldeyken yapmakta yarar var, bu seferde ağız açılırken suyu kaçırmadan, sürekli soğutarak çalışmak gerekir. İç bükey ağız için çok fazla alternatifin yok, ya bant zımpara ve teker veya belli bir eğimdeki ahşaba sarılmış zımpara ama bu iş biraz uğraştırır. Çok dikkat etmelisin, ağız inceldikçe yaralanma riski çok artıyor.
Uçların yuvarlatılmasıyla ilgili ne demek istediğim, fotoğraf olarak burada http://www.bicaksanati.com/forum/kesici-el-aletleri/civa-celigi-ustura/ var, ayrıca Eylem'in yaptığı bir çalışmada burada  http://www.bicaksanati.com/forum/kesici-el-aletleri/ustura-1-ilk-denemem-ck60-ve-g10/ işine yarayacağını sanıyorum. kolay gelsin
« Son Düzenleme: 26 Mart 2017, 11:26:16 Gönderen: Eylem Cengiz »

Erdem Yılmaz

• *
  • 13
« Yanıtla #5 : 26 Şubat 2013, 16:52:17 »
Bu konuda havada kalmış.... tembel oluğumu düşünmeyin elimden geldiğince başladığımı bitiriyorum. Sanırım forumu biraz daha aktif kullanmak gerekli.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 26 Şubat 2013, 16:56:31 »
 usturanın ağız tarafının baş ve arka tarafını kavıslendırmelısın. bu şekılde  uç taraf yuzunuzu çızecektır . çok ıyı bıleylendıyse parçada alır  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #7 : 26 Şubat 2013, 20:24:57 »
      Güzel çalışma,ortada bir ürün var.Zamanla çok daha güzellerini yaparsın.