Bıçak Sanatı - Forum

keskin ve dayanıklı ağız

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: keskin ve dayanıklı ağız
« Yanıtla #20 : 16 Mart 2011, 00:11:38 »
Bence her ikiside mümkün. Hem domatesi kesecek kadar keskin hemde kuru dalda zarar görmeyecek kadar sağlam. Ama sonucta her iki özelliğinden feragat etmeniz gerekiyor. Yani dala sürecek kadar sağlam bıçak ancak domates keser.

Ben doğaya çıktığımda burayla tanıştıktan sonra az şey taşıyacaksam 3 parça alırım yanıma. Küçük katlanır bir el testeresi, keskin ve sağlam saplı 500 grlık bir balta, et keserken jilet gibi iş yapacak bir bıçak. Toplamda sadece 1 kilo. Eğer aracımla gidiyorsam 20 tane bıçak götürdüğüm de olur. Yıllardır avlanırım. Sadece tüfek ve çantamı alıp 6 gün boyunca tek başıma ava çıktığımda olmuştur. 1 günlük gittiklerime ava değil atışa gitmek olarak bakarım. Bu 3 alet olunca hiç zorluk çekmem. Hatta arkadaşlarla beraber gittiğimiz  kamplarda onlar kocaman yarım kiloluk bıçaklarıyla çalı çırpı ateşini hazırlayıp yakana kadar ben testerem ve baltamla Sweedish Torch yaparım.

Onlar cılız ateşi besleyip bir yandan  domatesleri keserken ben yemeğin üstüne kuşburnu+çam yaprağı çayımı içiyor olurum.  :2up

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 16 Mart 2011, 06:33:07 »
Kalın tek kütükle olmuyor muydu bu :)?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #22 : 16 Mart 2011, 08:36:41 »
Öyle de olur tabiki, ama bu daha makbul. Yuvarlak form odunun daha geç yanmasını sağlar. Bu yüzden kalın kütük yarıklardan dolayı tamamiyle tutuşur ve çaydanlık tencere ne varsa is yapabilir, sapı ısınabilir. Parçalı olan da bu pek sözkonusu değil. Kurslarda verilen eğitim de bu şekilde. Her ikisini deneyerek edindiğim fikir de. Üstad eğer kullanıyorsan bence birde böyle dene.  ;) Ancak dışa yerden 3-5 cm yukarıya, dağılmaması için ince dallardan sargı yapmayı unutma. Sargının azıcık üstünden de tealight ile tutuştur gitsin. Sonra afiyet olsun  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 16 Mart 2011, 13:25:23 »
Gösterdiğiniz teknik için teşekkürler  :2up

Ayrıntısını görmek için hemmen gugıllıyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 16 Mart 2011, 13:52:03 »
Öyle de olur tabiki, ama bu daha makbul. Yuvarlak form odunun daha geç yanmasını sağlar. Bu yüzden kalın kütük yarıklardan dolayı tamamiyle tutuşur ve çaydanlık tencere ne varsa is yapabilir, sapı ısınabilir. Parçalı olan da bu pek sözkonusu değil. Kurslarda verilen eğitim de bu şekilde. Her ikisini deneyerek edindiğim fikir de. Üstad eğer kullanıyorsan bence birde böyle dene.  ;) Ancak dışa yerden 3-5 cm yukarıya, dağılmaması için ince dallardan sargı yapmayı unutma. Sargının azıcık üstünden de tealight ile tutuştur gitsin. Sonra afiyet olsun  :2up

Dipten bağlama konusunda resimden almıştım tüyoyu zaten ;). Ben genelde gece yanında yattığımdan, yavaş yanması işime geliyor. Ateşin havası yarıklardan geldiği için, yanma hızı ayarlanabiliyor. Ne kadar ince yarık, o kadar yavaş yanma.
« Son Düzenleme: 16 Mart 2011, 13:54:20 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #25 : 16 Mart 2011, 14:06:56 »
Rica ederim Eylem abi. Youtubeda bir videosu vardı. Bu resimde oradan alıntı.

Bende gece yanında yatmaya bayılırım. Tek parçada biraz yandıktan sonra yarıklar büyüyor ve yanma hızlanıyor. Çok parçalıda ise  ne kadar sıkı bağ o kadar yavaş yanma oluyor ve sonuna kadar hep böyle devam ediyor. Biri 2 haftalık diğeri 3 aylık bushcraft kursuna katılmıştım. Hocalar hep bunu tavsiye etti. 0 ın altında bir geceyi ;  bağı çözüp odunları yatak yapar gibi güzelce toprağa gömerek üstüne yatınca benim için vazgeçilmez oldu. Ayrıca hareket halinde bir kamp kuracaksanız.  Bunu söndürüp sonra yakması daha kolay. Gerçek yaşam mücadelesinde karlı bir havada kuru odunun nimet olduğu bir ortamda  beklerken yak-ısın-dinlenince sök yürü-yorulunca bağla yak ısın gibi bir özelliği de var. Çok nadir ihtiyaç duyulan özellik tabi.

oğuzhan

• *
  • 34
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 14 Şubat 2012, 00:40:26 »
peki biz belirttiğiniz optimum özelliklere sahip bir bıçak almak-yapmak istiyoruz diyelim ve bunu kullanacak kişi de biley yapma işleminden yada paslanır çeliğin yağlanması gerektiği vs konulardan habersiz bıçağımızın boyu 2.5 - 4 cm uzunluk 2-3 cm genişlik aralığında olacak (ağaca vurma kısmı yapılabilir ancak büyük bıçağa düşecek basıncı yaratmak için çekiçle desteklemek gerekir ki yapılmayacak)

bu durumda mimimum biley gerektiren ve küçük ahşap parçaları kesme yada meyve soyma gibi işlemlerde kullanılacak tahta parçasına saplanıp ucu kırılmayacak çelik seçimi ne olmalı sizce. bulunması bulunmaması vs mesele değil acelesi de yok bi gün biyerden illaki geçer elimize(damascus desenli mavi bir çelik var o bu işi görür mü titanyumlu falan sanırım yine forumda görmüştüm)
Aradan yıllar geçti işte o günden beri
Ne zaman yolda bir han rastlasam irkilirim,
Çünkü sizde gizlenen dertleri ben bilirim.