Durukan, sağolasın. Ağız kalınlığını çok ince bırakmışım haklısın, daha sonraki denemelerimde bu hatayı tekrarlamadım, sanırım karbon çeliklerinde biraz yol katetmeye başladım...
Bu testler için düzinelerce küçük 1 X 10 cm şeritler kestim 1095'ten ve değişik ağız açıları verdiğim örnekler hazırladım, bir kısmını tuzlu suda bir kısmını da ısıl işlem yağında sertleştirdim. Öncelikle söylemeliyim, 26-30 derece %10 tuzlu su mükemmel bir seçenek, ancak maalesef eğer ağız açısı simetrik değilse bükülme kesin yapıyor tuzlu suda. Onun dışında çatlama filan olmadı...
Sertlik olarak yaklaşık olarak tuzlu su ve ısıl işlem yağı (isorapid DK) örnekleri hemen hemen aynı serlikte çıktı, ancak yağda sertleşenlerde hiç bükülme yokken tuzlu suda mutlaka az da olsa bükülme sorunu oluyor. Bladeforums'da okuduğum tartışmalardan öğrendiğime göre %5 tuzlu su normal sudan çok daha hızlı bir soğutucu iken %5'i geçen çözeltilerde yavaş yavaş hız düşüyor. %8-10 civarındaki tuz oranı ilginç bir şekilde %5 tuzlu sudan %20-30 daha yavaş bir soğutma sıvısı, bu yüzden normal katkısız sudan veya az tuzlu sudan çok daha iyi bir seçenek boyutsal kararlılık açısından...
Diğer testim ise meneviş ısıları üzerineydi: Östenizasyon 800 derecede 5 dakika demlenerek yapıldı, öncesinde ise 850-800-750 derecelerde normalizasyon çevirimleriyle tane ve karbür yapısı iyileştirildi...
1095 için 180 ve 230 derece menevişler için 5 değişik ağız açısında pirinç çubuk testi yaptım.
180 derecede 22 derece üstünde pirinç testini geçti deneyler.
230 derece menevişte ise 18 derece ve üstünde testi geçti deneyler...
Sanırım 230-250 derece civarı 1095 için ideal meneviş ısıları çoğu bıçak tipolojisi için. Zaten 180 derece meneviş örnekleri hala o kadar sert ki bileylemek biraz zaman alıyor...
Kırma denemelerinde 1095'in tuzlu suda sertleştirilip 180 derecede menevişlenmiş örnekleri yaklaşık 30 derece bükülme sonunda temiz bir şekilde kırılıyor. Kırılma sonunda kalan kırık bölgesinde hiç bir deformasyon olmuyor...
230 derece örnekleri kırmak çok zor, oldukça ciddi kuvvet gerekti, yaklaşık 45 derece civarında kırıldılar, kırık çevresinde çok hafif deformasyon oluştu. Sanırım kırılma konusunda bıçak 230 derece menevişlenip sadece sırtı 300-400 derecelerde menevişlense 90 derece civarına kadar dayanabilecek hale gelebilir. Hamon örnekleri ise sanırım kırılamaz olacaktır, sadece ağız kısmında çatlak oluşacaktır...
Bu arada UHB26C örneklerinde de yağda mükemmel sonuçlar elde ettim. Östenizasyon 850 derecede yapıldı, 10 dakika demleme, 880 - 850 ve 780 derecelerde normalizasyon yapılmıştı...
Az çok elde ettiğim sonuçlar budur. Yakında daha detaylı testlere girişeceğim. Sonuçları sizinle yine burada paylaşırım...