Bıçak Sanatı - Forum

#23 --------- Kemik sıyırma bıçağı

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
#23 --------- Kemik sıyırma bıçağı
« : 02 Aralık 2011, 20:47:51 »
Çelik: D2
Kalınlık: 1,5 mm
Toplam boy: 180 mm
Namlu boyu: 85 mm
Sap: mikarta

By ertarda at 2011-12-02

By ertarda at 2011-12-02

By ertarda at 2011-12-02
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
Ynt: #23 --------- Kemik sıyırma bıçağı
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2011, 22:07:52 »
ertugrul abı MAŞŞALLAH dıyomda başka bır şey demıyorum ha bu arada ımza süper olmuş
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2011, 22:12:00 »
Ertuğrul, birşeyler yazacağım ama bunun nedeni ben değilim sensin başından söyleyeyim. Bu bıçakla önceki yaptığın bıçakları karşılaştırınca bundaki işçilik diğerlerinden daha güzel olmamış, buna bizi alıştıran da sensin  ;) Perçinler özensiz olmuş ve yüzey işçiliği diğer bıçaklarında daha güzeldi. İmza çok yakışmış ben olsam artık hep kullanırım bunu. Ellerine sağlık

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2011, 00:15:35 »
1,5 mm de boyle taslama cizgisi yapmak - jig kullanilsa dahi - zor is.  Ben baska birsey soylemek niyetindeyim. Soyleyeceyim seye belki katilmayacaksiniz ama , bence taslama sirta kadar cekilmediginde , ( turkce ne desek bilemedim ) butun yuzeylere ayni yonde elle zimpara yapildiginda , taslama cizgisi kayboluyor.

Temiz bir taslama cizgisi icin tum yuzeyler farkli yonde zimparalanmali . Yuzeyler temiz ve kesin cizgilerle ancak bu sekilde ayrilabiliyor.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2011, 05:32:51 »
 ;D Ertuğrul bak gördün mü? Daha önceki çalışmaların o kadar iyi olunca hep çıta çok daha yükseğe çıkıyor  ^-^ Form olarak bence çok güzel bir tasarım, fonksiyonel olarak çok keyifli olmalı kullanımı, namlunun kabzadaki yükselişten sonra düşüp yine kabza seviyesine gelmesi bu tip bıçaklarda kullanımı çok kolaylaştırıyor. Ancak mutfak bıçağı işine girersen dönüşü olmaz o yolun, bir bakmışsın tanıdıklar, komşular, ne kadar alakalı alakasız insan varsa herkes mutfak bıçağı bekler senden, aman kaptırma kendini  ;)
Bu arada bu kendi ısıl işlemindendi sanırım, nasıl oldu, pirinç testi veya performans testleri yapmaya zamanın oldu mu?
Bu yüzden sadece bu bıçak için değil ayrıca ısıl işlem ekipmanın için de kutlarım ustam...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 03 Aralık 2011, 09:30:44 »
Öncelikle şimdiye kadar ki eleştirileri yanıtlayayın.
Namlu yüzey işçiliğine çok fazla özenmedim, zira bu kullanılacak bir bıçak. İlk kullanımdan itibaren zaten çizilmeye başlayacaktı. Ancak sanırım perçin başları fazla parlatılmadan kaldı, bu konuda Sefa Usta çok haklı. Onun nedeni de şu: Polyester kumaştan yapılan mikarta zımparayı yiyince üst yüzeyi tüyleniyor. Bunun çaresi kaba zımparayı vurup şekillendirme bittikten sonra ince zımparadan önce hemen siyanakrilat uygulamaya başlamak. Perçin başlarını ince zımparada nasıl olsa parlatırım diye düşünmüştüm. Fakat mikartanın üst yüzey parlatma işlemine kandimi kaptırınca perçin başları kat kat siyanakrilatın altında kaldı. Bu da bana tecrübe oldu. Demek ki neymiş; önce perçin başları parlatılacak sonra siyanakrilat uygulaması başlayacak.
Bu bıçakta taşlama çizgisini kaybolması gayet doğal. Zaten profil kalınlığı 1,5 mm. Yarım mm ağız bıraktık, kaldı 1.0 mm. Bu da her iki taraftan sadece 0.5 mm taşlama demek. Bu çok dar bir açı. Zaten yanakta taşlama çizgisi kalsa anormal olurdu. Ama kalın profilli bıçaklarda taşlama çizgisinin kalması için değişik yönlere zımpara olayına katılıyorum. öyle yapmak lazım.

Gelelim Emre'nin bahsettiği ısıl işlem meselesine. Aslında bu modeli seçmemin nedeni ısıl işlemi denemekti. Alu plakalar arasında kalın profillerin basınçlı havaya ihtiyacı olduğu konusuna ikna oldum. İnce profiller basınçlı hava olmadan da yapılabileceğinden, ne zamandır düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım bu modele gün doğdu.
Öncelikle ısıl işem için hazır hale gelen D2 profil 0.05 mm paslanmaz folyoya sarıldı. 1040 derece sıcakta 30 dakika östenizasyona terk edildi. Hemen ardından Alu plakalar arasında soğuttum. Plakalar arasından yaklaşık 1 dakika sonra çıkarttım ve çok şaşırdım. Genelde 1 dk. suda bekletilen profiller bile hafif ılık olur, bu resmen buz gibi soğuktu. O zaman Alu plakaların ısıl işlemdeki başarısına güvenim geldi. Bir gece derin dondurucuda beklettikten sonra ertesi sabah 2 defa 2'şer saat 200 derecede manevişleme yaptım.
Sonuç mükemmel oldu. Pirinç testini geçti, sivri ucunu ahşaba batırıp kanırtıyorum yamulma kırılma yok, ve sertliği de mükemmel.
Şimdiki projem ısıl işlem aparatına basınçlı hava eklemek. Kompresörüm geldi, 25 litre tank kapasiteli 1.5 beygir. Isıl işlem aparatı konusunda Sefa Hoca'nın önerdiği Alu plakaları soğutmak için plakalara delik delme yöntemiyle Emre'nin plakalar arasına basınçlı hava üfleme yöntemlerini birleştireceğim. Basınçlı hava plakaların içindeki kanallardan dolaşıp, plakaların dış sınırlarına yakın çok miktardaki küçük deliklerden iki plakanın arasına üflenecek. Bitince fotoğraflarını yayınlarım.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2011, 11:38:58 »
Ben ozellikle bu bicak icin taslama cizgisi kaybolmus demedim. Tam tersine 1,5 mm de boyle bir namlu yapmak hakikaten cok zor dedim. Hatta ben yapsam , cesaret edemez , namluyu isil islemden sonra acardim. Ben sadece genel olarak - ne kalinlikta olursa olsun - tum yuzeylerde dikine zimpara yapildiginda , taslama sirti yuvarlaniyor ve keskin goruntusunu kaybediyor dedim.  Tamamen gorsel bir seyden bahsediyorum . Bundan daha guzel seyler yapabildigimde elestiri de yaparim bir gun elbette , ama simdilik , bu bir elestiri degil. Genel bir laf. Yanlis anlasilmasin, bicak guzel.

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #7 : 03 Aralık 2011, 15:05:59 »
-ne kalinlikta olursa olsun - tum yuzeylerde dikine zimpara yapildiginda , taslama sirti yuvarlaniyor ve keskin goruntusunu kaybediyor

Taşlama konusunda kesinlikle aynı fikirdeyim.

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 04 Aralık 2011, 13:53:11 »
Ertuğrul abi bıçak kullanışlı ve güzel olmuş. İmzan dahabi başka güzel olmuş.
Yardımına ihtiyacım var bu imza konusunda. Emre ustanın tuzlu su ve elektrikle yazı yazmasını denedim. Karardı ama kalıcı olmadı.
Yakın çevreme hediyelik bıçak yapıcam. İmzamın olması şart. Banada bu konuda yardımcı olurmusun. ::)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2011, 20:11:19 »
Ertuğrul abi bıçak kullanışlı ve güzel olmuş. İmzan dahabi başka güzel olmuş.
Yardımına ihtiyacım var bu imza konusunda. Emre ustanın tuzlu su ve elektrikle yazı yazmasını denedim. Karardı ama kalıcı olmadı.
Yakın çevreme hediyelik bıçak yapıcam. İmzamın olması şart. Banada bu konuda yardımcı olurmusun. ::)

Anladığım kadarıyla şablon işini halletmişsin sadece elektrik meselesi kalmış.
Bu elektrik işinin iki aşaması var.
1. İmzanın içini oymak, yani metali oyarak imzayı çıkarmak
2. İmzanın içini karartmak.

Birinci aşama için yani oymak için ben 19 volt doğru akım adaptörü kullanıyorum. Bildiğin gibi doğru akım adaptörlerinde negatif (-) ve pozitif (+) kutuplar var. (+) kutbu bıçağa şase olarak bağlayıp, (-) kutbu tuzlu su ve pamuk ile imzanın üzerine uygularsan oyma işlemi gerçekleşiyor. Ama unutma kısa aralıklarla ve defalarca bu uygulamayı yapacaksın. Bu işlem benim 4 harfli imzada 10 dk. kadar sürüyor.

İkinci aşama yani imzanın içini karatmak için ben 19 volt dalgalı akım adaptörü kullanıyorum. Dalgalı akımda (+) ve (-) kutup yok. Herhangi bir kabloyu şase diğerini de tuzlu su ve pamukla imzaya uygula. Bu işlem için bir kaç saniye yetiyor. Zaten karardığını görüp işlemi ne zaman keseceğini anlıyorsun.

Sanırım senin problemin doğru akım adaptöründe ters kutupları kullanman. (-) kutbu şaseye (+) kutbu tuzlu su ile imzaya uygularsan kararma yapıyormuş.

Osman Güney

• 418
« Yanıtla #10 : 05 Aralık 2011, 13:29:05 »
Ertuğrul abi ayrıntılı bilgin için teşekükr ederim. En kısa zamanda bu işlemi yapıcam.
Kolay gelsin.

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 05 Aralık 2011, 15:33:21 »
Şarj cihazı bunun için adapte edilebilir mi acaba? Cep telefonu sanırım düşük voltajlı ama belki bilgisayar için olanlar yeterli güç verebilir.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #12 : 05 Aralık 2011, 16:06:56 »
Şarj cihazı bunun için adapte edilebilir mi acaba? Cep telefonu sanırım düşük voltajlı ama belki bilgisayar için olanlar yeterli güç verebilir.
Notebook adaptörleri 19 volttur. Oldukça iyiiş görürler.
Yabancı bir forumda 9 volt pil ile yaptıklarını okumuştum.

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #13 : 05 Aralık 2011, 16:16:30 »
estetik duygunuza şapka çıkarıyorum, bununla beraber işlevsellikte işin içine girince, işte böyle sonuçlar çıkıyor, yürekten tebrikler.... :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 05 Aralık 2011, 21:43:13 »
Teşekkürler Ertuğrul Abi...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #15 : 05 Aralık 2011, 22:11:32 »
yine Ertuğrul ve 23 numara,
fakat yine On numara,

ellerinize sağlık...
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #16 : 07 Aralık 2011, 23:08:10 »
elinize sağlık gayet güzel bence bıcağın yapıldığı gündeki ruhsal durum ile bıcağın güzelliği veya işçiliği doğru orantılı olarak ilerliyor gayet hoş bir tasarım

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 08 Aralık 2011, 22:41:21 »
"Canadian belt knife" güzelliği var bunda. Çok güzel.  O0
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #18 : 09 Aralık 2011, 18:22:54 »
Gayet güzel ve başarılı olmuş ellerinize sağlık...