Bildiğiniz üzere, bıçakçılık ahalisi genelde D2'nin çok kırılgan olduğunu söylerler, bükülmeye hiç gelmediğini. Büyük ve darbeli iş görecek kamp bıçaklarında vs. bir miktar haklılık payı vardır. Ancak esneklik açısından yapmakta olduğum fileto bıçaklarını yaparken 3 tane fileto bıçağını esneklik testlerinde kırmak için ayırdım. Özgür'ün yolladığı 1.5 mm'lik D2 levhayı kullandım. Bu 3 fileto bıçağının sadece profilini hazırlayıp 2'sini, 650 derecede gerilim alma tavlaması yapıp 1035 derecede sertleştirdim. Sertleştirme alminyum plakalar arasında yapıldı, 8 saat kadar -30 derece civarında bekledikten sonra bir tanesini 265, diğerini 290 derecede 2'şer saatten 2 kez menevişledim, menevişler arasında suda soğutuldular.
Esneme testi bıçağın ucundan 3 parmak kadar uzaktan mengeneye kıstırılıp balçak bölgesinden bir işkence ile kavranarak giderek artan basınç ile yapıldı.
260 derece meneviş yapılmış olan yaklaşık 45 derece civarı bükülmeden sonra parçalandı.
İlginç bir şekilde 290 derecede menevişlenmiş olan 30 derecenin üstünü göremeden parçalara ayrıldı.
Sonra menevişleme kırılganlığı diye bir şey duyduğumu hatırladım, ayrıca kalıntı östenitin D2'nin darbe ve esneme dayanımını arttırdığı için maksatlı bırakıldığı konusunda bir yazıyı hatırladım, ancak kalıntı östenitin aşırı miktarda olması da dayanımı düşürüyormuş. Bunun üzerine son fileto bıçağını 1020 derecede östenitledim ve sıfır altında bekletmeden sadece 210 dereceye menevişledim:
Sonuçta bıçak 90 derece kadar büküldükten sonra belki 95 veya 100 derece civarında parçalandı. Taşlama ile incelecek olan bıçak sanırım daha da esneklik kazanacaktır.
Kıssıdan hisse: D2 eğer doğru hazırlanırsa, bıçakçılık dünyasında bu çelik türü için tabu olmuş bıçak türlerinde bile kullanılabilir. Bir fileto bıçağı normal kullanımda 20-30 derecenin üstünde bükülmelerle pek karşılaşmaz, ancak emin olmak adına en azından 45-50 derece civarına hasarsız bükülebiliyor olması beklenir. 90 derece bükülme genelde ekstrem ürünlerde ve JS testlerinde gerekir, ancak kırılganlığı ile ünlü bu çelik bile bu sınırı zorlayabiliyor, tabii ince et kalınlıkları ve uzunluk da önemli etkenler....
Resimdeki bıçağın önce kabza kısmındaki balçak delikleri bölgesinde esneklik test edildi, o yüzden sadece namlu kısmını denemekteyim: