Konuyu iki başlıkta inceleyelim;
1- Döküm(demir eritip dökerek takoz/örs elde etmek)
2- Bu demir bloğa karbon eklemek.
Dökümle ilgili bilgim yok, bana uzak bir konu ama belki forumda konuşulmul olabilir, arama yapmanız lazım. İkinci konu ile ilgili birçok başlıkta konuşmalar geçmişti, sorunuza cevap bulabilirsiniz fakat bence net hesap yapmanız mümkün değil. Bunun için bir arge merkezi niteliğinde ekipmana, ortama ihtiyacınız var. Çok deneysel ve tesadüfi işlemlerle belki ölçülemeyecek fakat olumlu sonuca ulaşmış olursunuz. İnşaat demirini olduğu gibi sertleştirmeye çalışıp kırarsınız. Sonra 3-5 denemeyle(şanslıysanız) sementasyon yapmaya çalışırsınız ve ilk halinden fark olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Fakat bunun farkını atölye ortamında ölçmek imkansız gibi. Bir kere her yüzeyde eşit kazanım olmayacak gibi zorluklarla karşılaşacaksınız. Konu aslında mühendislik konusu ve Facebook bıçakçıları gibi ben yaptım oldu açıklamasını bilimsel bakış açısıyla kabul edemeyiz. O yüzden size X kg kemik eklersen Y kadar karbon kazanırsın diyen biri sallıyor büyük ihtimalle. Hangi hayvan kemiği kullandığınız bile hesabı değiştirecektir. Bundan 100 sene önce yaşamış hayvanların kemikleri ile bugün yaşayan hayvanların kemiklerindeki kalsiyum bile hesabı etkileyecektir. Bu sebeple bu tarz bilimsel olarak yaklaşılması gereken konuların atölye ortamında yapılmasının pek mümkün olmayacağı gerçeğiyle hareket ederiz. Amaç bir örs sahibi olmaksa gerçek bir örsün maliyetine katlanmak en akılcı yol olacaktır. Fakat amaç bilimsel bir deneyse bir çok kez denemeye, zaman harcamaya, emek harcamaya, maliyetlere katlanmak gerekiyor. Konu hurda bir eğenin bıçak olarak geri kazanılmasından çok farklı.