Bıçak Sanatı - Forum

Yeni yapacağım örs.

Volkan.f

• *
  • 30
  • Meslek: Dövmeci
  • Yer: İzmir
Yeni yapacağım örs.
« : 08 Şubat 2024, 09:44:42 »
Herkese merhaba

İlerleyen zamanda kendime küp şeklinde bir örs yapmak için ısıya dayanıklı harç kumundan bir ergitme potası ve kalıp yapmak istiyorum. Hurdacıdan aldığım uygun demirleri veya çelikleri bu potada eritip kalıba dökmek istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim. Seçmem veya seçmemem gereken bir demir türü var mı. Ayrıca bu konuya yakın bir sorum daha var. İçeriğini bildiğimiz çeliklerin karbon miktarını arttırmak istersek veya demirlere karbon eklemek istersek işlem sonucunda oluşacak karbonun yüzdesini nasıl hesaplıyoruz. Örneğin Cebehanede pota çeliği ile ilgili okuduğum bir yazıda potanın içerisine karbon için kömür ve kemik gibi materyaller katıldığı yazıyordu. Bunların yüzdesi acaba nasıl hesaplanıyor. Evet benim gibi bu işlerde yeni olan biri için bu konular çok erken. Ama böyle sorulara cevaplar sayesinde konu hakkındaki genel bilgim artıyor. Şimdiden cevaplar için hepinize teşekkür ederim.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
Ynt: Yeni yapacağım örs.
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2024, 17:38:58 »
Konuyu iki başlıkta inceleyelim;
1- Döküm(demir eritip dökerek takoz/örs elde etmek)
2- Bu demir bloğa karbon eklemek.

Dökümle ilgili bilgim yok, bana uzak bir konu ama belki forumda konuşulmul olabilir, arama yapmanız lazım. İkinci konu ile ilgili birçok başlıkta konuşmalar geçmişti, sorunuza cevap bulabilirsiniz fakat bence net hesap yapmanız mümkün değil. Bunun için bir arge merkezi niteliğinde ekipmana, ortama ihtiyacınız var. Çok deneysel ve tesadüfi işlemlerle belki ölçülemeyecek fakat olumlu sonuca ulaşmış olursunuz. İnşaat demirini olduğu gibi sertleştirmeye çalışıp kırarsınız. Sonra 3-5 denemeyle(şanslıysanız) sementasyon yapmaya çalışırsınız ve ilk halinden fark olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Fakat bunun farkını atölye ortamında ölçmek imkansız gibi. Bir kere her yüzeyde eşit kazanım olmayacak gibi zorluklarla karşılaşacaksınız. Konu aslında mühendislik konusu ve Facebook bıçakçıları gibi ben yaptım oldu açıklamasını bilimsel bakış açısıyla kabul edemeyiz. O yüzden size X kg kemik eklersen Y kadar karbon kazanırsın diyen biri sallıyor büyük ihtimalle. Hangi hayvan kemiği kullandığınız bile hesabı değiştirecektir. Bundan 100 sene önce yaşamış hayvanların kemikleri ile bugün yaşayan hayvanların kemiklerindeki kalsiyum bile hesabı etkileyecektir. Bu sebeple bu tarz bilimsel olarak yaklaşılması gereken konuların atölye ortamında yapılmasının pek mümkün olmayacağı gerçeğiyle hareket ederiz. Amaç bir örs sahibi olmaksa gerçek bir örsün maliyetine katlanmak en akılcı yol olacaktır. Fakat amaç bilimsel bir deneyse bir çok kez denemeye, zaman harcamaya, emek harcamaya, maliyetlere katlanmak gerekiyor. Konu hurda bir eğenin bıçak olarak geri kazanılmasından çok farklı.

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2024, 22:24:38 »
Konuyu iki başlıkta inceleyelim;
1- Döküm(demir eritip dökerek takoz/örs elde etmek)
2- Bu demir bloğa karbon eklemek.

Dökümle ilgili bilgim yok, bana uzak bir konu ama belki forumda konuşulmul olabilir, arama yapmanız lazım. İkinci konu ile ilgili birçok başlıkta konuşmalar geçmişti, sorunuza cevap bulabilirsiniz fakat bence net hesap yapmanız mümkün değil. Bunun için bir arge merkezi niteliğinde ekipmana, ortama ihtiyacınız var. Çok deneysel ve tesadüfi işlemlerle belki ölçülemeyecek fakat olumlu sonuca ulaşmış olursunuz. İnşaat demirini olduğu gibi sertleştirmeye çalışıp kırarsınız. Sonra 3-5 denemeyle(şanslıysanız) sementasyon yapmaya çalışırsınız ve ilk halinden fark olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Fakat bunun farkını atölye ortamında ölçmek imkansız gibi. Bir kere her yüzeyde eşit kazanım olmayacak gibi zorluklarla karşılaşacaksınız. Konu aslında mühendislik konusu ve Facebook bıçakçıları gibi ben yaptım oldu açıklamasını bilimsel bakış açısıyla kabul edemeyiz. O yüzden size X kg kemik eklersen Y kadar karbon kazanırsın diyen biri sallıyor büyük ihtimalle. Hangi hayvan kemiği kullandığınız bile hesabı değiştirecektir. Bundan 100 sene önce yaşamış hayvanların kemikleri ile bugün yaşayan hayvanların kemiklerindeki kalsiyum bile hesabı etkileyecektir. Bu sebeple bu tarz bilimsel olarak yaklaşılması gereken konuların atölye ortamında yapılmasının pek mümkün olmayacağı gerçeğiyle hareket ederiz. Amaç bir örs sahibi olmaksa gerçek bir örsün maliyetine katlanmak en akılcı yol olacaktır. Fakat amaç bilimsel bir deneyse bir çok kez denemeye, zaman harcamaya, emek harcamaya, maliyetlere katlanmak gerekiyor. Konu hurda bir eğenin bıçak olarak geri kazanılmasından çok farklı.

Öyleyse en azından işimi biraz da olsa görmesi için kendi yapabileceğim ilk bahsettiğiniz seçenek, bunu araştırıcam. Onu da yapamazsam ikinci el bir örs peşine düşerim artık 😁

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #3 : 09 Şubat 2024, 09:40:14 »
İlk seçenekte başarılı olamazsanız direk ikiye geçmek yerine arada bir opsiyon olarak takoz blok alabilirsiniz. Aklımda kaldığı kadarıyla 4140 çeliği bu işe uygun. Yanlış hatırlamıyorsam Gökhan Bakla ustamız da tavsiye etmişti. Örsler bir şekilde çok pahalandı. Eğer boynuz ihtiyacınız olmayacaksa, Japonlar gibi dört köşe blok işinizi görecekse çok daha uyguna takoz bulabilir yada kestirebilirsiniz.

« Yanıtla #4 : 10 Şubat 2024, 23:09:44 »
Orkun un da dediği gibi; blok bir malzeme kullanıp yüzeyini sertleştirmek daha mantıklı bir yol. Gerekli bir örs için dökme bir malzeme kullanmak gerçekten zor ve üretimi pahalı bir yöntem. Özel bir gereklilik yoksa bu tür işlemler bize pek bir şey kazandırmaz tam tersine para kaybettirir. Dökme bir malzemeye katılacak malzemelerin hesabı için link veriyorum, zamanında konuşulmuş bir konuydu, sanırım ışık tutar.
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1683.msg33459#msg33459

Volkan.f

• *
  • 30
« Yanıtla #5 : 11 Şubat 2024, 09:04:04 »
Sağolun hocam. Orkun hocamın da dediği gibi en iyisi ben bir blok satın alayım, hem yüzey sertleştirme işlemi konusunda da tecrübe kazanırım.