Merhaba ustalarım, yazacağım sorunlarda bir kaç yönden yardıma ihtiyacım var.
Zamanımı verimli değerlendirmek için daha önceleri ahşap, beton vb. malzemelerle bir şeyler yapmaktan hoşlanan biriyim. En son olarak izlediğim birkaç video ve araştırmadan sonra bıçak yapmaya karar verdim. Amatör bile değilim, bunu belirtmek istiyorum. İlk olarak karbon çelik 1067 lama alarak bıçak profili çıkarıp başlamak istedim lamayı aldım fakat apartmanda yaşadığım için ses sorunu olmaması ve ilk kez yapacağımdan dolayı yanında hazır profilde satın aldım.1067 ve O2 karbon çelik profillere eğe ile ağız açıp, ısıl işlem için malzemesi olan (propan ocak diyorsunuz sanırım) bir abiden yardım istedim.Onunda hiç tecrübesi yoktu ve denememiz hem sertleşme sorunu hem bıçağın yamulması ile başarısız oldu.Başka bir ilçede olduğu için tekrar gitmedim, memlekete gittiğimde kendim deneyerek düzeltmeye ve tekrar yapmaya karar verdim.
Bu 2 bıçağı kenara koyduktan sonra yine lama olarak tedarik ettiğim O1, 80crv2 ve 1075 karbon çelikten puukko ,kiridashi ve küçük bir bıçak profilini olduğum yerde bir abinin müstakil evinde çıkarttım ve ağız açma işlemini tamamladım.İlk ısıl işlemde başarısız olduğum ve memlekete gitmediğim için bir firmadan profesyonel hizmet satın aldım.Ürünler elime ulaştığında O1 ve 1075 çelikten yaptığım bıçakların sertliğinin yeterli olup olmadığı konusunda emin olamadım,eğeyle baskı uygulamadan talaş kaldırabiliyorum.80rv2c den yaptığım profilde diğerleri gibi talaş kalkmıyor.Çelik cinsine bağlı olarak belkide olması gereken budur,tecrübem olmadığı için birinin sertliğini kontrol etmesi açısından yardıma ihtiyacım var.
Sorun bitti mi tabii ki hayır. 3 profilde de yamulma var. Birisi orta kısmından diğer ikisi arka uç tarafların milimetrik sayılabilecek şekilde yamuk, bu kadar az yamuk olması normal mi? Ben mi abartıyorum bilmiyorum.
Kendim ısıl işlem yaparken yamulmayı engellemek için ne yapabilirim,sıkıştırmak gibi bir şey olabilir mi mesela?
Tecrübeli birinin yardımana ihtiyacım var.3 profili kargoyla göndereceğim.Telefonla görüşmek ya da whatsapp üzerinden iletişim kurmak isteyen olursa numaramı gönderebilirim ya da siz gönderebilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim
Puukko’nun boyu 22 cm, kiridashi’nin boyu 21 cm, küçük bıçağı boyu 16 cm civarında.
Fotoğrafta çok belli olmadığı için dik şekilde fotoğraflarını çekmedim.Yan şekilde fotoğraflarını çekip yamulma olan yerleri işaretledim.Belki benim profillerde yaptığım bir hatadan dolayı gerçekleşmiş olabilirler.