Bıçak Sanatı - Forum

Çelik Disk

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Çelik Disk
« Yanıtla #20 : 22 Nisan 2020, 23:46:34 »
Benim elime bir tane karbur uçlu disk geçti. 2.5 mm kalınlıkta ve matkap işlemiyor. Yumuşatma yaparak küçük bir bıcak yaptım. Tekrar 800 derece civarı kömürde su verdim. Matkap, eğe, pirinç çubuk testlerini geçti. Bant zımparada işlenirse sulu halde bırakılıp kolay yoldan güzel bıçaklar yapılabilir.

Forumda ustalar derler ki...
Daire testerelerde çeliğe yüksek meneviş yapılmış olduğundan sertliği bıçak için istenen sertlikte olmamaktadır.
Bu nedenle ısıl işlem yapılması gerekir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #21 : 23 Nisan 2020, 08:49:21 »
Benim elime bir tane karbur uçlu disk geçti. 2.5 mm kalınlıkta ve matkap işlemiyor. Yumuşatma yaparak küçük bir bıcak yaptım. Tekrar 800 derece civarı kömürde su verdim. Matkap, eğe, pirinç çubuk testlerini geçti. Bant zımparada işlenirse sulu halde bırakılıp kolay yoldan güzel bıçaklar yapılabilir.

Forumda ustalar derler ki...
Daire testerelerde çeliğe yüksek meneviş yapılmış olduğundan sertliği bıçak için istenen sertlikte olmamaktadır.
Bu nedenle ısıl işlem yapılması gerekir.

Evet demir kesmede kullanılan disklerin menevişi yuksek tutulmuş.
Ama benim bahsettiğim karbur uçlu ahşap kesme diskleri. Ama yukarda ustalarin dedikleri gibi bu diskler sadece elmaslari tutan govde görevi gördüğü icin değişik malzemelerden olabilir. Test etmekte fayda var. Sanırım şans işi.

Emrah06

• 337
  • Meslek: Bim Management
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #22 : 25 Nisan 2020, 22:01:53 »
Ankara'da bir lazer kesimci bulabilseydim, bendeki disk direk demir kesme diski denemeler yapacaktım. Ama bulamadım.
Ateşe dayanabildiğin kadar günah işle...

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #23 : 25 Nisan 2020, 23:09:21 »
Ankara'da bir lazer kesimci bulabilseydim, bendeki disk direk demir kesme diski denemeler yapacaktım. Ama bulamadım.

Taşlamanız, eğeniz, zımparanız, matkabınız varsa hiç durmayın profili kendiniz çıkarın.

Birkaç bıçak kaybınız olur. Ama daha zevkli.  :)

Emrah06

• 337
« Yanıtla #24 : 26 Nisan 2020, 18:23:48 »

Taşlamanız, eğeniz, zımparanız, matkabınız varsa hiç durmayın profili kendiniz çıkarın.

Birkaç bıçak kaybınız olur. Ama daha zevkli.  :)

Merhaba Mehmet ustam, küçük taşlama, eğelerim, zımpara mak. yok ama zımpara kağıtlarım var bol bol, şarjlı matkabım var. bu diski kesmeye kalksam mahallede sesten duramazlar geçenlerde sadece profili ikiye bölecektim üst komşu ne kadar sürer çocuk uyuyacak demeye başladı. lazer kesimde 3-4 değil baya bir bıçak kaybım olacak sanırım dwg, fotosunu ekliyorum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #25 : 26 Nisan 2020, 19:12:51 »

..........

Merhaba Mehmet ustam, küçük taşlama, eğelerim, zımpara mak. yok ama zımpara kağıtlarım var bol bol, şarjlı matkabım var. bu diski kesmeye kalksam mahallede sesten duramazlar geçenlerde sadece profili ikiye bölecektim üst komşu ne kadar sürer çocuk uyuyacak demeye başladı. lazer kesimde 3-4 değil baya bir bıçak kaybım olacak sanırım dwg, fotosunu ekliyorum.

Anladım.
Herkes imkanları ölçüsünde birşeyler yapmaya çalışıyor.

Yalnız resimde lazer kesimden çıktıktan sonra çıkacak profilleri kafamda boyutlandıramadım.  ::)
Birini baz alıyorum diğeri ya büyük ya küçük kalıyor. (Aradaki kridashileri kastetmiyorum)
Sanırım deliğin altında kalan (sapı geniş delikli) algımı bozuyor.

Sonuçlarını şimdiden merak ettim.  :)

« Son Düzenleme: 26 Nisan 2020, 19:14:57 Gönderen: dela »

Emrah06

• 337
« Yanıtla #26 : 26 Nisan 2020, 20:17:08 »

Anladım.

Yalnız resimde lazer kesimden çıktıktan sonra çıkacak profilleri kafamda boyutlandıramadım.  ::)
Birini baz alıyorum diğeri ya büyük ya küçük kalıyor. (Aradaki kridashileri kastetmiyorum)

Ölçülü şekilde koydum şuanda Mehmet ustam. :) daha iyi canlanması için.

Autocad üzerine master yaptığımdan dolayı (yaklaşık olarak 20 senedir kullanıyorum) istediğiniz profili 3D olarak tasarlayabilir parçalara ayırabilirim.

Saygılarımla.

Temur.akin

• 442
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #27 : 27 Nisan 2020, 11:54:23 »

Anladım.

Ölçülü şekilde koydum şuanda Mehmet ustam. :) daha iyi canlanması için.

Autocad üzerine master yaptığımdan dolayı (yaklaşık olarak 20 senedir kullanıyorum) istediğiniz profili 3D olarak tasarlayabilir parçalara ayırabilirim.

Saygılarımla.

Emrah ustam, profilleri siz çizmişsiniz anladığım kadarı ile, Mehmet hocamın da orantı ile ilgili çekincesi, benim gibi ergonomi ile ilgili. Size tavsiyem ( ben bu şekilde yapıyorum) hazır pdf ler var malum golem vs. O modellerden hoşunuza gideni autocad de üzerinden çizebilirsiniz, ilk etapta denenmiş ergonomik bıçakları yapmakta yarar var, aksi halde sonrasında elinize aldığınızda profilden hoşlanmayabilirsiniz. Bir öneri daha, kalın mukavva ile demolarını yapabilirsiniz kesim öncesi. Kestikten sonra daha büyük sıkıntı çünkü. Mesela gizli kuyruk çiziminizde hata var, kuyruk kısmı namlu üst sırtından aşağıya girinti yapmıyor, balçak oturtmada sıkıntı çekebilirsiniz, olmaz diye bir kanun değildir bu yazdıklarım aklınızda bulunsun istedim.

İnsanların kişisel kabiliyetlerine saygı duymak ile beraber, bıçak profili tasarlamak çok kolay bir şey değil. Özellikle tasarladığı bıçakların genelde kabul görmesi oldukça zaman isteyen bir olgu. Şekil olarak çok güzel bir bıçak, kullanımda kanırtabilir, tabi tam terside mümkün.

Yaşadığım bir konuyu örnek vereyim, hanıma, geline ve bir arkadaşımıza üç bıçak yaptım, 20 cm lik ufak bıçaklar yaptım kullansınlar diye. Ama izliyorum yine kullanmıyorlar nedenini sorguladım ağır buluyorlar. Plastik saplı sürmene serisine göre bizim hanıma ağır geliyor mesela. 2,5 mm profil ama epoksi kabza olunca ağır. Mutfak bıçaklarını ölçtüm el altındaki 1,5 mm ve plastik saplı. Kastettiğim konu buydu. Bıçakların linkini ekledim aşağıya mutfak bıçaklarını.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13750.msg243641#msg243641

Sağlıklı günler diliyorum.
İşte bu bizim hikayemiz, öyle saf öyle çelik...

Emrah06

• 337
« Yanıtla #28 : 27 Nisan 2020, 23:56:27 »

Emrah ustam, profilleri siz çizmişsiniz anladığım kadarı ile, Mehmet hocamın da orantı ile ilgili çekincesi, benim gibi ergonomi ile ilgili. Size tavsiyem ( ben bu şekilde yapıyorum) hazır pdf ler var malum golem vs. O modellerden hoşunuza gideni autocad de üzerinden çizebilirsiniz, ilk etapta denenmiş ergonomik bıçakları yapmakta yarar var, aksi halde sonrasında elinize aldığınızda profilden hoşlanmayabilirsiniz. Bir öneri daha, kalın mukavva ile demolarını yapabilirsiniz kesim öncesi. Kestikten sonra daha büyük sıkıntı çünkü. Mesela gizli kuyruk çiziminizde hata var, kuyruk kısmı namlu üst sırtından aşağıya girinti yapmıyor, balçak oturtmada sıkıntı çekebilirsiniz, olmaz diye bir kanun değildir bu yazdıklarım aklınızda bulunsun istedim.

İnsanların kişisel kabiliyetlerine saygı duymak ile beraber, bıçak profili tasarlamak çok kolay bir şey değil. Özellikle tasarladığı bıçakların genelde kabul görmesi oldukça zaman isteyen bir olgu. Şekil olarak çok güzel bir bıçak, kullanımda kanırtabilir, tabi tam terside mümkün.

Yaşadığım bir konuyu örnek vereyim, hanıma, geline ve bir arkadaşımıza üç bıçak yaptım, 20 cm lik ufak bıçaklar yaptım kullansınlar diye. Ama izliyorum yine kullanmıyorlar nedenini sorguladım ağır buluyorlar. Plastik saplı sürmene serisine göre bizim hanıma ağır geliyor mesela. 2,5 mm profil ama epoksi kabza olunca ağır. Mutfak bıçaklarını ölçtüm el altındaki 1,5 mm ve plastik saplı. Kastettiğim konu buydu. Bıçakların linkini ekledim aşağıya mutfak bıçaklarını.

https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=13750.msg243641#msg243641

Sağlıklı günler diliyorum.

Selamlar Temur ustam, şuan için sizler kadar tecrübeli değilim yolun çok çok başındayım, şuan için almış olduğum hazır profilleri bile birer tane kabza takıp sizlere bende bunu yaptım diyemedim. Hep bir malzeme eksikliği ile, biri bitmeden diğerine başlıyorum.

Şuanki yapacaklarım aslında çelik diskten çıkacak profiller beni yeni tecrübelere iteceğinden kendi çizimlerimi kendim yapmak istemiştim, ve bunları birilerine vermek gibi niyetimde yok aslında şu profili sana ayırdım kardeşim, abi bu bıçak tam senlik gibi bir yaklaşımım yok açıkçası hepsi bana bir tecrübe edecek yeni çelikler olarak gördüm onları. Yaklaşık olarak 1,5 ay önce çizmiştim o profilleri ve şuan siz söylediğinizde gördüğüm balçak takma olayı çizimi haklısınız hatalı olmuş ama bunları çıkarttığımda elime aldığımda şurada şu kusurum varmış burada bunu gözden kaçırmışım gibisinden en kötü tecrübe edinirim. Avuç taşlama ufaklardan var bir tane yeteri kadar kesme diskide alırım elimde yatkındır aslında keserim tüm profillerimi ama mahalle ve binada oturduğum için sese çok müsama etmiyorlar. (en azından taşlamada çıkacak ses) o yüzden işlerimi eğelerimle testeremle ve zımpara kağıtlarımla götürebildiğim kadar götürmeye çalışıyorum. Yada bir yerde 4 cm 4 cm dilimleterek artık eğelerimle ve el testeremle gidebildiği yere kadar gideceğim. Bir ocak yapmayı planlamıştım, 200 lük Borudan ayaklı felan şuan için hazır ama şaluma ve küçük tüple felaket bir ses çıkıyor balkonda ya pikniğe felan gittiğimde kullanılacak o ocak bıçaklara su vermek için yada elektrikliye dönmeyi planladım sesten dolayı.

Nacizane fikirleriniz tecrübe oluyor. teşekkür ederim.

Yinede kestirebilecek bir yer bulabilseydim keşke :)

Saygılarımla.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #29 : 28 Nisan 2020, 12:02:59 »
Ben de aynı fikirdeyim. Çok fazla zayiat veriyor gibi göründü. Bir de o kadar çok kiridashi'yi ne yapacaksınız? :D Bence gizli kuyruk bıçakların kuyruk kısımları birbirine getirilip daha çok yüzey tasarrufu edilebilir. Full tang bıçaklar için uç kısımdaki eğim birbirine getirilip daha fazla yüzey tasarruf yapılabilir.

Emrah06

• 337
« Yanıtla #30 : 28 Nisan 2020, 14:57:46 »
Ben de aynı fikirdeyim. Çok fazla zayiat veriyor gibi göründü. Bir de o kadar çok kiridashi'yi ne yapacaksınız? :D Bence gizli kuyruk bıçakların kuyruk kısımları birbirine getirilip daha çok yüzey tasarrufu edilebilir. Full tang bıçaklar için uç kısımdaki eğim birbirine getirilip daha fazla yüzey tasarruf yapılabilir.

Birini size hediye ederdim Orkun ustam :) Lazer kesimde belirli bir aralık isteniyor kesim yapılabilmesi için o yüzden biraz ayrık duruyorlar :) Ama dediğiniz gibide olabilir. Bıçak modelleri güzelmiş bu arada.

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #31 : 30 Nisan 2020, 18:45:53 »
Çok teşekkürler ustam, çok naziksiniz. Ama eve biraz daha metal girerse artık hanım beni de eve almayacak. :D