Bıçak Sanatı - Forum

Yakut Bıçağı-3

Yakut Bıçağı-3
« : 30 Aralık 2018, 22:06:23 »
Fazla açıklama yapmadan, ki zaten üretim süreci genel olarak diğerleriyle aynı, yine bir Yakut bıçağı. Bu kez sap üzerinde araya ve sap sonunda 4 mm 420A paslanmaz çelik kullandım. Yüzeyde Hamon var.

Toplam boy: 250 mm
Namlu: 120 mm
Kalınlık: 4 mm
Genişlik: 26 mm
Çelik : W2
Sap ahşabı: Zebrano ( aralardas ve kuyruk sonunda kromlu sac+ abanoz)
Isıl işlem: Tabloya göre
Meneviş: 210 derecede

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Yakut Bıçağı-3
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2018, 23:01:59 »
Ellerinize sağlık Hocam, yine çok güzel bir eser.
Hamon cok guzel çıkmış.
Bu bıçaklarda ağız açma konusu aklıma takiliyor.
Bir nevi kridashi  gibi tek açılı,  ama düz olan tarafta ciddi bir çukur kısım var.
Ağız açma esnasında bu çukur kısma kadar girme/kaçırma riski de beraberinde geliyor.
Bununla ilgili özel bir hesap vs uyguluyor musunuz,  yoksa göz kararı mi yapıyorsunuz?
Bir de, ağız açma şekli nedir! Düz diye tahmin ediyorum.  Disbukey de olabilir mi acaba?
Tekrar ellerinize sağlık.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #2 : 30 Aralık 2018, 23:11:07 »
Elinize sağlık Sefa ustam çok güzel olmuş. Muazzam. Deri kılıfınızda hangi boyayı kullanıyorsunuz? İspirto ile hazırladığınız boyalardan mı?

« Yanıtla #3 : 30 Aralık 2018, 23:34:00 »
Ellerinize sağlık Hocam, yine çok güzel bir eser.
Hamon cok guzel çıkmış.
Bu bıçaklarda ağız açma konusu aklıma takiliyor.
Bir nevi kridashi  gibi tek açılı,  ama düz olan tarafta ciddi bir çukur kısım var.
Ağız açma esnasında bu çukur kısma kadar girme/kaçırma riski de beraberinde geliyor.
Bununla ilgili özel bir hesap vs uyguluyor musunuz,  yoksa göz kararı mi yapıyorsunuz?
Bir de, ağız açma şekli nedir! Düz diye tahmin ediyorum.  Disbukey de olabilir mi acaba?
Tekrar ellerinize sağlık.
Sağolasın Bülent, haklısın bir taraf tamamen düz, diğer tarafta dışbükey bir bileme var. Çukurlaşan taraf aslında biraz da diğer tarafta çıkıntı yapıyor, bu nedenle diğer taraf kaçma olasılığı pek yok, özel bir şey uygulamıyorum, göz kararı  ;)

« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2018, 23:35:04 »
Elinize sağlık Sefa ustam çok güzel olmuş. Muazzam. Deri kılıfınızda hangi boyayı kullanıyorsunuz? İspirto ile hazırladığınız boyalardan mı?
Sağolasın İbrahim, doğrudur deri kılıfta anilin toz boya kullanıyorum ( ispirtoyla karışan).

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #5 : 01 Ocak 2019, 23:08:58 »
Eline sağlık usta. Harika olmuş.
Yakut bıçaklarıyla ilgili youtube videolarına da bakılırsa genelde karbon çeliği kullanılıyor.
Kafamda iki soru işareti oluştu.
Birincisi bu bıçakların asimetrik bir geometrisi var. Özellikle w2 çeliğinde ısıl işlemde yamulmayı nasıl engelliyorsunuz?
İkincisi paslanmayı geciktirmek için karartma yapıldığında ilk bilemede dış bükey bilenen tarafta ikinci bir ağız varmış gibi bir görüntü oluşuyor. Oluklu tarafta karartma kayboluyor. Tek çözüm karartma yapmamak mı?

« Yanıtla #6 : 02 Ocak 2019, 02:46:37 »
Eline sağlık usta. Harika olmuş.
Yakut bıçaklarıyla ilgili youtube videolarına da bakılırsa genelde karbon çeliği kullanılıyor.
Kafamda iki soru işareti oluştu.
Birincisi bu bıçakların asimetrik bir geometrisi var. Özellikle w2 çeliğinde ısıl işlemde yamulmayı nasıl engelliyorsunuz?
İkincisi paslanmayı geciktirmek için karartma yapıldığında ilk bilemede dış bükey bilenen tarafta ikinci bir ağız varmış gibi bir görüntü oluşuyor. Oluklu tarafta karartma kayboluyor. Tek çözüm karartma yapmamak mı?

Öncelikle teşekkür ederim, sağolun.
Haklısınız Yakut bıçaklarında karbon çelikleri kullanılıyor. Isıl işlem sonrası çarpılmaları önlemek için özel bir yöntem yok, dikkat edilebilecek bazı şeyler var ama; malzeme soğutma sırasında, her zaman aşağı yukarı veya ileri geri hareket ettirilmeli, yanlamasına hareketlerden mümkün olduğunca kaçınmakta yarar var.
Ben şimdiye kadar yaptıklarımda karartma uygulamadım hiç, zaten çukur kısım kararmış şekilde duruyor, diğer tarafları da bakımlı tutmak ( yağlamak silmek vs) yeterli. Sanki karartma yapmamak daha doğru olur.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #7 : 02 Ocak 2019, 21:20:09 »
elinize sağlık Sefa hocam saygılar