Örsün üzerinde kesme yapılırken alta her zaman yumuşak bir sac parçası koymak gerekir.
BUNDAN SONRA YAZACAKLARIM ŞEREF'İN AÇTIĞI KONUYLA DOĞRUDAN İLGİLİ DEĞİLDİR.
Bu konuya yönelik olarak uzun süredir çenemi tutmaya çalışıyorum ama kısmet Şerefin açtığı konuya imiş.
Bıçakla demir kesmeye ve bunun da bir test yöntemi olarak benimsenmesine kesinlikle karşıyım. Bıçak yapan herkes öncelikle şuna karar vermeli, demir kesen bir alet mi yapıyoruz yoksa bundan daha başka özellikleri olan, kendi içerisinde bir çok özellik barındıran, kullanım amaçları arasında demir kesmek olmayan bir alet mi? Başka konularda veya söylemlerde bunun doğru olmadığını, aslında bıçakla demir kesilmemesi gerektiğini söylüyoruz hepimiz, ama iş, popüler kültürün dayanılmaz cazibesiyle yüz yüze gelindiğinde burada aynı tavrı sergilemiyoruz veya sergileyemiyoruz. Bu demir kesme işi, bıçakçılık raconunda sanki ulaşılması gereken ( hatta zorunlu) nihai noktaymış gibi bir algı oluşuyor zaman içerisinde. Ardından demiri de kesen bıçak sahibi olduğunu düşünen ve aslında kendi anlayışına göre "demir" le sertleştirilmiş çeliği ayırt edemeyen son kullanıcı, demir sanarak bıçağı alıp araba aksını kesmeye girişiyor, öyle ya elindeki bıçak demiri kesebiliyor. İşlem başarısız olunca feryat figan, siz istediğiniz kadar onun aslında sertleştirilmiş çelik olduğunu, karbon, martenizit doku, sertlik, meneviş... anlatın durun, olmuyor. Kendini kandırılmış hissediyor ve elindeki aletle duygusal bağını koparıyor, sonuçta elinde kalan şey; demiri de kesebilecek kapasitedeki ve üstelik kendine göre eşek yüküyle para vererek satın aldığı aletin ( kendisine göre) demiri kesemediği oluyor. Buyurun şimdi bu kişiye anlatın diliniz dönüyorsa, o demir değildi çelikti vs. Bu ekini de ne yazık ki bizim forumumuz oluşturuyor veya oluşumundaki en ciddi katkıyı veriyor. Düşünsenize adam Tanto yu soruyor ve ardından demiri keser mi diyor veya M390 a dövme mi diyor
Bu bıçakla demir kesme gösterilerinin ardından defalarca aklımdan bir keski yaparak demiri kesme işlemini videoya kaydedip yüklemek geldi ama sadece düşüncede kaldı, gerçekleştiremedim. En fazla 10 dakika zaman ayırarak yapacağınız bir keskiyle, bir bıçakla kesebileceğinizden çok daha fazla demir kesersiniz ve maliyeti neredeyse sıfıra yakındır. Bıçağınızla demir kesmek isteyen herkese yanında bir de keski hediye edersiniz olur biter. Bir bıçağın test edilmesinin en basit ve ucuz yolu pirinç testidir ama bunu gösteren bir video bizler tarafından çekilmedi sanırım, çekildiyse de ben kaçırmışım. Ama kılıçla profil kesen, baltayla tıraş olan çok örnek var. Kendi adıma, demir kesme testini bir de usturayla yapan çıkacak mı merakla beklemekteyim.
Yazacaklarımı tam yazamadım aslında ama kusuruma bakmayın, bundan böyle bu tür testlerde eleştiri hakkımı kullanacağım.
Yazdıklarımda kasıt veya hedef kimse yok, kendi düşüncemi paylaştım. Hürmetler.