Bıçak Sanatı - Forum

Yeni çakım

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Yeni çakım
« : 16 Haziran 2017, 12:36:34 »
  Bir önceki spyderco dragonfly kopyamı babama hediye edince günlük taşıyabilecegim çakıl kalmamıştı. Yorgunluktan fırsat buldugum zamanlarda bunu yaptım. Yine dragonfly yapma niyetim vardı ama yaptığım hatalar yüzünden başka bir modele benzedi :)) işciligim görüldüğü üzere kötü, bir kısmı sabirsizliktan bir kısmı beceriksizlikten bir sürü hatam var ama bir şey üretmek gerçekten o kadar keyif verici ki umrumda da olmuyor hatalar çoğu zaman, elle yapıldığı belli olsun diyorum :)

Çelik marangozlardan aldığım batı Almanya yapimi karbür uçlu bir daire testere, yaklaşık 2,2 mm kalınlığında var. Bir parçasına Işıl işlem uyguladim önce 820 derece 2 dk tuttum ve yanık yağda su verdim. 200 derece 1 saat meneviş yaptım. Sonuç gayet tatmin ediciydi aynı işlemi bıçağa da uyguladim.

Sap ağacı ise Morgül ağacı, japon yapıştırıcısı ile stabilize ettim, ilk kez denedim sonuç memnun edici ama ağacı hissetmek daha güzel bir duyguydu, yapacak bişey yok.

Kilit sistemine de su verdim zamanla aşınmasın diye. 
Pivot pimi ise dosya pimiymiş sanırım 5mm galvaniz kaplı (sanırım) primler buldum, gayet sağlam çok fazla yük binmeyecek yeter diye düşünüyorum bakalım.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Yeni çakım
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2017, 17:22:56 »
Elinize sağlık

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2017, 09:40:37 »

Huseyin KESKİN

• 574
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: sivas/gürün(samsun)
« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2017, 11:40:31 »
Elinize sağlık  :)

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #4 : 17 Haziran 2017, 22:38:21 »
Emeklerinize sağlık zor bir işi başarmışsınız.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 18 Haziran 2017, 00:29:09 »
Hatalar olur önemli değil. Çakı yapan kişilerin sayısı artması güzel. Yeni işler daha güzel olur. Önemli olan başlamak. Ellerine kollarına sağlık  :2up

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #6 : 18 Haziran 2017, 08:51:06 »
Emeklerinize sağlık zor bir işi başarmışsınız.

Teşekkür ederim. İlk çakım değil adam akıllı 4. çakım sayılır aslında. İlk başta kafamda bütün kilit türlerinden bir çakı yapayım fikri vardı lakin o işin o kadar kolay olmadığını anlamam uzun sürmedi :) Bu sırttan kilit ve axis lock diyorlar benchmade'in kullandığı, bunların mantıgını çözdüm ve bana daha kolay geliyorlar artık. Ama yine de sabit namlulu bir bıçağa göre kanserojen bir iş diyebilirim :))

Onur TAŞKIRAN

• 175
« Yanıtla #7 : 18 Haziran 2017, 08:58:24 »
Hatalar olur önemli değil. Çakı yapan kişilerin sayısı artması güzel. Yeni işler daha güzel olur. Önemli olan başlamak. Ellerine kollarına sağlık  :2up

Çok sağolun. Forum gerçekten derya deniz bir bilgi kaynağı ama bazen diyorum bir ustanın yanında, bakarak öğrenmek en güzeli olurdu sanırım takıldığım noktaların. Mesela bu ağız açılırken oluşan setin içindeki çizikleri bir türlü gideremiyorum, ağız açma izini bir türlü gösteremiyorum, ya da gösteriyorum sonra zımpara yaparken yok oluyor vesaire :) Ama dediğim gibi bu işi keyif için yapıyorum çok da umurumda değil yavaş yavaş olacak inşallah. Ayrıca çakı biraz mecburiyet oldu özellikle küçük EDC denilenler. Bıçak yapıp kullanamamak , yanında taşıyamamak beni çok rahatsz ediyordu. Bu ufak çakılar sayesinde bu problemden de kurtulmuş oluyorum. Kimse neden taşıyorsun yasak falan da diyemiyor. Bir keresinde İDO'ya binerken x-rayde göründü, güvenlik görevlisi çıkardı baktı çakıma güzelmiş dedi geri verdi, ''el yapımı'' dedim ama nasıl keyif aldığımı anlatamam :))

Ali T.

• **
  • 232
  • Meslek: teknisyen-teknik öğretmen
  • Yer: Antalya-İstanbul
« Yanıtla #8 : 18 Haziran 2017, 13:33:10 »
insanın kendi el emeği gibisi yok.Benim semaver vs için balta ihtiyacım var 35 liraya dövme küplü balta almak varken 100 lirayı geçik emekle kendi baltamı yaptım.Arada çıkarıp bakıyorum paha biçilemez bir durum.
Fakirlik insanı mucit eder...

« Yanıtla #9 : 18 Haziran 2017, 23:19:49 »
Elinize sağlık görünüş olarak hatalar olsa da zamanda daha güzel yapıyor insan ben beğendim  :2up çakıları ayrı takip ediyorum keyifli oluyorlar, iyi çalışmalar şimdiden :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #10 : 18 Haziran 2017, 23:36:09 »
Elinize sağlık gayet güzel olmuş.
Çakı işinde önemli olan mekanizma olayını
çözmek. Diğer basit işler zamanla oturur.
Kolay gelsin