Bıçak Sanatı - Forum

İKİNCİ BIÇAĞIM

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
Ynt: İKİNCİ BIÇAĞIM
« Yanıtla #60 : 31 Mart 2011, 20:01:43 »
harbiden güzel zımpara güle güle kazasız belasız kullanın

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #61 : 31 Mart 2011, 20:14:21 »
elınıze sağlık  :)  güzel makına olmus .  gerektıkçe yenı aparatlar eklenebılır makıneye. benımkı evrım geçırdı ılk kurduğum gunden berı halada uzerınde çalışıyorum.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Erdal ATASOY

• 164
  • Meslek: imalat/ ERDAL ATASOY D.T:1973
  • Yer: GÜDÜL/ANKARA
« Yanıtla #62 : 04 Nisan 2011, 03:44:32 »
Isıl işlem fırınınıda kendi çapımda çözdüm arkadaşlar denedim muhteşem sonuç verdi  :2up en kısa zamanda fotoğraflayıp onuda koyacağım iş görür mü birde değerli hocalarımın değerlendirmesini isterim doğrusu. Hurda şohbenden ve yutung (nasıl yazılıyorsa artık  :D) dan oluşturdum. şohbenin gaz sisteminden faydalandım. Şohben saniyeler içerisinde tanzikli gelen terkos suyunu 70-80 dereceye çıkartabiliyorsa 5dk gibi bi zaman dilimindede metelin manyetiğini kaybettiği değere ısısını çıkartabilir diye düşündüm ve sonuç aynen öyle oldu. Çok ucuz maliyetli bi çözüm oldu arkadaşlarada tavsiye ederim :2up saygılar

Berke Boyacı

« Yanıtla #63 : 04 Nisan 2011, 17:06:30 »
atasoy_avbayii gerçekten işe yarıyorsa bu söylediğiniz. Benim için inanılmaz mutluluk verici bir haber : )))))

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #64 : 04 Nisan 2011, 20:07:51 »
Berke bey bu arada adım Erdal. Denedim ve sonuç şaşırtıcı bi biçimde olumlu oldu. Önce şohbenin gaz memesini deyiştirdim LPG meme taktım. üzerinde doğalgaz memesi vardı doğalgaz memesi üzerinde iken tüp gaz ile ateşlediğinizde dahada çok harlı yanıyor neredeyse yanına yanaşamıyorsunuz onun için bende lpg meme ile deyiştirdim ki zaten tüp gazda çalıştıracağım için. Bi profilli üzerine yaklaşık 5 dk. kadar tuttum ve mıknatısı tuttuğumda tamamen manyetiğini kaybetmişti ve ardından suda su verdim ve eye ile test ettim eye resmen üzerinde paten yaptı  :)) oda yetmedi sertlik derecesine baktım normalizasyon yapmadan mengeneye sıkıştırıp eymek istedim ve eyilmedi kırıldı. tabiki buda normaldi çünkü normalizasyon yapmadım. sizde deneyin derim neticede kaybedecek bişey yok hurda bi şohben hepsi bu :2up

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #65 : 04 Nisan 2011, 20:12:59 »
Meneviş demek istediniz herhalde  :)

Bir ara denemek lazım. :)

Saygılar...

Berke Boyacı

« Yanıtla #66 : 04 Nisan 2011, 20:33:43 »
Erdal abi ısıl işlemde önemli olan 5 dk gibi çabuk bir sürede ısıtmak değil bıçağın heryerini eşit ısıtmak... Bu ne derece mümkün oluyor. Bence ısıl işlem için riskli ve tam randuman alamayız ama eğeleri bıçaklık yumuşatmak için bence yeterli ve yaratıcı... Diğer türlü eğe yumuşatmak işkence mangal yak kömür falan... brulörde de insan korkuyor gazla uğraşıyorsun çünkü allah korusun patlar matlar.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #67 : 04 Nisan 2011, 22:08:17 »
Erdal hocam, sertleştirme için gereken sıcaklık Curie (manyetik) noktasından yukarıdadır, çelik cinsine göre de değişir. Üstüne, senin malzeme paslanmaz, sıcaklık kontrolü tam olmadan paslanmazdan düzgün performans almak piyango tutturmak gibi.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #68 : 05 Nisan 2011, 01:37:30 »
Ferhat hocam bilmediğim daha çok şey var onlarıda yavaş yavaş sizlerin sayesinde öğreneceğim. ck 67 (1070) de denemiştim. Artık birdaha deneyeceğim olmaz ise ısıl işlem yapan yerlere götürürüm yapacak bişey yok artık  :(  Ben istiyorum ki el emeğimin her aşaması bana ait olsun bu bana büyük haz verirdi  O:-)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #69 : 05 Nisan 2011, 08:14:45 »
Ferhat hocam bilmediğim daha çok şey var onlarıda yavaş yavaş sizlerin sayesinde öğreneceğim. ck 67 (1070) de denemiştim. Artık birdaha deneyeceğim olmaz ise ısıl işlem yapan yerlere götürürüm yapacak bişey yok artık  :(  Ben istiyorum ki el emeğimin her aşaması bana ait olsun bu bana büyük haz verirdi  O:-)

Oldu o zaman :) karbon çelikte göz kararında sorun yok. Tam performans değilse de oldukça makul sertleştirme yaparsın. Manyetik nokta üstü sıcaklık hala geçerli yanlız: renkten karar vermen ya da lazerli termometre falan kullanman lazım.

Ben yine paslanmaz çelik kullandın diye düşünmüştüm...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #70 : 06 Nisan 2011, 01:35:01 »
Ustam CK67 (1070) de ısıl işlemde ideal sıcaklık nedir ? Renkten kestirmeye çelışacağım için yanlış bişey yapmak istemiyorum :-[

« Yanıtla #71 : 06 Nisan 2011, 01:41:48 »
Erdal 1070 için 780-800 dereceler civarı bence iyi bir su verme sıcaklığı renklere buradan bakabilirsin.http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/celiklerde-isil-tav-renkleri/

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #72 : 06 Nisan 2011, 13:35:23 »
Sefa hocam çok teşekkür ederim. Birde merak ettiğim bi konu var suyunu verdikten sonra normalizasyon için (menevişleme deniyor yanılmıyorsan) 200 dereceye ayarlı fırında 1 saat kalması gerekkiyor sanırım bu işlemi kömür ocağında yapsak nasıl olur uygunmudur illada fırın mı ?

« Yanıtla #73 : 06 Nisan 2011, 20:30:24 »
Erdal normalizasyon daha farklı bir olay ( bir göz atmakta yarar var ;)) senin sözünü ettiğin işlem su verme işlemi sonrası yapılan gerginlik giderme veya menevişleme işlemi. İkisini birbiriyle karıştırmamak lazım. Yalın karbon çeliklerinde, yani içerisinde karbon ve demirden başka pek alaşım elemanının olmadığı çeliklere ki bunlar 10xx serisi veya Ck40-50-60-67-75 ....... türü çeliklerdendir, ben kişisel olarak fırına atarak menevişleme yapmıyorum. Şimdiye kadar bir olumsuzluk yaşamadım. Genellikle su verme işleminin hemen ardından menevişleme işlemini de yapıp bitiriyorum, hatta  kimi zaman sadece ağız kısmına su veriyorum ve ardından menevişleme dahi yapmadığım oluyor ( içten menevişleme de denir) İşlemi evdeki mutfak ocağında, mangalda, pürmüzle vs vs yapabilirsin hiç bir sakıncası yok.

Erdal ATASOY

• 164
« Yanıtla #74 : 07 Nisan 2011, 01:59:15 »
Sefa hocam öncelikle beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Bu soruyu şunun için sormuştum; CK67 ye su verdim ve ucu kırıldı bende zannettim ki gerginlik giderme yapmadığım için oldu. Bu sorun acaba ısıl işlem derecesine ulaşmadığı için olmuş olabilir mi ? Ben sadece manyetiğini yitirdiği noktaya kadar ısıtmıştım acaba ondan mı ? Yoksa bıçağın ucunu mu yaktım ? :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #75 : 07 Nisan 2011, 08:53:38 »
Sonrasında bıçağı kolayca kırabildiğinize göre demek ki suyu verebilmişsiniz. Sonrasındaki menevişleme/temperleme ise eksik kalmış.

Temperleme süresi ve sıcaklığı için şöyle olmalı böyle olmalı denirse de bu yine de tercih meselesi. Kağıt bıçağını 200C altında menevişleyip dayanıklı olsun istediğiniz başka bıçağı gidip 300C'de menevişleyebilirsiniz, 400C'deki menevişleme yay özelliği kazandırır. Bu sıcaklıkların size verdiği sonuçları iyi bilmeniz lazım, o da tecrübeyle. Ben sizinki tipteki bıçaklarda 220C civarında bir değer seçerdim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #76 : 07 Nisan 2011, 09:15:17 »
Menevişleme, çeliği ısıtıp belli bir sıcaklığa getirmenizin ilk anlarında o sıcaklık derecesinden beklediğiniz etkinin büyük bir kısmını veriyor. bundan sonra ise bu etki yavaşlıyor. Yarım dakika 220'ye çıkarmak yarım saat 200 derecelik fırında tutma gibi bir şey. Tabi rakamları öylesine, fikir olsun diye verdim.

En azından basit karbonlularda bu böyle, diğerleri için iddiada bulunmayayım.

Sefa, içten menevişlemeyi dedem çekiçlere su verirken uyguluyormuş. Ben de yaptığım ufak örste bunu uygulamıştım. Gerçi daha çok deneyip pişmek lazım tabii.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben