Bıçak Sanatı - Forum

Demircilik malzemesi

gazihan çelik

• *
  • 7
  • Meslek: mimarlık
  • Yer: İSTANBUL (AVR)
Demircilik malzemesi
« : 02 Ağustos 2016, 23:59:58 »
Ustalarım merhabalar inşallah açtığım konu formun işlevi dışında veya yanlış yerde değildir. Demircilik atölyesi için malzeme topluyorum. İnşallah döverek bıçak yapıcam. İki gün sonra atölyemin inşaatına başlıyıcam yavaş yavaş ekipmanlarıda topluyorum dün bursada bir demirciyle tanıştım hoş sohbet ettik, senin takımlarını ben yapıyım, dedi.  Ben normalde dükkandan yada internetten fabrikasyon malzemeler alıcaktım. Ustaya tamam sen yap dedim bana şöyle bi fiyat listesi çıkardı.
250₺ 2kg taraklı çekiç
250₺ makas
150₺ iki kıskaç (biri karga burun öteki düz)
100₺ aynalı baskı
100₺  1,250kg avşalı çekiç
Toplam 800₺ ye bıraktı açıkcası bana biraz tuzlu geldi. Tabi hepsi el yapımı olucak emeğivar. Ama normal fabrikasyon çekiçlerin 2kg lığı 35-40₺. Bende bu demircilik piyasasını pek bilmiyorum. Bu fiyatlar normalmidir. Birde yeni başlıyan biri için bu malzemeler yeterli midir? (tabi örsü, körüğü, mengenesi, bant zımparası, işgencesi filan ayrı sadece örs üzerinde kullanıcağım malzemelerden bahsediyorum) vede makas yeni başlıyan biri için şart mıdır?
Gazihan çelik

İhsan24

• 195
  • ihsan
Ynt: Demircilik malzemesi
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2016, 03:40:56 »
Emek konusunda birşey diyemem ama bu fiyatlar baya bi tuzlu gibi ama ustalarımız gerekeni söylecektir nasılsa ben tekrar düşünün derim nacizane çünkü daha düşük maliyetlere bu malzemeleri temin edebilirsiniz

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2016, 09:49:21 »
Yapılan iş el emeği olacaksa fiyat konsunda çok yada az demeyi doğru bulmuyorum ama şu var sizin tercihiniz el emeği olan bir şey mi yoksa uygun bir maliyetle bu işi yapabilmek mi?

Malzeme listesindeki "taraklı çekiç" tam olarak nedir ve demircilikte ne işte kullanılır anlayamadım ::)

Diğer taraftan işe yeni başlayacaksanız bence malzeme listesini çok kabartmadan yola çıkın. Çünkü emin olun malzeme ve ekipman ihtiyacı bitmiyor. Şahsi kanaatim bir öncelik listesi oluşturup öyle hareket etmenizdir.

Nedir öncelik derseniz, o olmadan dövme yapamayacağınız ekipmanlardır.
Körük, ocak, kömür, örs, çekiç, kısaç gibi... ;)

Çalışmaya başladıkça hem kendinizi geliştirir hemde ihtiyacınız olan ekipmaları temin ederek bu süreci tamamlaya çalışırsınız...

Başarılar...

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #3 : 03 Ağustos 2016, 10:24:55 »
Taraklı çekiç, avşalı çekiç, aynalı baskı nasıl bir şey anlamadım, isimlendirme farkı olsa gerek.

Sanki fiyatlar arasında dengesizlik var gibi.

Makasa gerek var mı acaba?
Balyoz kullanmak için 1 kişi daha gerekecek.
Demiri tanıyalı 58 yıl oldu, o makası 1 kere kullandım, saplı keski daha kolayıma gidiyor.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 03 Ağustos 2016, 10:43:41 »
Murat ve Gökhan Usta konuştuktan sonra bize pek laf düşmez ama sizin verirlerse birkaç şey de biz söyleyelim.

Demircilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaat için bir çekiç yapmak için veya bir kısaç yapma ya verilen Emek Bence bu devirde para ile ölçülemez O yüzden fiyatın yüksek veya düşük olması konusunda yorum yapmamak daha iyi. Malzeme olayına gelince bence eğer Demircilik ile ciddi olarak meşgale edinmek istiyorsanız ilk önce bu hobinizi gerçekleştireceğiniz uygun mekan sonra Ocak sonra Örs temel olarak halledilmesi gereken mevzular Bunları hallettikten sonra zaten yüzde 90 yol almışsınız demektir. Eğer  maddi olarak  daha uygun  bir şeyler arıyorsanız Sonrasında malzeme toplamak için özellikle hurdacıları veya antika ikinci el eşya satan pazarları takip edin mutlaka çok uygun malzemeler çıkacaktır Hatta Ankara'da haftada bir kurulan bir pazar da birkaç satıcı düzenli olarak Türkiye'nin bütün köylerin dolaşıp özellikle eski Demircilik malzemelerini bulup satmaya uğraşıyor tabi sosyete pazarlarında astronomik fiyatlara hurdacı pazarında çok uygun fiyatlara denk gelirsiniz. Ilk etapta İhtiyacınız olan malzeme bir çekiç bunun için 1250 gram olanı çok ideal Benim tavsiyem yuvarlatılmış bombe başlı olması  bir tarafı da düz olabilir . Murat Akın hoca çok daha iyi bilir. Sonrasında bir kısaca ihtiyacınız var bu konuda Demirci ustasının yanına gidip Usta ben bu kısaçları alacağım fakat beraber yapalım olur mu Ben de sana yaparken yardım edebilir miyim deseniz o zaman verdiğiniz ücret Hayatınız boyunca size fayda sağlayacak bir tecrübeye dönüşür Hatta kısaç kaybolur gider o tecrübe kalir. Zaten Demirci'nin bir değil onlarca kısaca olur her malzeme için  ayrı  ergonomide kısaç .Onun dışındaki malzemelerin şimdi ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum. Zaten demirci ustası kendi malzemesini kendi yapar. Murat Akın hocanın dediği gibi makası kullanmak çok zor ya da ben çok zorlandım onun yerine bir Keski kullanmak daha kolay ma gidiyor o da hurdacıdan buldum İzeltaş  marka bi Keski yani 5 10 lira

gazihan çelik

• *
  • 7
  • Meslek: mimarlık
  • Yer: İSTANBUL (AVR)
« Yanıtla #5 : 03 Ağustos 2016, 14:23:27 »
Hepinize yanıtlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum çok faydalı oldular. Heralde yöreden yöreye çekiç adları değişiyor.

Yukarıdaki aynalı baskı dediğim çekiç

Bu da avşalı çekiç ingiliz çekici yada fındık çelikde deniyor heralde.

Buda taraklı çekiç. Daha dar olan ucuyla çekme veya yayma yapabiliceğimi söylemişti. Forumdada aynı çekice birçok isim verildiğini gördüm. Bu çekiç isimlerinde bir karmaşa var eğer forumda bu konu hakkında görsel bir katolog gibi birşey yapılmadıysa en kısa zamanda araştırma yapıp görsel bir katalogda hepsini bir araya getirmek isterim.
Bu arada tabiki ocak, örs, körük ve mekan işlerinin çoğunu hallettim inşallah 2 gün sonra bahçede kendime yaklaşık 18 metre karelik bir mekan inşaa etmeye başlıyıcam.
Önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Gazihan çelik

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 03 Ağustos 2016, 15:58:01 »
Taraklı çekiç deyince benim aklıma gelense bu:

Bkz.: http://www.saitdemirci.com/urun-detay.asp?kid=18
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #7 : 03 Ağustos 2016, 16:36:15 »
Fiyatlarda dengesizlik var demiştim.

İşçilik olarak 250 tl lik çekicin yanında aynalı baskı dediğiniz tablalı baskı çok ucuz olmuş.

Bıçak yapımında tablalı baskı kullanmak biraz zordur, beceri ister.,

Yapılacak işin büyüklüğüne göre takım seçilir.

Siz bıçak yapacağınıza göre 1 kglık bir çekiç yeter.
Onu bile kullandıktan sonra gece olunca yorulduğunuzu hisedeceksiniz, ağır olduğunu düşüneceksiniz.

Pazaran alabileceğiniz 10 - 15 tl lik bir düz bir çekiç işinizi görecektir.

Çekicin tabanı ve ucu temiz, parlak ve pürüzsüz olacak.

Baskıları savurarak kullanmıyorsunuz kaması olmasına gerek yok ama çekicin ve balyozun kaması olacak bunu başlangıç alışkanlığı olarak kabul edin.
Öyle borudan da kama olmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 03 Ağustos 2016, 17:01:22 »
--- Özellikle dövme konuşarında haddimi bilerek konuşmaya özen gösteriyorum. Ustalarımın yanlışlarımda affetmesini diler, her türlü düzeltmeleri benim için bir nimettir diyerek yazmaya başlayayım. ---

Bu aletleri yapan bir ustanın var olması, bu işlerin müşterisinin çıkması ve özellikle de sizin elinizde bu aletlerden olması çok hoş.

Ancak bence hem öğrenme amacı için, hem de ilerde de kendine yetebilir olmak için bence en hayırlısı en az sayıda aleti hazır alıp gerisini kendiniz yaparak tecrübe edinmenizdir.

Bunun yanısıra her alete de ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz, alternatifleri de göz önünde bulundurmanız önemli.

Bence başlangıç bunlar olabilir:

* bir örs (yada örs olarak işinizi görecek bir blok)
* ve bunu doğru yükseklikte taşıyacak bir kütük,
* tesviyeci çekici. (Bulması çok kolay olan malum çekiç tipini kanca sitesi böyle adlandırmış.)
* bombe başlı çekiç.
* (Diğer şeyler: Ocak, körük, eldiven, gözlük, su kapı gibi...)

Yine bence, daha sonraki çekiçleri, kısaçları, baskıları, keskileri, zımbaları, makasları ihtiyacınız oldukça kendiniz yapmaya çalışın.

Özetle ustaların dediklerine katılıyorum. Sadece olabildiğince aletlerinizi kendiniz yapın diye öneriyorum.

---

Aldıklarımı anlatayım:

Ben önce iki farklı prizma biçimli bloku örs olarak kullandım. İkisinden de pişman değilim. Örsümü ise atölye öteki türlü eksik gibi geldiğinden özellikle aldım. Örsümden memnunum.

Çekiç olarak önce farklı ağırlıkta tesviyeci çekiçleri aldım. Neyin benim için doğru olduğunu bilmediğimden denemeyi tercih ettim. Bu gün başlasam ilk olarak 1 kg civarı bir tesviyeci çekici alırım. Ne de olsa her yerde bunlardan var. Bu tipte şimdi yarım, 1 ve 2 kg'lik çekicim var. İki farklı balyozum da var ama tek başına bunları kullanamıyorum, bunları almasam da olurmuş

İkinci olarak ucu bombe, tabanı daha düz olan çekiçlerden buldum. Bunun düz tabanı kare değil daire biçimindeydi. Bunlar çok işe yarıyor. Perçin şişirirken özellikle bunlar benim için doğru aletmiş.

Sonra işleri tutmak için farklı pense benzeri aletler denedim. Pense, kilitli pense, danalya, kerpeten kullanmayı denedim. Bunlardan memnun kalmadım.

Balta yapmaya giriştiğimde taşçı keskisi aldım. Bunu tek başınıza kullanmak için işin sabitlenmiş olmasının gerekmesi faydasını baltalıyor. (Ne de olsa sadece iki eliniz var)

---

Yaptıklarımı anlatayım:

* Örsümü kütüğe sabitlemek için çubuktan irice ve başı 90 derece bükülmüş çiviler dövdüm.
* Kısacımı inşaat demirinden basitçe dövdüm. Bağlantı yerini matkapla delip perçinledim.
* Bir diğer kısacımı uzun saplı bir kerpetenin ağzını döverek yaptım. Özellikle bu işimi iyi görüyor. Tabi diğerini daha kalın bir çubuktan dövsem belki ötekini daha çok severdim.
* Örsün kare deliğinde duran, hem kesmeye hem de boğmaya yarayan bir aleti eldeki lamaları kesip, eğeleyip vidalayarak yaptım. Belli işler için ihtiyacım oluyor. Siz de eğer gerekirse bunu o zaman anlarsınız.

---

Aslında biraz paranızı bir kaynak makinasına ayırmanız da kendi aletlerinizi üretmeniz konusunda önünüzü açabilir.
« Son Düzenleme: 04 Ağustos 2016, 09:28:42 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben