Öncelikle Emrenin önerdiği, Eylemin yapmaya niyetlendiği konuyla ilgili bir şeyler söyleyeyim, Eylemin söylediğine katılıyorum, vidalı kapağı açarken ilk açışta dişler sarıp sistem bozulacaktır ( garanti), düşünülen ikinci yöntem menteşe, niyetlenmeyin bunda da aynı sorun olup menteşe saracaktır, bunları denemdim ama geçmiş deneyimlerimden ötürü konuşuyorum.
Durukan bugün aradı konuştuk, işin güzelliği bu işte demek ki herkes takıntılı

çözüm üretmeye çalışıyoruz hep birlikte. Durukan bir konuda söylendi, haklıydı yaptığımız işlerin hiç birini fotoğraflayıp kayıt altına almadık ama söz tüm işlemleri fotoğraflayıp ekleyeceğim, hatta testleri videoya kaydedip öyle göndereceğim, biraz hastayım o nedenle bu işi biraz geç yapabilirim.
5 tane test parçası hazırladık, boyutları 20x50x3.5 mm. 40x60x2.5 mm kutu profilden 40 mm boyunda kesip bunların tabanlarına 2.5 mm kalınlığında sac parçayı kaynakladık böylece elimizde kestiğimiz profil ölçüsünde, sadece bir tarafı açık iki tane kutu oldu. Tüm malzeme yüzeyleri zımparalandı ve numaratörle işaretlendi.1 numaralı kutunun tabanına ezilmiş cam kırıkları, araya test parçası yine kutuyu kapatacak kadar ezilmiş cam parçaları koyuldu. 2 numaralı kutuya malzemeyi koyup üzerini kapatacak kadar tuz koyup sıkıştırıldı ( mutfak tuzunun yanlış seçim olduğunu gördük olması gereken kaya tuzu). 3 numaralı parça, 05mm kalınlığında 316 kalite paslanmaz çelik zarf yapılıp kenarları ezilerek ve içerisine bir miktar yağ sıkılarak zarfa kondu, kenarları çekiçle ezildi. Ateş tuğlası ham maddesinden çamur hazırlandı ve 4 numaralı parça bir sacın üzerine konup üzeri bu çamurla sıvandı. Elimizde bulunan 10x40x2 mm ölçüsünde 316 kalite paslanmaz çelik profilin bir tarafı çamurla sıvandı ( aslında kaynaklanabilirdi bunu unuttuk) içerisine 5 numaralı test parçası yerleştirilip, bir miktar yağ sıkıldıktan sonra diğer tarafı da çamurla sıvanıp kapatıldı. Bu işlemlerden sonra hepsi cümbür cemaat fırına yollandı 1030 C de yarım saat östenitlendi.
SU VERME:
Fırının kapağını açtığımızda tuz koyduğumuz 2 nolu kaptaki tuzun tamamen sıvı halde olduğunu ve sürekli buharlaştığını gördük ve genzimizi yakan bir klorür kokusu aldık, Hızlıca 15 numara yağa daldırdık, yüzeyde çok az kabuklanma var, malzemenin görsel durumu iyi.
1 numaralı kaptaki cam tamamen erimiş külçe halinde, açık turuncu renkte ve test parçası içerisinde seçilmiyor, parçayı hızlıca kaptan çıkarmaya çalıştık ama başaramadık, önce suya daldırdık, camın yüzeyi soğuyunca ( parça hala kırmızı) hızlıca yağa daldırdık ve çıkarıp camı kırdık, parçanın yüzeyi ilk koyduğumuz gibi, pırıl pırıl duruyor.
3 nolu parçayı fırından alıp doğrudan alüminyum bir parçanın altına koyduk ve 5-6 saniye bekleyip suya daldırdık, zarfı açtığımızda yüzey oldukça temiz.
4 nolu parçayı çıkarıp hemen üzerindeki tuğlayı kırdık ve hızlıca yağa daldırdık, yağın ardından daha soğuk olan suya daldırdık, yüzey çok temiz, kabuklanma yada oksidasyon yok.
5 nolu parçayı çıkarıp hızla örse vurunca pişmiş toprak hemen kırıldı ve parça düştü, üzerini alüminyumla kapatıp yine 5-6 dak soğuttuktan sonra suya daldırdık.
SONUÇ:
- parça tuzla kapatılacaksa daha dirençli olan kaya tuzu kullanılmalı, sofra tuzu hem çabuk eriyor hem de çok yoğun duman-buhar çıkartıyor, ama beklide bu duman içeride oksijen eksilmesine neden oluyor, bu konu düşünülmeli, deneme yapmak lazım. Ayrıca bu buhar solunmamalı, araştırmadım ama solunum yolu tahrişi muhtemel ( Durukan daha iyi bilecektir )
- Camla yalıtım yapılacaksa yalıtım yapılacak kap iyi tasarlanmalı, kesinlikle malzemeyi içerden alırken sorun çıkarabilecek kare, dikdörtgen prizmatik kap kullanılmayıp, piramit formlu, hatta daha iyisi konik bir kap olmalı ve kalın bir paslanmaz çelikten olmalı
- Paslanmaz çelik zarf iyi bir çözüm ancak her seferinde boşa giden malzeme maliyeti var, 0.5 mm kalınlığında paslanmaz çelik saclar iş görür, folyoda çalışmadım ama bu zarfı yaparken hiç zorlanmadım, yapılması kolay, yakında defalarca kullanılabilecek bir zarf yapmaya niyetim var, paylaşırım.
- Üzerini çamurla sıvadığımız parçanın altında yüzey kalitesi düşünülerek çelik sac değil paslanmaz çelik kullanılmalı, hatta parçanın her yanı ince çamurla kaplanmalı.
- Kullandığımız 10x40 paslanmaz çelik profil çok iyi iş gördü, çalışması çok sorunsuzdu, parça içerisinden çok rahat çıktı, bence uygulanabilecek en iyi çözüm gibi göürünüyor.
TEST:
Malzemelerin ikisini180C de birini 150 C de ikisini de 200C de menevişledik ( yarım saat) ardından tüm malzemelerin ağızlarını 30 derece eğimle 100 kum bantta suyla soğutarak biledik. Mengeneye bağladığımız adi karbonlu bir lamanın kenarına keski gibi kullanarak ve ağır darbelerle çentik açtık, parça kopardık, zorlamada en az 6mm derinliğinde çentikler açtık, ya da bu derinlikte parça kopardık, bunu her parça için defalarca denedik. Sonuç tek kelimeyle mükemmel, hiçbir parçada farklı davranış gözlemedik, hiç birisinin ağzında en küçük bir iz, çentik vs olmadı. Mengeneye bağlayıp darbe testi de yapacaktık ( malzemeyi yarısından bağlayıp kırma yönünde çekiçle vuracaktık) ama zaman yetmedi, başka işlerimiz de vardı. Bunu da yapınca yine paylaşacağım.
Durum bu arkadaşlar, aslında Rc ölçümü de yapmak lazım ama elimizde olmadığından şimdilik ancak bu kadar. Malzemeleri sakladım, ilk fırsatta Rc testi de yapacağım.