Siz diyince ben de baktım bichaq türk kökenlidir diyor. Haklı olabilirsiniz. Bu konuyu benim bilmediğim geleneksel bıçakları tanımak için açtım. Benim bildiklerimi yazıyorum, başkalarına da faydalı olabilir.
Ulu bıçağı: Eskimo kaynaklıdır. Genellikle kadınlar kullanır. Saç kesmeden iglo inşasına, hayvanların derisini yüzmeden yemek yapmaya kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.
Kiridashi: Japon maket bıçağı diyebiliriz. Ağaç oyma işlerinde, karton vs. Kesmede kullanılır.
Tanto: 15-30cm'lik Japon kamasıdır. Yapı olarak Japon kılıçlarının küçüğü izlenimini verir.
Kila: Tibet-Budist bıçağıdır. Ritüellerde kullanılır.
Yatağan: Burda bir konuya değinmek istiyorum yatağan bir kılıç mıdır yoksa pala/bıçak mıdır? Bunu sormadan edemiyorum çünkü bildiğim kadarıyla Osmanlı'da kılıç taşımanın yasak olduğu dönemde yatağan taşımak serbestti. Bence bu bizim dünyaya reklam yapıp tanıtmamız gereken bıçaklarımız arasınde en önemlisi.
Kris: Malezya, Endonezya, Filipinler, Singapur civarında kullanılan kamadır.
Kukri: Nepal'e ait paladır. Askeri kullanımı da olmuştur. Zira izlediğim bir videoda yapılan testlerde Amerikalıların komando bıçağını askeri açıdan geçmişti.
Puukko: Finlerin dağ bayır(bushcraft) bıçağıdır. Hidden tang olarak üretilir.
Seax: Eskiden yaşamış Germenlerin ya da Saksonların kama kılıç karışımı bıçağıdır.
Katar: Hintlilere ait hançer(?). Yapısı oldukça farklı (İngilizce'de push dagger denilen) bir yapısı vardır.
Pata: Hintlilere ait kılıç. 25-112cm arası boyu vardır.
Bildiğiniz gibi bu konuda türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Ben de yabancı kaynaklardan bu kadar derleyebildim. Bir hatam olduysa lütfen düzeltin ve bildiklerinizi yazın. Teşekkürler