Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: ErtuğrulÖzk - 07 Kasım 2015, 17:30:34
-
Arkdaşlar merhaba,
çakma birkaç bıçağım var, ne yaptıysam yapıyım bir türlü istediğim keskinliğe getiremiyorum.
Ucuz dönen taşlı bileyici ile de biledim, 1000 ve 3000 girit taşla da biledim. Aynı taşla aynı şekilde bilediğim kaliteli şef bıçaklarımın yanından bile geçemiyorlar. Ayrıca çok çabuk köreliyorlar.
Acaba çakı bilerken farklı mı bilemek lazım yoksa şef bıçağı büyük olduğu için daha mı rahat biliyorum diye düşünmeye başladım. Sıkıntı bende mi çelikte mi ?
Birde iyi ağız açan cep bileyicisi öneriniz var mı ?
-
Bıçakların ağız fotolarını çekip paylaşırsan ona göre fikirler gelelebilir.
-
Çeliğin tanecik yapısı önemli. Küçük tanecikli çelik daha iyi keskinlik alır. Daha sonra bıçağın ağız kalınlığı ve açısı da önemli. Bizim evde de takımı 5 liraya alınmış çin malı bıçaklar var. Bileniyorlar ama pek dayanmıyorlar. Üzerinde 18/10 falan yazıyor. Bıçak değil tencere mubarek 8)
-
Özetle, çelik çok önemli. Kötü çelikten iyi bıçak çıkabilemez.
-
Kötü çelik var mıdır? Yoksa yerine göre kullanılmayan çelik mi kötüdür?
-
Bıçakların ağız fotolarını çekip paylaşırsan ona göre fikirler gelelebilir.
(http://i.hizliresim.com/PBz985.jpg) bu şef bıçağı, gayet güzel durumda (titanyum)
(http://i.hizliresim.com/gyRad5.jpg)buda çakı, şef bıçağından 3 kat daha fazla uğraştım
-
Kötü çelik var mıdır? Yoksa yerine göre kullanılmayan çelik mi kötüdür?
Vardır. Hiçbir bıçakta kullanmak istemeyeceğiniz çelik (mesela düşük karbonlu karbon çeliği) bıçak işi için "kötü çelik"tir.
Bir de "yerine göre kötü çelik" var. O2 harika bir dağ bayır bıçağı çeliği ama dalgıç bıçaklarında tercih edilmez.
-
Kötü çelik var mıdır? Yoksa yerine göre kullanılmayan çelik mi kötüdür?
Vardır. Hiçbir bıçakta kullanmak istemeyeceğiniz çelik (mesela düşük karbonlu karbon çeliği) bıçak işi için "kötü çelik"tir.
Bir de "yerine göre kötü çelik" var. O2 harika bir dağ bayır bıçağı çeliği ama dalgıç bıçaklarında tercih edilmez.
Aynı şeyi söylüyoruz aslında ben genel olarak söyledim. 18/10 dan kaşık çatal yağ bıçağı yapılır değil mi sen ondan normal bıçak yaparsan bu çeliğin kötü olduğu anlamına mı gelir? Karbon çeliğinden kaşık yaparsan yemeğin tadını değil çeliğin tadını alırsın bu çeliğin kötü olduğunu mu yoksa yerine göre kullanılmadığı için öyle olduğunu gösterir?
-
Dağılın ben geldim. :)
-
Bıçak forumunda olduğumuza göre çatal kaşık tencere çelikleri ilgi alanımızda değildir diye düşünüyorum.(Balçak vs. yaparız o başka konu 8))
-
Fotoğrafta bileme ile ilgili bir sıkıntı ben görmüyorum. Yani gözüken kısmında. Bence siz keskin bıçağa sahipsiniz ama size yetmiyor. :2up ayrıca ne kadar keskin olursa okadar çabuk körelir çeliğin kalitesi ve ısıl işlemi iyi değilse.
-
Fotoğrafta bileme ile ilgili bir sıkıntı ben görmüyorum. Yani gözüken kısmında. Bence siz keskin bıçağa sahipsiniz ama size yetmiyor. :2up ayrıca ne kadar keskin olursa okadar çabuk körelir çeliğin kalitesi ve ısıl işlemi iyi değilse.
hocam yabancı videolarda adamların keskin diye söyledikleri bıçak kağıdı ağlatıyor, kılları tıraş ediyor :D
çakı, kağıdı yarı yırtıp yarı kesiyor, bende anlamıyorum normalde ağzı mükemmel duruyor ama inanın berbat durumda.
o zaman çelik kalitesi ciddi önemli.
kaldıki titanyuma ağız tutmaz derler. şef bıçağı titanyum.
-
Kilağı var o zaman deri masat konularda arayabilirsiniz...
-
Fotoğrafta bileme ile ilgili bir sıkıntı ben görmüyorum. Yani gözüken kısmında. Bence siz keskin bıçağa sahipsiniz ama size yetmiyor. :2up ayrıca ne kadar keskin olursa okadar çabuk körelir çeliğin kalitesi ve ısıl işlemi iyi değilse.
hocam yabancı videolarda adamların keskin diye söyledikleri bıçak kağıdı ağlatıyor, kılları tıraş ediyor :D
çakı, kağıdı yarı yırtıp yarı kesiyor, bende anlamıyorum normalde ağzı mükemmel duruyor ama inanın berbat durumda.
o zaman çelik kalitesi ciddi önemli.
kaldıki titanyuma ağız tutmaz derler. şef bıçağı titanyum.
Onları biz de yapıyoruz. Bileme ile ilgili konularda Sefa Çabuk üstad'ın videosu var. İzleyin.
-
Arkdaşlar merhaba,
çakma birkaç bıçağım var, ne yaptıysam yapıyım bir türlü istediğim keskinliğe getiremiyorum.
Ucuz dönen taşlı bileyici ile de biledim, 1000 ve 3000 girit taşla da biledim. Aynı taşla aynı şekilde bilediğim kaliteli şef bıçaklarımın yanından bile geçemiyorlar. Ayrıca çok çabuk köreliyorlar.
Acaba çakı bilerken farklı mı bilemek lazım yoksa şef bıçağı büyük olduğu için daha mı rahat biliyorum diye düşünmeye başladım. Sıkıntı bende mi çelikte mi ?
Birde iyi ağız açan cep bileyicisi öneriniz var mı ?
Merabalar.
Gerçekte bilenecek kesici kenarı ne kadar keskinleştirirseniz keskinleştirin, geometrinin ve çeliğin izin verdiği ölçülerde bir yuvarlak ya da çokgen haline getiriyoruz. Teoride mikronluk ölçülerde kesici kenardaki dairesel yapının çapı ne kadar küçük olursa o kadar iyi keskinlik elde ediyoruz. Teorideki olay kesici kenar yuvarlak kalmamalı. Gerçekte ise bu mümkün değil. Özellikle yumuşak çeliklerde.
Arkadaşlarımın çinden ithal edilen görece yumuşak bıçaklarını keskinleştiriyorum. Yumuşak çeliklerin kesici kenarlarını çok ciddi keskinliklere getirmek yerine uygun keskinlikte hafiften yuvarlayarak bırakıyorum. Yuvarlama işlemini deri-kösele uygundur- ve deriye yedirdiğim metal polişi ile yapıyorum. Bu sayede çelik kağıt kesiyor kıl kesiyor fakat bir kılı birçok kere yarmıyor. Bu keskinliğin yeterli olduğunu düşünüyorum.
Yine okuduğum dökümanlara bakarak söyleyebilirim ki uygun çelik diye birşey yoktur yapılacak işe uygun çelik vardır. Kaliteli bıçak yapımı için genelde martenzitik yapıdaki çelikler kullanılıyor. 60 hrc üzerindeki sertliklerde kullandığım çelikler çok güzel ağız almasına karşın kırılgan olmakta, altındaki sertliklerde (55- hrc) ise ağız alma işlemi sonrasında kesici kenar sakızımsı bir halde keskinliğini kolay yitirmekte. Benim size önerim 30-25 derece arasında düzgün bir bileme yapmanız ardından kesici kenarı düzleştirirlmiş bir deride (düzlenmiş sert bir ağaca zımbalanmış vs.) polişle beraber çelik parlayana kadar honlama yapmanız. Ya da yumuşak bir yağ taşı kullanmanız.
Ayrıca titantum kötü bir kesici alet materyali değildir. Çok güzel ve küçük taneli karbür ya da nitrür oluşturabilir. Maliyeti yüksek olduğu için kullanımı seyrektir.
Yaptığım önerme her materyalde geçerli olmayabilir. Karbürleşme ve alaşım elementlerinin etkilerini göz önünde bulundurmuyorum.
Edit:
Hızlı dönen taşlama makinalarında çeliği yakarsanız yada çok ısınmasına sebebiyet verirseniz; çelik, çelikten beklenen özellikleri kaybedebilir.
-
Bilgiler için çok teşekkürler hocam :)
Dönen bileyici dediğim belli açıyla yerleştirilmiş yuvaya oturan tekerlek şeklindeki mekanik bileyiciler. 10 liraya falan satılan.
Şu poliş işini bir araştırayım, ama zaten 3000 girit taşım var, oda yeterince parlatmaz mı ? Çok sert taş ama
-
60 hrc üzeri çelikleri bileme ciddi dert. D2'lerde 58-59 hrc arasından daha iyi performans alıyorum. 62 hrc olanlarda kırılmalar olabiliyor.
Arkadaşlar bileme konusunda ciddi tecrübeler var. Burada yeni diye yazılanlar orada yıllar öncesinde yazılmış vaziyette. Öncelikle burayı okuyup sorularınızı ondan sonra yazsanız konuların tekrar tekrar yazılması yerine farklı yaklaşımlarla gelişmesine sebep olacaksınız.
-
60 hrc üzeri çelikleri bileme ciddi dert. D2'lerde 58-59 hrc arasından daha iyi performans alıyorum. 62 hrc olanlarda kırılmalar olabiliyor.
Arkadaşlar bileme konusunda ciddi tecrübeler var. Burada yeni diye yazılanlar orada yıllar öncesinde yazılmış vaziyette. Öncelikle burayı okuyup sorularınızı ondan sonra yazsanız konuların tekrar tekrar yazılması yerine farklı yaklaşımlarla gelişmesine sebep olacaksınız.
Vg-10 ile ilgili bilginiz var mı hocam
Çakmaları elden çıkartıp adam gibi birşeyler alacağım. Forumda demiştinizde dinlememiştim
-
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
-
http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/knifeshexps.pdf
-
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
hocam iç açılı bıçakları neyle biliyorsunuz ?
smiths'in açılı bileyicisini aldım, bugün biledim. başka bir bıçakla basitçe çapakları temizledim. Şu anda traş olunmasada kılları alır hale geldi. Daha iyi bir yolu varmı böyle bıçakları bilemenin ?
(http://i.hizliresim.com/kJDzYD.jpg)
çok amatör geldi taştan sonra ama beklediğimden ve bıçağın ilk halinden çok daha iyi oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=OeB8xu-v4Yc
bundan sonra böyle şekil şükül şeyler almıycam :( bi adam edemedim iç kısmını arada fazla aldı carbid kısmı, gerçi çok uğraştım ağzı tamamen almak için, fabrikadan çıkış hali berbattı. 30 girit falan kullanmışlar heralde.
(http://i.hizliresim.com/yRDaz0.jpg)
(http://i.hizliresim.com/681VyN.jpg)
-
http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/knifeshexps.pdf
genel olarak seviye seviye açıyı küçültmekten ve yüksek girit kullanmaktan bahsediyor galiba.
İngilizcem bu kadarına yetti :D
-
Zımpara sarılmış çubukla sırttan ağza doğru bileme yapabilirsin.
-
Zımpara sarılmış çubukla sırttan ağza doğru bileme yapabilirsin.
peki şu anki hali iyimi sizce fotoğrafa bakarak
-
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
VG-10 (N690) güzel çeliktir performansı eldeki kalitesizlerden sonra çok iyi gelir. ;D
hocam iç açılı bıçakları neyle biliyorsunuz ?
smiths'in açılı bileyicisini aldım, bugün biledim. başka bir bıçakla basitçe çapakları temizledim. Şu anda traş olunmasada kılları alır hale geldi. Daha iyi bir yolu varmı böyle bıçakları bilemenin ?
(http://i.hizliresim.com/kJDzYD.jpg)
çok amatör geldi taştan sonra ama beklediğimden ve bıçağın ilk halinden çok daha iyi oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=OeB8xu-v4Yc
bundan sonra böyle şekil şükül şeyler almıycam :( bi adam edemedim iç kısmını arada fazla aldı carbid kısmı, gerçi çok uğraştım ağzı tamamen almak için, fabrikadan çıkış hali berbattı. 30 girit falan kullanmışlar heralde.
(http://i.hizliresim.com/yRDaz0.jpg)
(http://i.hizliresim.com/681VyN.jpg)
bıçak pahalı olunca elimle bilemeye kıyamamıştım. bugün eğimli bir yüzeyde bastım zımpara kağıdını.
320-800-1200 girit kağıtları sırasıyla kullandım. 320 iyi agresifmiş, smiths'in bıraktığı eğimleri anında düzelttim. en sonundada eski bir deri kemere makine yağı sürüp 10 dakika da orada biledim. birkaç güne poliş macununu da deneyeceğim.
şu anda kılları çok rahat kesiyor.
bunun sayesinde bir işi bizzat insanın yapmasının bir aletin yapmasından her halükarda daha iyi olduğunu öğrenmiş oldum. boşu boşuna gitti 150 lira :'( 20 liralık kağıtla kat kat daha iyi iş yaptım.