Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Güney boz - 04 Ekim 2015, 22:22:17
-
kurban kesim ve deri yüzme bıcagı şablonu yada resmi olan ustalarım varsa benle paylaşabilirmi?
-
İşe yarar inşallah.
-
saol osman :2up
ustam baska ilgisi olan ustalarım varsa bekliyorum
-
Hep merak etmişimdir dayanamayıp bu sefer soracağım. Bu kurban bıçağını "kurban bıçağı" yapan nedir acaba? bakıyorum öyle belirgin bir özelliği yok, yüzme derseniz burun geometrisi yüzmeye çok uygun değil, kesme derseniz daha görselliği güzel olan ve kesen bıçaklar tasarlanabilir. Nedir özelliği, gerçekten de, bilen varsa öğrenmek isterim doğrusu ::)
-
Sefa hocam güzel bir konuya değinmiş.Benim de merak ettiğim bir konudur bu. Bunu kim kalıplaştırdı acaba?
-
Boğaz kesme için yapılan bıçak olabilir mi? Böyle bir şehir efsanesi var hakikatten. Boğaz kesmeye de daha düz gelen ve balçaklı modeller daha mantıklı gibi geliyor bana.
-
Ben şu an bundan yapıyorum kayınpedere kurban bıçağı olarak.
(http://i.hizliresim.com/NWbgPX.jpg) (http://hizliresim.com/NWbgPX)
-
İlginç bir uygulamalı matematik sorusu aslında. Homojen kütle dağılımı olan bir silindiri kesmek için optimize edilmiş bir namlu? Üzerinde düşünmem gerek... :)
-
Bence "kurban bıçağı modeli" üreticinin "bence" sığ tasarımının yanı sıra müşterinin de yeniliğe kapalı oluşuyla da alakalı bende bu kurbanda bir seri yaptım eşe dosta farklı model yapmayı planlıyorken malesef talepler doğrultusunda yapamadım. İlginç olan çok güzel bilediğim bıçağı adamın gidip kurban zamanı peydah olan bileyicilerde gidip çarka vurdurmasıydı demekki çizik çizik olmayınca keskin olmjyormuş ;)
-
Bence kurban bıçağını kurban bıçağı yapan özellik.Ağız tutuşu ve keskinliği.Kurban bıçağı karbon çeliğinden olmalı diye düşünüyorum yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama paslanmazlara göre daha iyi keseceğine eminim.
-
Yaklaşık olarak 30 yıldır kurban da bıçak kullanan biri olarak ilk defa bu sene bu kadar zevkli kesim yaptım 8)
Dokunmak yetti, eğeden yaptığım bir arkadaş :2up Bu arkadaşla 3 koç kestim, ikisini yüzüp parçaladım, parçalarken satır kullanmama gerek kalmadı 8)
(http://i.hizliresim.com/XJYko0.jpg) (http://hizliresim.com/XJYko0)
-
Hep merak etmişimdir dayanamayıp bu sefer soracağım. Bu kurban bıçağını "kurban bıçağı" yapan nedir acaba? bakıyorum öyle belirgin bir özelliği yok, yüzme derseniz burun geometrisi yüzmeye çok uygun değil, kesme derseniz daha görselliği güzel olan ve kesen bıçaklar tasarlanabilir. Nedir özelliği, gerçekten de, bilen varsa öğrenmek isterim doğrusu ::)
Abi deneyimlerimi anlatayım. Kurban bıçağını kurban bıçağı yapan şahsın kendisidir. Kurban bıçağı genel bir tabirdir müşterinin aklında tasarladığı özelliklere göre de değişiklik gösterir. Ama bana bir kurban bıçağı ver diyen müşterilerim aklında genel olarak 2 yada 3 ana özellik vardır. Belli başlı modelleri önüne dökeriz hayalindekine en yatkın olanı alır, en iyi iş görebileceğini değil.
1 ) Çeliği en az 3 mm olacak
2 ) 21 22 cm min. kesici ağzı olacak
3 ) Süslü olursa dahada makbul pirinç balçak gül ve venge gibi renkli saplar gibi .
Yanlış anlaşılmasın Güney bey de bu guruptaki alıcılardan gibi :) Mesela Osman model önerdi beğenmedi hayalindekine en yatkın şablonun önerilmesini ümid ediyor. İşlevselliğinden ziyade zannımca :)
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Sanırım bu uygun olur o zaman ?
(http://i.hizliresim.com/EpE288.jpg) (http://hizliresim.com/EpE288)
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Sanırım bu uygun olur o zaman ?
(http://i.hizliresim.com/EpE288.jpg) (http://hizliresim.com/EpE288)
+1000 ;D
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Sanırım bu uygun olur o zaman ?
(http://i.hizliresim.com/EpE288.jpg) (http://hizliresim.com/EpE288)
hay bin yaşa sen hatırlıyorum senin buna benzer bir bıçak paylaştığını face bakındım bulamadım
ama çok güzelmiş...
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Karambit ilk temasta boğaz kesmek için değil sadırıda tek hamlede en ağır hasarı vermesi için düşünülmüş bir bıçak. Kurban keserken(kasap arkadaşımız vardı Furkan o daha iyi anlatır) hayvanı sakinleştirip ondan sonra kesim yapılıyor. Ana damarlar kesilip kan akıtılıyor can çıktıktan sonra beyin ile vücut arasındaki sinirler kesiliyor ki bu aşamada karambitle ancak kendinizi sakatlarsınız. Kurban kesmek giyotinle kelle uçurmak değil. Bir tekniği ve ustalığı var.
-
kurban bıcagı dedıklerı bıcagı mutfakta sogan dogramaya domatez dogramaya yanına karalahana ıkıde salatalık dograyıp salata bıcagı dıye kullanan bı mılletız bıcak secmek gıbı bı derdımız yok pazara gıder en parlak bıcak hangısı ıse onu alır gıder arkadasa gosterırız kurban ıcın aldım oysakı bıcagın ne oldugunu bılmeden methını verırız kurban bıcagı harbıden kurban bıcagı nedır ustalar ?
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Karambit ilk temasta boğaz kesmek için değil sadırıda tek hamlede en ağır hasarı vermesi için düşünülmüş bir bıçak. Kurban keserken(kasap arkadaşımız vardı Furkan o daha iyi anlatır) hayvanı sakinleştirip ondan sonra kesim yapılıyor. Ana damarlar kesilip kan akıtılıyor can çıktıktan sonra beyin ile vücut arasındaki sinirler kesiliyor ki bu aşamada karambitle ancak kendinizi sakatlarsınız. Kurban kesmek giyotinle kelle uçurmak değil. Bir tekniği ve ustalığı var.
deniz abi yanlış anlattım galiba ben tam bir karambit değil kastım yukarıda Ali'nin paylaştığı gibi bir namlu formu daha çok yüzeye temas açısından...
-
komik gelebilir aslında ama
sadece boyun kesmek için bir bıçak olacaksa benim hayalime hep oval yani karambit (tabi daha sığ)gibi bir namlu geliyor ilk temasta daha çok yüzeye temas için keşke çizmeyi bilseydim :(
Sanırım bu uygun olur o zaman ?
(http://i.hizliresim.com/EpE288.jpg) (http://hizliresim.com/EpE288)
hay bin yaşa sen hatırlıyorum senin buna benzer bir bıçak paylaştığını face bakındım bulamadım
ama çok güzelmiş...
Sağ ol ustam :) Bunun aynısından yapmaya başladım damasttan. Eğer kaba şeklini verebilirsem Kütahya'ya getireceğim suyunu birlikte veririz :)
Kurban kesen biri değilim çok uzun yıllardır. Hiç bu tarz bir bıçak da kullanmadım önceki deneyimlerimde ama bence bu form iyi iş çıkarır diye düşünüyorum.
-
Benim karambitin suyunu verdım az önce 80crv2 menevişi kaç derece vereyım ustalar ısıl işlemi mangalda verdım 20 dakıka kaldı kor Alev'de mıknatıs testınden gectı hacı abiler
-
Biraz araştırdım cevremdeki kasaplara mezbaha ve kurbanda kesim yapan abilerim arkadaşlarımdan herkesin dedigi farklı cıkıyor bende ondan forumdaş arkadaşlarıma abilerime sormak istedim herkesin fikrini düşüncesini ögrenmek icin herkesin ortak noktasını bulup kendime bir şablon cıkarmaya calışıyorum umarım başarırım.Birde karbon celigimi paslanmazmı diye sormak istiyorum ustalarıma herkesin fikrini almak icin bilgime bilgi katmak icin genelde satılan bıcakların hepsi paslanmaz oluyorda
-
Karbon çelik iyidir.
80CrV2 için 20 dakika fazla değil mi?
-
vallahi bilmiyorum 20 dakıka kadar mangalda kaldı ıyıce kor oldu hatta yuzeyı sıyah talaşlandı 2 dakika kadar fonle hava verdım dahada ılerı gıttı motor yagına batırınca heryerınden alevler cıktı
-
Isıl işlem konularını bir daha okusan iyi olur. ;)
-
(http://s22.postimg.org/68j0h7ltd/20150924_134250_2.jpg)
kurbana bir bicak zor olur. 5 tane ard arda keserseniz yorar. Sol taraf Civa Çeliği Boğaz için. Orta HSS demir testeresi kemik sıyırma. Sağ taraf Civa deri yüzme
-
Her kurban hayvan keserim ve standartlara bu kadar bıçakla içli dışlı(yapım olarak)değilken bile hep bir tarzım vardı kendimce.Dedim ki kendime bu kurban için bir bıçak yapayım,yaptım da.Turgut Aydemir usta ocağı yakmış bende onu seyrediyorum işi bitti attı ocağa bir mil dedi başla,abi ben anlamam dövme işinden.Bir gün nasılsa yapacaksın deyince (işten korkmam,bir şeyi bozmaktan da) alırsın eline çekici vur ha vur vur ha vur derken gözüm takılıyor tabi şahmerdana ::) .Dedim Abi bunun düğmesi nerede şurda.Vayyyy bir heyecan sardı ki atölyeyi (yani beni)Vuruyorum karbonun,kromun gözüne yahu meret bir şekil alıyor düzelmez o yana vur bu yana vur yukarı doğru kıvrıldı hafiften hoşuma gitti dedim kalsın böyle.Bir de su verdi usta ona.Dedim usta ben doğduğumda sen bıçakcıymışsın bi el atta bile şu bıçağı mübarek ellerinle ama koçu bana attılar mı yere inmeden kelle ve post işi bitsin,ula öyle pıçak mı bilenir insaf. (sağ olasın Turgut usta)Neyse konuya dönelim.Bir koç iki keçi kestim hala masat yok.Hayvancağız ölmüş haberi yok :D.Aynı gün bıçak satıldı adamlar görmemiş ki öyle bir şey.Tabi sen git kahvede anlat alan kişi şöyle bıçak böyle bıçak kurban bitti 5 bıçak siparişi var sonra ki kurbana karbon çelikten.Demem o ki iki karbon bıçak 10 kurban sonra bir bileme,bir temizlik,arada hatırını sor candır karbon.Yaptım yeni bir tane Kütahya da seyri alem.Şekline de artık ustalar orada yorum yaparlar :2up :2up :2up
-
Aşağıdaki yazıyı kurbandan hemen sonra başka bir mecrada yaptığım kurban seti üzerine yazmıştım.Bu konudan güzel fikirler çıkacağını, benim yaptığım klasik tarzdan daha iyi modeller çıkabileceğini düşünerek buraya kopyalayıp yapıştırdım.Kurban kesiminde profesyonel değilim.Kurbandan kurbana bu işleri yapıyorum.
(http://i.hizliresim.com/AgYldv.jpg)
''Bende kendi tecrübelerimi aktarayım.Bu sene akrabalarımla birlikte alınan 8 tekede yapmış olduğum bıçak ve diğer aletleri test etme imkanım oldu.80 crv2 olduğunu tahmin ettiğimiz bıçaklar keskinlik olarak gayet tatmin ediciydi.Fakat form olarak bazı eksikliklerini gözlemledim.4 tekenin kellesini ben, 2 tanesini öğrensin diye yeğenime aldırdım.1 tanesi kayınpeder, 1 tanesini de başka bir akrabam aldı.Bu kelle almalarda 1 tanesi hariç benim bıçak kullanıldı.Kelle alma amaçlı bıçağın ucunun biraz daha sivri olması gerekiyor.Kan aktıktan sonra kemik arasında bulunan damarların kesilmesi için.Yüzme bıçağının fazla keskin olması deride kesiklere sebep oldu.Ayrıca yüz genişliğinin daraltılmasını boyunun kısaltılmasını ve kabzanın diğer bıçaklar kadar büyük olmaması gerektiğini düşünüyorum.Ama en önemli eksikliği hayvanın derisi yüzüldükten sonra içini açma aşamasında yaşadım.İşkembeyi patlatmamak için bir taraftan elimi ters bastırmak ve parmakları kesme korkusuyla aralarında içini açmaya çalışmak işi yavaşlatıyor.Seneye aşağıya koyduğum çakıdaki gibi sırta bir bölüm yaparak bu işi hızlandırmayı düşünüyorum.Kemik sıyırma olarak yaptığım bıçağı çok fazla kullanmadım açıkçası.Evet kaburgaların ayrılmasında iş yapıyor ama çokda gerekli değil diye düşünüyorum.Bu bıçak kelle bıçağı olarak kullanılsa daha iyi olur gibime geldi.Bir de fazla esnememe sorunu da sıyırma işinde dezavantaj.Ck67 den yaptığım satır gayet güzel iş yaptı.Kol kıllarını alacak şekilde bilediğim ki satır kemik kıracak bu şekilde bilemeye gerek yok, kabzaya yakın 3 -4 cmlik bölüm hariç dönme olmadı.Buradaki dönmeyi de ytong fırınımın kısalığına ve ısıl işlemin bu bölgede tam olmadığına bağlıyorum.Tüm ayak kol,kaburga boyun kemiklerinin kırılmasında kullanıldı.Zırhı kullanamadım henüz onu değerlendiremeyeceğim.Gelelim masata. Sadece şunu söyleyeyim mutlaka benim yaptığım yöntemle eski eğeden bir masat yapın.''
(http://i.hizliresim.com/XJYzRk.jpg)