Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 01:28:38

Başlık: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 01:28:38
Merhabalar.
Bu bıçağı bir devre arkadaşım için yaptım. Fotoğraflarda bıçak çok parlak çıkmamış, üzerinde bakım yağı vardı ve silmedim, aslında daha parlak. Bıçağın bileme yapılan kısmı dikkatinizi çekmiştir, normalden daha büyük. Normal şartlarda tam taşlama yapılınca ağız kısmı ısıl işlemden önce 0,8 veya 1mm gibi bırakılır (1075 için). Ben ısıl işlem öncesi 2mm olarak bıraktım ve ısıl işlem sonrası sanki 2mm lik bir bıçağa scandi ağız açar gibi yeniden bir ağız açtım. Böylece scandi gibi bileme kolaylığı sağlayan geniş bir bileme yüzeyine sahip oldum ve tam taşlamanın düşük mukavemetinin bir miktar önüne geçmeye çalıştım. Benim için bir denemeydi ve ahşap yontma konusunda bana çok zevk verdi. Mukavemet konusunda başarılı olup olmayacağını görücez:) Bıçak yapılırken, matkap haricinde hiç bir elektrikli alet kullanılmadı. Toplam 50 saat işçilik sonunda bitti.
Çelik:5mm 1075
Uzunluk:240mm
Sertlik:58 HRC
Bileme: dışbükey
Sap: Pirinç liner ve G10
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 01:29:20
devam
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 01:30:21
devam
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 01:31:14
Devam:)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: deserteagle - 01 Haziran 2015, 07:27:33
Elinize sağlık.

Bu ağzın en azından aynı bileme açısındaki 5 mm'lik scandiye göre daha rahat bir şekilde sert cisimlere dalabileceği, bilenirken de daha az talaş kaldırmayı gerektireceği söylenebilir.

Buna karşılık zaten %100 garantili olmayan scandiyi taşa dayayıp kolayca bileme imkanı ile biraz kumar oynanmış.

Bence bu perspektiften bakarsak getirdikleri götürdüklerinden biraz daha iyi olacaktır.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: deserteagle - 01 Haziran 2015, 07:39:04
+ Yandan görünümüyle de, taşlamasıyla da sıradanlıktan uzak, kendine özgü bir bıçak yapmışsınız. O yüzden bence ço kişiye özel bir hediye olmuş. Zaten bu tam da bir bıçaktan beklenecek şey...

Sapı geniş yapmamanız iyi olmuş. Umarım sapta namlu içini matkapla boşaltarak ağırlığı düşürmüşsünüzdür, pirinç linerleri de düşününce sapta ciddi bir ağırlık potansiyeli var gibi.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 09:17:57
Soylediklerinize sonuna kadar katiliyorum:) Sapı hafifletmek için delikler açmak sapı taktiktan sonra aklıma geldi ve dediğiniz gibi sapı ağır bir bıçak oldu. Bu yönüyle alınan dersler içerisinde yerini almış oldu:) bıçağı tasarlarken kopekbaligindan esinlendim. adı bu yüzden camgoz oldu, şekli ve kullanımı benim de hoşuma gitti.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: sefaçabuk - 01 Haziran 2015, 10:09:06
Bıçağın ağız bileme mantığı gerçekten de çok mantıklı olmuş, Eylem'e katılıyorum. Bıçağın hem genel formu hem de işçiliği çok oturaklı olmuş. Bence çok güzel ve işlevsel bir tasarım olmuş. Ellerine sağlık  :2up
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Serkan KUŞÇU - 01 Haziran 2015, 10:20:09
Gayet güzel olmuş, bıçağın ağzı ben herşeyi keserim diyor sanki.
Kabza konusunda belirtilenlere katılıyorum, ama güzel ders olmuştur, bir dahakine iyice boşaltırsınız içini artık  ;)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: deserteagle - 01 Haziran 2015, 10:58:25
Ck75 aslında ikinci taşlama noktasında bundan çok daha düşük bir kalınlık verip de nispeten az endişeleneceğiniz bir çelik ancak buna rağmen tedbiri elden bırakmıyorsanız tedbiri tamamlamak adına ısıl işlem ve menevişi bu gibi uygulamalarda aşağıdaki gibi yapmanızı öneririm. Bu tarif çok güvenilir bir bıçak için önereceğim bir tarif.

1. Isıl işlem tüm bıçağa yapılır.
2. Ağızda isteyeceğiniz sertliğe göre fırında menevişleme yapılır.
3. Bıçağın sadece kuyruk kısmına yaya menevişi hatta biraz daha fazlasında menevişleme yapılır. Ağzın fazla ısınması da ıslak bezle falan engellenir.
4. Namlunun tüm sırtına ağzı ıslatarak korumak suretiyle yine yay menevişi yapılır. İsterse bu da sıcaklık biraz daha aşılabilir ama dar bir şeridin ağzıyla sırtı arasındaki sıcaklığın fazla olabilmesini sağlamak biraz çaba ve kuvvetli bir şalümo gerektiriyor.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Salim Türk - 01 Haziran 2015, 15:33:08
Söylenecekler fazlası ile söylenmiş zaten. Harcanan mesai saati hesaplanması da güzel bir şey. Ellerine sağlık. Güzel bir bıçak çıkmış.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Mehmet GENÇ - 01 Haziran 2015, 15:39:10
Güzel olmuş ellerine sağlık ,motorlu araç kullanmadan içbükeyi nasıl açtınız merek ettin.Dısbükey takoza zımpara sararak yapılır ama taşlama eşiğinin başlangıcı bayağı zor olur.Merak ettim
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Volkan - 01 Haziran 2015, 16:01:52
Güzel olmuş ellerine sağlık ,motorlu araç kullanmadan içbükeyi nasıl açtınız merek ettin.Dısbükey takoza zımpara sararak yapılır ama taşlama eşiğinin başlangıcı bayağı zor olur.Merak ettim

+1
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Salim Türk - 01 Haziran 2015, 16:09:44
Burada içbükey taşlama yok galiba. Tam taşlama yapılıp scandi bileme yapılmış benim anladığım.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Serkan KUŞÇU - 01 Haziran 2015, 16:15:36
Bileme: dışbükey

Şeklinde özelliklerinde belirtilmiş bıçağın, acaba kasıt, kesici ağız mı dış bükey bilemedim, öyleyse scandi olmaz ağız yanlış bilmiyorsam, Bunun  haricinde dışbükey ile ilgili belirgin birşey göremiyorum.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Volkan - 01 Haziran 2015, 16:30:08
Burada içbükey taşlama yok galiba. Tam taşlama yapılıp scandi bileme yapılmış benim anladığım.

Pardon yanlış okumuşum  ;)

Dışbükey olması gerekiyor.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Salim Türk - 01 Haziran 2015, 18:06:51
Ortalık karıştı :) Taşlama mı dışbükey bileme mi dışbükey. Bileme scandi gibi yazılmış. Yani scandi olmayabilir demek ki. Dışbükey ise daha sağlam bir ağız vardır ve böylesini daha çok sevdim açıkçası. Buna en uygun cevabı Özgür verecektir.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: deserteagle - 01 Haziran 2015, 22:26:54
Scandi ağız açar gibi ifadesini ben yarım anlayıp ikinci taşlamasının dışbükey olduğu bilgisini de ıskalamışım. Ondan hatlar karıştı.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 22:42:25
Sayın ustalarim ve arkadaşlar bu arada kandiliniz mübarek olsun:) Yazdığınız güzel dilekler ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bicagi tam taslama olarak ağız açtıktan sonra bileme esnasında scandi benzeri tek acılı bir bileme yaptım. Ancak scandiden farklı olarak yumuşak bir yüzey kullanarak ve en son deride masat atarak bilemeyi disbukey olarak yapmış oldum. Dış bukey ama hafif bir disbukey elde ettim. sanırım o zaman aslında scandi olmuyor bu bilemenin adı değil mi :)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: deserteagle - 01 Haziran 2015, 22:46:21
İki farklı taşlama yüzeyi var ve ilk taşlama sırttan başlıyor. O halde en kısa ifadeyle buna "tam taşlama" demek gerek. İfadeyi uzatırsak kalın, dışbükey ikinci taşlaması olan tam taşlama desek eksiksiz ifade etmiş oluruz.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 01 Haziran 2015, 22:52:25
Evet bu tabir daha çok oturdu bence de. Peki sizce bu tür bir ağız yapısı, daha kırılgan olduğunu dusundugum D2 gibi bir çelik için kullanılırsa, keskinlik ve mukavemet optimize edilmiş olur mu?
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Kutsal - 01 Haziran 2015, 23:31:41
Eline sağlık :)
Evvela bıçağın şekli çok güzel olmuş,  tam bir köpek balığı,  ben görmüş müydüm bunu?  Çok ama çok beğendim.  :2up
Işçiliği de , her zamanki gibi, çok beğendiğimi söylemeliyim :2up
Pirinç liner için zaten gerekenler söylenmiş,  benim merak ettiğim konu ahşap harici saplarda liner'a ihtiyaç olup olmadığı?
Görsel katkısının haricinde bir faydası olur mu?

Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Volkan - 02 Haziran 2015, 00:31:47
Gözüme çarpan bir nokta var kesici ağızın kabzaya yakın tarfındaki yarım daire şeklinde olan kısmın tam ricasso da olması daha güzel olmaz mıydı? Yani o yarım halkadan sonra kesici ağızın kabzaya doğru devam etmesi pek hoşuma gitmedi.

Ama geriye kalan eser nefis olmuş. Ellerinize sağlık.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: RSM57 - 02 Haziran 2015, 08:38:34
Ustam ellerine emeğine sağlık çok şık ve  çok güzel bir işçilik  :2up :2up :2up
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 02 Haziran 2015, 16:08:20
Haklısınız o bileme oyuğunu bi dahaki sefere biraz daha kabzeye yakın yapmakta fayda var:)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 02 Haziran 2015, 16:11:19
Eline sağlık :)
Evvela bıçağın şekli çok güzel olmuş,  tam bir köpek balığı,  ben görmüş müydüm bunu?  Çok ama çok beğendim.  :2up
Işçiliği de , her zamanki gibi, çok beğendiğimi söylemeliyim :2up
Pirinç liner için zaten gerekenler söylenmiş,  benim merak ettiğim konu ahşap harici saplarda liner'a ihtiyaç olup olmadığı?
Görsel katkısının haricinde bir faydası olur mu?



Size göstermiştim bunu:) Bizim devreye yaptığım bıçak. Sapını takınca ben de tanıyamadım;) Lineri koymamın sebebi şu; malumunuz bizim kılıçların rengi bu renkler. Ben de kılıçla takım olması için pirinç liner kullandım, yani tamamen dekoratif amaçlı.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: RSM57 - 03 Haziran 2015, 08:50:09
Ellerinize sağlık  tebrikler  :2up :2up :2up
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Kutsal - 08 Haziran 2015, 23:35:34
Bugün uzun bir aradan sonra Özgür ile görüşebildik ve bu bıçağı inceleme fırsatı buldum :)
Çok güzel bir bıçak olmuş gerçekten,  işçilik konusunda harcanan saatlerin boşa gitmediğini görebiliyorsunuz.
Bence çok özgün bir bushcraft yorumu diyebiliriz bu bıçak için. G10 gerçekten çok güzel bir malzeme,  pirinçle çok uyumlu olmuş.
Ağırlık,  aynen bahsedildigi gibi,  bu olcude bir bıçak için hissedilir şekilde fazla,  ama tecrübe de böyle kazaniliyor ;)
Tekrar ellerine sağlık :2up
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 08 Haziran 2015, 23:55:30
Sağolun:) Alınan dersler bölümünde çoktan yerini aldı bile:)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Kutsal - 09 Haziran 2015, 00:00:43
Bilemeden bahsetmeyi unuttum, bence çok efektif bir yöntem olmuş. Görsel olarakta farklı bir güven hissi yaratıyor.
Kendimce yaptığım A4 kağıt testinde çok güzel performans gösterdi. :2up
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 09 Haziran 2015, 00:21:01
        :)) Ben de bıçağı biraz arazide test etme şansı buldum. Özellikle kuru dal parçaları üzerinde çeşitli yontma tekniklerini uyguladım. Normalde opinel carbon 8 numara çakımı keserek kısaltmıştım ve onunla satranç taşları yontuyorum. Keskinlik olarak her iki bıçağı da aynı ayara getirdikten sonra aynı anda deneyerek karşılaştırma fırsatı buldum.

       Opinel çok ince ve hafif olması ile zaten yontmaya çok uygun. Bir de benim kısaltma işlemime maruz kaldıktan sonra profesyonel yontma takımlarını aratmaz oldu. Ancak opinel ile kontrolün çok iyi olmasına rağmen bazen frenleri tutmuyor. Yani demek istediğim durmak istediğim halde bıçak kontrolsüzce kesmeye devam ediyor. Tabi ahşaba daldırırsam bir miktar önüne geçebiliyorum bu durumun. Ancak yüzeye yakın ve düşük açılı kesiklerde keskin kenarın arkasında bir omuz olmadığından bıçak kıymık kaldırıyor.

       Daha önce scandi ağız bir bıçağım olmamıştı. Yaptığım bıçağın ağız yapısının (hafif dışbükeyliğini saymazsak) aslında postmodern bir scandi olduğundan bahsetmiştim. Yontma işinde kullandığımda bıçağın opinele göre büyük olmasından kaynaklı olarak eli daha çok yorduğunu ve kontrolünün büyüklüğe bağlı olarak zor olduğunu söyleyebilirim. Ancak burada karşılaştırmada ağız yapıları esas olduğundan bu hususu çok önemsemiyorum. Yontma işlemlerinde opinelde bahsettiğim fren tutmama olayı bunda yok. Öncelikle fabrikasyon bıçaklarla karşılaştırılamayacak kadar iyi şekilde ahşaba dalıyor. Ahşaba dalma konusunda opinele yakın bir performans sunmakla beraber, oyma işlerinde ihtiyaç duyulan kısa kesikleri yapmak da kolay oluyor. Çünkü keskin kenarın bitiminde ahşabın dayanabileceği ve kesimi durdurabileceği bir omuz mevcut. Ben bu bileme yöntemini çok beğendim. 5mm gibi kalın ve scandi için çok da uygun olmayan bir kalınlığı 2mm gibi çok ince bir seviyeye getirip, bu kalınlık üzerinde açılmış olan scandi tahminimin ötesinde kesme, dalma ve kesiği durdurma performansı verdi. Ayrıca bıçağın sırtının 5mm olması dayanıklılığını da iyileştirmiş oldu. Tabii bu açıdan baktığımda bushcraft bıçakları için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2015, 00:34:57
Özgür, farklı bir yontma deneyimi yaşamak istersen mutlaka bir  Kiridashi yapıp kullanmalısın  ;)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 09 Haziran 2015, 08:24:10
Sefa hocam özellikle ahşap yontma için onereceginiz bir kiridashi formu var mi? 4mm D2, 5mm 1075 ya da 3mm n695 hangisi daha uygun olur? Solak olduğum için hangi yönden bileme yapmalıyım? çok soru oldu:)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2015, 12:37:35
Bir kaç hafta önce eğeden üç tane yapmıştım ve kullanıyorum, eğe hem güzel keskinlik alıyor hem de uzun süre keskinliğini koruyor. Kullanımda gördüm ki aslında hem sağdan hem de soldan bileme mutlaka gerekiyor yani sadece tek çeşit yeterli gelmiyor. Şu anda gönderme olanağım yok ama akşama fotoğraf çeker burada paylaşırım. Aynı formu öneririm çünkü çok kullanışlı geldi bana.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Salim Türk - 09 Haziran 2015, 14:52:38
Aynen katılıyorum kiridashi yapıldığında mutlaka sağ ve sol bilemeli iki tane yapılmalı.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: forester - 09 Haziran 2015, 18:22:16
Belli baya uğraşmış olduğunuz ,güzel bir bıçak çıkmış ortaya elinize sağlık .
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: tatenkof - 09 Haziran 2015, 18:29:11
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Ağız yapısını deneyeceğim.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: sefaçabuk - 09 Haziran 2015, 20:12:46
Özgür, söylediğim Kiridashi ler bunlar. Ölçü olarak en üstteki 155mm uzunluğunda ( ikinci fotoğrafta en alttaki). Diğer ölçüleri oranlayabilirsin ( fotoğrafı tam üstten çektim).

(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/1_zpsh9eq5bqe.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/1_zpsh9eq5bqe.jpg.html)

(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/2_zpsh9dxzjfk.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/2_zpsh9dxzjfk.jpg.html)
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Volkan - 10 Haziran 2015, 14:27:00
Özgür, söylediğim Kiridashi ler bunlar. Ölçü olarak en üstteki 155mm uzunluğunda ( ikinci fotoğrafta en alttaki). Diğer ölçüleri oranlayabilirsin ( fotoğrafı tam üstten çektim).

(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/1_zpsh9eq5bqe.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/1_zpsh9eq5bqe.jpg.html)

(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/2_zpsh9dxzjfk.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/2_zpsh9dxzjfk.jpg.html)

Sefa hocam çok güzeller. En kısa zamanda bende yapmak istiyorumm.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Ersin Özdemir - 10 Haziran 2015, 22:03:14
bu dış bükey bilmem ağız dayanımı artırır mı yoksa ağız dayanımını düşürür mü..?
aktif kullanımda porblem olurmu..?
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: Rıza - 10 Haziran 2015, 23:25:34
Özgür Bey eline sağlık, çok güzel bir bıçak çıkmış ortaya.Ben çok beğendim.Sefa Hocam, sizin de elinize sağlık.İlk fırsatta ben de yapayım bunlardan.
Başlık: Ynt: Nu:3 Camgöz
Gönderen: ozguryelaldi - 11 Haziran 2015, 00:30:52
Hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar. Sizlerden öğrendiklerimi uygulamak haricinde birşey yapmıyorum aslında.
 
       Sefa Ustam kusuruma bakma biraz geç cevap yazabildim, formlar için teşekkür ederim. O zaman kiridashi bıçağı yaparken birbirinin zıttı iki kardeş bıçağınız olacak ve kullanım yerine göre bir tanesini kullanacaksınız. Formlar için teşekkür ederim ustam, çok işime yarayacaklar. Belki bi ekleme olarak sap kısmı yontma bıçaklarındaki gibi daha ele oturan cinsten olabilir, uzun süren yontmalarda eli yormaması için. Bir satranç piyonu yaklaşık 3 saat sürüyor ???