Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Kesici el aletleri => Konuyu başlatan: Rıza - 23 Şubat 2015, 18:26:18
-
Yaz tatilinde çocuklarla beraber yapmayı planladığımız kaşık yapma ve ahşap oyma etkinliği için hazırlıklarım tamam. Yokluk ruhuma mı işlemiş yoksa kaderimde çöp ev sahibi olmak mı var bilmiyorum ama bir şeyi atmaya kıyamıyorum. Bıçak profili keserken artan parçaları atmayıp kenara kaldırmıştım. Yine paslı eski bir keser de bir kenarda lazım olur diye duruyordu. Gaz beton fırınımda ısıtarak, örs olarak da balyozun yan yüzeyini ve demir su borusu kullanarak şekillendirdim. Keserin ağzını küple birleşme yerinden keserek yaptığımı kaynak yaparak bu küpe birleştirdim. Bileme işi için 800-1000 kuma çıkmam gerekiyor ben şimdilik 220 de bıraktım. Estetik güzellikleri olmasa da işlerini yapacaklarını düşünüyorum. Bu arada basit bir şekillendirmenin bile zor olduğunu görerek döverek bıçak yapan ustalarımın önünde tekrar saygıyla eğiliyorum.
Oyma keseri 5 mm makas çeliği, diğerleri 4 mm ck 67.İskarpelaya eski bir eğe sapı taktım, oyma bıçaklarına ise kızılcık dalından sap yaptım.Keserin sapı ise hazır saplardan.
(http://i.hizliresim.com/Dl7VYz.jpg)
-
Özellikle oyma bıçaklarını çok beğendim. Kazasız belasız kullanın inşallah...
-
ellerinize sağlık..
ben de oyma bıçağı yapmak istiyorum.. :'(
D2 lamalardan birini yakayım bu uğurda..
-
Ellerine sağlık Rıza Hocam. Sen baya ilerledin. Yakında ferforje de yapacaksın diye korkuyorum.
-
Çalışmalarınıza bayılıyorum gerçekten Rıza Hocam elleriniz dert görmesin :) bence süper fikirler ve işler hepsi hocam :2up
-
Elinize sağlık hoş çalışmalar
-
Ellerine sağlık Hocam. Birde bu aletlerle yapılan işleri görmek isteriz.
-
Riza hocam hem aletler hemde amac guzel
-
Ellerine sağlık rıza hocam yine az imkanla harika işler başarmışsın helal olsun :2up :2up
-
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
ellerinize sağlık..
ben de oyma bıçağı yapmak istiyorum.. :'(
D2 lamalardan birini yakayım bu uğurda..
Ustalarım daha iyi bilecektir ama imkanınız varsa civa çeliği yada eski eğeden yaparsanız daha iyi olacaktır.
Ellerine sağlık Rıza Hocam. Sen baya ilerledin. Yakında ferforje de yapacaksın diye korkuyorum.
Ustam dediğim gibi basit şekillendirmede bile çok uğraştım.Ama ilerde döverek şekillendirdiğim bir bıçak yapmayı çok isterim.
Ellerine sağlık Hocam. Birde bu aletlerle yapılan işleri görmek isteriz.
Salim Ustam çocuklara bir zamanlar okuduğum Hun İmparatoru Atilla'nın geleneklerine bağlı kalmak ve rahata alışmamak için nasıl davrandığını anlatınca çocuklar evdeki vernikli oyun kaşıkları ile yemek yemeye kalktılar.Vernik nedeniyle engelleyince bu sefer de yemek karıştırmak için kullanılan büyükçe bir tahta kaşık için mücadele etmeye başladılar. Niyetim yaza kayınpederimden de destek alarak ( kendisi eski ahşap ev ustasıdır ve sadece keserle harikalar yaratıyor; aynı zamanda kaşık ta yapıyor) çocuklarla bir şeyler üretebilmek.Herkes kendi yemek kaşığını kendisi yapacak.Fırsat bulursak ahşaptan küçük tabaklar yapmayı da planlıyoruz.İnşallah yapmayı başarabilirsek burada yayınlarım.
-
Bu azimle yaparsın Rıza Hocam :2up ellerine sağlık.
-
Ellerinize sağlık Rıza Hocam :2up
-
Zafer'e giden her yol mübahtır lafından yola çıkarak yaptığınız aletler için sizi kutlarım hocam, ellerinize sağlık. alet işler el övünür. :)
-
Güzel olmuşlar. Elinize sağlık Hocam. Benden araştırmacı demircilik ödülü kazandınız! Eheheheh
-
Benimde çok merakim.var bu kasik yapma olayina 2tanede oyma bicagim var .
Çok zzevkli bir is
Çok işlevsel duruyorlar umarim guzel kasiklar cikar
-
hocam ellerinize sağlık güzel olmuşlar
tuttuğunuzu koparıyorsunuz maşallah
bu arada tavsiyenize uyarak jiletli usturayla ilk traşımı oldum yüzüm hala yanıyor ama bir miktarda kan kaybı oldu tabi ama zevkliydi...
-
Bence hayatınızdaki en iyi yatırımı yapıyorsunuz. Çocuklar için muhteşem alet edevatlar. Ellerinize sağlık.
-
Ellerinize saglik hocam. Geri donusumler harika olmus.
-
Teşekkür ederim, sağolun arkadaşlar.
Bu azimle yaparsın Rıza Hocam :2up ellerine sağlık.
Sizin ve değerli ustalarımızın rehberliğinde elimden geldiğince imkanlar ölçüsünde bir şeyler üretmeye çalışıyorum ustam. Sağolun,varolun.
Güzel olmuşlar. Elinize sağlık Hocam. Benden araştırmacı demircilik ödülü kazandınız! Eheheheh
Ödül için teşekkürler Mustafa Ustam :)
hocam ellerinize sağlık güzel olmuşlar
tuttuğunuzu koparıyorsunuz maşallah
bu arada tavsiyenize uyarak jiletli usturayla ilk traşımı oldum yüzüm hala yanıyor ama bir miktarda kan kaybı oldu tabi ama zevkliydi...
Jilet olarak rapira yada yeşil astra tavsiye ederim fiyat performans olarak. Rapiraları milyoncularda bolca ve ucuza bulabilirsiniz.Çelik usturaya geçecekseniz çok almayın.İlk tıraşlarda normaldir.Büyük ihtimalle usturayı yüze 90 dereceye yakın tuttuğunuz için kızarmalar olmuştur.Eliniz ve yüzünüz alışacaktır.Pes etmeyin.Bir süre jiletli ustura ile devam edin.Tıraştan sonra şap kullanırsanız yüzü gerdireceği ve kanamaları durduracağı için fayda görebilirsiniz.Çelik ustura hiçbir zaman jiletli ustura kadar agresif olamaz ama daha konforlu tıraş verir ve jiletli usturadan keskin olmamasına nazaran daha tehlikedir.(Jiletli usturada kesik en fazla 1 mm olacakken çelik ustura daha fazla dalabilir.)Bu konuda geltir forumunda (www.geltir.com) güzel bilgiler bulunmakta.Okumanızı tavsiye ederim. İngilizceniz iyi ise srp forumunu tavsiye ederim.(www.straightrazorplace.com) Çelik usturaya geçince daha önce tıraş olmadığınızı farkedecek, kendinizi ayrıcalıklı hissedecek,zevkten her gün tıraş olmak isteyeceksiniz :)
-
oyma bıçağının kesici ağzı tek yönlü mü? öyle ise bileme içte mi, dışta mı?
bu konuda bi bilgi okudum sanki ama şimdi bulamıyorum..
-
Herşeyin dijitale döndüğü günümüzde çocukların be şekilde yetişmesi büyük şans. Anneler eskiden camdan bağırırdı eve gir diye, şimdi oğlum kalk bilgisayardan da çık dışarı diye bağırıyorlar :D
Ben de kuksa yapımı için kaşık bıçağı yapıyorum eski bir çelik parçadan. Eni 1cm bile yok ama iş görecek gibi bakalım..
-
Rıza hocam ellerine sağlık. dövmenin tadını almana sevindim, inşallah ilerde senden dövme işler de görürüz. ^-^ bu oyma bıçaklarının ağzını zımpara ile bileyleyeceksin diye düşünüyorum ve bu aşamaları da fotoğraflamanı bekliyorum. ben de 3 tane oyma bıçağı yaptım ve şu anda bileylenmesi kaldı... önden sen git ki, ben tecrübelerinden faydalanayım >:D
-
oyma bıçağının kesici ağzı tek yönlü mü? öyle ise bileme içte mi, dışta mı?
bu konuda bi bilgi okudum sanki ama şimdi bulamıyorum..
Ben tek yönlü yaptım.Bir tanesinin ağzı dıştan içe doğru, diğeri ise içten dışa doğru.İçten dışa doğru olanın dalıp daha fazla yonga çıkarmasını,dıştan içe olanında ince detaylarda kontrolü sağlayacağını tahmin ediyorum.Bilemeyi dıştan içe olanda ağırlıklı olarak iç yüzeyde zımpara ile sırasıyla 400-800 kum ve sonra deri masatla yapmayı planlıyorum.
Rıza hocam ellerine sağlık. dövmenin tadını almana sevindim, inşallah ilerde senden dövme işler de görürüz. ^-^ bu oyma bıçaklarının ağzını zımpara ile bileyleyeceksin diye düşünüyorum ve bu aşamaları da fotoğraflamanı bekliyorum. ben de 3 tane oyma bıçağı yaptım ve şu anda bileylenmesi kaldı... önden sen git ki, ben tecrübelerinden faydalanayım >:D
Emin Ustam teşekkür ederim.Benimki dövme işi denemez sadece şekillendirme onu bile yaparken zorlandık.Bileme işini dediğim gibi yuvarlak bir tahtaya saracağım zımpara ve kromoksit sürülmüş deri ile yapmayı planlıyorum.Şu anda oyma işi yapacak ahşap malzemem olmadığı için üzerine düşmedim. İnşaallah yaparken fotoğraflar ve sonuçları paylaşırım.Gerçi tereciye tere satmış olacağım.Sizlerin bilgisi ve tecrübesi benden kat kat fazla.
-
bilgi için teşekkür ederim..
şu an bilenmiş bıçaklarla girişmemi bekleyen bir kayın, bir de zeytin var elimde..
bakalım ne yapabileceğim..
-
satışta varmıdır acaba ustam?
-
Harika olmuşlar. Ellerinize sağlık...
-
Ustam ellerinize saglik.cok guzel olmus
-
Tatilin rehavetinden kurtulup foruma dönmeyi başardım.
satışta varmıdır acaba ustam?
Maalesef yaptığım çalışmaları hobi amaçlı yapıyor ve satmıyorum.Bu işi çok daha güzel yapacak ustalarımız forumda bulunmakta.Onlarla iletişime geçmenizi tavsiye ederim
Harika olmuşlar. Ellerinize sağlık...
Ustam ellerinize saglik.cok guzel olmus
Arkadaşlar biraz geç oldu ama mazur görün.Hobilerime de daha şevkle dönebilmek amacıyla tatil verdim. :) Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
Forumda bilginin kalıcı olması bizden sonra geleceklere yol göstermesi amacıyla bu konu hakkında acizane tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kaşık yapımında şerit testere vb aracınız yoksa işin büyük bir kısmını keser yapıyor. Keserle ahşabın su yollarını da gözeterek vuruş açınızı ve vuruş kuvvetini ayarlamak çok önemli. Benim gibi alet kullanma özürlü iseniz işiniz biraz uzun sürecek. Bir kaşık ustasının bir kaşığı 20-30 dakikada yaptığını düşününce benim gibi moraliniz bozulacak. Toplu kaşık fotoğrafındaki en alttaki zeytinden kaşığı tamamen kayınpederim yaptı. Eli kesere yatkın olduğu için o kısa sürde kaşığı bitirebiliyor. Diğerlerinde ise çocuklarla benim emeğim var. Akçaağaç köyde kaşıklık olarak biliniyor ve bende akçaağaç kullandım. Deneme amacıyla geçen sene kabza için kesip kurumaya bıeraktığım çilek ağacı uzun çatlaklar oluşturunca ondan da denemeye karar verdim. İyi ki denemişim. Keserle ve törpüyle işlemesi zor olsa da yapım aşaması en zevkli kaşık oldu.(Üstten toplu resimde en alttan ikinci)Özellikle bıçaklarla yonganın daha kontrollü alınması, bitimden sonra zımparaya iyi cevap verip parlaması vs. Oyma ıskarpelasını ve oyma keserini çok kullanamadım. Bence oyma keseri bu iş için çok gerekli değil. Iskarpela ise eğer ahşabı sıkıştırabileceğiniz mengene tarzı bir aracınız varsa kaba oymada işinizi görebilir. Oyma bıçaklarının ağız taşlaması edindiğim tecrübeye göre dıştan içe doğru olmalı. Daha çok dalar daha iyi yonga kaldırırım diyerek yaptığım diğer bıçak(içten dışa taşlamalı) oyma işinde tahmin ettiğim gibi başarılı olmadı. Diğer bir husus rahat oyma yapabilmek için bıçak sapı kesinlikle uzun olmalı.(En az 20-25 cm).Birde oyma bıçağının kesici kısmı ile sap arasındaki bölüm diğer elinizle oradan destek alabilmeniz için 3-4 cm uzatılmalı hemen sapın dibinden başlamamalı.ck 67 çelik bu iş için bence yeterli ama bir sonraki oyma bıçağımı çok daha iyi olacağını tahmin ettiğim eğe çeliğinden yapmayı düşünüyorum. Törpü aşamasından sonra kırık cam ile yapılan perdah ise zımpara kıtlığında çok önemli iş yapıyor. Bu nedenle kaşık yaparken yanınızda cam ve keskin bir çakı da bulundurmayı ihmal etmeyin. Kaşıkların üzerindeki isimler lehim aleti ile yakılarak yazıldı. Üzerlerine zeytin yağı sürüldü. Bu aletleri yaparken planladığım amacıma kısmen ulaştım. Çocukları en azından kullanacakları ve sahiplenecekleri bir aracın üretimine katmayı, hafızalarında bu işin yer etmesini başardım. Bunun verdiği huzur ve mutlulukla biraz uzun yazdım kusura bakmayın.
(http://i.hizliresim.com/gA9XQ0.jpg)
(http://i.hizliresim.com/95DGjZ.jpg)
(http://i.hizliresim.com/qlJEzZ.jpg)
(http://i.hizliresim.com/QlpQjj.jpg)
(http://i.hizliresim.com/b2LyPm.jpg)
(http://i.hizliresim.com/d27X9p.jpg)
(http://i.hizliresim.com/5kGYj5.jpg)
(http://i.hizliresim.com/Aqy3jB.jpg)
(http://i.hizliresim.com/0kGy3Y.jpg)
(http://i.hizliresim.com/4kG0N7.jpg)
(http://i.hizliresim.com/WZG0Lq.jpg)
(http://i.hizliresim.com/poG0pN.jpg)
-
Sonuçlar cok basarili olmus elinize saglik,aceleciligim yuzunden internete bakmadan oyma bicagi bende yaptim 2 tane ama sapi ve bicagi kisa oldu birde solaklara göre yapmişim,tam bir fiyasko yani :) 1-2güne bende egeden denemeyi düşunüyorum aslimda civa celigi bulsam daha iyi olur diye dusunuyorum.
-
Rıza hocam sizi tebrik ediyorum hem ustalığınız la hem babalığınızla örnek oluyorsunuz biz çıraklara....
Not: cihan hocam ben solağım :D
-
harika bir iş yaptınız.. ellerinize sağlık..
-
Çok güzel resimler, çok güzel eserler, çok güzel bir aile. :2up