Bıçak Sanatı - Forum

Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: Murat AKIN - 08 Ocak 2015, 20:12:33

Başlık: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Murat AKIN - 08 Ocak 2015, 20:12:33
 (http://s27.postimg.org/yujqshkgz/08_01_2010_Kabak_003.jpg)

Bölgesel olarak kıyıda, bucakta kalmış bir adeti anlatacağım:

Kabağın bıçakla, kesilmekten başka ne ilgisi var deyip düşünebilirsiniz,

Bugün 8 ocak diğer bir tarihte "kasım günü 62"

Aslında anlatacağım konu eski bir hikaye gibi düşünebilirsiniz, yaşayananlar bakımından bir anı olarak hafızalarda kalmış.

Hiristiyanlar için hacın suya atılmasıyla başlıyan, anlatacağım olayla devam eden bir süreç:

********************************************************************************************************

Anlatacağım olay:

Hiristiyanlarla aynı ortamı paylaşan müslüman türkler için sıkıntılı bir gün olan yukarıda yazdığım tarihte evlerine kapanırlar ve pek dışarı çıkmazlarmış.

Hiristiyanlar özel olarak besledikleri domuzları, o gün şiş sokup öldürdükten sonra, kor ateşin üzerinde bizim ütüleme dediğimiz olayı yapar derilerini kazırlarmış.

Bu yağlı deri yanarken çok kötü koku çıkarırmış.

Bu kötü yanık kokusunun duyulması önleyeceği inancıyla her müslüman türk evinde bal kabağı pişirirmiş.

********************************************************************************************************

Birde bu olaya benzememesi için kurban veya herhangi hayvan kesiminden sonra kelle ve ayaklar ütülenmez, bıçakla tek tek yüzülürmüş.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Salim Türk - 08 Ocak 2015, 20:17:21
Bir şey daha öğrenmiş oldum. Kabak tatlısını pek bir severim. Her yediğimde bu yazı aklıma gelecek.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Volkan - 08 Ocak 2015, 20:36:38
Bir şey daha öğrenmiş oldum. Kabak tatlısını pek bir severim. Her yediğimde bu yazı aklıma gelecek.

Salim abi ile kesinlikle aynı fikirdeyim. Üzerine taze kaymakta fena olmazdı diye birde ek yapayım  :D
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Salim Türk - 08 Ocak 2015, 20:51:01
Çok farklı yapılış türleri var. Ben doğradıktan sonra şekerliyorum. Şeker kabağı sulandırıyor ve kendi suyu ile pişiriyorum. Tavsiye ederim. Kireç suyunda bekleterek ve değişik yöntemlerle de pişirdim ama doğal kendi suyu ile pişmesinin tadını vermiyor. Birde kabağın türü de çok önemli. İçi koyu renkli kabaklar var. Cinsini bilen vardır belki o kabak ile yapılan çok güzel oluyor.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: hüseyin75 - 08 Ocak 2015, 21:12:19
Buralarda da kirecte bekletiyorlar. Bi yedim yemez olaydim. Kabagin o guzel tadiyla alakasi yok. .bazilari da boyle sever.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Salim Türk - 08 Ocak 2015, 21:18:58
Dolapda var :) Dışı çıtır çıtır içi yumuşak oluyor. Kireçte bekleme süresine göre dış katmanın kalınlığı değişiyor. Üniversitedeyken birkaç defa yapmıştık. Yanılmıyorsam Hatay, Adana gibi yörelerde pek bir seviliyor.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: aliata - 08 Ocak 2015, 21:19:46
Bilgi paylaşımı için teşekkürler.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Kaya - 08 Ocak 2015, 21:28:23
Kirecın kaymağıyla yanılmıyorsam .Murat Hocam anlattığınız hadiseyi Trakya ve Balkanlarda Bocuk domuzu diye  söylerlerdi diye hatırlıyorum..
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Salim Türk - 08 Ocak 2015, 21:43:15
Sönmüş kireç bir süre sonra dibe çöküyor. Üzerindeki şeffaf su kullanılıyor. Kabak bu suda bekletiliyor. Daha sonra iyice yıkanarak pişiriliyor.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Murat AKIN - 08 Ocak 2015, 22:10:21
Kirecın kaymağıyla yanılmıyorsam .Murat Hocam anlattığınız hadiseyi Trakya ve Balkanlarda Bocuk domuzu diye  söylerlerdi diye hatırlıyorum..

Bocuk domuzu sözünü duymadım, belki vardır.

Ben olayı başka yerden duydum adını da "domuz kırımı" olarak biliyorum.

Domuz kırımı olayını 2 ay kadar oldu "youtube"ta görmüştüm, anlatılanlara uyuyordu.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Emrah - 08 Ocak 2015, 22:25:15
Talının tahini eksik. Eger denemediyseniz mutlaka deneyin. Biz üzerine tahin gezdirerek servis yapıyoruz. Hikaye için teşekkürler
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: sefaçabuk - 08 Ocak 2015, 22:26:36
Murat Hocam sağolasın paylaştığın için.

Salim, kabak tatlısını bende aynı Senin sistemle yapıyorum gerçekten harika oluyor ama tavsiye ederim, üzerine çevizle birlikte biraz da tahin gezdirip denemelisin  ^-^ Kireçte bekeleterek yapıldığında aslında kabak reçeli olur, gerçekten çok güzeldir  :2up
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Salim Türk - 08 Ocak 2015, 22:28:41
Tahin tatlılara çok yakışıyor. Tahin değinde tahinli kaymaklı kemalpaşa tatlısı aklıma geldi :) Bir arkadaşımın iş yerindeki spesiyal tatlısıydı.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 08 Ocak 2015, 23:29:37
Ben de Salim ustam gibi üzerine şeker döküp sulanınca da ocakta pişiriyorum.Üzerine kırılmış çeviz içi ve tahinde konuldumu tadından yenmez.Aydın'nın meşhur tatlısıdır  :)
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Metin KILIÇ - 09 Ocak 2015, 00:34:54
Şu kabak tatlısının envai çeşidini yedim, bir türlü beğenemedim. Sevenlere afiyet olsun.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: gokhand - 09 Ocak 2015, 10:15:24
paçayı da kelleyide bi ayrı severim, derisi yüzülmüşlerinede pek ragbet etmem. Hatta demirci ocağımda kendim tütsülüyorum, tel fırça iyi iş görüyor. Dikkat edilmesi gereken nokta paçada tırnakları çıkardıktan sonra aralarını kızgın demirle daglamak lazım. Burun deliklerini kulaklarını da aynen. ayrıca burun üstü vurmak lazım , birtakım salgılar :) dışarı çıksın diye. Sonra 24 saat soguk suda bekler ayrıca fırçalanır bembeyaz olur ..  Düdüklüde güzel pişirilir . çorbası kemige kuvvet verir. Yaşlı kadınların düzenli içmesi lazım kemik erimesine karşı... selamlar
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: Murat AKIN - 09 Ocak 2015, 11:16:38
Paçanın ve kellenin eti yenilebilir ama derisi....
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 09 Ocak 2015, 17:21:54
paçayı da kelleyide bi ayrı severim, derisi yüzülmüşlerinede pek ragbet etmem. Hatta demirci ocağımda kendim tütsülüyorum, tel fırça iyi iş görüyor. Dikkat edilmesi gereken nokta paçada tırnakları çıkardıktan sonra aralarını kızgın demirle daglamak lazım. Burun deliklerini kulaklarını da aynen. ayrıca burun üstü vurmak lazım , birtakım salgılar :) dışarı çıksın diye. Sonra 24 saat soguk suda bekler ayrıca fırçalanır bembeyaz olur ..  Düdüklüde güzel pişirilir . çorbası kemige kuvvet verir. Yaşlı kadınların düzenli içmesi lazım kemik erimesine karşı... selamlar
+100 Gökhan ustama aynen katılıyorum.Tıpkı annemin yaptığı gibi tarif etmiş.bu usûl Denizli yöresinde çok iyi bilinir.Murat hocamın dediği gibi,Aydın yöresi derisini yüzer veya hiç uğraşmayıp toprağa gömerler  :) Halbuki esas etli kısım derisindedir,yüzerseniz bir özelliği kalmaz.tüyleri kızgın demirle dağlarsanız eser kalmaz.
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: hüseyin75 - 09 Ocak 2015, 21:01:56
Kelle paca corbasini severdim taaki gercekten kelleden yapildigini ogrenene kadar .
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: damasscus(Ömer Yüksel GÜNER) - 09 Ocak 2015, 21:08:04
Konusu geçmişken söyliyeyim ozaman,piyasada özellikle dışarda seyyarlardan yediğiniz köfteler çoğunlukla kelle kıymasından yapılır .Buna rağmen şanslısınız bence   :)
Başlık: Ynt: Adet, gelenek ve göreneklerimiz:
Gönderen: gokhand - 10 Ocak 2015, 14:12:45
yüzde 100 dana eti diye satılan sucukların büyük bir bölümü dananın kellesinden  Alinan etten mamul dur.