Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Bıçak bileme => Konuyu başlatan: gokhand - 31 Ekim 2014, 17:40:41
-
Nette dolanirkan Pavol Sandor diye bir adamın vidyolarina denk geldim. http://www.fotogaleria.sandor.sk/ine/ostrie/Vysledky_testov.pdf ilk önce bu pdf dosyasını indirin. yanlarında youtube vidyolarının linki var. Pdf de göreceginiz çeliklerden yapılma bıçakların sertlik, efektif kesme yüzey uzunluğu, bileyleme grit farklılıkları, bileyleme çeşidi ve anlamadığım birçok değişkenin bulunduğu bir testten geçirilmesi var. Ve tüm bıçaklar incelenirken mikroskop altında 300 kere biyütülmüş görüntüleri var. 20 mm lik halat kesiyor. Pdf den anladığım
440 c 380 adet,
D2 600 adet iken
s90 v 2300adet
M390 3625 adet
CPM 121 REX 6200adet
ve lider Vanadis 10 7800 adet kesim yapıyor. Tabi tabloda bıcakların agız açıları falan hepsi var
-
Lider 9400 kesim ile ZDP189
M390ların bir tanesi 1500 kesim yaparken diğeri 3000 küsür yapıyor.Açı çok önemli. :2up
-
24 derece rozsutec ile (bu taş forumumuzda paylaşılmıştı burak akrdaşımız sayesinde burdan teşekkürler) bileylenen m 390 en iyi performansına ulaşmış.
-
yanlız arada fark var vanadis 10 nun agız acısı 30 derece
m390 nın 24 derece
vanadis 10 24 dereceye indirince olacakları tahmin edebiliyorum cıt cıt cıt :)
-
Harika paylaşım bu arada çok teşekkürler :2up
-
zdp189 da 31 derece açıyla sınıfta kalmış Özgür Ustam, demek ki "açı" candır :)
-
zdp189 da 31 derece açıyla sınıfta kalmış Özgür Ustam, demek ki "açı" candır :)
20dereceye inincede hepsini geçiyor. :2up REX121 ise 25 derece 4200 kesim yaparken 30 dereceye çıkartıldığında 6200 kesim yapıyor ???
-
yahu benim bıçaklarım niye çabuk körleniyor diye sıkıntı ediyordum 10 derecelerde aha öğrendim.
-
Bu konu çok ilginç bilgiler verdi bana. Öte yandan bileyleme kolaylığı da çok önemli. Rex121 bilemeyi hiç istemem doğrusu!
Ama bu test, bir başka testle çelişiyor. O testte S90V, M390'dan iyi performans gösteriyordu. İlginç...
-
Çok güzel bir test. Teşekkürler abi.
-
Lider 9400 kesim ile ZDP189
M390ların bir tanesi 1500 kesim yaparken diğeri 3000 küsür yapıyor.Açı çok önemli. :2up
2.sayfayi gormemisim wootz bile varmis
-
Bileme ile performans çok değişmiş.Youtube videolarına bakmadım henüz ama tablodaki açı hariç bileme ile ilgili diğer parametrelerin anlamını tam kavrayamadım.
-
Çok ilginç ve faydalı bir paylaşım olmuş sağolun. :2up
-
çok kapsamlı bir tablo olmuş, teşekkürler :)
-
Çok güzelve onemli bir paylasim
-
Teşekkürler
-
Bence mükemmel bir döküman olmuş çok net bilgiler var.Paylaşım içn teşekkür ederim.
xx
-
2. sayfa nerde, pdf dosyasını indirince tek sayfa çıkıyor karşıma.
ayrıca yukarıdaki yorumlar ile tablo arasında korelasyon kuramadım. dikkate alınacak sütun kırmızı ile işaret edilen ve KD30 Hanna (eben) bıçağı %100'e normalize edildiği sütün değilmi? açılar hemen hemen aynı, vs vs.
açıklarmısınız.
-
Yapılan test 20 mm'lik ip kesme testi.
Kesilen ip adedini çizelgenin bir sütununda vermiş.
Sonra bu adedi 10 cm'lik ağızlı bir bıçağa göre normalize etmiş; kısa bıçak daha körmüş gibi algılanmasın diye.
Sonra da 10 cm ağız boyuna normalize ettiği adetlerden en yükseğine göre normalize etmiş. Böylece keskinliği 1.ye göre yüzde üzerinden normalize etmiş.
--
Bunun sayfa ededi bir iki gün önce ikiydi. Herhalde dosya güncellendi.
--
Bu arada arkadaşlar; ZDP, REX falan diyorsunuz da 1 numarada Damascus var. 8)
--
Test iyi hoş da bir de bu bıçakların keskinlik uğruna neleri feda ettiğini görmek için Charpy darbe deneyi gibisinden bir şeyler yapsaydılar. Böylece hangi bıçağın sırçadan hangisinin çelikten olduğunu da görürdük. >:D
-
Anladığım kadarıyla bıçakların hepsini yeniden 30 derecede bilemişler. O nedenle eski 20-24 derece açı muhabbetleri güncel dokümanla örtüşmüyor.
-
N690 lada test yapilis olsa hangi celiklerin arasinda olurdu . Su an onla calisiyorum merak ettim. :2up
i
-
Güncelleme yapmışlar tabloda benim arşivde eski tablo var isteyen olursa yüklerim. ;)
-
Yapılan test 20 mm'lik ip kesme testi.
Test iyi hoş da bir de bu bıçakların keskinlik uğruna neleri feda ettiğini görmek için Charpy darbe deneyi gibisinden bir şeyler yapsaydılar. Böylece hangi bıçağın sırçadan hangisinin çelikten olduğunu da görürdük. >:D
+1
-
Güncelleme yapmışlar tabloda benim arşivde eski tablo var isteyen olursa yüklerim. ;)
OK, böylece önceki yorumların farklılığı anlaşıldı.
Bu arada söylemek istediğim yapılan test keskinliği belirleme testi değil. yüksek frekanlarda operasyon sonucu aşınmı ile düşen kesme performansını belirleme ( ve haliyle "edge retension" karşılığı ağız tutma diyebiliriz).
eski okuduğum bir makale aklıma geldi. arşivden yükledim buraya. düşük sertlikte damascus, yüksek sertlikte paslanmaz çeliğin en iyi performansı göstermesi paslanmazın uygun ısıl işlem ile kromca zengin karbürlerin mikroyapıda düzenli dağılımı ile ve; düşük matris sertliği şartlarında , diğer çeliklere göre damascusta çok daha yüksek oranda karbür bulunması ile açıklanmış. yine vs vs. daha da detaylar ekteki makalede.
ha gönderdiğiniz tabloya göre şöyle bir soru çıkıyor ortaya neden yüksek sertlikte damascus daha iyi performans göstermiş. kesme sayısı, uygulanan yük (burada kol gücü), kesme açısı (bıçağın geometrisi veya tutuşa göre değişiyor) vb kararlı ( ve bilimsel) değil. ayrıca damascus çelik tipini araştırınca japon daido firması üretiyor ancak web sayfasında kimyasal bileşime ulaşamadım ( çok yüksek sertlik hem karbon hem de cr-ni gibi karbür yapıcı elementler ile sağlanmış olabilir).
-
eski tablo
http://www.dosya.tc/server36/GdrDxF/Vysledky_testov.pdf.html
-
http://s3.dosya.tc/server29/DYBT1r/Weartestsofsteelknifeblades.pdf.html
-
Bileşim burada:
C 3%, Cr 20%, Mo 1%, V 0.3% and iron to 100%
bu artık çelik değil!!! elde işlenmez ;)
-
Evet arkadaşlar bu linklerin hiç biri açmıyor galiba O:-)
-
Evet arkadaşlar bu linklerin hiç biri açmıyor galiba O:-)
VPN ile açılması tavsiyedir
Alttaki link çalışıyor.
http://www.fotogaleria.sandor.sk/ine/ostrie/Vysledky_testov.pdf
-
Uğraşmadan direkt indirmek isteyenler içinde .pdf olarak eklemiş olalım. ;D
-
Teşekkür ederim Osman kardeşim seviyoruz seni :2up
-
bende kaç gündür bu konuyu arıyordum. bileme açıları konusunda cok faydalı bir tablo.tesekkurler.