Bıçak Sanatı - Forum

Atölye Muhabbeti => Bıçakçılık => Konuyu başlatan: slmnn - 21 Ekim 2014, 01:56:30

Başlık: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: slmnn - 21 Ekim 2014, 01:56:30
    Malum siteden becker bk2 ye benzeyen 420hc 4mm profil aldım. Almadan kafamda planı yapmıştım ancak çeliği elime aldıktan sonra başlayamadım. Ya kullanılmayacak hale getirirsem diye kendime sorar oldum. Bir bıçağım olsun istiyorum ama amacım haliyle öğrenmek olacak ilk denememde. Bıçağada, benim öğrenmeme de faydası olması açısından bu başlığı açtım, yardımlarınızı bekliyorum.
   
1- Sefa Çabuk yöntemi ile ağız açmayı düşünüyorum bu yeni başlayanlar için uygun mudur?
2- Bıçak bushcraft için. Scandi ağzın uygun olduğunu okudum. Bu malzeme için ağız kaç derece olmalıdır?
Isıl işlemden önce kaç mm ağız bırakmalıyım?
3- Ağzı açtıktan sonra perdah(anladığım çizikleri giderme) yapıcam. Gerilimden çatlamaması için delikler havşalanacak. Bıçağın sırtındaki keskin köşe yuvarlanmayacak değil mi?
4- Sonrasında ısıl işlemi de kendim denemek istiyorum. Bunu yapabileceğim tek yol şuan kömür gözüküyor. Bu yöntem elimdeki malzemeye uygun olur mu?
Benim anladığım kadarıyla kömüre alttan hava vericem, bıçağı içine koyucam, turuncu olduğunda alıp sıvıyağın içinde soğutucam. Bu şekilde yeterli ısıya çıkabilir miyim?
5- Bıçağı gerekli sertliğe ulaştırabilir miyim? Meneviş için soruyorum. Meneviş yapmam gerekirse kaç derecede hangi sıcaklıkta yapmalıyım? Fırında telin üzerine mi koyucam yoksa özel bi ayak mı yapılıyor?
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 02:09:28
1- Önce hurda saç parçalarıyla antrenman yapın. Acemiler için o kadar uygun değil. Ama ne uygun ki zaten?! :)
2- Ben bilmem ustalarım bilir. Aslında fikrim var ama fikir bilgi değildir.
3- Hangi keskin köşe?
4- O çeliğe kömürle su veremezsiniz, unutun bunu. Profesyonel ısıl işlemciye gidecek.
5- Menevişi de ısıl işlemci yapacağı için bunu dert etmek gereksiz.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Ersin Özdemir - 21 Ekim 2014, 08:27:17
Benim basligi oku oradaki hem hatalari görün hem de dogrulari ben profili bir kere bozdum tekrar bant zimparasinda duzelttim formda tüm bilgiler var ama biraz daginik konular. Biraz ar-ge yapacaksinjz artik  8)
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: deserteagle - 21 Ekim 2014, 11:32:10
    Malum siteden becker bk2 ye benzeyen 420hc 4mm profil aldım. Almadan kafamda planı yapmıştım ancak çeliği elime aldıktan sonra başlayamadım. Ya kullanılmayacak hale getirirsem diye kendime sorar oldum. Bir bıçağım olsun istiyorum ama amacım haliyle öğrenmek olacak ilk denememde. Bıçağada, benim öğrenmeme de faydası olması açısından bu başlığı açtım, yardımlarınızı bekliyorum.
   
1- Sefa Çabuk yöntemi ile ağız açmayı düşünüyorum bu yeni başlayanlar için uygun mudur?

Pratik, yeni başlamaya görece uygun yöntemdir ama bunun mantığını iyi kavramak tabi ki gerekli.

2- Bıçak bushcraft için. Scandi ağzın uygun olduğunu okudum. Bu malzeme için ağız kaç derece olmalıdır?
Isıl işlemden önce kaç mm ağız bırakmalıyım?

Scandi taşlamanın aslında en büyük avantajı bıçağı yapan için. Kullanıcıya sağladığı kolaylık bir derece ve göreli ama bunun taşlamasını açmak açının fazlalığından ve üretilen talaşın azlığından dolayı daha kolay.

3- Ağzı açtıktan sonra perdah(anladığım çizikleri giderme) yapıcam. Gerilimden çatlamaması için delikler havşalanacak. Bıçağın sırtındaki keskin köşe yuvarlanmayacak değil mi?

420 HC - tabi bendeki dokümanda (Latrobe - LSS 420 HC) diğer firma dokümanlarına göre farklılık olabilir ama - azami sertlik için 1025C sıcaklıkta, azami dayanım için 982C sıcaklıkta 30dk demlendikten sonra hava, basınçlı gaz yada ılık yağda su verin diyor. bu ortamların namlı sıcaklığını aşırı hızlı değiştirmeyeceğini düşünürsek - ki yağ için bu konuda çekincem var - sırttaki keskin köşeler sorun olmaması ihtimali var diye düşünüyorum. Ancak mecbur değilseniz sırtta yine de köşe bırakmayın. Ateş çubuğu çakmak için sırtta keskin köşe isteyenler de bunun için ısıl işlemden sonra sırtı yeniden taşlıyorlar.

4- Sonrasında ısıl işlemi de kendim denemek istiyorum. Bunu yapabileceğim tek yol şuan kömür gözüküyor. Bu yöntem elimdeki malzemeye uygun olur mu?
Benim anladığım kadarıyla kömüre alttan hava vericem, bıçağı içine koyucam, turuncu olduğunda alıp sıvıyağın içinde soğutucam. Bu şekilde yeterli ısıya çıkabilir miyim?

Isıl işlemi yukarda da kısmen anlattım. Gerekli sıcağa kömürde tabii ki çıkabilirsiniz ama hangi sıcaklığa çıktığınızdan emin olmanızın yanında gereken demlenme süresi boyunca tufal oluşumunu ve karbon kaybını engellemeniz, sıcaklığı dengede tutabilmeniz pratik olarak ihtimal dışı gibi.

Bıçağı bir ısıl işlemciye vermenizi öneririm.

5- Bıçağı gerekli sertliğe ulaştırabilir miyim? Meneviş için soruyorum. Meneviş yapmam gerekirse kaç derecede hangi sıcaklıkta yapmalıyım? Fırında telin üzerine mi koyucam yoksa özel bi ayak mı yapılıyor?

Her şey yolunda gittiyse 250-260C arası menevişlemeyle azami tokluğa ve 52 HRC civarı sertliğe ulaşırsınız. 149C için 53-54 HRC sertlik alırsınız deniyor. Meneviş süresi de 1 saat. Menevişleme de iki kere.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 14:07:57
2- Bıçak bushcraft için. Scandi ağzın uygun olduğunu okudum. Bu malzeme için ağız kaç derece olmalıdır?
Isıl işlemden önce kaç mm ağız bırakmalıyım?

Scandi taşlamanın aslında en büyük avantajı bıçağı yapan için. Kullanıcıya sağladığı kolaylık bir derece ve göreli ama bunun taşlamasını açmak açının fazlalığından ve üretilen talaşın azlığından dolayı daha kolay.

Üstad, arkadaş açı sormuş. Siteden baktım, aldığı profil 4 mm kalınlıkta. 420HC için 30 derece uygun mudur?
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: deserteagle - 21 Ekim 2014, 14:34:52
Bu konuda doyurucu bir dokümanım yoktu ama biraz bakındım. Knife-depot'un yalancısı olayım. 30 güvenli bir açı diyor adamlar.

http://www.knife-depot.com/learn/pocket-knife-blade-steel/ (http://www.knife-depot.com/learn/pocket-knife-blade-steel/)
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 14:41:20
O zaman kesici ağızdan 6.6 mm yukarıya sınır çizgisini çizeceksiniz Burak Bey.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: ozgurozdemir - 21 Ekim 2014, 14:42:11
bu konuda daha dün bir kaç araştırma yapmıştım

eylem ustanında dediği gibi 30 derece güvenilir ama en yüksek nokta
acıları av bıçakları (mutfak bıçakları hariç ) 21 ila 30 derece arası diyorlar böyük bıçakcılar 30 derece üstü için direkt baltaya giriyormuş
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 14:49:42
O zaman en az 6.6 mm olacak, en çok 9 mm...
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: slmnn - 21 Ekim 2014, 15:44:40
     Cevaplar için teşekkürler.  Isıl işlem öncesi kenarları da az biraz yuvarlıyorum ısıl işlemden sonra tekrar düzeltiyorum. Elimdeki çeliğin iyi olmadığını düşünüyorum bu yüzden dediğiniz gibi 30 derece ağız açmayı  deniyeceğim.  Bunun için üst sınırı şu siteden http://www.calculatorsoup.com/calculators/geometry-plane/triangle-theorems.php (http://www.calculatorsoup.com/calculators/geometry-plane/triangle-theorems.php) hesapladığım kadarıyla emin olmamakla beraber 30 derece ve 4 mm için 7,46 mm buldum. Tahminimce yanlış oldu, sizin kullandığınız bir hesaplayıcı varsa onu öğrenmek isterim.
    Isıl işlem öncesi kesici ağızı 1 mm mi bırakmalıyım?
    Aslında en ilgimi çeken ve uğraşırken daha fazla zevk alacağımı düşündüğüm nokta ısıl işlemdi. Bunu şuanda yapamayacağımı öğrendiğim için hevesim kırılmadı değil. Bu işlemi deneyimleyebileceğim başlangıç noktasında  daha risksiz yada becerebilme ihtimalimin daha fazla olacağı hangi çelik ile çalışabilirim?
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 16:12:43
Ben hesabımı 0.5 mm pay bırakmaya göre yapmıştım Burak Bey. Tekrar yapayım hesabı: 4-0.5=3.5 mm. Yarısı 1.75 mm eder.

Dar açısı 15 derece olan dik üçgenin kısa dik kenarı 1.75 mm ise, uzun dik kenarı nedir? Cevap: (Cos 15)* (1.75/(sin 15))=6.531 mm. Yuvarlarsak 6.6 mm...

Aslında su verme işlemini siz yapmayacağınız için, yetkin bir ısıl işlemcinin elinde o çelik yeterince iyidir. Endişeniz yersiz bence. Çelik yeterince iyi olmasa, o firma prestijini tehlikeye atıp satmazdı o çeliği...

"Isıl işlemi illa ben yapacağım" diyorsanız, ben Ck67 önereceğim Burak Bey. Hem nispeten kolay bulunuyor, hem de mangalda çelik pişirebilirsiniz! :)
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: deserteagle - 21 Ekim 2014, 16:36:32
Bu arada Latrobe'nin verdiği sertlikler ile Buck'ın ürünlerinde olduğu söylenen sertlikler tutmuyor. Belki benim sertliğin 1-2 HRC üstü de söz konusu olabilir.

Latrobe'nin grafiğindeki değerler de 1025 değil 1010C için olduğundan rakamlar biraz daha düşük.

Ancak kesin olan bir şey var. Menevişi kesinlikle 260C üstünde yapmamak gerek. Siz ona 250C deyin.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: slmnn - 21 Ekim 2014, 17:00:34
     Hesabı anladım tamamdır  :) Ağzını da 0.5 mm bırakıyorum. Isıl işlemi kendim yapmıyorum  ck67 için de şimdiden heyecanlanıyorum :) .
     İzmir de ısıl işlem yaptırabileceğim bir adres verebilirseniz sevinirim. Bir de bu işlemin ortalama ücreti nedir?
     Yapım aşamasında illa biyerlere takılıcam o zaman tekrardan bi kaç sorum olabilir verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Isıl işlem öncesi son halinde iken tavsiyelerinizi almak için fotoğraf yüklerim. Ben başlıyorum üstadlar saygılar  :)
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Salim Türk - 21 Ekim 2014, 17:07:29
Burak İzmir dışında Taner ustamız da ısıl işlem hizmeti veriyor.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 21 Ekim 2014, 17:19:16
Burak İzmir dışında Taner ustamız da ısıl işlem hizmeti veriyor.

+1

Isıl işlemciler bu kadar küçük parçalarda yetkin değillerdir genelde. Uğraşmayın, Taner Bey'e kargolayın gitsin...

Çeliğin üzerine, CD kalemi ile çeliğin türünü muhakkak yazın. (420 HC)

Ücretini Taner Ustama veya Salim Ustama sorabilirsiniz özelden. Veya diğerlerine, size kalmış...

Kolay gelsin!

NOT: Dediğim gibi, Tekniği iyice anlayın önce, sonra hurda saç parçalarıyla antrenman yapın, en son profil ile çalışın. Boşa gitmesin malzeme...
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: slmnn - 23 Ekim 2014, 15:34:05
    Eğe ile 30 derecelik scandi ağız açmaya çalıştım. Ağzı tamamen düz yapamadım, yer yer ufak dış bükeylikler oldu. Hatta bunları düzeltmeye çalışırken ağız kalınlığı iyice düştü. Elimde kumpas yok kaç mm bilemiyorum ama maket bıçağının sırtından daha ince oldu. İlk defa eğe ile çalıştım kullanması gerçekten zevkli. Bir de ağzın başladığı yer iki yüzde de farklı oldu bir tarafta köşeli yapabildim ama ilk yaptığım taraf daha yuvarlak oldu ve namlunun uç kısmında taşlama izini kaçırdım. Benim gördüğüm hatalar bunlar sizlerinde fikirlerini almak isterim. Yeni çalışmalarda nerelere daha dikkat etmeliyim yada tamamen yanlış yaptığım bi nokta var mı?

(http://i59.tinypic.com/25ptzt5.jpg)
(http://i57.tinypic.com/14wyiyo.jpg)
(http://i61.tinypic.com/254wjro.jpg)
(http://i57.tinypic.com/35jz6tc.jpg)

Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Salim Türk - 23 Ekim 2014, 16:04:41
Scandi olduğu için zaten ısıl işlemden sonra bileme yapacağın için o zaman ufak tefek hatalarda kaybolur. Taşlamanın bitim yerindeki oluğu yapmana gerek yoktu bence. Düz yüksek taşlamalarda ikinci bir bileme açısı olduğu durumlarda daha faydalı olur.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: egeleme_rampasi - 23 Ekim 2014, 16:16:27
Bilmediğim bir şey daha öğrendim. Scandi taşlamada bileme oyuğuna gerek yok.

Teşekkürler Salim Ustam.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: slmnn - 23 Ekim 2014, 16:20:19
    Profilin kendinde vardı o oyuk. Ağız inceliğine ne diyorsunuz bu şekilde ısıl işleme gidebilir mi?
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Salim Türk - 23 Ekim 2014, 16:56:28
Kumpas ile ölçülür. Çok fazla inceldiyse kesici kısmı hafif eğeleyerek bu sorun kalkar.
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Ersin Özdemir - 23 Ekim 2014, 16:59:54
Profilin modeli çok güzel çok beğendim kaç cm toplam uzunluk.?
Taslama harfinin sonuna o oyuğu acmasaydiniz çok güzel olurmus
Başlık: Ynt: Başlangıç için Yardım..
Gönderen: Salim Türk - 23 Ekim 2014, 17:04:18
http://www.kabar.com/knives/detail/1 bak burada orijinal ölçüleri var.

Bu arada o üstteki çıkıntıyı iptal et. Resim üzerinden çizim yaptıkları için ve kabza daha kalın olduğu için çıkıntı var diye algılamışlar.  Profilin sırtı normalde düz geliyor.

(http://image.rockynational.com/Ka-Bar/Knives/2-0002-1/Becker-BK2-Becker-Campanion-3.jpg.jpg?width=1000)