Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Sabit Namlu => Konuyu başlatan: sefaçabuk - 02 Haziran 2014, 22:40:47
-
Çok özenli yapmadığım bir bıçak olduğundan paylaşıp paylaşmama konusunda kararsızdım, en son madem yaptım paylaşayım dedim. Kendi kullanacağım bir saha bıçağı, malzemesi planya çeliği, sap huş ağacı. Toplam boyu 210 mm, sap 110 mm. Yüzey nitrik asitle dağlama.
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/dag%20bayr/DSCF6531_zps8de4ed6d.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/dag%20bayr/DSCF6531_zps8de4ed6d.jpg.html)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/dag%20bayr/DSCF6532_zps06df440d.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/dag%20bayr/DSCF6532_zps06df440d.jpg.html)
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/dag%20bayr/DSCF6533_zps769c0d65.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/dag%20bayr/DSCF6533_zps769c0d65.jpg.html)
-
(http://i1115.photobucket.com/albums/k557/assuva/dag%20bayr/DSCF6534_zps1aed75fd.jpg) (http://s1115.photobucket.com/user/assuva/media/dag%20bayr/DSCF6534_zps1aed75fd.jpg.html)
-
Allahtan özenmemişsiniz ustam şahane olmuş. Elinize sağlık. Pulanya bıçaklarını da eğe gibi yumuşatıyormuyuz.
-
Eline sağlık Sefa ustam ??? Herşeyi ile çok güzel :2up
-
Yok bunu yumuşatmadım, spirale flap takıp ağzı açtım ve ardından su taşında devam ettim. Isıl işlem görmedi yani.
-
Üstad elinize sağlık. Iyi ki paylaştınız. :D
-
Hocam bence siz yaptığınız herseyi paylasın. Bu bıçagı ben yapmış olsaydım paylasmak için sabırsızlanırdım. Kabzanın bir tarafında çatlaklarmı var yoksa desenmi.?
-
Sefa ustam; ellerine emeğine sağlık ben hem formuna hem de sapa bayıldım :2up :2up :2up
-
Sağolun arkadaşlar, valla sırf belki modeli beğenip değerlendirmek isteyen olabilir diye paylaştım.
Hocam bence siz yaptığınız herseyi paylasın. Bu bıçagı ben yapmış olsaydım paylasmak için sabırsızlanırdım. Kabzanın bir tarafında çatlaklarmı var yoksa desenmi.?
İbrahim, sapta çatlaklar var haklısın. Formu verdikten sonra farkına vardım, iyice ısıtıp açılabileceği kadar açılmasını sağladım, ardından da yapıştırıcıyla dolgu yaptım. Sağlam yani ;)
-
Herşeyi ile güzel bir saha bıçağı olmuş. Ellerine sağlık Hocam :2up
-
Sefa ustam yeni başlayanlara belkide bir bıçak yapacak olana eski eğe makas yayı yerine böyle hazır malzeme daha iyi ve kolay olmaz mı? En büyük sıkıntı ısıl işlem. Bu sayede bu dertden kurtulmuş olurlar. Bu konuda artı ve eksileri belirtirmisiniz.
-
Sefa ustam yeni başlayanlara belkide bir bıçak yapacak olana eski eğe makas yayı yerine böyle hazır malzeme daha iyi ve kolay olmaz mı? En büyük sıkıntı ısıl işlem. Bu sayede bu dertden kurtulmuş olurlar. Bu konuda artı ve eksileri belirtirmisiniz.
Sert malzemeyi işlemek daha büyük sıkıntı değil mi Arif abi hemde suyunu kaçırma ihtimali var :) (hele benim gibi avuç taşlamadan tırsan biri ise :D )
-
Sefa ustam yeni başlayanlara belkide bir bıçak yapacak olana eski eğe makas yayı yerine böyle hazır malzeme daha iyi ve kolay olmaz mı? En büyük sıkıntı ısıl işlem. Bu sayede bu dertden kurtulmuş olurlar. Bu konuda artı ve eksileri belirtirmisiniz.
Benzer şekilde bıçak yapan arkadaşlar var. Benim de bu şekilde yaptığım bıçaklar oldu. Eğer ağız açma sırasında sıcaklık fazla yükselip sertlik zarara uğratılmıyorsa ve şekillendirme yapılırken makinalardan yardım almada bir deneyim eksikliği yoksa olumsuz bir yanı yok. Ancak öte yandan bıçağın formunda delik delmek varsa sorun olur veya malzeme aşırı sert ve kırılgan bir yapıdaysa ve bu durum biraz daha yüksek sıcaklıklarda uygulanan menevişle düzeltilemiyorsa ( örneğin HSS malzem gibi) o zaman çalışma biraz kısıtlanabilir. Bir başka söylenecek şey de şudur; ısıl işlem her ne kadar kaçmak isteseniz de bıçak yapma disiplininde öğrenilmesi neredeyse zorunlu bir işlem. İşlemi bilmeyince veya zaman içerisinde bu yönde bir deneyim geliştirmeyince işin bir yanı hep güdük kalacaktır ve sizi kısıtlayacaktır; Yani arabanız var ve performansını biliyorsunuz ve isteseniz 240 yapabileceksiniz ama siz hep 90 tercih ediyorsunuz...gibi. Ben böyle bakıyorum.
-
Bilgiler için teşekkür ederim. Desenize benim de gaz betondan yavaş yavaş fırın yapma zamanım gelmiş.
-
Sefa Ustam elinize sağlık, iyi ki paylaştınız. Benim çok hoşuma gitti ayrıca sap gayet ergonomik gibi ve namlu karartması gerçekten çok başarılı elleriniz dert görmesin Ustam :2up
-
Hocam özenmediğiniz buysa özendiklerinize ne diyelim.. :2up
Herşeyi ile mükemmel.. yapmaya çalışıpta beceremediğim bir kabzesi var..
Nasrettin hoca hesabı ; sizin tuttuğunuz yeri arıyoruz ..
-
Isıl işlem bence en keyifli yanı. :)
-
Tebrikler sefa usta cok guzel olmus
-
Hocam ellerine emeğine sağlık yine süper ikili olmuş Bıçak ve kılıf
-
imzanız yeter hocam... çok hoş olmuş elinize saglık
-
Eline sağlık Sefa usta, çok güzel ve işlevsel olmuş
-
hocam tebrikler .Siz ustalığınızı gösteriyorsunuz bizde temaşa ediyoruz.Teşekkürler
-
Eline sağlık Sefa hocam çok güzel olmuş.
avuç içi taşlamayla ağız açarken, avuç içi taşlamanın yönü bıçağa dik konumda mı olacak? yoksa paralele mi? tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum ama olmazsa fotoyla örnekleyeyim. :)
demek istediğim aşağıdaki linkteki resimde olduğu gibi mi? tabi bıçak sabit, avuç içi elde olmak üzere :)
http://img.photobucket.com/albums/v238/w6f7/sawzallknife010.jpg
-
Arkadaşlar çok teşekkür ederim, sağolun varolun.
Eline sağlık Sefa hocam çok güzel olmuş.
avuç içi taşlamayla ağız açarken, avuç içi taşlamanın yönü bıçağa dik konumda mı olacak? yoksa paralele mi? tam olarak anlatabildim mi bilmiyorum ama olmazsa fotoyla örnekleyeyim. :)
demek istediğim aşağıdaki linkteki resimde olduğu gibi mi? tabi bıçak sabit, avuç içi elde olmak üzere :)
http://img.photobucket.com/albums/v238/w6f7/sawzallknife010.jpg
Aynen fotoğraftaki konum gibi olacak.
-
sefa ustam eline sağlık cok güzel olmuş maşşallah :2up :2up
bende yapabilsem hayırlısı ile
-
Sağol Özgür, bundan iyisini çıkarırsın eminim ;)
-
Eline sağlık Sefa usta. 8) Yine çok güzel ve temiz bir çalışma olmuş, çatlaklar da kaçınamadığın titizliğinin yanında ancak bu çalışmaya nazar olmuş.
Kılıfı bele anahtarlık gibi takıp bıçağı cebe sarkıtmayı mı planlıyorsun? Unutmadan, fazla bıçak taşımıyordun sanki, ama bunu kendi kullanımına yaptığına göre doğaya daha fazla mı kaçacaksın diye merak ettim.
Sapa ip deliği koymamışsın. Sahada ipi tercih etmiyorsun diyebilir miyiz? İp kullanımı konusundaki yaklaşımın nedir? Eksileri ve artıları konusunda illa ki edecek sözün vardır.
Biraz da teknik detay sorayım. Namlu kalınlığı ve bıçağın ağırlığı nedir?
-
Eline sağlık ustam ben de nitrik asit dağlamasını sorayım geçen gün d3 ü nitrik asit çözeltisine soktum yarım saat durdu gri oldu bu kadar kara nasıl yapacaz?
-
Eline sağlık Sefa Hocam, çok güzel olmuş.Ben de karartma yönteminin cevabını bekleyenlerdenim.
-
elinize sağlık hocam
-
ben de nitrik asit dağlamasını sorayım geçen gün d3 ü nitrik asit çözeltisine soktum yarım saat durdu gri oldu bu kadar kara nasıl yapacaz?
Ben de karartma yönteminin cevabını bekleyenlerdenim.
Buradaki karartmayı yaptığım ölçüyü yazayım, 1 Lt saf suya 1 çay bardağı %99 luk nitrk asit karışımı kullandım. İşlemi yaprken yüzey temiz ve yağsız olacak ( mutlaka asetonla silin). Çözeltiye daldırdıktan sonra saniyeler içinde kararma olur, fazla bekletmeden çıkarın ve yüzeye hemen camsil püskürtün. Ardından suya sokup temiz bir peçeteyle/bezle iyice veya skoçla hafifçe silin. İşlemi bu şekilde bir kaç kez tekrarlayın. Burada üç kez tekrarladım ve ardından yağlayın. İşlem bu kadar.
Eline sağlık Sefa usta. 8) Yine çok güzel ve temiz bir çalışma olmuş, çatlaklar da kaçınamadığın titizliğinin yanında ancak bu çalışmaya nazar olmuş.
Kılıfı bele anahtarlık gibi takıp bıçağı cebe sarkıtmayı mı planlıyorsun? Unutmadan, fazla bıçak taşımıyordun sanki, ama bunu kendi kullanımına yaptığına göre doğaya daha fazla mı kaçacaksın diye merak ettim.
Sapa ip deliği koymamışsın. Sahada ipi tercih etmiyorsun diyebilir miyiz? İp kullanımı konusundaki yaklaşımın nedir? Eksileri ve artıları konusunda illa ki edecek sözün vardır.
Biraz da teknik detay sorayım. Namlu kalınlığı ve bıçağın ağırlığı nedir?
Ustam, dikkatinden kaçmamış kılıf epeyce uzun, gerektiğinde arka cebe koymaya izin verecek kadar. Ayrıca anahtarlık kısmında görünen bir de çıt çıt var. Bu çıtçıt açılınca kılıf bıçakla birlikte boşa çıkabiliyor ama askı kemerde kalıyor. Uzun olmasının diğer bir avantajı da, kasıntısız serbest sallanan nesneler bulunduğu yerden kolay kolay ayrılmıyor ;) bu şekilde daha pratik kullanım olacağını düşünüyorum.
Haklısın fazla bıçak taşıyan biri değilim, doğaya çıktığımda eski bir 8 no Opinel kullanıyordum ama onun kilit mekanizması sizlere ömür oldu. Ayrıca bir kaç kez de Opinelin gücünün yetmediği bir kaç durum yaşadım bu nedenle onu emekli edip yerine bunu yaptım. Doğaya zaman buldukça çıkıyorum ama bu yıl önceki yıllardan daha azdı, bu yaz biraz abartacağım kararlıyım ;)
İp deliği koymadım haklısın, küçük bıçaklarda ( kendi kullanacağım) ip deliğini çok gerekli bulmuyorum açıkcası, her kullanımda o ipi elime geçirmeyeceğim ve elime ayağıma dolaşan gereksi bir ayrıntı olacak, ancak namlu uzun veya ağır olsaydı o zaman gerekli olabilirdi. Ağır bıçakların veya uzun bıçakların her zaman elden fırlayıp gitme olasılığı var, bunun bir kaç sakıncası var; bıçak olmadık bir yere veya olmadık birine gidebilir ve istemediğiniz bir sonuç yaşayabilirsiniz, bıçağı kaybedebilirsiniz ( ulaşamayacağınız bir yere fırlayıp gidebilir). Belirtmeden geçemeyeceğim bir durum daha var, bunlar ipin artılarıydı, ancak özellikle ip kullanımı kendinize de zarar verebiliyor. Bir gün Maçete kullanımında benim başıma geldi, ipi elime geçirmiştim ama elimden fırlayan alet kavis çizip kendi ayağıma geldi, araya gelen bir dal sayesinde çok az bir çizikle atlattım o dal olmasaydı kemiğe kadar derin bir kesi yaşayabilirdim. Unutmamakta yarar var.
Bıçağın kalınlığı 2.65 mm ve kılıfsız ağırlığı 104 gr. ( cep telefonumu da tarttım 92 gr ) hafif bir bıçak ve bence çok iş görecek bir bıçak oldu.
-
Sefa Hocam çok güzel olmuş. hem bıçak, hem de devamında paylaşılanlar. ;)
ısıl işlem konusunda sanırım haklısın. geçen haftasonu gazbetondan 0cak yapmam ve ck67 bir bıçağa su vermem malzeme alımıyla birlikte 2 saat kadar sürdü. ısıl işlem yapmaya bir ucundan başlamak aynı bıçak yapmaya bir ucundan başlamak gibi diye düşündüm. başlamak çok kolay ama ilerledikçe iş giriftleşiyor, dallanıp budaklanıyor 8)
ellerine sağlık hocam, her detayıyla tecrübe sahibi bir elden çıktığı belli olan bir bıçak.
-
Sefa Hocam merhaba;
Her zamanki güzellikte bir bıçak, elinize sağlık.
Merak ettiğim bir kaç konu var,
karartma işlemi yapılan bıçakta yiyecek keserken olumsuz bir durum oluyor mu?
Karartma ne kadar süreyle dayanıyor?
Saf suyu nereden buldunuz:))?
-
Yücel, karartma işlemi kullanıma bağlı olarak dayanımda değişiklik gösterebiliyor. Yoğun kullanımda bile tam metal görüntüsü çıkmıyor aslında, yine bir grilik kalıyor. Ben yiyeceklerde bıçak kullanırken öyle çok pimpirikli değilim, bıçak paslanır, paslanmaz, karartılmış hiç dikkat etmem doğrusu ::). Saf su petrollerde satılıyor, ayrıca klimalardan da elde edilebiliyor.
-
Teşekkür ederim.
-
Emeğinize sağlık