Bıçak Sanatı - Forum
Atölye Muhabbeti => Fırından Yeni Çıktı - (Eserlerimiz Galerisi) => Katlanır namlu => Konuyu başlatan: Soytürk Dönmez - 13 Nisan 2014, 21:19:51
-
Merhabalar değerli ustalarım ve hobidaşlarım. Yaklaşık olarak 3 aydır bir sürü talihsiz denemeden sonra nihayet yeni bir arkadaşla karşınızdayım. Bu arkadaşı yapma fikri nette gördüğüm bir çakıdan ortaya çıktı. Gördüğüm çakı düz namlu idi. Ben san mai yapmak istedim. Ortada 16 mm lik kare böhler O2 kullandım. Yanaklarda 5 mm lik demir lama. Lineer olarak 2.5 mm lik 304 paslanmaz kullandım. Değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum selamlar
Daha fazla resimler bloğumda
http://soyturkdonmez.blogspot.com.tr/
Özellikler :
Çelik : Böhler O2 den dövme
Sap : Wenge
Sap yanakları: 2.5 mm 304 paslanmaz
Pimler : Sapın sonundaki ikili 3 mm lik demir, namluda ise 4 mm lik demir pim
Namlu uzunluğu : 11.5 cm
Sap uzunluğu : 13.5 cm
Kalınlık : 3.5 mm
Namlu genişliği : 2.8 mm
(İlk birkaç fotoğrafta sap doğal halinde fotoğraflandı, daha sonraki fotoğraflarda sapa balistol yağ uygulandığı için renk daha koyu )
-
Devam ;
-
Kardeşim çakı harika olmuş. Ellerine sağlık :2up Sadece çakı açıkken namlu kabza ile ortalı değil. Bu tür çakıda delik ekseni nasıl ayarlanırdı bilmiyorum. Normalde çakı çiziminde çakı açıkken olması gereken yere namluyu yerleştiriyorum ve pim delik merkezi belirliyorum. Sonra namluda aynı delik noktasını olacak şekilde çakı kapalıyken pozisyonu ayarlıyorum ve delik noktasını belirliyorum. Linerde iki nokta oluyor ve bu iki noktaları çizgi ile birleştirip bu iki çizgi orta noktasını buluyorum. Yeni ve son merkez noktası burası oluyor. Bundan sonraki liner ve çakı merkez noktası da burası olmuş oluyor.
-
ustam harika olmuş namlu şekli kabzadaki kıvrımlar hepsi çok güzel ellerin dert görmesin
-
Sadece çakı açıkken namlu kabza ile ortalı değil.
Özellikle öyle yaptım Salim kardeşim :)
ustam harika olmuş namlu şekli kabzadaki kıvrımlar hepsi çok güzel ellerin dert görmesin
Teşekkür ederim :)
-
Hmmm, san mailere dönüş...
özlemişim bu tadı 8)
eline sağlık Dostum çok güzel olmuş ;)
-
Soytürk Hocam sen ve forumda bi kaç ustamız var onların bıçakları başka bir dil biliyor sanki ne zaman karşılaşsak lal oluyorum.
-
Ellerine sağlık soytürk ustam sana ait çakı bıçak nerede görürsem tanırım artık :2up :2up :2up
-
Çakı karika görünüyor ustam.. Ellerine, yüreğie sağlık.. :2up
Sırttaki noktalamayı sanırım matkapla yaptınız.. Oval eğe ile zıt karşılık açarak namlunun kuyruğundaki yılanımsı görüntü tüm sırt boyunca sürdürüle bilirdi sanki.. Elbette bu yalnızca bir fikir.. Tereciye tere satmak olmasın bizimkisi ::)
-
Ellerine sağlık soytürk ustam sana ait çakı bıçak nerede görürsem tanırım artık :2up :2up :2up
Hmmm, san mailere dönüş...
özlemişim bu tadı 8)
eline sağlık Dostum çok güzel olmuş ;)
:2up :2up :2up
Neler çektiğimi en iyi sen biliyorsun Gökhan ustam, bir sürü şanssızlık sonunda şeytanın bacağını kıracağız İnşallah ;)
Soytürk Hocam sen ve forumda bi kaç ustamız var onların bıçakları başka bir dil biliyor sanki ne zaman karşılaşsak lal oluyorum.
Beğenmenize çok sevindim amma şımartmayın lütfen :)
Ellerine sağlık soytürk ustam sana ait çakı bıçak nerede görürsem tanırım artık :2up :2up :2up
Teşekkür ederim :)
Çakı karika görünüyor ustam.. Ellerine, yüreğie sağlık.. :2up
Sırttaki noktalamayı sanırım matkapla yaptınız.. Oval eğe ile zıt karşılık açarak namlunun kuyruğundaki yılanımsı görüntü tüm sırt boyunca sürdürüle bilirdi sanki.. Elbette bu yalnızca bir fikir.. Tereciye tere satmak olmasın bizimkisi ::)
Teşekkür ederim, fikrini çok beğendim inan :2up Sırtın düz kalmasına içim el vermedi aklıma öyle bir şey geldi ve yaptım ama senin fikrin on numara, kısmetse başka sefere :2up
-
Soytürk, öncelikle söylemek isterim ki işin tasarımı çok güzel olmuş. Kullanılan malzemeler ve teknik düşünüldüğünde ortaya çıkan işin rustik olması bence hedefe tam isabet. Bir şey daha eklemek isterim ki bu tamamen kişisel yaklaşımımdır işi eleştirmek olarak düşünme. Sanmai de hat daha net ve keskin çıksa bıçağa çok daha yakışıyor düşüncesindeyim. Bu nedenle ortaya koyulan sert çekirdek çok ince tutulup, dış yumuşak katman daha kalın tutulduğunda, namlu veya genel olarak Sanmai çok daha görkemli ve belirgin çıkıyor. Sonuç olarak ellerin kolların dert görmesin diyorum :2up :2up :2up
-
Soytürk, öncelikle söylemek isterim ki işin tasarımı çok güzel olmuş. Kullanılan malzemeler ve teknik düşünüldüğünde ortaya çıkan işin rustik olması bence hedefe tam isabet. Bir şey daha eklemek isterim ki bu tamamen kişisel yaklaşımımdır işi eleştirmek olarak düşünme. Sanmai de hat daha net ve keskin çıksa bıçağa çok daha yakışıyor düşüncesindeyim. Bu nedenle ortaya koyulan sert çekirdek çok ince tutulup, dış yumuşak katman daha kalın tutulduğunda, namlu veya genel olarak Sanmai çok daha görkemli ve belirgin çıkıyor. Sonuç olarak ellerin kolların dert görmesin diyorum :2up :2up :2up
Teşekkür ederim Sefa ustam , ben şimdiye kadar hep tersini yapıyordum :o bundan sonra dış katmanın daha kalın olmasına dikkat edeceğim Sefa ustam teşekkür ederim :2up
-
Eline sağlık abi herşeyi ile güzel :2up
-
Soytürk ustam ellerin dert görmesin çok güzel olmuş gerçekten, kabaca profilin bir tanesini çıkartma fırsatı buldum bende anak üzerinde daha çalışmam lazım ilk fırsatta yanına gelmeye çalışacağım.
-
ellerine sağlık güzel çalışma olmuş
-
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.
-
Eline sağlık abi herşeyi ile güzel :2up
Teşekkür ederim :)
Soytürk ustam ellerin dert görmesin çok güzel olmuş gerçekten, kabaca profilin bir tanesini çıkartma fırsatı buldum bende anak üzerinde daha çalışmam lazım ilk fırsatta yanına gelmeye çalışacağım.
Teşekkür ederim, beklerim ;)
ellerine sağlık güzel çalışma olmuş
Teşekkür ederim :)
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.
Teşekkür ederim , ah birde tuttu mu tutmadı mı stresi olmasa tadından yenmeyecek :2up
-
Kardeşim bu arada söylemeden edemeyeceğim bu çakıya wenge çok yakışmış.
-
elıne saglık ustat arayı fazla acma ozlemısım senın calısmaları :)
-
Dövme bıçakların zaten ayrı bir karizması var. Hele özen gösterilmiş ve iyi yapılmış bir bıçaksa dadından yenmiyor :2up
Ellerinize sağlık muhteşem olmuş :)
-
Kardeşim bu arada söylemeden edemeyeceğim bu çakıya wenge çok yakışmış.
:2up
elıne saglık ustat arayı fazla acma ozlemısım senın calısmaları :)
Teşekkür ederim :)
Dövme bıçakların zaten ayrı bir karizması var. Hele özen gösterilmiş ve iyi yapılmış bir bıçaksa dadından yenmiyor :2up
Ellerinize sağlık muhteşem olmuş :)
Teşekkür ederim :)
-
Soytürk ustam ellerine kollarına emeklerine sağlık gene süper bir çalışmaya imza atmışsın, bize tebrik ve takdir etmekten başka bir şey bırakmıyorsun :2up :2up :2up :2up :2up :2up
-
Eline saglık ustam ;)
-
Kardeşim ellerine emeğine sağlık çok güzel bir çalışma tebrikler :2up :2up :2up
-
ellerine sağlık soytürk ustam çok harika olmuş, senin çalışman ve rengin farklı bu çalışmada da bu çizgiyi göstermişsin, ben ayrıca çalışmalarını çok beğeniyorum buda onlardan biri olmuş. :2up :2up :2up
-
Bu bildiğin sanat eseri olmuş,elinize sağlık.
-
Soytürk ustam ellerine kollarına emeklerine sağlık gene süper bir çalışmaya imza atmışsın, bize tebrik ve takdir etmekten başka bir şey bırakmıyorsun :2up :2up :2up :2up :2up :2up
Teşekkür ederim :)
Eline saglık ustam ;)
Sağolasın Mehmet kardeşim :)
Kardeşim ellerine emeğine sağlık çok güzel bir çalışma tebrikler :2up :2up :2up
Teşekkür ederim Rasim ustam :)
ellerine sağlık soytürk ustam çok harika olmuş, senin çalışman ve rengin farklı bu çalışmada da bu çizgiyi göstermişsin, ben ayrıca çalışmalarını çok beğeniyorum buda onlardan biri olmuş. :2up :2up :2up
Beğenmene sevindim Gökhan kardeşim :)
Bu bildiğin sanat eseri olmuş,elinize sağlık.
Teşekkür ederim, sanat eseri demeyelimde daha çok ekmek yemem lazım sanat eseri için O:-)
-
Alıntı yapılan: tatenkof - 14 Nisan 2014, 20:10:02
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.
"Teşekkür ederim , ah birde tuttu mu tutmadı mı stresi olmasa tadından yenmeyecek :2up"
Ustam bi gün geleyim stresi paylaşmaya :)
-
Bilegine kuvvet. Soyturk usta . O2 lerden devam et makaslar emegine yazık bence
-
Alıntı yapılan: tatenkof - 14 Nisan 2014, 20:10:02
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.
"Teşekkür ederim , ah birde tuttu mu tutmadı mı stresi olmasa tadından yenmeyecek :2up"
Ustam bi gün geleyim stresi paylaşmaya :)
:2up :2up :2up İnşallah, beklerim ;)
Bilegine kuvvet. Soyturk usta . O2 lerden devam et makaslar emegine yazık bence
Teşekkür ederim, bence makaslardan da gayet güzel işler çıkıyor fakat gönlüm daha yüksek karbondan yana ;)
-
Soytürk canavar bir şey olmus ellerin ve çekicine sağlik .
Menevişi renklemi yoksa firindami yaptin ne kadar meneviş verdin Salim 'in dediğine göre süper optimal sertlikler yakaliyormuşsun biras tüyo alalim 8)
-
Soytürk canavar bir şey olmus ellerin ve çekicine sağlik .
Menevişi renklemi yoksa firindami yaptin ne kadar meneviş verdin Salim 'in dediğine göre süper optimal sertlikler yakaliyormuşsun biras tüyo alalim 8)
Teşekkür ederim Kaya ustam, beğenmene sevindim :)
Salim'e yaptığım bıçak 5160 tan dı.Su da kesintili olarak su verdin mi sertlik muhteşem oluyor ve menevişe de gerek yok ayrıca ;) O çeliği çok seviyorum, neredeyse gözü kapalı su verebilirim :2up Ben menevişi genelde su verir vermez tekrar ocakta göz kararı menevişliyorum.
-
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten ;)
-
Ellerinize sağlık ustam çok iyi duruyor :2up, darısı biz acemilerin başına
-
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten ;)
Kaya usta, sadece bıvagın kırılganlıgı meselesi degil. menevislenmeyince kullnımda agızda mikro kırıklar olusuyor.Ben civa celiginde bunu tecrube ettim
-
Soytürk ustamızın bana yaptığı bıçakta da menevişleme yok diye biliyorum. O kadar zorlamama rağmen kesinlikle mikro kırık gözlemlemedim. Çeliğin yapısı gereği böyle birşey olmuş olabilir. 5160 demek ki bu tür su vermeyi kaldıran bir çelik. Aynı mikro kırılma sorununu HSS bıçaklarda yaşıyorum.
-
Salim ustalar yanlısım varsa düzeltsin makas celikleri en iyi ihtimal ile 5160 oldugunu kabul edersek içerigindeki Si nedeni ile esneme dayanımı yuksek . zaten o yüzden kamyonlarda MAKAS olarak kullanılıyor. Bu iletideki san mai de kullanan 02 ise farklı bir celik. aşşagıda düzgün menevişlenmemiş bir civa çeliği bıçağımın kurban bayramı sonrası durumu.
(http://s16.postimg.org/mjztv1wxx/IMG_4855.jpg)
-
Yanlışın yok buradaki çelik ile bendeki sanmai çelikleri tamamen farklı. Bana yapılan 5160 ile alakalı konu geçtiği için kullanım sonrasındaki düşüncelerimi yazdım. Bendeki s600 de bu kadar bariz mikro kırılmalar olmasa da bende de aynı sorun var ve ette kullanmama kararı aldım. Aslında aynı şeyleri söylüyoruz. 5160 ın Soytürk ustanın bahsettiği gibi bir sertleştirme yönteminin kaldırdığını ama diğer çelikler için aynı yöntemin uygun olmayacağını düşünüyorum.
-
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten ;)
Kesintili su vermede zaten bir bakıma menevişlemede kendi kendine yapılıyor ( hatam varsa ustalarım düzeltsin lütfen ). Ayrıca san mai de olsa menevişlenmemiş bir bıçak içime sinmez her an kırılacak stresini hiç çekemem O:-)
Kaya ustam son yaptığım birkaç bıçakta çok yüksek sertliklerde açıkcası bende bileme sorunu yaşadım ( Elimde kaliteli su taşı olmadığı için elde bilemede sıkıntı çekiyorum).
Ellerinize sağlık ustam çok iyi duruyor :2up, darısı biz acemilerin başına
Teşekkür ederim :)
Soytürk ustamızın bana yaptığı bıçakta da menevişleme yok diye biliyorum. O kadar zorlamama rağmen kesinlikle mikro kırık gözlemlemedim. Çeliğin yapısı gereği böyle birşey olmuş olabilir. 5160 demek ki bu tür su vermeyi kaldıran bir çelik. Aynı mikro kırılma sorununu HSS bıçaklarda yaşıyorum.
Yukarıda da yazdığım gibi Salim kardeşim, kesintili su vermede bıçağı belli bir ritimde suya sokup çıkarıp beklettiğimiz için kendi sıcaklığı ile menevişliyor :)
-
Sanmailerde benim alişik olduğum kombinlerde genelde çekirdeği beyaz kağit çeliği ,mavi kağit celiği ,w2 gibi düşündüm .Kasaplik biçak düşününüldüğünde mutlaka sertliğin düşürülmesi gerekir .sanmai biçak bana biraz daha marangozluk ifade ediyor .Mikro kiriklar tabi oradada problem bu bakimdan biçak yapimi neye hizmet edecek sorusuna cevap vermesi gerekiyor .
Soytürk sert biçaklarda bir alternatif tüyo olarak düzgün yumuşak demir plaka üzerine asindirici toz dene tercihan yuksek sertliklerde bor karbid önerebilirim ama aluminyum oksit tozlarda iş görüyor hatirlatmiş olayim.. ;)
-
elinize saglık. daha önce hiçbir bıçakta wengeyi bu kadar begenmemiştim. harika bir seçim olmuş
-
Sanmailerde benim alişik olduğum kombinlerde genelde çekirdeği beyaz kağit çeliği ,mavi kağit celiği ,w2 gibi düşündüm .Kasaplik biçak düşününüldüğünde mutlaka sertliğin düşürülmesi gerekir .sanmai biçak bana biraz daha marangozluk ifade ediyor .Mikro kiriklar tabi oradada problem bu bakimdan biçak yapimi neye hizmet edecek sorusuna cevap vermesi gerekiyor .
Soytürk sert biçaklarda bir alternatif tüyo olarak düzgün yumuşak demir plaka üzerine asindirici toz dene tercihan yuksek sertliklerde bor karbid önerebilirim ama aluminyum oksit tozlarda iş görüyor hatirlatmiş olayim.. ;)
:2up :2up :2up
Teşekkür ederim en kısa zamanda deneyeceğim.
elinize saglık. daha önce hiçbir bıçakta wengeyi bu kadar begenmemiştim. harika bir seçim olmuş
Beğenmenize sevindim, teşekkür ederim :)