Bıçak Sanatı - Forum
Konu Dışı => Genel Muhabbet => Konuyu başlatan: magari - 20 Şubat 2014, 21:39:48
-
Arkadaşlar forumda birçok kişi D2 çeliği aldı ve güzel bıçaklar yapmak istiyceklerdir , ben diyorumki belki ustalarımız bize yardımcı olur "şu tip bıçak yapın" diye.
Benim bulduğum ve beğendiğim birkaç bıçak tipi
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/856/0wkf.jpg) (https://imageshack.com/i/ns0wkfj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/191/dapj.jpg) (https://imageshack.com/i/5bdapjj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/401/f4az.jpg) (https://imageshack.com/i/b5f4azj)
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/834/2h9r.jpg) (https://imageshack.com/i/n62h9rj)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/845/521i.jpg) (https://imageshack.com/i/nh521ij)
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/835/huuk.jpg) (https://imageshack.com/i/n7huukj)
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
-
D2 den hangi bıçaklar yapılmaz? diye sorsak sanki daha mantıklı olacak. :)
-
Ben daha çok hangi işlemleri yapacağımızı düşünüyorum. Ya bu çeliklerin hakkını veremezsem suyunu verirken eğilirse çatlarsa
valla uykularım kaçar oldu. inşallah iyi sonuçlar alırız. Bir ustanın yanında çıraklık mı yapsak bilmiyorum ki.
-
Ben daha çok hangi işlemleri yapacağımızı düşünüyorum. Ya bu çeliklerin hakkını veremezsem suyunu verirken eğilirse çatlarsa
valla uykularım kaçar oldu. inşallah iyi sonuçlar alırız. Bir ustanın yanında çıraklık mı yapsak bilmiyorum ki.
Ev imkanlarıyla D2'ye su verme işini unutun. Ustalarımızdan birine gönderin o versin. (Ben Taner Usta'ya gönderiyorum)
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/838/upfe.jpg) (https://imageshack.com/i/naupfej)
-
D2 den hangi bıçaklar yapılmaz? diye sorsak sanki daha mantıklı olacak. :)
D2 ile Mutfak bıçağı, şef bıçağı olmaz diye biliyorum. Becerebilirsem kurban için deri yüzme bıçağı yapmayı deneyeceğim ilk. Anca biter kurbana kadar :D. Elinde sade bir yüzme bıçağı formu olan var mı ?
-
Emre Ustanın yapmış olduğu çok güzel mutfak bıcakları var.
-
D2 den hangi bıçaklar yapılmaz? diye sorsak sanki daha mantıklı olacak. :)
D2 ile Mutfak bıçağı, şef bıçağı olmaz diye biliyorum. Becerebilirsem kurban için deri yüzme bıçağı yapmayı deneyeceğim ilk. Anca biter kurbana kadar :D. Elinde sade bir yüzme bıçağı formu olan var mı ?
Beğenirmisiniz bilmem ama zamanında yapmıştım, bence ideale yakın bir yüzme bıçağıydı ;)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=121.0
-
Gayet güzel ve formu çok süslü değil. Namludaki Desenleri yapamam ama, kalanını deneyebilirim, bir kenara kaydettim. Sefa usta çizim var mı bir kenarda ? Göz kararı bir form mu çıkartmalı ?
Bir de ideal yüzme bıçağı için ağız açısı ve sertlik ne civar olmalı ? Elde bilediğim, pirge nin sıradan bir kombina bıçağını kullanmıştım geçen kurban yüzme için. Uç kısmın bileme açısı biraz dar geldi yahut çelik yumuşak. Bıçağın burun kısmı fazla hızlı köreldi gibi gelmişti.
Selamlar
Ahmet
-
Çizim ne yazık ki yok, ama bıçak bende duruyor zaten, fotoğraftan çıkaramazsanız etrafından şablon çıkarırım sorun değil. Yüzme bıçaklarında burun ne kadar kaviyse deriyi zedeleme olasılığı da o kadar azalıyordur sanırım. Ayrıca ne kadar keskin olursa da o kadar iyidir. Ağız açısı, sıradan bıçaklardan biraz daha düşük olsa sanıyorum daha az sorun çıkarır. Sertliği uzun süre koruması ise doğrudan çeliğin kalitesiyle ilgili bir durum. Bunları tahminen yazıyorum, yoksa yüzme konusunda deneyimli değilim, yanlışım varsa konuyla ilgili deneyimi olan arkadaşlar düzeltecektir eminim ;)
-
(http://i1.ytimg.com/vi/IryMZFhBeWU/mqdefault.jpg)
D2 denince aklıma nedense hep bu video geliyor :)
http://www.youtube.com/watch?v=IryMZFhBeWU (http://www.youtube.com/watch?v=IryMZFhBeWU)
-
D2 den hangi bıçaklar yapılmaz? diye sorsak sanki daha mantıklı olacak. :)
O zaman mantıksız oldu gibi oluyor bu konu ama benim gibi acamiler bilmiyor her türlü bıçak yapılabiliceğini.
Birde paylaşım, etkileşim , etkilenim ve ilham durumları için iyi olur diye düşündüm :(
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
bu bıçakların çizimi veya daha büyük resmi elinde olan varmı acaba
-
D2 ile Mutfak bıçağı, şef bıçağı olmaz diye biliyorum.
Yanlış bilgi forumda Emre ustanın mutfak bıçaklarında sıklıkla kullandığı bir çeliktir D2
Asıl soruya gelirsek ustura ve çok uzun namlusu olan bıçaklar hariç herşey yapılabilir d2 ile
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
bu bıçakların çizimi veya daha büyük resmi elinde olan varmı acaba
(http://www.sharp-planet.eu/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/i/lion_steel_hunting_m2.jpg)
-
Osman ustam teşekkürler
-
M2 ve M3 den ben de yapmayı planlıyorum ileriki zamanlarda, hatta zeytin saplar hazır bile :)
-
(http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/841/doam.jpg)
Arkadaşlar ben bu tarz bi şey yapmayı düşünüyorum. namlu uzunluğu 31cm genişlik 4cm ne dersiniz olurmu? Yoksa çok mu büyük olmuş sıkıntı mı olur?
-
Arkadaşlar ben bu tarz bi şey yapmayı düşünüyorum. namlu uzunluğu 31cm genişlik 4cm ne dersiniz olurmu? Yoksa çok mu büyük olmuş sıkıntı mı olur?
Ben tavsiye etmem ama yapılamaz demek değil çok iyi menevişlenmeli özellikle darbe görecekse ( 60 hrc sertlikte d2 den kukri yapılmıştı)
-
Çok büyük bıçaklar hariç her tip bıçak olur
-
Osman'ın gönderdiği resmin üzerini okumak zor oldu ama, sanırım bunlar lionsteel M2 modeli :
http://www.lionsteel.it/n/en/category/168/m2
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
bu bıçakların çizimi veya daha büyük resmi elinde olan varmı acaba
-
Bu modeller çok hoşuma gidiyor bu aralar. Hafiften kaba ama ele oturan bir yapısı var.
-
Osman'ın gönderdiği resmin üzerini okumak zor oldu ama, sanırım bunlar lionsteel M2 modeli :
http://www.lionsteel.it/n/en/category/168/m2
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
bu bıçakların çizimi veya daha büyük resmi elinde olan varmı acaba
Evet M2 modeli
-
Osman'ın gönderdiği resmin üzerini okumak zor oldu ama, sanırım bunlar lionsteel M2 modeli :
http://www.lionsteel.it/n/en/category/168/m2
(http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/811/ayvh.png) (https://imageshack.com/i/mjayvhp)
bu bıçakların çizimi veya daha büyük resmi elinde olan varmı acaba
Evet M2 modeli
Bu modelin m2 model olduğunu öğrenmem çok iyi oldu.
Bıçağın formunu çok beğenmiştim.
Becerebilirsem bu bıçaktan bir üçlü yapmak isterim, değişik renklerde ve boylarda.
-
M2 ve M3 den ben de yapmayı planlıyorum ileriki zamanlarda, hatta zeytin saplar hazır bile :)
Sap için bende Zeytin , kök ceviz , cocobol malzemelerinden arıyorum nereden bulabilirim acaba ?
-
mehmetmarangoz diye bi site var ben hiç alışveriş yapmadım ama bilen arkadaşlarda vardır mutlaka
-
su verme işini ağız açmadan önce mi veriyoruz.
-
su verme işini ağız açmadan önce mi veriyoruz.
ağız açılıp ilk perdahı yaptıktan sonra su verme işlemi yapılıyor.
-
M2 ve M3 den ben de yapmayı planlıyorum ileriki zamanlarda, hatta zeytin saplar hazır bile :)
Sap için bende Zeytin , kök ceviz , cocobol malzemelerinden arıyorum nereden bulabilirim acaba ?
Bende zeytin ağacı vardı ondan keserek elde ettim ama, Mehmet marangozdan her türlü sap malzemesi ve fazlasını temin edebilirsiniz efendim,
http://www.mehmetmarangoz.com/MehmetMarangoz/118/bi%C3%A7ak-kabza-malzemeleri.aspx linki bu buyrun.
-
Hazine hibi bir yer
Fiyatlar yüksek gibi geldi bana sizce normalmi?
-
Fiyatlar konusun da benim de net bir fikrim yok ancak ağaçları çatlatmadan kurutmak bekletmek nemini almak gerçekten zor bir iş bunu biliyorum ;D
-
Yılan ağacı ebay da da aynı hatta daha pahalı
-
ben yeni başladım ve d2 ye ısıl işlem yapacak ne tecrübem nede malzemem var ısıl işlem sorununu nasıl çözücem
-
Taner Salar ustanın ısıl işlem hizmeti var .
-
teşekkürler büyük bi sorundu bu benim için ikinci siparişten parça almayı düşünmüyordum ısıl işlem yüzünden fakat simdi içim rahatladı :)
-
Taner Salar ustanın ısıl işlem hizmeti var .
Bende ısıl işlem haline kadar getirebilitsem Taner ustaya yaptırmayı düşünüyorum müsait olursa.
-
arkadaşlar doğal gazla ısıl işlem fırını yapılabilir mi? yoksa illa elektrikli mi olması lazım?
-
Ben tüple olanını görmüştüm sanırım doğal gazlada olur :2up
-
D2 ile yaptığım birçok bıçak türü var. Şimdiye kadar bir tek büyük, kamp tipi ya da machette türü bişeyler yapmadım bu çelikle, olmasına olur ama düz karbon tipi ya da yağ çeliği türü çelikler daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum, sonuçta esneme kapasitesi oldukça sınırlı bir çelik.
Ancak esneme diyince birçok fileto bıçağı yaptım bu çelikten ancak kalınlık 2 mm'nin altında istediğim performansı verdi. 1.5 mm çelikle de uğraşmak gerçekten zor bir iş, hele ısıl işlemden düz çıkmasını sağlamak ayrı bir zorluk.
Bir de ustura konusunda haklılık olduğunu söylemeliyim, tane-karbür yapısı yüzünden pürüssüz bir kesim neredeyse imkansız, daha önce birkaç kamış bıçağı denemesi başarısız oldu, istendiği gibi mükemmel keskinliğe asla ulaşılamıyor.
Mutfak bıçakları ve özellikle şef bıçaklarında hala birinci tercihimdir. Harika ağız tutuşunun dışunda masatla kılağı düzeltmesine güzel cevap vermesi ve kör iken bile diğer çoğu çeliğe göre halen kesmeye devam etmesi çok işe yarar özellikleri.
Isıl işlem pratiğinde de en önemli konu, mutlaka 1030 derece civarında 35-40 dakika demleme sonunda tam performansına ulaşıyor. Hava çeliği olması dolayısı ile metal plakalar arasında presle güzel sertleşiyor ve bükülme vs. olmuyor. Çatlama, kırılma ile hiç karşılaşmadım denilebilir, birkaç dikkatsiz hareket dışında. Boyutsal kararlılığı oldukça yüksektir, ağız kalınlığını ısıl işlem öncesinde neredeyse son haline verip yine de sertleştirmeyi sorunsuz atlatabiliyorsununz diğer çeliklerin aksine. Büyük bıçaklar için ise eğer hava çeliği arıyorsanız 5mm ve üstü kalınlıklarda D3'ü önerebilirim. Daha geçenlerde bitirdiğim bir yatağan saldırmasının darbe performansı cidden etkileyici oldu. Bıçağın 5mm paslanmaz pinlerini yine bıçak ile çekiçleyerek kestim, sonuçta ağızda bir hasar oluşmadan kesim yapabildim, özel bir işlem de yapmamama rağmen. D3 piyasada Böhler K100 olarak ve lama halinde bulunabiliyor. D2'den farkı yağda su verme sonunda tam performansa kavuşuyor...
-
Emre usta bulmuşken üç sorum olacak :
- Esnek mutfak bıçakları için D2 uygun değil demişsiniz, fileto yanında yarı esnek et sıyırmalar için de uygun olmaz sanırım. Bu tip uygulamalar için hangi tip çeliği tavsiye edersiniz ?
- Kamış bıçağı derken hat kalemtraşından mı bahsediyorsunuz ?
- D2 ile yapılmış bushcraft, mutfak, yüzme ve et sıyırma bıçakları için uygun sertlik kaç hrc olur ?
Selamlar
Ahmet
-
D2 ile yaptığım birçok bıçak türü var. Şimdiye kadar bir tek büyük, kamp tipi ya da machette türü bişeyler yapmadım bu çelikle, olmasına olur ama düz karbon tipi ya da yağ çeliği türü çelikler daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum, sonuçta esneme kapasitesi oldukça sınırlı bir çelik.
Ancak esneme diyince birçok fileto bıçağı yaptım bu çelikten ancak kalınlık 2 mm'nin altında istediğim performansı verdi. 1.5 mm çelikle de uğraşmak gerçekten zor bir iş, hele ısıl işlemden düz çıkmasını sağlamak ayrı bir zorluk.
Bir de ustura konusunda haklılık olduğunu söylemeliyim, tane-karbür yapısı yüzünden pürüssüz bir kesim neredeyse imkansız, daha önce birkaç kamış bıçağı denemesi başarısız oldu, istendiği gibi mükemmel keskinliğe asla ulaşılamıyor.
Mutfak bıçakları ve özellikle şef bıçaklarında hala birinci tercihimdir. Harika ağız tutuşunun dışunda masatla kılağı düzeltmesine güzel cevap vermesi ve kör iken bile diğer çoğu çeliğe göre halen kesmeye devam etmesi çok işe yarar özellikleri.
Isıl işlem pratiğinde de en önemli konu, mutlaka 1030 derece civarında 35-40 dakika demleme sonunda tam performansına ulaşıyor. Hava çeliği olması dolayısı ile metal plakalar arasında presle güzel sertleşiyor ve bükülme vs. olmuyor. Çatlama, kırılma ile hiç karşılaşmadım denilebilir, birkaç dikkatsiz hareket dışında. Boyutsal kararlılığı oldukça yüksektir, ağız kalınlığını ısıl işlem öncesinde neredeyse son haline verip yine de sertleştirmeyi sorunsuz atlatabiliyorsununz diğer çeliklerin aksine. Büyük bıçaklar için ise eğer hava çeliği arıyorsanız 5mm ve üstü kalınlıklarda D3'ü önerebilirim. Daha geçenlerde bitirdiğim bir yatağan saldırmasının darbe performansı cidden etkileyici oldu. Bıçağın 5mm paslanmaz pinlerini yine bıçak ile çekiçleyerek kestim, sonuçta ağızda bir hasar oluşmadan kesim yapabildim, özel bir işlem de yapmamama rağmen. D3 piyasada Böhler K100 olarak ve lama halinde bulunabiliyor. D2'den farkı yağda su verme sonunda tam performansa kavuşuyor...
Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?
-
Emre usta bulmuşken üç sorum olacak :
- Esnek mutfak bıçakları için D2 uygun değil demişsiniz, fileto yanında yarı esnek et sıyırmalar için de uygun olmaz sanırım. Bu tip uygulamalar için hangi tip çeliği tavsiye edersiniz ?
- Kamış bıçağı derken hat kalemtraşından mı bahsediyorsunuz ?
- D2 ile yapılmış bushcraft, mutfak, yüzme ve et sıyırma bıçakları için uygun sertlik kaç hrc olur ?
Selamlar
Ahmet
Selam Ahmet,
1:
Aslında bu iş için piyasadaki 440B ayarındaki çelikler oldukça doyurucu sonuçlar verecektir. Özgür'ün kasap bıçaklarında kullandığı da 400B nin modifiye bir versiyonuydu yanlışım varsa affola. Son derece iyi sonuçlar aldı o da. Kendi adıma Bohler'in 440C ayarı bir çeliğinden kullandıydım bikaç bıçakta, ağız tutuşu da esneklik dayanımı da (teknik ismi nedir bu dayanım özelliğinin bilemedim şimdi) çok iyi. İyi ısıl işlem ile şu T5-T7 dedikleri çelikler bile iyi iş görecektir. Sonuçta paslanmazlık olayı da mutfakta genelde aranan özellikler olduğundan bunları önerdim. Yoksa tabii ki süper güzel çelikler var paslanmazlık dert değilse. Yağ çelikleri bunlara örnek mesela...
2:
Kamış bıçağı aynı ustura benzeri, kamışlı nefesli sazlarda (obua-fagot gibi) kamış ağızlıkları kazıyarak düzeltmede kullanılan son derece keskin ve kamışlardaki silisyum ihtivasından dolayı son derece aşınma direnci isteyen özel aletler. Bunlardan 40-50 tane kadar yapmışlığım var sanırım, saymadım. Hepsinde ya AEBL ya da RWL-34 kullandım. İlk D2 denemelerim işe yaramadı yeterli ustura keskinliği almamakta direnmesinden dolayı çeliğin...
3:
Bushcraft için sertlik bir yana açı çok önemli. Karbon çeliklerindeki gibi 20-24 derece civarı D2 için fazla dar açı olacaktır. 26-28 derece aralığını öneririm. Scandilerde D2 ile en iyi bu açılarda performanslı bıçaklar elde edebildim şimdiye kadar. Sertliğini bilemiyorum ama 230 derecede 3 kere 2 saatlik meneviş sonunda scandilerde pirinç testini geçebildim. Yüzme için hafifçe daha yüksek bir sertlik hedeflenebilir. 210-220 derece civarı bir meneviş uygun olabilir. Et sıyırma bıçağında bence kemik temas yüzünden 240-250'lere çıkmakta yarar var. Kusura bakmayın, sertlikler konusunda pek bir fikrim yok, bilimsel olarak. Çizelgelerden yaklaşık sertlikler bulunabilir meneviş ısılarına göre, ama benim kesin olarak bildiklerim kendi uygulamalarım.
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
-
Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?
D3'ü kesinlikle öneririm satır için... Satırda aranan asıl özellik darbe dayanımı, bu yüzden paslanma dert değilse yağ çelikleri, karbon çelikleri de çok iyi iş görecektir. Gönül isterdi ki 3V gibisinden çelik bulabilelim de ondan yapalım satırı :)
-
Oldukça yardımcı oldunuz. Paslanmazlar arasında en çok tavsiye edilen olmasına rağmen 440C temini sıkıntılı bir konu. D2 paslanmaz çelik olacak geçmiyor, ama 1095 gibi bir elma soyduktan sonra hemen kararan bir çelik te değil galiba. Elimizde olan ile yetineceğiz.
Selam Ahmet,
1:
Aslında bu iş için piyasadaki 440B ayarındaki çelikler oldukça doyurucu sonuçlar verecektir. Özgür'ün kasap bıçaklarında kullandığı da 400B nin modifiye bir versiyonuydu yanlışım varsa affola. Son derece iyi sonuçlar aldı o da. Kendi adıma Bohler'in 440C ayarı bir çeliğinden kullandıydım bikaç bıçakta, ağız tutuşu da esneklik dayanımı da (teknik ismi nedir bu dayanım özelliğinin bilemedim şimdi) çok iyi. İyi ısıl işlem ile şu T5-T7 dedikleri çelikler bile iyi iş görecektir. Sonuçta paslanmazlık olayı da mutfakta genelde aranan özellikler olduğundan bunları önerdim. Yoksa tabii ki süper güzel çelikler var paslanmazlık dert değilse. Yağ çelikleri bunlara örnek mesela...
2:
Kamış bıçağı aynı ustura benzeri, kamışlı nefesli sazlarda (obua-fagot gibi) kamış ağızlıkları kazıyarak düzeltmede kullanılan son derece keskin ve kamışlardaki silisyum ihtivasından dolayı son derece aşınma direnci isteyen özel aletler. Bunlardan 40-50 tane kadar yapmışlığım var sanırım, saymadım. Hepsinde ya AEBL ya da RWL-34 kullandım. İlk D2 denemelerim işe yaramadı yeterli ustura keskinliği almamakta direnmesinden dolayı çeliğin...
3:
Bushcraft için sertlik bir yana açı çok önemli. Karbon çeliklerindeki gibi 20-24 derece civarı D2 için fazla dar açı olacaktır. 26-28 derece aralığını öneririm. Scandilerde D2 ile en iyi bu açılarda performanslı bıçaklar elde edebildim şimdiye kadar. Sertliğini bilemiyorum ama 230 derecede 3 kere 2 saatlik meneviş sonunda scandilerde pirinç testini geçebildim. Yüzme için hafifçe daha yüksek bir sertlik hedeflenebilir. 210-220 derece civarı bir meneviş uygun olabilir. Et sıyırma bıçağında bence kemik temas yüzünden 240-250'lere çıkmakta yarar var. Kusura bakmayın, sertlikler konusunda pek bir fikrim yok, bilimsel olarak. Çizelgelerden yaklaşık sertlikler bulunabilir meneviş ısılarına göre, ama benim kesin olarak bildiklerim kendi uygulamalarım.
Umarım yardımcı olabilmişimdir...
-
Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?
D3'ü kesinlikle öneririm satır için... Satırda aranan asıl özellik darbe dayanımı, bu yüzden paslanma dert değilse yağ çelikleri, karbon çelikleri de çok iyi iş görecektir. Gönül isterdi ki 3V gibisinden çelik bulabilelim de ondan yapalım satırı :)
4 mm kalınlık yetermi satır için ?
-
D2 nin paslanması konusunda bi kaç şey söylemek isterim.Karbon çelikleri gibi öyle elma soyunca pas falan kesinkle olmaz.Hatta suyla epey temas etse bile pek pas yapmıyor.Yapacağınız şey ıslandıktan sonra kurulamak o kadar.Parlaklığı zamanla kaybolup az biraz lekelenme yapar.Ama ciddi bir pas sıkıntısı yoktur.Mesela avcı bir arkadaşa bir bıçak vermiştim.1 senedir kullanıyor ama pas konusunda bir şikayeti yok.
Kısacası mutfakta kullanılmayacaksa bulaşık makinesinde yıkanmayacaksa kolay kolay paslanma yapmaz.
-
Elimde günlük kullandığım opinel in paslanmaz ve karbon modelleri var. Karbon 1095 çeliği sanırım. Karbon modeli ile iki elma soysam patina oluşuyor, kararıyor. İlk aldığımda da kesici ağız kısmında ince pas vardı, ufak bir bileme ile halletmiştim. Paslanmadan kasdım patina aslında.
-
Elimde günlük kullandığım opinel in paslanmaz ve karbon modelleri var. Karbon 1095 çeliği sanırım. Karbon modeli ile iki elma soysam patina oluşuyor, kararıyor. İlk aldığımda da kesici ağız kısmında ince pas vardı, ufak bir bileme ile halletmiştim. Paslanmadan kasdım patina aslında.
Opinel xc90 adında bir karbon çeliği kullanıyor 1085'e tekabül ediyor. :)
-
Merhaba,
Videonun 1:40 saniyesindeki test doğrumudur.
http://www.youtube.com/watch?v=nGbIFUHmBf8
-
Doğrudur ağız keskinleştirmemiş ama