Bıçak Sanatı - Forum

D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #40 : 23 Şubat 2014, 18:07:22 »
D2 ile yaptığım birçok bıçak türü var. Şimdiye kadar bir tek büyük, kamp tipi ya da machette türü bişeyler yapmadım bu çelikle, olmasına olur ama düz karbon tipi ya da yağ çeliği türü çelikler daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum, sonuçta esneme kapasitesi oldukça sınırlı bir çelik.
Ancak esneme diyince birçok fileto bıçağı yaptım bu çelikten ancak kalınlık 2 mm'nin altında istediğim performansı verdi. 1.5 mm çelikle de uğraşmak gerçekten zor bir iş, hele ısıl işlemden düz çıkmasını sağlamak ayrı bir zorluk.

Bir de ustura konusunda haklılık olduğunu söylemeliyim, tane-karbür yapısı yüzünden pürüssüz bir kesim neredeyse imkansız, daha önce birkaç kamış bıçağı denemesi başarısız oldu, istendiği gibi mükemmel keskinliğe asla ulaşılamıyor.

Mutfak bıçakları ve özellikle şef bıçaklarında hala birinci tercihimdir. Harika ağız tutuşunun dışunda masatla kılağı düzeltmesine güzel cevap vermesi ve kör iken bile diğer çoğu çeliğe göre halen kesmeye devam etmesi çok işe yarar özellikleri.

Isıl işlem pratiğinde de en önemli konu, mutlaka 1030 derece civarında 35-40 dakika demleme sonunda tam performansına ulaşıyor. Hava çeliği olması dolayısı ile metal plakalar arasında presle güzel sertleşiyor ve bükülme vs. olmuyor. Çatlama, kırılma ile hiç karşılaşmadım denilebilir, birkaç dikkatsiz hareket dışında. Boyutsal kararlılığı oldukça yüksektir, ağız kalınlığını ısıl işlem öncesinde neredeyse son haline verip yine de sertleştirmeyi sorunsuz atlatabiliyorsununz diğer çeliklerin aksine. Büyük bıçaklar için ise eğer hava çeliği arıyorsanız 5mm ve üstü kalınlıklarda D3'ü önerebilirim. Daha geçenlerde bitirdiğim bir yatağan saldırmasının darbe performansı cidden etkileyici oldu. Bıçağın 5mm paslanmaz pinlerini yine bıçak ile çekiçleyerek kestim, sonuçta ağızda bir hasar oluşmadan kesim yapabildim, özel bir işlem de yapmamama rağmen. D3 piyasada Böhler K100 olarak ve lama halinde bulunabiliyor. D2'den farkı yağda su verme sonunda tam performansa kavuşuyor...

Kipmen Sanat web sitesi

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #41 : 23 Şubat 2014, 21:15:08 »
Emre usta bulmuşken  üç sorum olacak :

- Esnek mutfak bıçakları için D2 uygun değil demişsiniz, fileto yanında yarı esnek et sıyırmalar için de uygun olmaz sanırım.  Bu tip uygulamalar için hangi tip çeliği tavsiye edersiniz ? 

- Kamış bıçağı derken hat kalemtraşından mı bahsediyorsunuz ?

- D2 ile yapılmış bushcraft, mutfak, yüzme  ve et sıyırma bıçakları için uygun sertlik kaç hrc olur ?


Selamlar
Ahmet
« Son Düzenleme: 23 Şubat 2014, 21:28:19 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

magari

  • ***
  • 375
  • Serkan 1973
  • Meslek: Textil
  • Yer: İstanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #42 : 24 Şubat 2014, 00:26:44 »
D2 ile yaptığım birçok bıçak türü var. Şimdiye kadar bir tek büyük, kamp tipi ya da machette türü bişeyler yapmadım bu çelikle, olmasına olur ama düz karbon tipi ya da yağ çeliği türü çelikler daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum, sonuçta esneme kapasitesi oldukça sınırlı bir çelik.
Ancak esneme diyince birçok fileto bıçağı yaptım bu çelikten ancak kalınlık 2 mm'nin altında istediğim performansı verdi. 1.5 mm çelikle de uğraşmak gerçekten zor bir iş, hele ısıl işlemden düz çıkmasını sağlamak ayrı bir zorluk.

Bir de ustura konusunda haklılık olduğunu söylemeliyim, tane-karbür yapısı yüzünden pürüssüz bir kesim neredeyse imkansız, daha önce birkaç kamış bıçağı denemesi başarısız oldu, istendiği gibi mükemmel keskinliğe asla ulaşılamıyor.

Mutfak bıçakları ve özellikle şef bıçaklarında hala birinci tercihimdir. Harika ağız tutuşunun dışunda masatla kılağı düzeltmesine güzel cevap vermesi ve kör iken bile diğer çoğu çeliğe göre halen kesmeye devam etmesi çok işe yarar özellikleri.

Isıl işlem pratiğinde de en önemli konu, mutlaka 1030 derece civarında 35-40 dakika demleme sonunda tam performansına ulaşıyor. Hava çeliği olması dolayısı ile metal plakalar arasında presle güzel sertleşiyor ve bükülme vs. olmuyor. Çatlama, kırılma ile hiç karşılaşmadım denilebilir, birkaç dikkatsiz hareket dışında. Boyutsal kararlılığı oldukça yüksektir, ağız kalınlığını ısıl işlem öncesinde neredeyse son haline verip yine de sertleştirmeyi sorunsuz atlatabiliyorsununz diğer çeliklerin aksine. Büyük bıçaklar için ise eğer hava çeliği arıyorsanız 5mm ve üstü kalınlıklarda D3'ü önerebilirim. Daha geçenlerde bitirdiğim bir yatağan saldırmasının darbe performansı cidden etkileyici oldu. Bıçağın 5mm paslanmaz pinlerini yine bıçak ile çekiçleyerek kestim, sonuçta ağızda bir hasar oluşmadan kesim yapabildim, özel bir işlem de yapmamama rağmen. D3 piyasada Böhler K100 olarak ve lama halinde bulunabiliyor. D2'den farkı yağda su verme sonunda tam performansa kavuşuyor...
Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #43 : 24 Şubat 2014, 03:19:51 »
Emre usta bulmuşken  üç sorum olacak :

- Esnek mutfak bıçakları için D2 uygun değil demişsiniz, fileto yanında yarı esnek et sıyırmalar için de uygun olmaz sanırım.  Bu tip uygulamalar için hangi tip çeliği tavsiye edersiniz ? 

- Kamış bıçağı derken hat kalemtraşından mı bahsediyorsunuz ?

- D2 ile yapılmış bushcraft, mutfak, yüzme  ve et sıyırma bıçakları için uygun sertlik kaç hrc olur ?


Selamlar
Ahmet
Selam Ahmet,
1:
Aslında bu iş için piyasadaki 440B ayarındaki çelikler oldukça doyurucu sonuçlar verecektir. Özgür'ün kasap bıçaklarında kullandığı da 400B nin modifiye bir versiyonuydu yanlışım varsa affola. Son derece iyi sonuçlar aldı o da. Kendi adıma Bohler'in 440C ayarı bir çeliğinden kullandıydım bikaç bıçakta, ağız tutuşu da esneklik dayanımı da (teknik ismi nedir bu dayanım özelliğinin bilemedim şimdi) çok iyi. İyi ısıl işlem ile şu T5-T7 dedikleri çelikler bile iyi iş görecektir. Sonuçta paslanmazlık olayı da mutfakta genelde aranan özellikler olduğundan bunları önerdim. Yoksa tabii ki süper güzel çelikler var paslanmazlık dert değilse. Yağ çelikleri bunlara örnek mesela...

2:
Kamış bıçağı aynı ustura benzeri, kamışlı nefesli sazlarda (obua-fagot gibi) kamış ağızlıkları kazıyarak düzeltmede kullanılan son derece keskin ve kamışlardaki silisyum ihtivasından dolayı son derece aşınma direnci isteyen özel aletler. Bunlardan 40-50 tane kadar yapmışlığım var sanırım, saymadım. Hepsinde ya AEBL ya da RWL-34 kullandım. İlk D2 denemelerim işe yaramadı yeterli ustura keskinliği almamakta direnmesinden dolayı çeliğin...

3:
Bushcraft için sertlik bir yana açı çok önemli. Karbon çeliklerindeki gibi 20-24 derece civarı D2 için fazla dar açı olacaktır. 26-28 derece aralığını öneririm. Scandilerde D2 ile en iyi bu açılarda performanslı bıçaklar elde edebildim şimdiye kadar. Sertliğini bilemiyorum ama 230 derecede 3 kere 2 saatlik meneviş sonunda scandilerde pirinç testini geçebildim. Yüzme için hafifçe daha yüksek bir sertlik hedeflenebilir. 210-220 derece civarı bir meneviş uygun olabilir. Et sıyırma bıçağında bence kemik temas yüzünden 240-250'lere çıkmakta yarar var. Kusura bakmayın, sertlikler konusunda pek bir fikrim yok, bilimsel olarak. Çizelgelerden yaklaşık sertlikler bulunabilir meneviş ısılarına göre, ama benim kesin olarak bildiklerim kendi uygulamalarım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #44 : 24 Şubat 2014, 03:33:54 »

Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?

D3'ü kesinlikle öneririm satır için... Satırda aranan asıl özellik darbe dayanımı, bu yüzden paslanma dert değilse yağ çelikleri, karbon çelikleri de çok iyi iş görecektir. Gönül isterdi ki 3V gibisinden çelik bulabilelim de ondan yapalım satırı  :)

Kipmen Sanat web sitesi

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #45 : 24 Şubat 2014, 09:05:50 »
Oldukça yardımcı oldunuz. Paslanmazlar arasında en çok tavsiye edilen olmasına rağmen 440C temini sıkıntılı bir konu. D2 paslanmaz çelik olacak geçmiyor, ama 1095 gibi bir elma soyduktan sonra hemen kararan bir çelik te değil galiba. Elimizde olan ile yetineceğiz.



Selam Ahmet,
1:
Aslında bu iş için piyasadaki 440B ayarındaki çelikler oldukça doyurucu sonuçlar verecektir. Özgür'ün kasap bıçaklarında kullandığı da 400B nin modifiye bir versiyonuydu yanlışım varsa affola. Son derece iyi sonuçlar aldı o da. Kendi adıma Bohler'in 440C ayarı bir çeliğinden kullandıydım bikaç bıçakta, ağız tutuşu da esneklik dayanımı da (teknik ismi nedir bu dayanım özelliğinin bilemedim şimdi) çok iyi. İyi ısıl işlem ile şu T5-T7 dedikleri çelikler bile iyi iş görecektir. Sonuçta paslanmazlık olayı da mutfakta genelde aranan özellikler olduğundan bunları önerdim. Yoksa tabii ki süper güzel çelikler var paslanmazlık dert değilse. Yağ çelikleri bunlara örnek mesela...

2:
Kamış bıçağı aynı ustura benzeri, kamışlı nefesli sazlarda (obua-fagot gibi) kamış ağızlıkları kazıyarak düzeltmede kullanılan son derece keskin ve kamışlardaki silisyum ihtivasından dolayı son derece aşınma direnci isteyen özel aletler. Bunlardan 40-50 tane kadar yapmışlığım var sanırım, saymadım. Hepsinde ya AEBL ya da RWL-34 kullandım. İlk D2 denemelerim işe yaramadı yeterli ustura keskinliği almamakta direnmesinden dolayı çeliğin...

3:
Bushcraft için sertlik bir yana açı çok önemli. Karbon çeliklerindeki gibi 20-24 derece civarı D2 için fazla dar açı olacaktır. 26-28 derece aralığını öneririm. Scandilerde D2 ile en iyi bu açılarda performanslı bıçaklar elde edebildim şimdiye kadar. Sertliğini bilemiyorum ama 230 derecede 3 kere 2 saatlik meneviş sonunda scandilerde pirinç testini geçebildim. Yüzme için hafifçe daha yüksek bir sertlik hedeflenebilir. 210-220 derece civarı bir meneviş uygun olabilir. Et sıyırma bıçağında bence kemik temas yüzünden 240-250'lere çıkmakta yarar var. Kusura bakmayın, sertlikler konusunda pek bir fikrim yok, bilimsel olarak. Çizelgelerden yaklaşık sertlikler bulunabilir meneviş ısılarına göre, ama benim kesin olarak bildiklerim kendi uygulamalarım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir...
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

magari

  • ***
  • 375
  • Serkan 1973
  • Meslek: Textil
  • Yer: İstanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #46 : 24 Şubat 2014, 15:31:40 »

Emre ustam ellerinize sağlık çok doyurucu ve bilgilendirici bir yazı olmuş.
D2 yi anlatabilecek en üst düzey ustalardan birisi sizsiniz diye tahmin ediyorum .
Satır tarzı bir alet içinde D3 ü önersirsiniz diye düşünüyorum , doğrumusur ?

D3'ü kesinlikle öneririm satır için... Satırda aranan asıl özellik darbe dayanımı, bu yüzden paslanma dert değilse yağ çelikleri, karbon çelikleri de çok iyi iş görecektir. Gönül isterdi ki 3V gibisinden çelik bulabilelim de ondan yapalım satırı  :)
4 mm kalınlık yetermi satır için ?

merter

  • ***
  • 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #47 : 24 Şubat 2014, 20:55:04 »
  D2 nin paslanması konusunda bi kaç şey söylemek isterim.Karbon çelikleri gibi öyle elma soyunca pas falan kesinkle olmaz.Hatta suyla epey temas etse bile pek pas yapmıyor.Yapacağınız şey ıslandıktan sonra kurulamak o kadar.Parlaklığı zamanla kaybolup az biraz lekelenme yapar.Ama ciddi bir pas sıkıntısı yoktur.Mesela avcı bir arkadaşa bir bıçak vermiştim.1 senedir kullanıyor ama pas konusunda bir şikayeti yok.
  Kısacası mutfakta kullanılmayacaksa bulaşık makinesinde yıkanmayacaksa kolay kolay paslanma yapmaz.

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #48 : 24 Şubat 2014, 21:53:15 »
Elimde günlük kullandığım opinel in paslanmaz ve karbon modelleri var. Karbon 1095 çeliği sanırım. Karbon modeli ile iki elma soysam patina oluşuyor, kararıyor. İlk aldığımda da kesici ağız kısmında ince pas vardı, ufak bir bileme ile halletmiştim. Paslanmadan kasdım patina aslında.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #49 : 24 Şubat 2014, 21:56:46 »
Elimde günlük kullandığım opinel in paslanmaz ve karbon modelleri var. Karbon 1095 çeliği sanırım. Karbon modeli ile iki elma soysam patina oluşuyor, kararıyor. İlk aldığımda da kesici ağız kısmında ince pas vardı, ufak bir bileme ile halletmiştim. Paslanmadan kasdım patina aslında.
Opinel xc90 adında bir karbon çeliği kullanıyor 1085'e tekabül ediyor. :)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

FATİH OUTDOOR TEAM

  • ***
  • 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #50 : 27 Şubat 2014, 17:57:24 »
Merhaba,
Videonun 1:40 saniyesindeki test doğrumudur.

http://www.youtube.com/watch?v=nGbIFUHmBf8

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: D2 çelik ile hangi bıçakları yapabiliriz ?
« Yanıtla #51 : 27 Şubat 2014, 18:51:25 »
Doğrudur ağız keskinleştirmemiş ama
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram