Bıçak Sanatı - Forum
Forum Muhabbeti => Kolleksiyon, bıçak tanıtımı, incelemesi => Konuyu başlatan: Bora - 29 Mayıs 2013, 09:40:09
-
Bizim buraya özgü orijinal bir bıçak.Usturadan yapılmış.Aşı bıçağı.Çok keskin.Sapı ve kını dağda yetişen yemişen isminde sert bir ağaç.Yapımı oldukça zahmetli.Bir usta yapıyor.Yapımı bir haftayı buluyor.
-
Değişik bir bıçakmış. Paylaştığınız için çok teşekkürler. :)
Eski ve çok iyi durumda olmayan usturalar bile antikacı raflarında iyi fiyatlarla sergileniyorken buna hammadde bulmak zor ve pahalı. O:-)
Ben olsam eski usturayı antikacıya verip bol bol civa ya da rulman çeliği alıp hammadde yapardım. Ama bu bıçağın müşterileri bunun usturadan yapılıyor olmasını çok iyi bir referans olarak görüp özellikle böylesini tercih ediyor olabilirler. Ne de olsa bir usturanın çeliği olsun ısıl işlemi olsun güven verir.
-
Aynen hocam ustura bulmak çok zor.Bulunsa da fahiş fiyatlar isteniyor.Bu bıçağı da bir aydır bekliyordum yapılmasını.Sonunda kavuştuk.Ama değer....
-
Ustamız neden kendisi bıçağı yapmıyor da hazır ustura alıyor anlayamadım. Bir haftayı bulan iş nedir, onu da anlayamadım, sapla uğraşmamış, delik açıp usturayı sokmuş, yaklaşık 10 dakikalık işi var gibi görünüyor. Bıçağı yermek için söylemiyorum, eminim iş görüyordur, ama zahmet edilip biraz daha estetik ve ergonomik yapılabilirmiş bence. Usturanın kendisi güzel bir alettir, kullanışlı ve kolleksiyoner değeri vardır. Öyle güzelim bir eseri buna dönüştürmek ve bunun için bir hafta uğraşmak akıl karı gelmedi bana ::).
-
Güzelim Paul Zazadze ustura gitmiş yalnız. :'(
-
emre ustama katılmamak elde değil usturayı parçalamak yerine bir civa çeliği kullanmak daha mantıklı olurdu sonuçta usturanın yapıldığı çelikte aynı esafta bir çelik
ve bu şekilde olursa ustamızın ustalığı ortaya cıkardı diye düşünüyorum.
iyi günlerde kullanın
-
Evet ustura Paul Zazadze.Şöyle açıklayayım.Ustamız usturanın çeliğini yapamıyor.Usturanın çeliğini kullanıyor.El taşıyla yedirerek usturayı bıçak görünümüne sokuyor.Bunu yaparken elektirikli bir makine değil el taşıyla yavaş yavaş yedirerek yapıyor. Sonuçta amaç usturadan bıçak yapmak.Sap kısmıda sizin dediğiniz gibi on dakikada yapılmıyor.Bıçağın sapı dağda yetişen kokulu ardıç denen bir ağaç.Bıçağın kını ise anlattığım yemişen denen bir ağaç.En çok bıçağın girdiği kın kısmını yapmakta zorlandığını söylüyor.Estetik kısmına gelince sonuçta bu adam sanatçı ruhlu biri değil heralde.Ama ortada bir emek var...
-
Bi de şu var ustura bıçağın amacı ağaç aşılama yani ev yada başka birşey değil.Ben de biraz merak olduğu için aldım.Sapının ağaç olması bunu genelde ihtiyar tecrübeli bağ bahçe sahibi insanlar kullanıyor.Bu bıçağı bahçeye giderken bellerine takıyorlar.Sonra iş bitince üzerindeki kın kısmı geçirip tekrar bellerine takıyorlar.
-
Emre hocam sana ustura göndereyim.Kafandaki bıçağı yap.Gösterelim cümle aleme.Ne dersin.
-
Bora hocam zaten maksat ustamızın yaptığı işi yermek değil canım anam usturanın tarihi ve kolleksiyonluk değerini yitirmekten kaynaklı
şimdi siz ustura yolluyayım yapalım diyorsunuz usturayı yollamaya ne gerek var ki yapılan ilşler ortadadır güzelim usturayı bıcağa cevirmeye gerek yoktur.
ustura secimi güzel bir secim suyu verilmiş hali hazırda malzeme ama bol bulunan bir malzeme değil
ustura yerine ustamız pulanya bıçağı kullansa daha güzel olur veya eskiyen eğeleri :2up
kalın sağlıcakla
-
Güle güle kullanın... :2up :2up :2up
Eski ustura zaten zor bulunuyor bulunsada fiyatı ona göre oluyor, usturadan neden bıçak yapılır anlamış değilim, çeliği için bile olsa birisi bıçak birisi ustura yani birini bozup diğerini yapmanın amacı ilginç O:-) sanırım sizin yöreye ait bir durum eski ustura bol ve uygun fiyata mı acaba yani herkes yaptırıyorsa bu bıçaktan bol olsa gerek? Ayrıca bağ bıçağının-aşı bıçağının çeliğinin ne önemi var (öğrenmek için soruyorum)? Benim bahçede kullandığım normal bağ bıçağı ve çeliğini merak bile etmedim köreldiğinde biliyorum işe devam.
Ben o usturayı alır koleksiyonun ustura kısmına dahil ederdim ki bende sadece 3 tane var malesef :(
Sanırım sizde ustura bol ve bıçak yaptırmışsınız ki keyif sizin yaptırabilirsiniz tabi ki...
-
İş görecek usturaları bıçak yapmayın yazık ya, bana yollayın ben restore eder değerini bilirim. Paul Zazadze çok önemli bir marka bizim türk ustura yapım tarihimiz açısından. Kartal çelikle başlayıp permasharp jileti almalarına giden bir tarihleri var. İş görür durumdaki usturaları böyle işlerde kullanılmamalı.
-
Merak etme Lord bizde biliriz kadir kıymet.Ama zevkler renkler hesabı...Kimi bıçak yapar kimi ustura olarak kullanır.Kimi koleksiyon yapar...
-
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
-
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
Bilmiyor maalesef çoğu. Fransız çeliği aşağı T5 yukarı. Başka bir bilgi yok üzgünüm ki. Forumun ana amaçlarından biri sektörün bilgisizliğine ilaç olmaktı mümkün olduğunca. Bunca yıl sonra forumda ciddi bir bilgi birikimi oldu ancak bundan istifade eden çok az bıçak zanaatkarı var, çoğunluğu internet kullanmıyor, kullanan da iş amacıyla kullanmıyor...
-
Emre usta sana kesiblikle katılıyorum usturayı ziyan etme yerine kendi yapsa iyi olur ama piyasadaki ustaların yüzde 80. i içbükey bileme yapamaz içbükey olmayıncada yanaklar iyi boşalmadığından iyi bir ısıl işlem ve bileme yapılsada usturanın gördüğü amaçta iş görmeyecektir bunu yapamadıklarından usturayı kullanıyor olabilirler.Birde çiva çeliği gibi yüksek karbonlu bir çelikten haberdarlarmi yada karbon nedir neişe yarar biliyorlarmı oda muamma
Bilmiyor maalesef çoğu. Fransız çeliği aşağı T5 yukarı. Başka bir bilgi yok üzgünüm ki. Forumun ana amaçlarından biri sektörün bilgisizliğine ilaç olmaktı mümkün olduğunca. Bunca yıl sonra forumda ciddi bir bilgi birikimi oldu ancak bundan istifade eden çok az bıçak zanaatkarı var, çoğunluğu internet kullanmıyor, kullanan da iş amacıyla kullanmıyor...
Emre usta konuştuğum çoğu bıçak ustası çelik nasıl sertleşir yada neden sertleşir haberdar değil ısıtıp yağa sokunca sertleşir diyorlar bende inşaat demiri neden sertleşmiyor dediğimde o demir diyorlar bilgi bundan ibaret demirle çelik arasında ne fark olduğu hakkında hiç bir fikirleri yok malesef
-
Bence de ustrurayı bıçağa çevirmek doğru değil ama "bence" . Kişi için ustura, ustura olarak bir şey ifade etmiyor ve bir başka aleti yapmak için de ideal bir yapı azediyorsa bununla istediği o aleti rahatlıkla yapabilir. Bunun bizim için bir çok alternatifi olabilir ama o usta için belki de (bilmediği için) yoktur. Bunda yadırganacak bir durum görmüyorum. Bizlerde zaman zaman eğeden bıçak, çekiçten balta vs vs yapmıyormuyuz. Bu nedenle çok da eleştirme hakkımız olmadığını düşünüyorum. O aletin ne kadar işe yaradığı önemseyen insan için önemlidir ;) bence gayet amacına uygun ( aşı için) bir bıçak olmuş.
-
Benim eleştirdiğim usturanın veya başka bir aletin dönüştürülmesi değil aslında, sadece bir "usta"nın temel bir bilgiyi bilmeme ihtimali. Eleştirilecek diğer bir konu da yapılan işin o kadar da iyi yapılmamış olması, ufak bir eğeleme, raspalama işi ile kabza biraz daha kabzaya benzeyebilir, kaba taş çizikleri birazcık elde zımpara ile az biraz ustura'nın ellenmemiş kısımlarına benzetilebilirdi. Ne bileyim, sadece özensizliğe karşı alerjim var. Hani bazı işlerde az kazandığın bir iş olduğu için minimumda işi bitirmeye çalışırsın, bu sanki ona benzer bir durum. Ne yapan ustamız ne de kullanan arkadaşımız alınmasın, genel bir mantalite problemi görüyor ve kabul edemiyorum :-\
-
bence bır malzemenın evde amacsızca bekletılmesındense bısekılde degerlendılıp kullanılması sankı daha mantıklıymıs gıbı kaldıkı bu usturaların ınsalk tarıhı dunya mırası vs olduklarınıda dusunmuyorum belkıde bunu ıslıyen arkadas tarımla ugrasan hıc okumamıs karbonuda cıvayıda duymamıs kendı kısıtlı kosullarında kısıtlı malzemelerle ancak bukadarını yapa bılen bırıdır butun bunları dusununce yapılan ısı verılen emegı tebrık edıyorum
-
Aynen hocam olayı tahlil etmişsinn.Tebrikler.
-
Arkadaşlar emeğe kimse laf etmiyor. Zorunlu durumlarda tabi ki usturadan bıçak yapılır ama bıçakçılığı veya demirciliği meslek edinmiş bir kişi az biraz araştırma yapmalı. Kaldı ki forumda bu işi hobi olarak yapan birçok arkadaş çok başarılı işler yapıyor. Madem bu ürünler burada yayınlanıyor ve artık o ustanın da haberi olmuştur bişeylerden. Forumu biraz incelemesi yeterli. Ben 10 yıldır web sitesi yapıyorum ve hala haftanın bir gününü araştırma ve eğitim için harcıyorum. Bir iş yapılıyorsa hakkı ile yapılmalı.
Ayrıca madem bu ürünler buraya konuldu eleştirilere de açık olmak gerekir. Benim yaptığım bir bıçağa yapılan eleştiri beni mutlu eder. Yaptığım yanlışı bir daha yapmam. Bana eleştiri yapıldı diye kendimi haklı göstermeye çalışmam. Kaldı ki ortada hata yok bir bilgi eksikliği var. Ustalarımızda bunu pek güzel açıklamışlar. Bence bu işleri yapan ustamız bu foruma üye olup biraz inceleme yapması gerekiyor yada Bora arkadaşımız ustamıza bunları iletmeli. Bu ustanın yaptığı sadece bu ustura değil başka ürünlerini de gördük forumda ve hiçbiri kötü değildi ( Estetik görünüşü saymazsak çünkü ürünler sadece iş görsün mantığı ile yapılmış ve işlerini hakkı ile yaptıklarına ben inanıyorum ). ustamız tecrübelerine biraz daha bilgi katarsa eksilmez çoğalır.
-
Bora bey zaten usturanın ağız geometrisiyle bir aşı bıçağının ağız geometrisi farklı olur diye düşünüyorum , çünkü ustura teker çapına göre bir iç bükey ağız, zorlamada kırılacak bir yapıda; aşı bıçakları daha çok düz açısal sağlam geometrilere dayanır diye düşünüyorum ? kullanmadan bir şey deyemeceğim ama sesli olarak düşünmek istedim , :) güzelim usturuları ziyan etmesinler :)
-
bence bır malzemenın evde amacsızca bekletılmesındense bısekılde degerlendılıp kullanılması sankı daha mantıklıymıs gıbı kaldıkı bu usturaların ınsalk tarıhı dunya mırası vs olduklarınıda dusunmuyorum belkıde bunu ıslıyen arkadas tarımla ugrasan hıc okumamıs karbonuda cıvayıda duymamıs kendı kısıtlı kosullarında kısıtlı malzemelerle ancak bukadarını yapa bılen bırıdır butun bunları dusununce yapılan ısı verılen emegı tebrık edıyorum
Hocam köylerde kurulan pazarlarda aşı ve benzeri işler için orta kalite tamam işçiliği düşük ama işlevsel kesici aletler satılıyor zaten ve tahminimce usturayı bıçağa dönüştürme maliyetinden daha ucuza olduğunu söyleyebilirim , insanların evlerinde aslında bilmediği tarihi eserlerde oluyor olabilir :)
-
Katılıyorum Burak kardeşim...Bu ustura bıçak tamamen bizim yöreye özgü yöresel bir durum.Tabiki usturaları bu iş için heba etmek yanlış.Bizim burada çok popüler ve aranan bir şey olduğu için.Yoksa ben de zaten aşı yapmayı bilmem.Sadece koleksiyon amaçlı.Anadoludaki çoban bıçakları gibi.Ahşap ve çeliğin birleşimi bana her zaman çekici gelmiştir.Bir de şu var buradaki insanlar gidipte sıfır usturaları kullanmıyorlar.Çoğu küflü paslı yani miyadını doldurmuş usturalık vazifesini yitirmiş sadece çeliği son bir müdahaleyle başka bişey için kullanma amaç.Forumdaki eğeden bıçak yapımı gibi.Miyadını dolduran bir çeliği son bir müdahaleyle bir iş için kullanmak.
-
Katılıyorum Burak kardeşim...Bu ustura bıçak tamamen bizim yöreye özgü yöresel bir durum.Tabiki usturaları bu iş için heba etmek yanlış.Bizim burada çok popüler ve aranan bir şey olduğu için.Yoksa ben de zaten aşı yapmayı bilmem.Sadece koleksiyon amaçlı.Anadoludaki çoban bıçakları gibi.Ahşap ve çeliğin birleşimi bana her zaman çekici gelmiştir.Bir de şu var buradaki insanlar gidipte sıfır usturaları kullanmıyorlar.Çoğu küflü paslı yani miyadını doldurmuş usturalık vazifesini yitirmiş sadece çeliği son bir müdahaleyle başka bişey için kullanma amaç.Forumdaki eğeden bıçak yapımı gibi.Miyadını dolduran bir çeliği son bir müdahaleyle bir iş için kullanmak.
kırılmışsa, çatlamışsa tamam ama, ağzına kadar küflü veya paslı bir ustura sorunsuzca temizlenip, dezenfekte edilip iki asır daha kulanılabilir.
-
Burada aslında en önemli sıkıntı bu bıçak türünün varlığının eski usturaların bulunabilmesi ölçüsünde sürebilir olması. Azaldıkça bulunamaz ya da ucuza bulunamaz olunca deniz bitecek. Ustaların usturaların sonu gelmeden bir iki metre civa çeliği almasında ve buna su verme antenmanı yapmasında fayda var. Civa çeliğiyle çalşmak atla deve değil. Aynı tasarım civa çeliğiyle daha özgürce uygulanır. İhtiyaca göre farklı taşlamalar uygulamaya olanak tanır. Yoksa elde bir kutu kırık ustura varsa tabii ki usta değerlendirecek. Milli servet onlar. :)
-
Katılıyorum Hocam.Civa çeliği ile de olur.Ama o zaman karizma gidiyor.Usturadan bıçak yerine bıçak oluyor.Burada caziplik çekicilik usturadan geliyor zaten.Başından usturayı aldın mı.Popülerite aranırlık ve karizma gidiyor.Bizim burda değerli oluşunun sebebi usturadan olması.Başka birşeyden oldu mu hııı deyip geçiyorlar.Usturayı arayıp bulmak zor.Bulup yaptırmak zor.Galiba insanlar zoru seviyor.O zaman değerli kıymetli oluyor. :D